Mária ​Terézia 2 csillagozás

Szunyogh Szabolcs: Mária Terézia

Mária ​Terézia, mint felvilágosult uralkodónő írta be a nevét a történelembe, aki a jobbágyterhek csökkentésével, az oktatás megreformálásával, az egészségügy korszerűsítésével, a nemzetiségi béke megteremtésével, az ipar és a kereskedelem állami fejlesztésével elérte, hogy a Habsburgok középkori birodalmából megszülessen az a Monarchia, amelyik százötven éven át az itt élő népek és nemzetek számára polgári jólétet teremtett. De milyennek láthatjuk Mária Teréziát, a nőt? Az anyát? A feleséget? A szeretőt? Az embert? A sorcsapások között vergődő asszonyt, aki több gyermekét is eltemette, az érzőszívű, segítőkész barátot és a fiatal lányt, aki megküzdött az önálló szerelem jogáért? Talán ő az első olyan uralkodónő az európai történelemben, akit a modern nő szellemisége jellemzett.

Szunyogh Szabolcs könyve nem tudományos szakmunka, hanem ismeretterjesztő regény. Felvonultatja a kor leghíresebb, legizgalmasabb személyiségeit, például a Voltaire-t, Nagy Frigyes porosz uralkodót,… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 2021
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635443697

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Baráth_Zsuzsanna P>!
Szunyogh Szabolcs: Mária Terézia

Egy okos, életvidám bécsi lány a trónon. Mária Teréziát nem készítették fel az uralkodásra, mégis megállta a helyét. Nem volt képzett uralkodó, de józan és praktikus gondolkodásával mindig megoldotta az elé tornyosuló problémákat. Mindemellett kiváló színésznő volt, értett a hatásos jelenetekhez, tudta, hogyan kell meghódítania alattvalói szívét. Asszonyi furfanggal és anyai jóindulattal igazgatta birodalmát, szerették is nagyon, pedig ha kellett, nagyon kemény és kegyetlen is tudott lenni. 16 gyermeket szült, akiket nagyon szeretett, mégis, gondolkodás nélkül feláldozta őket a birodalom érdekében, olyan házasságokra kényszerítette őket, amelyek politikailag előnyösek voltak. Nem szeretett háborúzni, sokat tett azért, hogy országai fejlődjenek, iskolákat alapított, támogatta a művészeteket és az építészetet. Igazi bécsi lány volt, közvetlen, kedves, szeretett táncolni, zenélni, színdarabokban lépett fel. Imádta az életet, példás feleség és családanya volt, ami természetesen nem akadályozta meg abban, hogy időnként kikacsintson a házasságból, és a férjét sem ítélte el ezért. Művelt volt és széles látókörű, abszolút felvilágosodott uralkodó, aki igyekezett emberségesen irányítani sokszínű népét. A könyv nagy erénye, hogy az uralkodónő portréján kívül a korszak fontos és érdekes alakjai is megjelennek benne Kempelen Farkastól kezdve Grassalkovich Antalon át II. Frigyes porosz királyig. A frivol témákat sem kerüli a szerző, mégis ízlésesen nyúl a témához. Alapvetően szórakoztató stílusban ismerkedhetünk meg a királynővel, filmszerűen pereg le előttünk az élete. Sok csatát látunk, harctérit, szívbélit és lelkiismeretit egyaránt, érdekesen megírva, egyáltalán nem száraz leírásokat tartalmaz a kötet. Ugyanakkor pont a stílus miatt szerintem egy fokkal könnyedebb lett, mint amit az olvasó elvárna egy életrajztól, de ennél nagyobb bajunk ne legyen.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2021/08/19/konyvkritika_…


Hasonló könyvek címkék alapján

Falvai Róbert: Mária Terézia és kora
Vida Péter: Magyar uralkodók
Alekszandr Kamenszkij – Niederhauser Emil: Nagy Katalin – Mária Terézia
Barta János: A kétfejű sas hatalmában
Gabriele Praschl-Bichler: A Hofburg Fehér Asszonya
Horváth Jenő (szerk.): Királyok könyve
Cristina Morató: Elátkozott királynők
A korona igazi története
Frank Tibor: Viktória királynő kezeihez
Gál J. Zoltán (szerk.): Királyok, hősök, vezérek