Kávé 6 csillagozás

Csészével a világ körül
Szuna Noémi: Kávé

A ​kávé története évezredes múltra nyúlik vissza a Közel-Keleten, s több mint ötszáz éve nyíltak az első kávéházak Európában. Mára a kávé az egyik legfontosabb kereskedelmi termék, de annál jóval több is: kontinensek ízei, pörkölési hagyományok, elkészítési technológiák határozzák meg, mi kerül a csészébe. A gasztronómiához hasonlóan a kávékultúra is látványosan fejlődik, a modern háztartási eszközöknek köszönhetően pedig már nemcsak a kávézókban ihatunk tökéletes kávét, hanem saját magunk is elsajátíthatjuk a baristák, vagyis a kávémesterek tudását.

A könyv világkörüli útra kalauzolja az olvasót, megismerteti a legfontosabb kávétermelő helyeket Etiópiától Brazíliáig, bemutatja a kávé útját a cserjétől a csészéig, elvisz a meghatározó kávéfővárosokba, a manapság kultikusnak számító kávéházakba, ahová szenvedélyes baristák, kávésznobok, kávéínyencek járnak, a pultban pedig olyan hozzáértéssel dolgoznak a szakemberek, akárcsak a legmenőbb Michelin-csillagos konyhákban. Az is… (tovább)

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2016
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633411254

Most olvassa 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Szuna Noémi: Kávé

Szuna Noémi: Kávé Csészével a világ körül

A könyv gyönyörű és informatív, a végén még receptek is vannak. Mondjuk az engem nem hozott lázba, de nem „csak szép” némi ismeretanyagot is ad.

1 hozzászólás
>!
theodora 
Szuna Noémi: Kávé

Szuna Noémi: Kávé Csészével a világ körül

Tavaly tavasszal olvastam először ismeretterjesztő könyvet a kávéról (Anette Moldvaer: Kávészenvedély), most a könyvtárban a kezembe került Szuna Noémi idén megjelent könyve, ami elsőre eléggé hasonlít Anette Moldvaerére. De csak elsőre ;)
Ahogy az a fent említett könyvben ebben is megismerkedhetünk a kávéfajtákkal, a termesztési területekkel, a feldolgozás módjaival és egy-két receptet is kapunk.
Viszont ami jobban tetszett ebben a könyvben, hogy olvasmányosabb, tele van történelmi érdekességekkel. Inkább szól a kávékultúráról (múltbeli és jelenbeli) és persze a magyar helyzetről is olvashatunk.
Kávéimádóknak jó választás mind a kettő, Szuna Noémi könyvét talán alapozásnak ajánlom, utána jöhet a részletesebb, informatívabb Anette Moldvaertől.

>!
czenegabi
Szuna Noémi: Kávé

Szuna Noémi: Kávé Csészével a világ körül

Szép és igényes magyar könyv a kávézás világáról. Mindamellett, hogy megvannak benne a gyakorlati tanácsok a hazai kávékultúra felélesztésére, tartalmaz még hazai kávétörténelmet is.
Véleményem szerint követendő példa lehetne a könyv legalább családonként egy példányának birtoklása, mert ha követjük a hagyományokat valamit vissza tudunk varázsolni a régi kávéházi gondolatból.
Külön figyelemreméltóak a receptek a könyv végén.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Mindkét fajtáról elmondható, hogy telepítés után 3-5 évre teremnek először, és a körülményektől, gondoskodástól függően 20-30 évig termőképesek.

25. oldal

Szuna Noémi: Kávé Csészével a világ körül

>!
theodora 

Több mint húsz éve rendszeresen fogyasztok kávét, napjában többet is, sokáig mégsem jutott eszembe, hogy érdemes volna utánanézni az egyik kedvenc italom történetének.

(első mondat)

Szuna Noémi: Kávé Csészével a világ körül

>!
theodora 

Bialetti 1933-ban fejezte be a Moka Express tervezését. A cégtörténet szerint a kis kávéfőzőhöz az ötletet a korabeli háziasszonyok által használt „mosógépek” adták. A szennyes ruhát olyan hengerekben főzték ki, melyeken belül egy központi cső futott. Az alulról melegített forró, szappanos víz a vezetékekben felfutott, elárasztotta a ruhákat, majd átszivárogva azokon, körköresen távozott.

147. oldal

Szuna Noémi: Kávé Csészével a világ körül


Hasonló könyvek címkék alapján

Rudnay János: A kávé
Jon Thorn – Michael Segal: Ínyencek kézikönyve – Kávé
Sztudva Mónika: Kávékönyv
Saly Noémi: Törzskávéházamból zenés kávéházba
Frankl Aliona – Zeke Gyula: Kávézók kalauza
Mari Salinas: Kávé a világ körül
Fazekas Éva (szerk.): A fekete leves – A kávéfőzés története
Konrádyné Gálos Magda (szerk.): A Newyorktól a Hungáriáig
Bevilaqua Borsody Béla – Mazsáry Béla: Pest-budai kávéházak
Saly Noémi (szerk.): „Budapest nagykávéház”