A ​kisemmizett angyal 51 csillagozás

Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül.
Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632938202
>!
Athenaeum, Budapest, 2018
328 oldal · ISBN: 9789632938448

Kedvencelte 10

Most olvassa 6

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Virág_Blogger P
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

„Ez nem velem történik. Ilyen csak mással eshet meg. Ez nem én vagyok: nem az én hajam, nem az én kezem, nem az én térdem. Valaki más teste. Ha én is benne vagyok, akkor nem élhetem túl.”

Szurovecz Kitti elsöprő egy jelenség: A kisemmizett angyalt valamiféle bombaként dobta be a magyar könyvpiacra, mintegy jelzésül és emlékeztetőül mindannyiunk számára, hogy igenis érdemes figyelemmel kísérnünk a munkásságát. Már meg sem lepődtem azon az alaposságon és hitelességen, amellyel az ezúttal választott témáját – a kiskorúk prostitúcióját – kezelte, ellenben így is teljesen lenyűgözött és magával ragadott, s a természeténél fogva nyilván kellően le is sújtott. Az írónő sötét világot tár elénk, Pest egy olyan oldalát, amelyet ugyan nem látunk minden nap, ennek ellenére létezik – s közvetlen veszélyeinek bárki áldozatául eshet, mint azt főszereplő párosunk bizonyítja. Akár szegény, akár gazdag. Akár vidéki faluban, akár a főváros elit negyedében él. Akár szerető család várja otthon, akár teljes káosz. Könyvünk során mindkettőre láthatunk példát, végigkövethetjük e két homlokegyenest eltérő hátterű fiatal lány, Panna és Mia történetét a kényszerű prostitúció, a nyomor és erőszak világában, egészen addig, míg az így generált sötétségből a szerencsének hála kiléphetnek a fényre. A kisemmizett angyal ütős, tabukat döntögető témájával, összetett karaktereivel, hitelességével és stílusával levett a lábamról – és érzem, hogy még sok olvasót le fog a jövőben is.

Teljes értékelésemet a könyvről a blogomon olvashatjátok: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2018/10/szur…

>!
Lillsz
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

"Mint azt már nagyon sok bejegyzésemben említettem, elég zötyögősen indult a kapcsolatom az írónővel. A sokszívű -vel képtelen voltam megbarátkozni, nem tudtam elfogadni azt az élethelyzetet, amit Kitti próbált nekünk bemutatni a művén keresztül. Ellenben engem nagyon megfogott a stílusa és nagyon bíztam benne, hogy az új könyvében nem fogok semmi kivetnivalót találni. A sokszívűben is már megvolt az a plusz, abban is volt már valami, valami ami beszippantott! Nem sokkal később megjelent A kisemmizett angyal és én beleszerettem. Teljesen!
Egyértelműen 5/5! Ez a történet valami csoda volt számomra! Szurovecz Kitti írónak született, úgyhogy csak írjon, úgy érzem kezdek ráfüggni a könyveire! :)" 5/5
Bővebben: https://lillszinbookland.blogspot.com/2019/01/szurovecz…

>!
Anarchia_Könyvblog P
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Szívet szorongató történet a prostitúcióról és az ember rablásról. Bár Szurovecz Kitti leginkább magára a prostitúcióra hívja fel az olvasók figyelmét. Szemünk elé tár két különböző világot, akik végül egy sorsra jutnak. A bűnösök nem válogatják meg, hogy melyik világból választanak áldozatot maguknak. Nincsenek sem a gazdagok, sem a szegények biztonságban.
Megismerhetjük egy szerencsétlen sorsú lány életét, akinek a testét kihasználják, de a lelkét elássa jó mélyre, hogy legalább valami tisztaság maradjon számára is.

A teljes ajánlómat itt érheted el: https://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/10/08/szurov…

>!
wzsuzsanna P
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Először is be kell vallanom töredelmesen, hogy ez volt az első könyv, amit Szurovecz Kittitől olvastam. Na nem azért, mintha ellenérzéseim lettek volna vele szemben, egész egyszerűen valahogy mindig kimaradt, illetve egyik fülszövege sem érintett meg annyira, hogy előre akarjam venni a végtelennek tetsző olvasási várólistámon. A kisemmizett angyal viszont egyből felhívta magára a figyelmet: egyrészt egy olyan témával foglalkozik, ami fontos és aktuális Magyarországon, ráadásul úgy tűnt, az írónő nem elégszik meg a fikcióval és az alkotói szabadsággal, hanem alaposan utánajár a kérdéskörnek. Hát, valahogy így kerültünk mi ketten össze ezzel a regénnyel, amiért utólag nagyon hálás vagyok, mert én magam sem gondoltam volna, hogy ennyire érdekes, megrázó és izgalmas lesz.
A cselekmény két lány szemszögéből íródott, akik ha akarnának, sem különbözhetnének jobban egymástól. Az egyikük a tizenhat éves Panka, aki hagyományos értelemben szerencsésnek mondható, hiszen jómódban él, van családja és barátai, egyszóval semmilyen fontos dolgot nem kell nélkülöznie. Persze a kép nem ennyire fekete-fehér, mert ettől függetlenül neki is megvannak a maga problémái: szülei válnak, édesanyjával nem nagyon találja mostanában a közös hangot, és a barátnőjével is gyakrabban összezördül, amióta összejött a jóképű és megnyerő Dáviddal. Ezzel szemben a vele egykorú Mia már kislányként megtanulta, mi az a nélkülözés, egy kis faluból származik, ahol mentálisan sérült édesanyjával és testvéreivel többnyire segélyekből éltek. Az ő életében az hozott változást, amikor megismerkedett néhány „menő” férfival, akik egy jobb élet reményével kecsegtették, amennyiben prostituáltnak áll Budapesten.
Kettejük sorsa egy váratlan és félelmetes esemény által fűződik össze. Panka éppen a barátjánál van, amikor ismeretlen férfiak törnek rájuk és ragadják el magukkal a lányt. Panka a rémülettől jóformán reagálni sem tud, fogalma sincs, mi történik körülötte, vagy hogy hogyan kapcsolódik a történésekhez a korábban tökéletesnek gondolt pasija. Miután elrabolják, egy lepusztult lakásban tartják fogva, itt ismerkedik meg Miával, aki ugyanezt a rabságot önként vállalta (és igen, nyilván a regény egyik legfontosabb kérdése éppen az lesz, hogy egy ilyen esetben mennyire beszélhetünk egyáltalán szabad akaratról). Panka számára elég hamar világossá válik az iszonyú valóság, és az azzal kapcsolatos kilátások, hogy mire fogják kényszeríteni, amennyiben Dávid nem fizeti ki tartozását a hálózatot vezető maffiózónak. Egyedül Mia tudja tartani benne a lelket, aki, miközben istápolja az elkényeztetett és naiv pesti lányt, szép lassan maga is ráébred arra, hogy ennél talán többet is tartogathat számára az élet. Közösen kitervelik, hogyan tudnák Pankát megszöktetni, de a kalandok és borzalmak nagy része még csak ezzel a döntésükkel fog elkezdődni…(…)
Sok mindent tudnék még dicsérni, de ahhoz többet el kellene árulnom az események alakulásáról, azt pedig nem szeretném, mert tényleg úgy teljes az élmény, ha végig izgulhatunk a regény lapjain, hogyan alakul majd a lányok sorsa. Engem annyira magával ragadott -és sokszor meg is hatott-, hogy szinte le sem tudtam tenni, és ha voltak is kisebb-nagyobb szépséghibái a történetnek, nekem nem volt érkezésem észrevenni azokat. Úgyhogy utólag nagyon örülök annak, hogy ez lett az első könyvem Szurovecz Kittitől, mert ez alapján mindenképpen oda fogok figyelni a munkásságára.
bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2018/10/a-kisemmizett-a…

>!
BarbyMalik0112 P
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Szurovecz Kitti legújabb regénye egy mély, szívszaggató, mégis csodálatos történet a való életről, amely a szemünk előtt van, mi mégsem vesszük észre. A kisemmizett angyal ledöbbent, szíven üt és összetör. A modern prostitúció témája hosszas háttérmunkát igényelt, végül megkaptuk több ember élettörténetét egyetlen könyvbe leírva. Azonban ezt a kemény problémát mégsem dokumentumként tálalva, hanem egy néhol humoros, összességében azonban valóságos, emberi és megrázó regényként tárja elénk.

Azoknak ajánlanám leginkább az olvasását, akik egy különleges történetre vágynak, amely felnyitja a szemünket és reményt ad, hogy minden helyzetből van kiút.

Bővebb értékelés a könyvről: https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2018/10/szurovecz-…

>!
Mariann_Czenema P
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Olvasás közben párszor eltöprengtem azon, hogy mennyire hiteles a regény, és azt tudom mondani, hogy engem a véresebb, erőszakosabb részek egyáltalán nem leptek meg. Tényleg léteznek olyan emberek, akik ma a magyar gyerekek közül választanak ki maguknak ágytölteléket, és nem félnek közben erőszakot tenni sem a gyermeken.
Ez egy valódi probléma, amit Szurovecz Kitti nagyon részletesen ábrázol a könyvében. Attól, hogy nem veszünk róla tudomást, nem mérjük fel, hogy milyen kilátástalan helyzetben tengődnek a mélyszegénységben élők, valamint nem segíti a társadalom és a jogalkotó a szociális munkások, családsegítők, védőnők, gyámügyesek tevékenységeit – akkor és addig napról-napra fogja a gyerekprostitúció ugyanúgy szedni az áldozatait, mint ahogy a családon belüli erőszak, vagy gyermekmolesztálások esetén.
(bővebben itt:
http://czenema.blogspot.com/2018/12/szurovecz-kitti-kis… )

>!
adrykacska P
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Összességében kellett már a magyar könyvpiacra egy ehhez hasonló regény, ami az élet sötétebb oldalát mutatja be. Manapság inkább a szépet és a jót írják le az írók, és ezáltal a rózsaszín fellegekbe repítik el az olvasóikat. Szurovecz Kitti ismét egy olyan témát helyezett górcső alá, ami tabunak számít Magyarországon. Tudjuk, hogy létezik, de nem akarunk róla tudomást venni, amíg nem érint bennünket. Tegye a szívére a kezét az, aki nyomon követi a szervezett bűnözés témakörét napra pontosan! Megsúgom, hogy nincs ilyen ember. Az emberi természet a rosszat, a fájdalmasat eltaszítja magától, ha van rá mód.
A teljes értékelésért kattintsatok a linkre: https://adrykacska.blogspot.com/2018/10/szurovecz-kitti…

>!
White13
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Két nagyon más világban született lány, borzalmas körülmények közötti csodás és fájdalmas történtete ez a regény, amelynek olvasása közben a szívünkbe költözik az igaz barátság érzése, élménye – Kitti ismét fantasztikus regényt alkotott.

>!
Dyta_Kostova I
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

„Ahogy az egyik szereplő is fejtegeti: ma Magyarországon kialakult egy joghézag, amely sajnos lehetővé teszi, hogy a járőrök fiatalkorú lányokat büntessenek meg "strihelésért” anélkül, hogy belenéznének a személyi igazolványukba, és kimentenék őket a futtatóik karmai közül. Ennek ellenpontjaként az is felmerül egy párbeszéd során, hogy Svédországban nem az üzletszerűen kéjelgő lányt, hanem a szolgáltatásait igénybe vevő kuncsaftot bírságolják meg, így próbálva mintegy elsorvasztani az üzletágat. Ma Magyarországon olyan rettenetes állapotok uralkodnak a legtöbb gyermekotthonban, hogy a tanárok tudtával, de legjobb esetben is nihilizmusa mellett kegyetlenkednek az idősebb lakók a fiatalabbakkal vagy az újonnan érkezőkkel. Már amikor van hely, mert a zsúfoltság problémáját még politikai nézetektől függetlenül egy kormánynak sem sikerült felelősen megoldania. A történetbe beleírt, és a szereplők párbeszédeiben elhelyezett információk tehát világosan körülírják, hogy milyen problémákkal kell szembesülnünk akkor, ha nem a félrenézés taktikáját választjuk.

Ugyanakkor a két főszereplő sematikussága némileg enyhíti is a könyv egyébként zseniális történetvezetését. az, hogy Panna a Rózsadombon él, hosszú szőke hajú, kék szemű és vékony, ellenben a nyírségi faluból származó Emília sötét hajú, barna szemű, kövérkés és cigány, túl éles kontrasztot rajzol ki. Mintha szükségszerű lenne, hogy a szegény sorból származó lány önmaga hajtja igába a fejét, a gazdag szülők naiv gyerekét viszont akarata ellenére kell belekényszeríteni a szolgaságba. A könyv üzenete az, hogy bárkivel megtörténhet, mégis kimarad egy elég széles társadalmi réteg a két végpont között, a rájuk leső veszélyekről pedig semmit nem tudunk meg. Mia alakjához a szerző megpróbált felhasználni tájnyelvi kifejezéseket is, hogy még jobban érzékeltesse a lányok közötti különbséget, azonban a sok „oszt'” és „mán” szó használata nem elég ehhez. Úgy pedig végképp nem, hogy Miát a szabad idejében regényolvasó, önmagát fejlesztő egyéniséggé tette, aki a kedvenc könyvét rabsága idején már legalább 50-szer olvasta saját bevallása szerint, és kínosan próbál ügyelni arra, hogy elhagyja a tájszólását. Ez a regény teljes hossza alatt nem sikerül neki.
Ugyanakkor fontos mellékes üzenete még a könyvnek az elfogadás, az integráció. "

Teljes: https://smokingbarrels.blog.hu/2018/10/08/konyvkritika_…

>!
Regina092
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Nagyon-nagyon tetszett ez a könyv. Eszméletlen amit Szurovecz Kitti összehozott. Kicsit erőszakkal megtömött, mégis barátságos, szeretettel teli érzelmekkel lehet találkozni. Bővebben itt írok róla:
https://konyvekszava.blogspot.com/2019/03/szurovecz-kit…


Népszerű idézetek

>!
BarbyMalik0112 P

Az ő világa és az enyém közt nincsen átjárás.

165. oldal

>!
Virág_Blogger P

Olyan meg csak a mesékben van, hogy a jó tett helyébe jót várj. Az életben soha – ha mégis ebben hiszel, keservesen fogsz csalódni.

>!
Virág_Blogger P

A szerelem szépség, ami elűzi a rossz álmokat. A pszichológus szerint nem szabad róla lemondani, mert a boldogság gyógyít. És mi képesek leszünk a boldogságra. Mert így döntöttünk.

>!
Bookofdream P

Ez a lány egy kisemmizett angyal. És ki veszi észre, hogy mennyire értékes? Hogy mennyi szeretet van a szívében? Megmentett engem. Most rajtam a sor, hogy megmentsem őt.

144. oldal

>!
Lillsz

(…) az életben gyakran nincs hatásunk arra, ami velünk történik, de arról dönthetünk, hogy minderre hogyan reagálunk.

166. oldal

>!
Virág_Blogger P

Nehéz olyan problémát megoldani, amelynek a létezését sem ismerjük el.

5 hozzászólás
>!
Virág_Blogger P

A szabad akarat a középosztály és a felső tízezer kiváltsága. Az alatt nem lehet ilyesmiről beszélni…

>!
Lillsz

(…) a regények azok tanítják az életet.

31. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Swati Avasthi: Ököl/Jog
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Christopher Moore: Totál szívás
Irvine Welsh: Mocsok
Sue Dylen: A római szerető
Jeffrey Eugenides: Egy test, két lélek