A ​hadviselés törvényei 33 csillagozás

Szun-ce: A hadviselés törvényei

Szun-ce műve nem csupán a klasszikus kínai műveltség egyik alapköve, hanem egyben a világ klasszikus hadtudományának egyik legkiemelkedőbb alkotása is. Kínában és a Távol-Kelet legkülönbözőbb régióiban két évezreden át minden tisztnek, parancsnoknak kötelezően ismernie kellett. A Kínát első ízben egyesítő Csin Si Huang-ti éppúgy betéve tudta, mint a japán sógunok, de Mao Ce-tung zsebéből sem hiányzott. Ha hinni lehet a híradásoknak, Napóleon és Adolf Hitler könyvtárában is meg lehetett találni. Kultúrtörténeti jelentőségét azonban nyilvánvalóan tartalmának köszönheti. A mintegy ötezer írásjegyből álló mű nem csak megszületésekor bizonyult akuálisnak. Érvényességét az évszázadok, évezredek sem koptatták el. Így a modern ember is hasznos kézikönyvként forgathatja, hogy megoldást találjon benne saját problémáira. Kínában és egyre több amerikai menedzserképzőben is a kötelező olvasmányok közt szerepel.

A háború művészete, A hadviselés tudománya és A hadviselés művészete címmel is megjelent.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kínai-magyar könyvek Balassi

>!
Balassi, Budapest, 1998
118 oldal · ISBN: 9635061943 · Fordította: Tőkei Ferenc
>!
Balassi, Budapest, 1995
118 oldal · ISBN: 9635060521 · Fordította: Tőkei Ferenc

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

Eule P>!
Szun-ce: A hadviselés törvényei

Már nagyon rég el akartam olvasni ezt a neves opuszt. Kicsit csalódtam, mert valami Machiavelli-szerű írást vártam, de helyette hadászati kiskátét kaptam. Ennek ellenére érdekes és tanulságos mű. Leginkább a hadsereg mozgatásáról (terepviszonyokhoz való alkalmazkodás), az engedelmességről és a megfontoltságról szóló részek tetszettek.

sünigombóc>!
Szun-ce: A hadviselés törvényei

A hadviselés törvényei cseppet sem meglepő módon a hadviselés törvényeit tömöríti kézikönyvre emlékeztető gyűjteménybe, a maga korában valószínűleg a hadvezér hóna alá csapható tekercs lehetett. Nem túl hosszú, és igazából nem is túl tömény. Javarészt logikára épülő kis összefoglaló terepről, erőviszonyokról, felkészülésről, felszereltségről, valójában semmi különösebbet nem mondott, legalábbis a megmaradt kínai fogalmakat leszámítva, amelyeket aztán lábjegyzeteltek is én meg boldogan vetettem rá magam ezekre, hogy megtudjam, például a metrikus rendszer helyett milyen mértékegységeket használtak.

Lunemorte P>!
Szun-ce: A hadviselés törvényei

Hogy őszinte legyek, ez a könyv a puszta logikára épült és semmi olyan rendkívülit nem fedeztem fel benne, amire egyébként ne gondoltam volna egy háborúban, szóval nekem már unalmas volt ez a sok hasonló „tanács".

DCinti>!
Szun-ce: A hadviselés törvényei

Egy könyvtári vásáron láttam meg, igazából egy Moly Galeri tagnak hoztam el, de az éppen árusítást figyelő biblioterapeutám azt mondta, hogy érdemes nekem is elolvasnom, mert olyan dolgokat találok benne, amelyeknek akár a mai világban is hasznát vehetem.
Egyébként is érdekelt a könyv, szóval így már dupla okom volt kézbe venni. Gyorsan végeztem vele, mindamellett, hogy jegyzeteltem is belőle, nem is keveset.
Oké tényleg vannak benne olyan dolgok, amelyeket magunktól is tudunk, de azt hiszem az ember a legjobb példa arra, hogy néha hajlamosak vagyunk ezeket az egyszerű, megtanult dolgokat elfelejteni,.. épp ezért úgy gondolom hasznos, hogy így össze vannak foglalva a dolgok. Szun-ce sokszor a támadásokat a természet erőihez hasonlítja, ami nekem külön tetszik.
Fontosak benne a tanácsok az ellenségekkel szemben, a háború minősége és hosszúságával kapcsolatban, mi az amire figyelnünk kell, hogy ne/kevesebb hiányt szenvedjünk a csaták során, miként bánjunk azokkal, akik alattunk állnak, vagy értünk küzdenek, s mennyire fontos a hidegvér megőrzése bizonyos esetekben.
Nem mondom, hogy kifejezetten lennének ellenségeim, és nincs is hadseregem, de apró csaták az életben mindig akadnak, úgyhogy köszönöm Marcsi, igazad volt. Számomra tényleg hasznos volt a könyv.

birogeri P>!
Szun-ce: A hadviselés törvényei

Olvastam a könyvről, hogy mai napig hasznosítható dolgokat lehet benne találni. Én nem sok hasznát fogom venni, esetleg ha kijön a Shogun: Total War II. Tudom, vonatkoztassak el, de kérem szépen, azon kívül, hogy ismerjem meg magamat meg az ellenségemet – csak olyasmit találni, hogy mocsárban ne hagyjuk, hogy körülvegyen az ellenséges sereg. Köszi! (Ha hadtudományi műként és nem a beharangozott életfilozófiaként tekintek rá, akkor jár a 3,5 csillag)

proteus>!
Szun-ce: A hadviselés törvényei

Kissé opportunista módon kezeli a taoizmus tanításait – de hát háborúról van szó, valamint a konfucianizmus néhány eleme is megjelenik benne. Buddhizmus még nem volt a korabeli Kínában, úgyhogy ezt Szun mester bukta, bár biztos vagyok benne, hogy ezt is gátlástalanul beledobta volna a kovászba. Érdekesség: állítólag a menedzserek jelen mű egy-egy passzusával öblögetnek reggelente. Egészségükre.

Kathys>!
Szun-ce: A hadviselés törvényei

Alapvetően akkor kezdett el érdekelni egy mű, amikor a mesterképzésem egy óráján a vezetőség feladatainak jellemzésére használtak belőle idézetet. Akkor nagyon tetszett, hogy egy alapvetően hadászati könyv gondolatait akár a mai üzleti életben is lehet használni, de ezt olvasva, alapvetően olyan általános igazságok vannak benne, amik lehet magától nem jutnának az ember eszébe, de amúgy teljesen logikus és magától érthetődő dolognak tűnnek.
Érdekesnek gondoltam például, hogy ahhoz képest, hogy mennyi YA fantasy-ban van háborúság olyan dolgokról, minthogy utánpótlás, élelemszállítás, mennyire nehéz a fém dolgok szállítása sosincs szó. Lehet ezek után kicsit kritikusabb szemmel is fogom nézni az ilyeneket.
Alapvetően gyors olvasmány volt, s voltak benne jó gondolatok, de nem egy hű megvilágosodást okozó mű volt. Viszont a végén a jegyzetekben a szavak etimológiája és taoizmus hatásáról szóló részek kifejezetten tetszettek.

mamono P>!
Szun-ce: A hadviselés törvényei

Már régóta volt a várólistámon a könyv, és nem csalódtam nagyot benne. Talán – a könyv tárgya miatt – kissé túlságosan hadászati volt az ízlésemnek, de ettől függetlenül sem tudtam elvonatkoztatni attól olvasás közben, hogy ez azért valamilyen szintig a való életben is így van, a hadviselésen kívül. Szóval fogom én még ezt újraolvasni, de már inkább saját könyvben. Az is tetszett, hogy olyan apróságok vannak benne, amiket az ember „tud”, de mégis, mikor olvasod akoor jössz csak rá, ha tudod – már ha van ennek valami értelme. Érdekes egy könyv volt.

Zahnrad>!
Szun-ce: A hadviselés törvényei

Nem rossz könyv, de szerintem nem sok olyan dolog van benne, amit manapság ne vennénk természetesnek.

atr0p0sz>!
Szun-ce: A hadviselés törvényei

Kitűnő olvasmány, bár néhol kissé nehezen érthető filozófiai megjegyzésekkel. Többszöri olvasásra ajánlott.


Népszerű idézetek

smee>!

A hadsereg csapásának olyannak kell lennie, mint amikor malomkő zuhan egy tojásra: ez az üresség és teltség elve.

Lunemorte P>!

Ezért a győzelem megismerésének öt alapelve van:

Aki megérti, mikor szabad harcba bocsátkozni és mikor nem, az győz.
Aki nagy és kicsiny sereget egyaránt jól tud vezetni, az győz.
Akinél a felettesek és alárendeltek ugyanazt akarják, az győz.
Aki maga elővigyázatos, és ki tudja várni (az ellenség) elővigyázatlanságát, az győz. Amelyik hadvezér tehetséges, és fejedelme nem tartja pórázon, az győz.
Ez az öt alapelv a győzelem megismerésének útja.
Ezért mondják, hogy ha ismerjük az ellenséget és ismerjük magunkat is, akkor száz csatában sem jutunk veszedelembe; ha azonban nem ismerjük az ellenséget, csak magunkat ismerjük, akkor egyszer győzünk, másszor vereséget szenvedünk; és ha sem az ellenséget, sem magunkat nem ismerjük, akkor minden egyes csatában feltétlenül végveszély fenyeget bennünket.

smee>!

A rohanó folyó gyorsasága, amely sziklákat is képes magával ragadni: ez az erő. A ragadozó madár gyorsasága, amellyel villámgyorsan tud lecsapni áldozatára: a csapás kiszámítottsága.
Ezért aki igazán ért a harchoz, annak ereje végzetes, számítása pedig pontos. Erőnket az íj megfeszítéséhez, kiszámítottságunkat pedig a nyíl kilövéséhez lehessen hasonlítani.

smee>!

Ezért győzelmet aratni az a hadsereg fog, amelyik először győz és csak azután keresi a harcot; vereség pedig arra a hadseregre vár, amelyik először harcol és csak azután keresi a győzelmet.

smee>!

A hadsereg vezérének fontos feladata, hogy mindig nyugodt legyen s ezáltal kiismerhetetlen; igazságos legyen, s ezáltal tartsa fenn a rendet; képes legyen ostobaságban tartani katonáinak fülét és szemét, s érje el, hogy senki ne tudjon semmit; változtassa meg intézkedéseit, cserélje ki (korábbi) terveit, s érje el, hogy erről senki se szerezzen tudomást; változtassa meg szálláshelyét, térjen a sereggel kerülőutakra, s érje el, hogy mindezt senki meg ne sejtse.

Araragat_Kasztór_Polüdeukész>!

Ezért háborúzni az tud igazán, aki úgy mozgatja (seregét), hogy sohasem téved el, s úgy vezeti (vállalkozásait), hogy sohasem jut szorult helyzetbe.

Jól mondják tehát: ha ismerjük az ellenséget és ismerjük magunkat, akkor a győzelem nem maradhat el; s ha ismerjük a földet és ismerjük az eget, akkor a győzelmünk tökéletes lesz.

Sierra_Bell>!

Aki tehát igazán ért a harchoz, az maga irányítja az ellenséget, s nem hagyja magát az ellenség által irányítani.

Sierra_Bell>!

Mert az öt elem közül egyik sem lehet állandó győztes, a négy évszak közül egyik sem maradhat meg örökre. A napnak is van hosszúsága és rövidsége, a holdnak is van élete és halála.

Dorka50 P>!

Vízzel szét lehet zúzni az ellenséges sereget, tűzzel azonban meg is lehet hódítani.

Dorka50 P>!

Aki mégis csak a hivatalából húzott száz meg száz kin jövedelmét szeretni, de az ellenség helyzetének megismerésével nem törődik, az gonoszak között is a leggonoszabb, az nem lehet emberek vezetője, az nem lehet az uralkodó segítsége, az nem lehet a győzelem ura.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Lao-ce: Tao Te King
John Keegan: A parancsnoklás álarca
Kertész István: A görög-római hadművészet fejlődése
Hahn István (szerk.): A hadművészet ókori klasszikusai
Konfuciusz: Konfuciusz bölcseletei
Konfuciusz: Konfuciusz beszélgetései és mondásai
John Keegan: A tengeri hadviselés története
Kristó Gyula: Az Árpád-kor háborúi
Bencze László: Az állóháború harcászati és hadászati előzményei
Rob Johnson – Michael Whitby – John France: Útmutató a győzelemhez