A ​kisemmizett angyal 117 csillagozás

Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül.
Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632938202
>!
Athenaeum, Budapest, 2018
328 oldal · ISBN: 9789632938448

Enciklopédia 2


Kedvencelte 20

Most olvassa 6

Várólistára tette 120

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

dagikám >!
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Nehezen találom a szavakat arra, hogy kifejezzem mennyire felkavaró volt ez a történet. Két lány szemszögéből ismerhetjük meg a sztorit, Panka, akit elrabolnak és Mia történetét,aki kilátástalan helyzete miatt kénytelen ezt az életmódot választani. Fogságban tartásuk alatt olyan barátság alakul ki közöttük, amely mind kettejüket átsegíti a nehéz időszakon. Szorítottam mind a két lánynak, hogy legyen elég bátorságuk, szerencséjük és lelkierejük a kitöréshez.
Mia életének és sorsának bemutatását megkönnyeztem és fáj a tudat, hogy igenis van valóság alapja, hogy tényleg élnek ilyen sanyarú sorssal lányok, akiknek szinte csak ez az egyetlen megoldás lebeg a szemük előtt.

kratas P>!
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Borzalmas témáról szóló fantasztikus könyv. Kíméletlen és nyers és remekül foglalja össze a probléma gyökereit a gyámügyes hölgy tolmácsolásában. Nem tudok róla szép értékelést írni, mert ez is olyan, hogy olvasni kell – már ha van hozzá gyomrod –, hibát pedig nem találtam benne, úgy jó, ahogy van spoiler.

Virág_Blogger>!
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

„Ez nem velem történik. Ilyen csak mással eshet meg. Ez nem én vagyok: nem az én hajam, nem az én kezem, nem az én térdem. Valaki más teste. Ha én is benne vagyok, akkor nem élhetem túl.”

Szurovecz Kitti elsöprő egy jelenség: A kisemmizett angyalt valamiféle bombaként dobta be a magyar könyvpiacra, mintegy jelzésül és emlékeztetőül mindannyiunk számára, hogy igenis érdemes figyelemmel kísérnünk a munkásságát. Már meg sem lepődtem azon az alaposságon és hitelességen, amellyel az ezúttal választott témáját – a kiskorúk prostitúcióját – kezelte, ellenben így is teljesen lenyűgözött és magával ragadott, s a természeténél fogva nyilván kellően le is sújtott. Az írónő sötét világot tár elénk, Pest egy olyan oldalát, amelyet ugyan nem látunk minden nap, ennek ellenére létezik – s közvetlen veszélyeinek bárki áldozatául eshet, mint azt főszereplő párosunk bizonyítja. Akár szegény, akár gazdag. Akár vidéki faluban, akár a főváros elit negyedében él. Akár szerető család várja otthon, akár teljes káosz. Könyvünk során mindkettőre láthatunk példát, végigkövethetjük e két homlokegyenest eltérő hátterű fiatal lány, Panna és Mia történetét a kényszerű prostitúció, a nyomor és erőszak világában, egészen addig, míg az így generált sötétségből a szerencsének hála kiléphetnek a fényre. A kisemmizett angyal ütős, tabukat döntögető témájával, összetett karaktereivel, hitelességével és stílusával levett a lábamról – és érzem, hogy még sok olvasót le fog a jövőben is.

Teljes értékelésemet a könyvről a blogomon olvashatjátok: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2018/10/szur…

Lillsz>!
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

"Mint azt már nagyon sok bejegyzésemben említettem, elég zötyögősen indult a kapcsolatom az írónővel. A sokszívű -vel képtelen voltam megbarátkozni, nem tudtam elfogadni azt az élethelyzetet, amit Kitti próbált nekünk bemutatni a művén keresztül. Ellenben engem nagyon megfogott a stílusa és nagyon bíztam benne, hogy az új könyvében nem fogok semmi kivetnivalót találni. A sokszívűben is már megvolt az a plusz, abban is volt már valami, valami ami beszippantott! Nem sokkal később megjelent A kisemmizett angyal és én beleszerettem. Teljesen!
Egyértelműen 5/5! Ez a történet valami csoda volt számomra! Szurovecz Kitti írónak született, úgyhogy csak írjon, úgy érzem kezdek ráfüggni a könyveire! :)" 5/5
Bővebben: https://lillszinbookland.blogspot.com/2019/01/szurovecz…

Ürményi_Ágnes>!
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Ez a történet után elég nehéz szavakat találni. Teljesen a hatása alá kerültem. Felkavaró, megható történet, ami sajnos, de a valóságban is megtörténik.
Szomorú, de kevés Panka és Mia van a világon, akik elmondhatják, hogy az ő történetük „happy end” – el fejeződött be.
Bár az elején nemigen „kedvelték” egymást a lányok, nem hagyták soha cserben egymást és a végére elvàlaszthatatlanok lettek. Mi ez, ha nem igaz barátság?!

wzsuzsanna P>!
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Először is be kell vallanom töredelmesen, hogy ez volt az első könyv, amit Szurovecz Kittitől olvastam. Na nem azért, mintha ellenérzéseim lettek volna vele szemben, egész egyszerűen valahogy mindig kimaradt, illetve egyik fülszövege sem érintett meg annyira, hogy előre akarjam venni a végtelennek tetsző olvasási várólistámon. A kisemmizett angyal viszont egyből felhívta magára a figyelmet: egyrészt egy olyan témával foglalkozik, ami fontos és aktuális Magyarországon, ráadásul úgy tűnt, az írónő nem elégszik meg a fikcióval és az alkotói szabadsággal, hanem alaposan utánajár a kérdéskörnek. Hát, valahogy így kerültünk mi ketten össze ezzel a regénnyel, amiért utólag nagyon hálás vagyok, mert én magam sem gondoltam volna, hogy ennyire érdekes, megrázó és izgalmas lesz.
A cselekmény két lány szemszögéből íródott, akik ha akarnának, sem különbözhetnének jobban egymástól. Az egyikük a tizenhat éves Panka, aki hagyományos értelemben szerencsésnek mondható, hiszen jómódban él, van családja és barátai, egyszóval semmilyen fontos dolgot nem kell nélkülöznie. Persze a kép nem ennyire fekete-fehér, mert ettől függetlenül neki is megvannak a maga problémái: szülei válnak, édesanyjával nem nagyon találja mostanában a közös hangot, és a barátnőjével is gyakrabban összezördül, amióta összejött a jóképű és megnyerő Dáviddal. Ezzel szemben a vele egykorú Mia már kislányként megtanulta, mi az a nélkülözés, egy kis faluból származik, ahol mentálisan sérült édesanyjával és testvéreivel többnyire segélyekből éltek. Az ő életében az hozott változást, amikor megismerkedett néhány „menő” férfival, akik egy jobb élet reményével kecsegtették, amennyiben prostituáltnak áll Budapesten.
Kettejük sorsa egy váratlan és félelmetes esemény által fűződik össze. Panka éppen a barátjánál van, amikor ismeretlen férfiak törnek rájuk és ragadják el magukkal a lányt. Panka a rémülettől jóformán reagálni sem tud, fogalma sincs, mi történik körülötte, vagy hogy hogyan kapcsolódik a történésekhez a korábban tökéletesnek gondolt pasija. Miután elrabolják, egy lepusztult lakásban tartják fogva, itt ismerkedik meg Miával, aki ugyanezt a rabságot önként vállalta (és igen, nyilván a regény egyik legfontosabb kérdése éppen az lesz, hogy egy ilyen esetben mennyire beszélhetünk egyáltalán szabad akaratról). Panka számára elég hamar világossá válik az iszonyú valóság, és az azzal kapcsolatos kilátások, hogy mire fogják kényszeríteni, amennyiben Dávid nem fizeti ki tartozását a hálózatot vezető maffiózónak. Egyedül Mia tudja tartani benne a lelket, aki, miközben istápolja az elkényeztetett és naiv pesti lányt, szép lassan maga is ráébred arra, hogy ennél talán többet is tartogathat számára az élet. Közösen kitervelik, hogyan tudnák Pankát megszöktetni, de a kalandok és borzalmak nagy része még csak ezzel a döntésükkel fog elkezdődni…(…)
Sok mindent tudnék még dicsérni, de ahhoz többet el kellene árulnom az események alakulásáról, azt pedig nem szeretném, mert tényleg úgy teljes az élmény, ha végig izgulhatunk a regény lapjain, hogyan alakul majd a lányok sorsa. Engem annyira magával ragadott -és sokszor meg is hatott-, hogy szinte le sem tudtam tenni, és ha voltak is kisebb-nagyobb szépséghibái a történetnek, nekem nem volt érkezésem észrevenni azokat. Úgyhogy utólag nagyon örülök annak, hogy ez lett az első könyvem Szurovecz Kittitől, mert ez alapján mindenképpen oda fogok figyelni a munkásságára.
bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2018/10/a-kisemmizett-a…

Anarchia_Könyvblog>!
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Szívet szorongató történet a prostitúcióról és az ember rablásról. Bár Szurovecz Kitti leginkább magára a prostitúcióra hívja fel az olvasók figyelmét. Szemünk elé tár két különböző világot, akik végül egy sorsra jutnak. A bűnösök nem válogatják meg, hogy melyik világból választanak áldozatot maguknak. Nincsenek sem a gazdagok, sem a szegények biztonságban.
Megismerhetjük egy szerencsétlen sorsú lány életét, akinek a testét kihasználják, de a lelkét elássa jó mélyre, hogy legalább valami tisztaság maradjon számára is.

A teljes ajánlómat itt érheted el: https://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/10/08/szurov…

Szédültnapraforgó>!
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

2. olvasásom volt az írónőtől. Elsőként a Gyémántfiút olvastam, de az nem az én világom. Ez sokkal jobban tetszett. A prostitúció témaköre sok kérdést felvet, egy izgalmas vitatéma (is) lehet például baráti körben. Ki miért és hogyan kerül abba a helyzetbe, hogy ilyen „pályára” kényszerüljön.
Panka sorsa egy szerelem miatt alakult úgy, hogy stricik karmai közé került. spoiler
Tulajdonképpen ha úgy nézzük, a történet vége happy end, de kemény dolgokon mentek keresztül a lányok.
Érdekes olvasmány, nem mondanám azt sem, hogy fikció…

kicsi_Coco P>!
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Sajnos nem tudok erre a könyvre jó szívvel 3 csillagnál többet adni. Egyszerűen nyomasztott, és a történet számomra hihetetlen volt. A témaválasztás érdekes lenne off, de a megvalósítás gyengére/felületesre sikeredett. Korábban írtam a Az egyetlen ismerős arc kapcsán, hogy nem igazán ment bele a téma mélyébe, itt is ezt érzem. Nem tudtam meg semmi újat erről a világról.

Kezdjük ott, hogy Panka egy baromi idegesítő, nyavalygó szereplő. spoiler
Mia már egy fokkal jobb, de ő meg pont nem adta át nekem hitelesen a szabolcsból feljött prostit, és olyan nagyon neutrális karakter lett.
kis kitérő: off
Na, és a történet! A következő problémáim vannak vele, sajnos csak spoileresen tudom leírni:
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
Ja, és a legnagyobb lyuk, amit nem értek, és nem tudok nem arra gondolni, hogy csak az olvasó félrevezetése volt a cél:
spoiler

A vége pedig: spoiler

Ez sajnos nekem nem jött be.

3 hozzászólás
BarbyMalik0112 P>!
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Szurovecz Kitti legújabb regénye egy mély, szívszaggató, mégis csodálatos történet a való életről, amely a szemünk előtt van, mi mégsem vesszük észre. A kisemmizett angyal ledöbbent, szíven üt és összetör. A modern prostitúció témája hosszas háttérmunkát igényelt, végül megkaptuk több ember élettörténetét egyetlen könyvbe leírva. Azonban ezt a kemény problémát mégsem dokumentumként tálalva, hanem egy néhol humoros, összességében azonban valóságos, emberi és megrázó regényként tárja elénk.

Azoknak ajánlanám leginkább az olvasását, akik egy különleges történetre vágynak, amely felnyitja a szemünket és reményt ad, hogy minden helyzetből van kiút.

Bővebb értékelés a könyvről: https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2018/10/szurovecz-…


Népszerű idézetek

BarbyMalik0112 P>!

Az ő világa és az enyém közt nincsen átjárás.

165. oldal

Virág_Blogger>!

Olyan meg csak a mesékben van, hogy a jó tett helyébe jót várj. Az életben soha – ha mégis ebben hiszel, keservesen fogsz csalódni.

2 hozzászólás
Virág_Blogger>!

A szerelem szépség, ami elűzi a rossz álmokat. A pszichológus szerint nem szabad róla lemondani, mert a boldogság gyógyít. És mi képesek leszünk a boldogságra. Mert így döntöttünk.

Lillsz>!

[…] az életben gyakran nincs hatásunk arra, ami velünk történik, de arról dönthetünk, hogy minderre hogyan reagálunk.

166. oldal

>!

Ez a lány egy kisemmizett angyal. És ki veszi észre, hogy mennyire értékes? Hogy mennyi szeretet van a szívében? Megmentett engem. Most rajtam a sor, hogy megmentsem őt.

144. oldal

Lillsz>!

[…] a regények azok tanítják az életet.

31. oldal

Virág_Blogger>!

Nehéz olyan problémát megoldani, amelynek a létezését sem ismerjük el.

5 hozzászólás
Virág_Blogger>!

A szabad akarat a középosztály és a felső tízezer kiváltsága. Az alatt nem lehet ilyesmiről beszélni…

Kapcsolódó szócikkek: középosztály · szabad akarat

Hasonló könyvek címkék alapján

Julia Lewis Thomson: Többek között
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Colleen Hoover: Too Late – Túl késő
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Róbert Katalin: Kezdjetek el élni!
L. Erik Roland: Határok Nélkül
Mira Sabo: Amíg kinyílik a szemünk
Brittainy C. Cherry: Tűzeső
Sienna Cole: Lefelé a folyón
Leitner Lili: Tűzzel játszók