Bevezetés ​a zen buddhizmusba 1 csillagozás

Szuzuki Daiszecu Teitaró: Bevezetés a zen buddhizmusba

„Ha ​a tudat valamilyen oknál fogva készen áll, felrepül egy madár, megszólal egy csengő, s az ember egyszeriben visszatér az eredeti otthonába, vagyis felfedezi valódi önmagát. Kezdettől fogva semmi sem volt rejtve előttünk; minden, amit látni szerettünk volna, ott volt végig a szemünk előtt, csak mi magunk nem akartunk róla tudomást venni. A zenben ezért nincs mit magyarázni, nincs mit tanítani, nincs mit hozzáadni a tudásunkhoz. Ha nem belőlünk hajt ki, valójában semmiféle tudás nem a miénk; legfeljebb csak idegen tollakkal ékeskedünk.”

A vallási tradíciók világában sajátos helyet foglal el a zen buddhizmus: sem kinyilatkoztatásra, sem megváltóra nem támaszkodik, hanem a hirtelen megvilágosodás lendületével tör át a diszkurzív gondolkodás falán, s jut el a kettősségektől mentes tudatosság birodalmába.
Talán mindmáig nem született olyan tömör, lényegre törő és a keleti kultúrában járatlan olvasó számára is érthető összefoglalása a zen buddhizmus „tanításainak”, mint… (tovább)

Eredeti cím: An Introduction to Zen Buddhism

Eredeti megjelenés éve: 1934

>!
Polaris, Budapest, 2019
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158100519 · Fordította: Agócs Tamás

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 11


Népszerű idézetek

Hjälp>!

Egy régi zen mester, amikor a zen mibenléte felől érdeklődtek nála, válaszként felemelte egyik ujját; egy másik belerúgott egy labdába; egy harmadik arcul ütötte kérdezőjét.

55. oldal

Hjälp>!

Az utánzás rabszolgaság. Soha nem a tanítás betűjét kell követni, hanem a szellemét kell felfogni. A magasabb rendű állítások a szellemben élnek. S hol a szellem? Keressük a mindennapos tapasztalásunkban – bőven találunk ott bizonyítékot mindarra, amire szükségünk van.

90. oldal

Hjälp>!

Amikor Sákjamuni Buddha megszületett, a hagyomány szerint egyik kezét az égnek emelte, a másikkal pedig a föld felé mutatott, miközben nagy hangon kijelentette: „Az ég fölött és az ég alatt egyedül én vagyok Tiszteletre Méltó.” Ummon, a róla elnevezett zen iskola alapítója erre az alábbi megjegyzést tette: „Ha vele lettem volna, amikor ezt mondja, bizonyosan egy csapásra agyonütöm, és a holttestét bevágom egy éhes kutya pofájába.”

48. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Hugo M. Enomiya-Lassalle: Az elmélyülés útja
Seung Sahn: A zen iránytűje
Tsai Chih Chung: Beszélő Zen
Miklós Pál: A Zen és a művészet
Alan W. Watts: A zen útja
Nyogen Senzaki – Paul Reps (szerk.): 101 zen történet
Szung Szán: Hamut a Buddhára
Sunrjú Szuzuki: Zen szellem, a kezdő szellem
Miklós Pál (szerk.): Kapujanincs átjáró
Scott Shaw: Zen-kapu a belső békességhez