Kína-tanulmány 30 csillagozás

Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban
T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány

A Kína-tanulmány, a világ mindeddig legátfogóbb táplálkozástudományi felmérése világosan és közérthetően mutatja be, milyen összefüggés van a táplálkozás és a leggyakoribb betegségek szívbetegség, elhízás, cukorbetegség, rák és autoimmun betegségek között. Szerzője, Dr. T. Colin Campbell, a Cornell Egyetem professzora, miközben számtalan táplálkozással kapcsolatos tévhitet és mítoszt oszlat el, rengeteg hasznos és megszívlelendő tanáccsal szolgál. Nemcsak a szakembereknek, de főként és elsősorban a széles nagyközönségnek.

>!
Park, Budapest, 2018
484 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633554012
>!
Park, Budapest, 2018
588 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633554012 · Fordította: Garai Attila
>!
Park, Budapest, 2012
484 oldal · ISBN: 9789635309191

Enciklopédia 2


Kedvencelte 8

Most olvassa 14

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

zsofigirl>!
T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

Keresem a szavakat. Nehezen találom. Előrebocsátom, hogy nagyon személyes értékelés lesz.

Ez a könyv nem kellett semmiről sem meggyőzzön engem. Az egész ott kezdődött (nyilván nem ott, de valahol minden történetet el kell kezdeni), hogy ültem Barcelonában a Ciutadella parkban egy padon, forgott velem a világ és csak arra tudtam gondolni, hogy ha ezután is folytatom azt a fajta táplálkozást, amit egész addigi életemben, többet nem bírok majd a tükörbe nézni. Lehetetlen feladatnak tűnt, fogalmam sem volt, hogyan fogom én ezt megvalósítani, csak annyit tudtam, hogy a helyes út nem mindig a könnyű út, és a helyes utat szerettem volna követni.

Fast forward másfél hónappal előre: azt hiszem, rendben leszek. Nem akartam egyből beleugrani, mert annak általában gyors kiégés a vége, és azt szerettem volna, hogy ez ne múló szeszély legyen, hanem egy hosszútávú folyamat. Helyette az apró lépések technikáját választottam. Én magam lepődtem meg a legjobban rajta, hogy az elképzeltnél mennyivel könnyebben és mennyivel nagyobb léptékben teszem meg a lépéseket. Azt hittem, nem lesz más, mint szenvedés, lemondás és összeszorított fogak, legalábbis az elején. De igazából rettentően élvezem, hogy újratanulok mindent, amit eddig az evésről és főzésről tudtam. Azóta folyamatosan ezt kutatom, olvasok utána, tanulok, recepteket keresek, stb.

Így került képbe a Kína-tanulmány. Zseniális olvasmány, rettentően élveztem olvasni. Tulajdonképpen nagyon röviden össze lehetne foglalni ezt is, de örülök, hogy ilyen hosszú volt. Nem kellett meggyőzzön. De igazolta a döntésemet, és ez jó. Ez így volt a jó sorrend. Szomorú, de nem hiszem, hogy ha ezzel az egészséggel kapcsolatos oldallal találkozok először, az elég lett volna hogy változtassak. De milyen jó, hogy minden összeér.

(És akkor itt állok kezdő orvosként, a szakválasztás küszöbén, és úgy érzem, becsaptak. Nyilván nincsenek illúzióim az orvosképzéssel kapcsolatban, mégis felmerül bennem a kérdés, hogy a fenében lehet, hogy most hallok először ezekről a dolgokról?! Csalódott vagyok, na.)

22 hozzászólás
Annamarie P>!
T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

A Kína-tanulmány, melynek vezetője T.Colin Campbell, a könyv szerzője 1983-ban vette kezdetét, és a könyv megírásakor 2004-ben még tartott. Hatvanöt megyét választottak ki, Kína huszonnégy különböző tartományából. Ezek a megyék a leggyakoribb rákbetegségek spektrumát képviselték, s a legkülönbözőbb területek adatait rögzítették, volt közöttük féltrópusi, hideg éghajlatú, Himalája hegységgel közeli, és Góbi sivataghoz közel eső vidék is. A tanulmányban a megyék lakosságának átlagértékeit hasonlították össze. Területenként 100-100 embert, 50 nőt és 50 férfit vizsgáltak.
Mivel a kutatócsoport alapvető felvetése, és a közel 27 éves patkányokon végzett kísérletek is azt támasztották alá, hogy a rákbetegségek kialakulása szoros összefüggésben áll a táplálkozással, a tanulmány is ezt a feltevést készült igazolni.
Aki végigrágja magát ezen a közel 500 oldalon, az biztos, hogy abszolút meggyőzve érzi magát. Itt nekem is bekacsintott egy olyan hátsó szándék, hogy -népiesen mondva- azért lett bő lére eresztve ez az egész sztori, hogy mindenkit meggyőzzön a maga igazáról. Ezt meg is értem, mert, ha én lennék ennyire biztos a kutatási eredményeimben, mint Dr.Campbell, akkor én is rongyosra beszélném a szám, és ínhüvelygyulladásig rónám a sorokat. Azért ezt olvasni, közel sem volt ilyen szórakoztató.A kutatások már csak ilyenek. Szárazak, alaposak, a nagyérdeműnek nem valami olvasmányosak, rengeteg hivatkozással, magyarázattal megtűzdeltek. Nagyon nehéz lehet megtalálni azt az egyensúlyt, ami a közérdeklődést is, és mondjuk úgy, a tudományos szféra embereit is meggyőzik. Bár sokszor leírja a szerző, hogy alapvetően hogyan lehetne a táplálkozással elkerülni a civilizációs betegségeket, de mégsem tartalmaz a könyv recepteket és hasonló étkezési segítségeket. Kicsit arra ösztönöz, hogy elolvasás után gondolkodjunk el az olvasottakról, majd alkalmazzuk saját élethelyzeteinkre, illetve innentől kezdve önálló kutatásba fogjunk, és alakítsuk ki saját reformunkat.
„Mire költ minden amerikai naponta több alkalommal pénzt? Az evésre.” Teszi fel a szerző nyíltan a kérdést.
Akkor miben van az üzlet? Kérdezem én.
Mi történne, ha tömegek hagynák abba a szemét zabálását?
Melyik iparágak mennének tönkre?

A Kína-tanulmány ennek a hipotézisnek a tudományos válasza.

2 hozzászólás
Kovács_Heni>!
T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

A legjobb és leghitelesebb(nek tűnő) táplálkozástudománnyal foglalkozó könyv, amit eddig az egészséges életmód témájában olvastam. Persze, ezt csak laikusként mondom, mert semmilyen eü-i képzettségem nincs, azt sem állíthatom, hogy középiskolában remekeltem volna a biológia órákon, de régóta keresem már az örök fiatalság titkát, úgyhogy – remélem – rám ragadt némi információ és tudás az évek során a táplálkozástudomány területén :)

A szerző elsősorban az állati fehérjék és korunk fő betegségei (a rák,a szív- és autoimmun betegségek) közötti összefüggést tanulmányozza, bár maga a könyv nem egy önálló kutatás, hanem több, korábbi eredmény összevetése és elemzése 30 év kutatásai alapján. Bár első pillantásra unalmasnak tűnhet a téma, Campbell elég okos volt ahhoz, hogy ne csak száraz orvosi tényekkel tömje tele ezt a közel 500 oldalt, hanem jó amerikaihoz híven belecsempésszen némi marketinget: az eseteket példákkal színesíti, az összefüggéseket leegyszerűsítve magyarázza, toldja-foldja néhány sztorival, szóval elég olvasmányos ahhoz, hogy az átlagember megértse, sőt kifejezetten szórakozzon rajta. Lehet, hogy azért tetszett ennyire a könyv, mert a szerző megtalálta az arany középutat: úgy írta meg, hogy élvezzem és mégse vesszen el belőle a tudományos mondanivaló, amiért egyáltalán belekezdtem.

A kötet rengeteg kísérletet felsorolt konkrét adatokkal és statisztikával a betegekről, hol a legtöbb rákos, milyen más betegségben szenved leggyakrabban az, aki cukorbeteg, mennyi fehérjét/szénhidrátot/egyebet fogyaszt az átlag amerikai és hozzá képest mennyit egy kínai… a legszimpatikusabb az egész könyvben az volt, hogy ezekhez a kutatásokhoz forrásokat rendelt, megadta a tanulmányok idejét, a tudósok nevét, a helyszínt, gyakran még az eredmények kritikáját is. A legtöbb táplálkozástudományi könyv iszonyatosan demagóg, és csak fröcsögi a maga véleményét anélkül, hogy több oldalról alátámasztaná, de Campbell többször már-már kínosan ügyelt rá, hogy minden állítását megerősítse mások hasonló eredményeivel. Ez önmagában nem jelenti azt, hogy a kutatásai tévedhetetlenek, de mégiscsak meggyőzőbb, mint amikor az ember annyit olvas, hogy „ne igyál tejet, mert rákot okot és kész”.

A végső konzekvencia a könyv alapján: Campbell kutatásai szerint az állati eredetű fehérje elősegíti a rák és egyéb betegségek kialakulását, míg az elsődlegesen növényi étrenden élő emberek nemcsak megelőzhetik ezeket a betegségeket, hanem lassíthatják, netán vissza is fordíthatják őket. Ezt az állítást szintén sok, többéves tanulmánnyal igazolta, viszont – és ismét egy pozitívum – nem állította, hogy a vegán életmód 100%-os prevenciós eszköz, nem akart teleshoposként rábeszélni a váltásra, csupán annyit tanácsolt, próbáljuk ki egy hónapig ezt az életmódot, elvégre nem veszíthetünk vele. Engem lényegében meggyőzött a könyv, hogy teljes mértékben át kellene térnem a növényi étrendre, csakhogy…

…csakhogy bevallom, puhány vagyok. Alapvetően már régen elkezdtem az egész életmódváltást, sok zöldséget-gyümölcsöt eszek, teljes kiőrlésű dolgokat, tornázok és szódabikarbónával takarítok és a műanyag kaják 99%-át elkerülöm – de nekem kell, hogy egy héten két-három alkalommal húst egyek, kell a reggeli kávém a cukorral és ebben a szent pillanatban egy zacskó chipset majszolok :O Szóval, én igazán mindent megteszek az egészséges érdekében, és szerintem egészen jól haladok, de nem hiszem, hogy valaha is képes leszek teljes mértékben kizárni a húst vagy tejterméket az életemből. Azért remélem, hogy az a kevéshús még nem öl meg, csupán megerősít :)

Próbáltam nem túl elfogult véleményt írni, mert mint említettem, nem vagyok a téma szakértője, de egyrészt valakinek hinni kell, másrészt az ember a saját szemével is látja, hogy fullad bele a töménytelen szemét ételbe a nyugati világ.
Ha hinni kell valakinek, akkor pedig inkább hiszek egy nemzetközileg elismert, támogatott, évtizedes tapasztalattal rendelkező szakértőnek, aki egész életében a rákot tanulmányozta és a könyvében forrásokat sorol fel, mint az idevágó végzettség nélküli táplálkozásguruknak a megalapozatlan diétáikkal.

A furcsa számomra csupán az, hogy az embereket mennyire nem érdekli az egészséges táplálkozás. A világot elönti a műkaja, a vegyszerek és a karcinogén anyagok, a másik oldalon pedig elárasztanak minket a tanulmányokkal arról, milyen veszélyes így élni – de alig van hatása. Mindenki tudja, hogy jobban járna, ha egy zacskó nápolyi helyett inkább megenne két banánt, mégis mindig a nápolyit választják. Komolyan nem értem.

Michel>!
T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

Stílusát tekintve csalódás, mert ugyanúgy íródott mint a Hogyan legyél sikeres … amerikai tucatkönyvek, de úgy látszik ezzel lehet elérni széles tömegeket.
A leírások körülményesek, kifejezetten hosszúnak tartom az egyes tudósok életének bemutatását, illetve az élelmiszerlobbi „leleplezését”. Túl sok redundáns részt tartalmaz a könyv, a lényeget (ami miatt szerintem sokan veszik a könyvet) 150 oldalban könnyedén össze lehetett volna foglalni.
A könyv nem egy vegetáriánus, hanem egy igazi vegán biblia. Érdemes elolvasni a kritikákat is (van belőlük elég a neten). A tudományos érvelései meggyőzőek, főleg azoknak akik értik és hisznek a statisztikákban, de a legtöbb megállapítás biokémiai szempontból is alátámasztott. Meg egyébként is csak meg kell nézni az amerikaiakat és a japánokat/kínaiakat…
Engem -reménytelen húsevőt- a könyv arról győzött meg, hogy a fehérjebevitel egy részét igenis a növényi fehérjék irányába kell terelnem, mellőznöm kell az egyszerű szénhidrátokat az összetettekkel szemben, illetve a tej- és tojásfogyasztásomat minimálisra kell csökkenteni ha el szeretném kerülni a fejlett világ betegségeit.
Kifejezetten tetszett a bőség betegségeinek taglalása, abban a részben találtam meg azt a fajta felszínes, de még mindig valamennyire tudományos megközelítést amit a könyvtől vártam.

Füge>!
T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

A Kína-tanulmány alapvetően jó üzenetet hordoz, azonban számomra (1) alapvető jelentőségű hiba, hogy később kiderült, a Campbell által bemutatott eredményekhez vezető módszertan nagyon gyenge és több helyen logikailag hibás – ezért gyakorlatilag tudományosan nem tekinthető megbízhatónak; (2) egyáltalán nem volt szimpatikus, hogy a könyv második fele a tudományos megközelítésről átváltott egy vádaskodó, „a másik felet” ócsároló retorikába – számomra egy tudományos értekezésben ilyen hangvételnek nincs helye.

A kettő közül viszont egyértelműen az (1) állításom a nagyobb probléma, mert emiatt lényegében pont tudományos szempontból nem megbízható a könyv – anélkül pedig egy jóval üresebb állásfoglalássá válik – pont olyanná, amelyek ellen önmaga is érvel a könyvben.

klaraboglarka P>!
T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

Megvannak a maga hibái, picit cherry picking feelingű, de ettől függetlenül sok igazság fordul meg a könyvben. Nagyon élveztem a részletes írásokat, ha valaki nem értene sokat, így is meg tudná érteni, miről szól a könyv. Bár a cél gondolom az volt, hogy minél többen elolvassák. Már egy ideje vegán voltam, mikor elolvastam, szóval nálam nem volt semmi változás, csak egy kicsit több infót tanultam különféle betegségekről.

Pirimari>!
T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

Nem volt rossz. Sok érdekességet megtudtam belőle, de a végére már nagyon uncsi lett, hogy mindig ugyan azt szajkózza – a vegán életmódnál nincs is jobb. Abban egyet értek, hogy a gyógyszeripar meg az állatipar nem annyira preferálja mindezt de még mindig vannak fenntartásaim, hogy teljesen növényi alapú táplálkozással, hogy lehet mindent bevinni a szervezetbe gyógyszerek nélkül természetesen.

Tünde_Fekete>!
T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

Ajánlom. MINDENKINEK!!!!

Viki77>!
T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

Tetszik, hogy érthetően vázolja fel az ok-okozati összefüggéseket és a megoldásokat; nem utolsósorban megerősített az életmódváltásom miértjeiben.

Evelyn_Carnahan>!
T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

Az előzetes tájékozódás alapján valami sokkal jobbra, és formabontóbbra számítottam! :(


Népszerű idézetek

Katan>!

Egyáltalán nem biztos, hogy orvosunk több ismerettel rendelkezik a táplálkozásról és annak az egészséggel való összefüggéséről, mint szomszédaink vagy munkatársaink. Olyan helyzetben vagyunk, amikor a táplálkozástudomány terén képzetlen orvosaink tejet és étkezést helyettesítő cukrozott shake-eket is felírhatnak súlyos cukorbetegeknek, vagy húsban és zsírban gazdag étrendet írhatnak elő a fogyni vágyóknak, a csontritkulásban szenvedő betegeiket pedig több tej fogyasztására ösztönözhetik.
Az orvosok táplálkozással kapcsolatos tudatlanságából elképesztő egészségkárosodás származhat.

369. oldal

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

Kovács_Heni>!

A hét minden napján úgy táplálkozunk mint egy lakomázó király, vagy királynő – ez öl meg bennünket.

65. oldal

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

Kovács_Heni>!

A növényi alapú étrend elfogadásának legnagyobb akadálya, hogy bárki hall róla, nem veszi komolyan fontolóra – a valóban lenyűgöző egészségi hatások ellenére.

136. oldal

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

judit_juhasz>!

A növények létrehozzák az antioxidáns pajzsokat, amelyek egyúttal gyönyörű, vonzó, étvágygerjesztő színekkel csábítanak. Mi állatok pedig vonzódunk a növényekhez, megesszük őket és így kölcsön vesszük tőlük az antioxidánsokat, hogy saját egészségünket megőrizzük. Akár Istenben, akár az evolúcióban, akár a véletlen egybeesésben hiszünk, el kell ismernünk, hogy ez a természet bölcsességének újabb gyönyörű, szinte spirituális példája.

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

vándorló_hegy>!

Sosem azért törődtem az egészségemmel, hogy halhatatlan legyek. A jó egészség arra való, hogy képesek legyünk teljes mértékben kihasználni az időt, ami adatott. Arra való, hogy egész életünkben lehetőségeink szerint maximálisan funkcióképesek legyünk, hogy elkerüljük a megnyomorodást és a betegségekkel vívott fájdalmas, hosszadalmas csatározást. Számos jobb módja is van a halálnak – és az életnek.

98. oldal

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

Zsuzsa80>!

„Valójában két dolgot különböztetünk meg:tudni valamit,és elhinni azt,amit valaki tud.Tudni valamit tudomány.Hinni abban,amit valaki tud: tudatlanság.”

40. oldal

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

vándorló_hegy>!

Ki ne érezte volna már, hogy szeretne maradandóan megragadni egyetlen pillanatot? Az ilyen pillanatok úgy belénk vésődnek, hogy soha többé nem tudjuk elfelejteni őket. Van, akinél a családdal, a közeli barátokkal vagy a közös tevékenységekkel fonódnak össze ezek a pillanatok; másoknál a természethez, spirituális vagy vallási élményekhez kapcsolódnak. Valószínűleg legtöbbünk esetében mindegyikből van egy kevés. Ezek azok a személyes pillanatok – legyenek vidámak vagy szomorúak –, amelyek körül kikristályosodnak az emlékeink. Ezekben a pillanatokban egyszer csak „ minden együtt van”. Élettapasztalatunk jelentős részét múltunk e pillanatfelvételei határozzák meg.

91. oldal

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

Ree>!

Álljunk meg egy pillanatra és ébredjünk rá, hogy az idő alatt, hogy az előző bekezdést elolvastuk, legalább egy amerikai szívének artériája elzáródott, benne a véráramlás megszűnt, ami gyors szövetkárosodáshoz és sejthalálhoz vezet. Ez a folyamat szívinfarktus néven közismert. Mire az oldal végére érünk, négy amerikainak lesz szívinfarktusa, másik négy pedig agyi történésnek, vagy szívelégtelenségnek esik áldozatul. A következő huszonnégy órában 3000 amerikai kap szívinfarktust, körülbelül ugyanennyi áldozatot követelt a 2001 szeptember 11.-i terrortámadás.

T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány Megdöbbentő felismerések a táplálkozással, az egészség és az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban

Kapcsolódó szócikkek: 2001. szeptember 11. · terrortámadás

Hasonló könyvek címkék alapján

Winkler Gábor – Baranyi Éva: Cukorbetegek kézikönyve – Diabetológia
Baranyi Éva – Winkler Gábor: Cukorbetegség
Barkai László – Madácsy László: A gyermekdiabetológia kézikönyve
Richard Béliveau – Denis Gingras: Táplálkozással a rák ellen
Stephanie Bruneau: Méhek, mézek nagykönyve
Giulia Enders: Bélügyek
Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg
Tóth Gábor: Az E-számokról őszintén
William Davis: Búza nélkül
Patrick McKeown: A légzés ereje