Életemben először mondtam igent egy írónak, aki felajánlotta, hogy elküldené a könyvét olvasásra. Soha eddig nem tettem, okaimat meg is vitattam privátban a szerzővel és már az adott egy pozitív hatást, hogy teljesen megértő volt: mármint abban, hogy azért, mert ingyen kapok egy könyvet, hajlamos legyek engedékeny lenni a csillagozásban-értékelésben. Nem. Nem vagyok ilyen, nem is fogok soha úgy értékelni, hogy „félrevezessem” a molyokat, vagy azért legyen engedékenyebb, mert jaj, magyar szerző vagy jaj, molyos szerző. Szóval azért féltem ám rendesen, de a fülszöveg alapján reménykedtem, hogy tetszeni fog. :-D
Szerencsére nem is volt semmi gond, egy nagyon kellemes, szórakoztató sci-fi-fantasy regényt kaptam, ami már rögtön az elején a beletapicskolt a közepébe, nincs semmi unalmas felvezetés, sőt, mérgelődtem, mert családi hétvégén olvastam és sajnos a kis „unokám” folyton rám van akaszkodva, ha meg könyvet lát a kezemben, rögtön mászik fel és lapozni akarja meg fogdosni és alig haladtam tíz oldalt, már ott is volt, lelkesen mutogatva, hogy megtörölte a homokos kezét :-D, szóval most adjam a kezébe a könyvet. A pár szörnyes rajz teljesen beindította a fantáziáját, ott cseverészett a szörnyekről, hogy fél tőlük, mint a farkastól is, én meg tűkön ültem, hogy mikor „hagy már békén” és olvashatom tovább, hogy mi lett az első csapattal, akiket a legizgalmasabb jelenet közben kellett otthagynom :-D Végül sikerült este a hotelben nyugalomban tovább olvasni, és megdöbbenni, hogy mennyire merészen mer a szerző kinyírni embereket, akiket esetleg az elején még fontosnak vélünk :-D Ez nálam plusz pont, mert sokan tényleg ódzkodnak a szereplők megölésétől, pedig szerintem egy ilyen könyvben ez szükségszerű.
Említette valaki a Gyűrűk Urát, nekem viszont még egy másik dolog jutott eszembe, méghozzá a nagyon sokszor egyszínű – homok, füst – világban felbukkanó színpompás állatokról és a légzőnyílásokról és irányításról az Avatar, bezony ám, plusz adalék, hogy itt is néhány élőlény ugyanolyan halálos volt. Nagyon-nagyon-nagyon sajnáltam, hogy nem szerepelt több, ráadásul színes, jól kidolgozott illusztráció a könyvben, nagyon tetszettek a szikránok, vaktánok, futopárok, a fullánkvirág és minden más is spoiler.
„…sohasem értettem, miért olyan fontos a bőrszín, hisz mindannyian szanfák vagyunk. Nemde? Mi vagyunk az egyetlen értelmes faj a világon, csak a színünk más és más. Nézd csak meg ezeket a futopárokat – intett kezével az állatok felé –, az egyik füstszín, a másik meg homok, de olyanok, mintha édestestvérek lennének. Mi miért nem vagyunk erre képesek?”
A könyvben felmerülnek morális problémák is, a rasszizmus, a családi kapcsolatok, a baráti viszonyok, a hatalommal rendelkezők felsőbbrendűsége, minden, amit bizony nálunk is megtalálhatunk. Hans gondolataival teljesen egyet tudtam érteni, szerintem jó okokat sorolt fel a végcél előtt. A tengeren való átkelés is izgalmasra sikeredett, bár azt nem értettem, hogy azért bőven volt jele annak, hogy spoiler. Azt hittem, Alkonynak majd sokkal nagyobb szerep jut, hiszen elég részletesen volt róla szó, így kulcsfontosságot tulajdonítottam neki. A végső csavar meglepett, abszolút nem számítottam rá, én is egyből elkezdtem visszagondolni a jelenetekre és arra, hogy te jó ég, mit kellett neki átélnie, viszont a tengeri összetűzésnél már gondoltam arra, hogy spoiler.
A leghorrorisztikusabb eset kétségkívül a lidérccel való találkozás volt, brrr, a későbbi elmesélt előzménytörténet még rátett egy lapáttal. A vaktánok és bozurszájúak támadásai se voltak kutyafülék, valamint Vetaké esete a dögmaróval… spoiler. Azt kell mondjam, a végső jelenet jócskán alulmaradt az utazás közben tapasztaltakkal szemben :-)
Összességében egy nekem nagyon élvezetes, sci-fi-fantasy elemeket ötvöző, néha horrorba és vérontásba forduló kalandos történet, a szanfák megzavartak kissé olvasás közben (folyton szantálfáknak olvasta az agyam, most visszaolvasva az értékelést, megint szantálfa lett belőle hahaha), a betűméret csillagos ötös, nagyobb az átlagosnál egy leheletnyivel, így nagyon kellemes volt esténként is olvasni, vagy az erősebb napsütésben napszemüveggel :-)