Az ​egyetlen ismerős arc 121 csillagozás

Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

A ​huszonnyolc éves egykori pszichológus-hallgató Dorina hosszú ideje rövidtávú memóriazavarban szenved, ami azt jelenti, hogy csupán egyetlen napig képes az új ismerőseire és a friss élményeire emlékezni. Aztán egy este elmegy a családjával megnézni egy színházi előadást és minden megváltozik: reggel arra ébred, hogy emlékszik a monodráma főszereplőjére, Heltai Nolenre, akit szakmai berkekben nemcsak az egyik legígéretesebb feltörekvő színészként, hanem a legrémesebb hazug szoknyapecérként is számon tartanak. A harminchárom éves férfi jóképű és csábító, de számító és rideg is. Egy dolog érdekli igazán: a saját boldogulása. Azonban az, hogy az amnéziás lány belép az életébe, alaposan a feje tetejére állítja a sekélyes világát. Mindkettejük számára szédületes belső utazás kezdődik…
Meddig hordozhatunk vérző sebeket büntetlenül? Képesek vagyunk-e a vélt vagy valós bűneinkért megbocsátani egymásnak, de elsősorban önmagunknak? Szurovecz Kitti új lélektani szerelmes regénye… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
280 oldal · ISBN: 9789632939735
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632939384

Enciklopédia 6


Kedvencelte 14

Most olvassa 5

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 90

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

Egyedi, romantikus, vicces, megható, különleges. Eddigi legjobb Szurovecz Kitti könyv. ♥

Vivienna P>!
Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

" Ahogy megtudtam, hogy miről szól ez a könyv, először rögtön Az 50 első randira asszociáltam, hiszen annak a filmnek a főszereplője is hasonló gondokkal küzd, mint Dorina a könyvben. Azonban itt sokkal mélyebb bepillantást nyerhetünk abba, hogy milyen nehéz is egy ilyen betegséggel boldogulni a mindennapokban.

Személy szerint én Dorinát egy nagyon erős karakternek tartom, elvégre a legkevésbé sem nevezhetőek egyszerűnek az ő mindennapjai. Hiszen gyakorlatilag minden reggel azzal kell szembesülnie, hogy napok, hónapok, sőt évek teltek el úgy az életéből, hogy mindebből semmire sem emlékszik és azzal a tudattal kell végigcsinálnia a napjait, hogy közben tudja, másnapra másnapra ezekből már csak újabb naplóbejegyzések maradnak számodra."

Teljes értékelés: https://konyveskuckom.blog.hu/2020/06/05/szurovecz_kitt…

Pandalány>!
Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

Nagyon régóta terveztem már olvasni Kittitől. Itt volt az ideje és erre a történetre azonnal kíváncsi lettem az előzetes információk alapján. Egy fiatal nő, aki rövidtávú memória zavarral él, minden nap számára új kezdet és egy férfi, aki pedig szintén csak a mának él, de egészen máshogyan.
Két egymástól teljes mértékben távol álló személyiség találkozik, és kiderül, hogy valami mégis összeköti őket. Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, elsőre feltűnt, hogy az írónő stílusa mennyire színes és érdekes. Elsődlegesen a rövidtávú memóriazavar a központi téma, azonban mellette ott van a közösségi médiától való függés témája is, ami nem lehetne aktuálisabb.
El se tudom képzelni, hogy milyen érzés lehet felkelni teljesen tiszta fejjel és mintha minden nap egy tiszta lap lenne. Ijesztő, nem kicsit.
Egy olyan könyvet tart kezében az olvasó, ami alapvetően komoly és fontos témát, egy betegséget feszeget, mégsem éreztem olvasás közben egy percig sem nyomasztónak.
Bővebben: http://pandalanyolvas.blogspot.com/2020/02/blogturne-sz…

Réka0128 P>!
Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

Az egyetlen ismerős arc egy igazán különleges romantikus történet. ♥

Szurovecz Kittinek eddig az összes Athenaeum kiadónál megjelent könyvét olvastam és mindet imádtam. Azóta vártam már a könyv megjelenését, mióta kiderült hogy az egyik főszereplő rövidtávú memóriazavarban fog szenvedni. Kíváncsi voltam, hogy az írónő mégis milyen történetet fog kihozni ebből a nem mindennapi szituációból. Ez nem csak egy sima romantikus történet, hanem egyben lélektani regény is. Tetszett, hogy a szereplők az elejétől a végéig észrevehető jellemfejlődésen mennek keresztül. Izgalmakban sem volt hiány, mert az írónő azért becsempészett olyan fordulatokat, amivel rendesen meglepett.
Dorina egy igazán szerethető karakter volt számomra már az elejétől, míg Nolennél kellett egy kis idő, hogy meg tudjam kedvelni. Jó volt látni, hogy a komoly problémákkal küszködő főszereplőink idővel elkezdték meggyógyítani egymást. A mellékszereplők közül Írisz volt a kedvencem, de Verát és Ádámot is nagyon csíptem.
A borítóval eleinte nem igazán voltam kibékülve, de aztán végül megtetszett. :) A fejezetek címei szerintem zseniálisak voltak, szeretem mikor nem szimplán egy számmal jelzik.

3 hozzászólás
luthienlovemagic IP>!
Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

A szerző szereti a szokatlan felütéseket, és olyan témákat feldolgozni regényeiben, amelyekről alig vagy egyáltalán nem beszélünk. Ezeket romantikus regényekbe ágyazza, és könnyed nyelvezettel tárja az olvasó elé. Az egyetlen ismerős arc esetében már rögtön a borító is felkeltette az érdeklődésemet az érdekes koncepciójával. A könyvet kézbe véve ez fokozódott azzal, hogy tapintásra mintha post-it-ekkel ragasztották volna teli a fed-, és hátlapot, és a fülszöveg is olyan, mintha papírszeletkékre nyomták volna. Az ötletes külcsín után reménykedtem, hogy a belbecs is ugyanilyen érdekes lesz, és összességében be is váltotta a hozzáfűzött reményeimet.

Olvasás közben érzékeltem azt is, hogy az írónő sokat fejlődött A sokszívű óta, mind az írásmód, mind a karakterábrázolás terén. A írói stílusa sokkal természetesebb, egységesebb, nem ingadozik a távolságtartó hangvétel és a közvetlen, könnyed stílus között, hanem megmaradt egy kettő közötti írásmódnál, ami illett ehhez a regényhez. Emellett a karakterei is sokkal mélyebbek és hitelesebbek.

Összességében Az egyetlen ismerős arc egy komolyabb hangvételű szerelmi történet, melyben két lelki traumán átesett fiatal keresi a boldogságát. A lélektani részek mélyek és érzékletesek, amiket kissé felszínessé tesz a szerelmi szál.

A teljes kritika az alábbi linken olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2020/02/07/konyvkritika_…

Ürményi_Ágnes>!
Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

Egyre jobban megszeretem Szurovecz Kitti stílusàt. Ez a könyv letehetetlen volt. Nem mertem abbahagyni, amíg nem bizonyosodtam meg róla, hogy újra összejön Dorina és Nolen. :) ♥♥♥
Csak ajánlani tudom mindenkinek!

BarbyMalik0112 P>!
Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

Szurovecz Kitti ismételten egy hatalmas kutatómunkával kezdett neki a legújabb regényének, amelyben nagy szerepet kapnak a rövidtávú memóriazavar nehézségei és egy nárcisztikus személyiség belső, lelki viharai.
Az egyetlen ismerős arc a tündérmesébe csomagolt valóság. A magyar nevek, helyek azt az érzést keltik, hogy ez a történet bármikor és bárhol megtörténhet. Mindenhol vannak dorinák és nolenek, talán ismerünk is ilyen személyeket. Egy naiv lányt és egy önhitt fiút, akik legjobban egymásnak tudnak segíteni.
Azoknak ajánlom ezt a regényt, akik vágynak mind egy érzelmi, mind egy valóságos kalandra, amely messzi helyekre is elrepít bennünket, amely megpendíti a szívünk húrjait, és egy felejthetetlen élménnyel gazdagít.

Bővebben a blogomon » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2020/01/szurovecz-…

5 hozzászólás
Lillsz>!
Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

"Szurovecz Kitti neve nem idegen a számomra. Lehetőségem volt már A sokszívű és A kisemmizett angyal c. könyveit is elolvasni. November 16-án pedig személyesen is találkozhattam vele Budapesten a Füvészkertben, ahol a Az egyetlen ismerős arc c. műve került bemutatásra. Izgatottan és kíváncsian álltam neki, hisz az ott részt vett beszélgetésen nagyon meghozta a kedvemet az írónő, illetve az eddigi könyvei is lenyűgöztek már.
Dorina rövidtávú memóriazavarban szenved, ami annyit tesz, hogy csak egyetlen napig képes emlékezni. Úgy éli mindennapjait, hogy nem emlékszik arra, hogy mi történt vele előző nap, hogy kivel mit beszélgetett, mit tett. Nála minden ébredés egy üres lap, fogalma se lenne semmiről, ha nem körmölné le napról-napra az aznapi történéseket a naplójába. Ezek a feljegyzések a memóriája elvesztésétől kezdve születnek, hisz minden másra emlékszik, ami az ominózus eset előtt történt vele, azonban az utánalévőkre nem. Egyik nap családjával, édesapjával és nővérével, Lindával egy színházi előadást néznek meg, ahol a híres-neves Heltai Nolen színész szereplése annyira megfogja a lányt, hogy beleég az agyába a pillanat. Mondhatni szó szerint, ugyanis másnap reggel is emlékszik a férfi karakterére. Hosszú évek során ő az egyetlen ismerős arc, aki megragadja. Linda színházi kapcsolatait bevetve megkeresi a színészt és a segítségét kéri a testvérével kapcsolatban. Ha képes volt emlékezni a férfira, meglehet, hogy több időt vele töltve visszanyerheti teljes önmagát. Azzal azonban nem számolt, hogy Heltai közel sem egy gentleman, már-már defektesebb, mint maga Dorina és lehet, hogy jobban tenné Linda, ha minél messzebb vinné húgát ettől a szoknyapecértől. De már elkésett!
Az egyetlen ismerős arc, Szurovecz Kitti most megjelent regénye újból elvarázsolt! Természetesen 5 csillag!" 5/5
Bővebben: https://lillszinbookland.blogspot.com/2019/12/szurovecz…

kicsi_Coco P>!
Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

Elég régóta várakozott már ez a könyv a polcomon, és mivel írástechnikát akarok tanulni, gondoltam, egy magyar szerző könyve megfelelő lesz arra, hogy ellessek belőle egy-két trükköt.
Nem csalódtam, jól megírt, pergő, hangulatos szöveget kaptam, a kisebb hibái ellenére is. (Személyes preferencia, de nem szeretem a jelen időben írt könyveket, és a táj jellegű kifejezéseket. Kicsit a szlengeket is elavultnak érzem, ez néha kizökkentett)
Az alapfeltevés érdekes, egy lány, akinek problémái vannak a rövid távú memóriájával, így csak egy napra emlékszik, és amint elalszik, minden kitörlődik. Egy férfi arca csak, amire másnap is emlékszik, Nolené, és így keresztezi egymást hőseink útja.
Sajnos a memóriazavarral élők életébe túl nagy betekintést nem nyertünk, nagyobb hangsúly volt a romantikán, és ez szerintem kicsit a történet/Dorina rovására ment. Mert azért nem teljesen felejt el mindent, az emlékek „tanulhatók”, de attól még furcsa, hogy nem akadt ki jobban spoiler
Ezen kívül volt pár lyuk a történetben. spoiler Ha ezektől eltekintek, akkor viszont egy szórakoztató romantikus regényt kaptam, ami magával ránt, és olvastatja magát, egészen a legvégéig.

wzsuzsanna P>!
Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

Bár az írónőnek már tíz fölött van a megjelent regényeinek száma, nekem viszonylag friss az ismeretségem vele. Az első könyv, amit olvastam tőle, A kisemmizett angyal volt, amit olvasmányos stílusa, izgalmas történetvezetése és bátor témaválasztása miatt hamar a szívembe zártam. A régebbi regények között egyelőre nem mazsoláztam tovább, de biztos voltam benne, hogy az újat el szeretném majd olvasni, így került a polcomra Az egyetlen ismerős arc. Szurovecz Kitti az a fajta író, aki olvasóit viszonylag közel engedi saját magához és a készülő regényeivel kapcsolatos munkálatokhoz, így már a megjelenés előtt sokat lehetett megtudni arról, hogy mi lesz a történet témája, de akár még arról is, milyennek képzelte el a szerző a szereplőit. Ezek a kis plusz infók csak még kíváncsibbá tettek, most pedig örülök, hogy az élmény nem maradt el a várakozásokhoz képest. (…)
(…) Az első érdekes dolog ezzel a regénnyel kapcsolatban, hogy mindkét hősünknek van valamilyen mentális vagy neurológiai problémája. Dorina memóriazavara egészen hasonló ahhoz, amit mondjuk Az 50 első randi című filmben láthattunk, de itt talán jobban kidomborodott ennek a betegségnek a drámai oldala. A szerző sok utánajárással és kutatómunkával elég hitelesen ábrázolta ezt az állapotot, bár személy szerint még így is nehéz volt elképzelnem, milyen lehet minden reggel úgy ébredni, hogy semmire nem emlékszik az ember a korábbi napok, évek történéseiből. A lány számára az egyetlen kapaszkodót a naplója jelenti, amibe igyekszik beleírni minden fontos történést és érzést, hogy aztán minden nap kezdetén újra elolvassa azt. Dorina élete emiatt egy helyben toporog, nem tud új ismeretségeket kötni, szerelembe esni, örökké családja támogatására fog szorulni, ennek ellenére szerintem meglepően erős és határozott karakter. Nolen esetében sem csupán arról van szó, hogy a srác egy önző gazember, akinek nincsenek érzései: szép fokozatosan megismerjük a múltját, és azt is, hogy mi vezetett ennek a nárcisztikus személyiségnek a kialakulásához. (…)
Összességében nagyon tetszett Az egyetlen ismerős arc, pusztán amiatt is, hogy egész egyszerűen jól van megírva, és a benne szereplő karakterek érdekesek és a hibáik ellenére is szerethetők. Nagyon érdekes szemlélet volt, hogy Nolen nőügyei kapcsán megismerhettünk valamennyit ezeknek a sértett nőknek a nézőpontjából is, és kicsit ráláthattunk arra, hogy egymás bántása és a különböző sérelmek továbbadása milyen szomorú hálózatot alkot az emberi kapcsolatok szövetén. Tetszett, hogy Nolen karaktere hiteles volt, nem egy szívtelen szörnyeteg, aki egy szerelem hatására egy csapásra megjavult, hanem árnyalt és összetett lélek, aki előtt biztos, hogy még hosszú út áll a gyógyulásig. Jó párost alkottak Dorinával, és örülök, hogy megismerhettem a történetüket.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2020/02/az-egyetlen-ism…


Népszerű idézetek

Pandalány>!

– Apát nem lehet palira venni, hiszen ő Sanyi.
– Húgom, a fárasztó szóviccek királynője – csóválja a fejét Linda.

Pandalány>!

(..)a közelség amilyen gyönyörű, olyan fájdalmas is lehet.

Kapcsolódó szócikkek: közelség
Jagika P>!

Nos, ami a lényeg: A rendes lányok csendben sírnak projektet, úgy tűnik, tényleg buktad. Tudod, a szerző háromgyerekes, példás családanya, és nem akarja, hogy a művéhez bármi köze legyen egy olyan embernek…

85. oldal

Nikita88>!

Sajnos ez a karma igazságszolgáltatása, fiam.
A pofon, amit adunk, mindig visszatalál hozzánk. Általában nem attól, aki tőlünk kapta, hanem akitől a legjobban fáj.

280. oldal

Kapcsolódó szócikkek: karma
Pandalány>!

– Reggelente arra ébredni, hogy semmire nem emlékszel az előző napból, a legmagányosabb érzés a földkerekségen.

Lovebooks>!

Tudjátok, drágáim, az élet olyan játék, hogy dobálja a lehetőségeket, ha nem lovagoljuk meg őket, huss, elszállnak.

35. oldal

Pandalány>!

És azt tanácsolom, keress egy jó pszichológust, nézz végre szembe a démonjaiddal!


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: November 9.
L. J. Wesley: Brooke
Edith Eva Eger: A döntés
Okváth Anna: Más állapotok
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Kasie West: A távolság relatív
Borsa Brown: Az Arab
E. Lockhart: A hazudósok
Egri Zsanna: Elveszve Mexikóban
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz