Minden ​napra egy mese 202 csillagozás

T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese

Minden napra egy mese, s egyik érdekesebb, mint a másik. Az év minden egyes napjára jut belőlük felolvasni-, mesélnivaló, még február 29-ére is, ha szökőév van. A 366 mesét tartalmazó kötetben a magyar mesekincsnek és a világ meseirodalmának színe-javát gyűjtötte egybe a válogató, legjobb íróink és műfordítóink feldolgozásában: angol, francia, német, svéd, norvég, orosz, indiai, kínai, japán népmese-feldolgozások és modern műmesék követik egymást tarka forgatagban. Egyik nap arról hall mesét, hogy miért nem hordanak piros sapkát a békák, másik nap arról, hogy miért alszik a medve télen, vagy milyen tréfát eszelt ki április elsején Móka Miki. A kötet minden egyes lapján új mese kezdődik, örömére a meseolvasó szülőknek s azoknak a gyerekeknek, akik hosszabb történet olvasására még nem mernek belefogni. Reich Károly színes illusztrációi varázsos mesehangulatot árasztanak.

Eredeti megjelenés éve: 1966

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A művek szerzői: Aesopus, Mészöly Miklós, N. A. Krilov, Jean de La Fontaine, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Alphonse Daudet, Gazdag Erzsi, Hans Christian Andersen, Tyihonov, Mihail Sadoveanu, Végh György, Bartócz Ilona, Rónay György, Doris Lessing, Hárs László, Péczeli József, Phaedrus, Tomás de Iriarte, Ion Creangă, Lev Tolsztoj, Csarusin, Cecylia Lewandowska, Kononov, Henryk Sienkiewicz, G. Beke Margit

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2017
382 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634155959 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Móra, Budapest, 2015
392 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631198836 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Móra, Budapest, 2012
392 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631192087

19 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 7

Most olvassa 20

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

pannik>!
T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese

Ezt a mesekönyvet édesanyám és édesapám, valamint a nővérem olvasta nekem gyerekkoromban. Akkor én ezt nagyon szerettem.

Felnőtt fejjel eleinte, meghökkentett, hogy mennyire bugyutácska és érthetetlen mesék is vannak benne. De aztán, valahogy mégis elkapott a gépszíj és március magasságától már könnyebben haladtam vele.

Vannak benne ötletes, szép, izgalmas, tanulságos mesék. De vannak másmilyenek is :)
Be kell valljam, nem mindegyik mesénél értem, hogy mi az üzenete egy gyermek számára, de azt sem tudom, hogy van-e neki egyáltalán üzenete bárki számára :)

Ezt leszámítva jó kis válogatás, értékes gyűjtemény és nagyon izgalmas volt felnőtt fejjel végig olvasni ezeket a gyerek szemmel teljesen más lenyomatot hagyó szösszeneteket.

Éééés a képek, az illusztrációk, azok egészen élénken megmaradtak, némelyik kép mintha tegnap láttam volna annyira élesen élt a fejemben.

4 hozzászólás
KBCsilla P>!
T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese

Gyermekkorom egyik kedvenc olvasmánya, igaz, az egyik részét olvastam csak én, sokat felolvastak a Szüleim, amikor már „elfáradtam”.
Így, bő negyven év után eszembe-eszembe jutnak a szituációk, amikor hallgattam vagy olvastam valamelyik mesét, ilyenkor vagy elmosolyodtam, vagy majdnem sírva fakadtam.
Hiába, a nosztalgia-olvasás nem mindig vidám menet.

Könyvmoly33>!
T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese

Aranyos mesék vannak benne, könnyen értehető akár kisebb gyermek számára is.

ppayter>!
T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese

Gyerekkorom egyik szó szerint szétolvasott mesekönyve. Persze a „minden napra egy” soha nem valósult meg, általában sokkal hamarabb elolvasódott :)

2 hozzászólás
Morn>!
T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese

Nagyon örültem neki, mikor anyu meghozta az oviból a nem-kell-könyvek közül. Annyira belelkesültem, hogy eltökéltem, kerek egy évig olvasom. Több-kevesebb sikerrel vettem az akadályokat, volt, hogy több is felgyűlt és egyben olvastam el őket. Sajnos azonban nagyon rövidek a mesék. Utóbbi időben próbálom a kávét nem úgy inni mint a vizet bár még mindig megkapom, hogy nem kéne az egész főzetet meginnom egyedül, emiatt lassabban próbálom – ezek a mesék közel sem elegek hozzá. Nem mindegyik tetszett, voltak, amik kifejezetten irritáltak, pl. Móka Miki meséi.
Kötelező darab minden háztartásba, legalábbis sokaktól ezt hallottam. Marad is, gyerekek tuti élvezik/élvezni fogják, de is biztos, hogy nem ez a legjobb mesekönyvem.

>!
Móra, Budapest, 1974
390 oldal · Illusztrálta: Reich Károly
Tiger205>!
T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese

Nyúl hátán lovagló manók képe Nektek is megmaradt örökre? Kezükben az örök élet vízével?

31 hozzászólás
KaticaBogár>!
T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese

Kisgyermek koromban ebből olvasott fel nekem az anyukám, így most nosztalgiával vettem a kezembe, hogy felnőttként magam olvassam el az egész könyvet egyben. Őszintén meglepett, és valamilyen szinten meg is rázott, hogy nem lett minden mesének jó befejezése, néhány történet elég ijesztő volt, néhány meg „ultratömör”, de szerencsére akadt több olyan is, amin lehetett mosolyogni, nevetni, mert mulatságos volt. Ami pozitívum ebben a könyvben, az a naptári bontás, Picinyke cinke átvezető története a hónapokon át, Reich Károly rajzai pedig abszolút emelik a színvonalat. Valóban minden napra jut egy mese, aminek az elolvasása mennyiségben éppen jó elalvás előtt. Más kérdés viszont a minőség. Jó, hogy ennyiféle népmese lett összegyűjtve ide, de szerintem némelyik átdolgozás vagy a befejezés nem annyira megnyugtató, hogy békés álmai legyenek egy gyereknek. Én azért nem bánom, hogy szülőként ezt már – nem tudatosan ugyan, de – nem vállaltam be anno. Tudat alatt úgy látszik kerültem ezt a mesegyűjteményt.

Sceurpien I>!
T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese

Pont úgy olvastam egyszer, ahogyan kellett. Néha napján kimaradt egy-kettő, de utána bepótoltam, vagy bepótoltattam. Egyébként nyáron kezdtem el, és nyáron fejeztem be. A cinegés átfogó történet nagyon szép, de a kedvencem az volt, amikor a parasztasszony és a parasztbácsi felcserélik a szerepeiket, mert a pasi azt mondja, menynire nehéz neki. Itt kezdődött a feminizmusom :D

robinson P>!
T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese

Kötelező, kihagyhatatlan mesekönyv minden kisgyereknek…meg nagyoknak is,..egészen nagyoknak is!

Rézangyal>!
T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese

Gyerekkorom MESEKÖNYVE. Így csupa nagybetűvel. Mert minden napra jutott belőle. Most meg azért, mert feledtetni tudja velem azokat a „minősíthetetlen” könyveket, amelyeket mostanában önszántamból olvasok.


Népszerű idézetek

Tiger205>!

JANUÁR
Cinegenaptár

Fiatal cinke volt Picinyke, még fészket se rakott.

(első mondat)

pannik>!

Mint némely üresfejű, ostoba ember, te is azt hiszed, hogy elég cifrán öltözködni, s máris meghódítottuk a világot. Jól jegyezd meg: nem a ruha teszi az embert; s egy maroknyi ész többet ér a világ valamennyi díszruhájánál.

248. oldal

pannik>!

Már a hencegésedből nyilvánvaló, hogy ostoba vagy; mert csak az ostoba henceg; az okosság mindig együtt jár a szerénységgel.

113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: okosság · szerénység
pannik>!

Mert a bölcs korholása nagyobb dicséret az ostoba dicséreténél; és az őszinteség mindig nagyobb hasznunkra válik a hízelgésnél.

84. oldal

Sakura>!

Addig sírt, amíg a sírását meg nem hallotta az álomtündér, s el nem határozta, segít rajta.

44. oldal

Sakura>!

Megijedt ám erre Vasagyar, és ormánya bánatában egész a földig ért.

55. oldal - A nyúl és az elefánt

camerastylo>!

MESE AZ ÉBRESZTŐÓRÁRÓL, AMELY AZ ERDŐBEN MARADT

Egy nagy erdő kellős közepén állt egy ébresztőóra. Kirándulók vesztették el. Senkinek se mutatta ugyan már az időt, de azért becsületesen számolta a másodperceket, ahogy már ezt az órák szokták.
Egyszer aztán arra jött két egérke, csodálkozva megállt, s így cincogott az órára:
– Jó napot, jó napot, fényes kalapú uraság!
– Tik-tak, tik-tak! – ketyegett az óra.
Az egyik egérke óvatosan megkérdezte:
– Talán bizony gomba uraságod?
– Tik-tak, tik-tak – ketyegte erre is az óra.
– Vagy talán állat? – kérdezte a másik egérke, de az óra most is csak konokul ketyegett.
– Talán bizony egereket tetszik enni? – cincogtak tovább.
Hanem az óra ekkor már elunta a kérdezősködést. Elkezdett hát berregni, zörögni. A két egérke rémülten rohant el, és elhíresztelte, hogy egy dühös kandúrnál is veszedelmesebb állat van az erdőben. Meghallotta ezt a két sólyom, s tüstént elhatározták, hogy megnézik a veszedelmes jövevényt. Hamarosan rátaláltak, s rögtön meg is szólították:
– Jó napot, jó napot, fényes kalapú uraság! Igaz-e, hogy uraságod egereket eszik uzsonnára?
– Tik-tak, tik-tak – ketyegett az óra. A két sólyom összenézett, aztán tovább kérdezősködött:
– Aztán repülni tud-e uraságod?
Hanem az óra újra elunta a kérdezősködést, mert a beszéd zavarta a másodpercek számolásában, elkezdte hát megint csörgetni a kalapját.
A két sólyom elhíresztelte erre az erdőben:
– Valami buta vastyúk kotkodácsol a bokrok alatt!
Meghallotta ezt a két sündisznó, s rögtön felkerekedtek, hogy megnézzék a furcsa jószágot.
– Talán bizony tudós kegyelmed? – makogták a sünök.
Hanem az óra megint elunta a kérdezősködést, és elkezdett éktelenül csörömpölni. A két sün megilletődve hátrált vissza a fák közé, s ezt pusmogta: – Egy tudós van az erdőben!
Egy nagy fa tetejéről sokáig figyelte a történteket a vén bagoly. Végül aztán így szólt:
– Mennyi bolondság, mennyi fecsegés e miatt a rossz kereplő miatt!
Felröppent, és ezzel úgy megijesztette az órát, hogy éppen csak egyet tudott még nyögni, egy utolsót:
– Tik.
És néma csend borult az erdőre. Az óra nem számolta többé a másodperceket.

48. oldal (Móra,1982)

ChaiLatte>!

-Ejnye! Sütök magamnak egy icike-picike rántottát!

24. oldal

Sakura>!

Ma is élnek, ha meg nem haltak a sok palacsintaevésbe.

64. oldal - putputput

Sakura>!

És hogy igazán szerették egymást, azt az bizonyítja, hogy mikor eljött a tavasz, s a nap hevétől olvadozni kezdtek, mindkettő egy-egy csillogó-villogó vízerecskévé vált, és a két vízerecske addig folydogált, amíg végre egy érré egyesült, hogy úgy folyjon bele a tóba, amelynek partján nemsokára kivirított a sárga gólyahír.

68. oldal - A hóember meg a hóasszony


Hasonló könyvek címkék alapján

Dornbach Mária (szerk.): Gilitrütt, a tündérmanó
Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék lányoknak
Dömötör Tekla (szerk.): Az aranyláncon függő kastély
Luzsi Margó (szerk.): Mesélj nekem medvékről és vadakról
Danny Bain: Ez nem az apu hangja!
Burus János Botond (szerk.): Királylány a lángpalotában
Afrikai mesék
Tony Wolf: Legszebb meséim
Benedek Elek: Nagy mesekönyv 1.