A ​hálás virág 26 csillagozás

Szulyovszky Sarolta: A hálás virág

Egy napon Géza nagypapa nagy gonddal ápolt virágágyásai között feltűnt egy új, szokatlan külsejű virág. Senki sem tudta, honnan került oda…

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tolerancia Csimota

>!
Csimota, Budapest, 2010
22 oldal · ISBN: 9789639768130 · Illusztrálta: Szulyovszky Sarolta

Kedvencelte 3

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Molymacska>!
Szulyovszky Sarolta: A hálás virág

Érdekes és különleges mese: hiszen nem csak egy mesét tartalmaz, hanem egy verset is, és a kettő egymást kiegészíti a maga módján, így alkotva meg a mese-vers-illusztráció hármast.
A történet az elmúlásról szólt, illetve az élet körforgásáról. Mindenképpen érdemes erről beszélni egy bizonyos kor felett, hogy a gyerek feltudja dolgozni akár a nagyszülő (vagy más személy) halálát. Ez a mese szerintem kellően érzékletes, nem szájbarágós, rengeteg költői képre épít, és kicsit rejtélyes is tud maradni a témához mérten.
Ahogy olvastam, a vers volt a leglényegretörőbb a hármasból: csupasz volt, rövid, nagyon kevés szóval próbált a legtöbbet mondani, és még így is érthető maradni. Nagyon tetszett benne, hogy a verset olvasva már picit idősebbeknek (akár alsósoknak) érthető inkább a történet, viszont a vers szépsége miatt érdemes lehet velük is elolvas(tat)ni.
A mese kisebbeknek szól, ebben megpróbálja kifejteni a történetet: nekem picit laza volt, enyhén azt éreztem, hogy túlírt, de ebben a mennyiségben még így is elfogadható volt.
A rajzok számomra gyönyörűek voltak, nagyon kifejezőek, tényleg az ember szeme előtt elevenedik meg a nagymama (még akkor is, ha sose volt kertje a valóságban), és érezhetjük át a történetet.
Fontos és érzelmes olvasmány kicsit nagyobb és kicsit még nagyobb gyerkőcöknek.

Nienna001 P>!
Szulyovszky Sarolta: A hálás virág

Szomorkás hangulata van ennek a könyvnek, az elmúlásról és az életkorforgásáról szól. Nem tolakodó, finoman jelzésszerűen jelenik meg, de azért összefacsarodott a szívem tőle. A borító miatt vettem le a gyerekkönyvtár polcáról.

ggizi P>!
Szulyovszky Sarolta: A hálás virág

A könyv gyönyörűszép. A nyelvezete is nagyon tetszik, bár teljes mértékig nem tudtam megfejteni a kis borzas, rikító piros fejű művirág jelentését. De az elmúlás meséje szívszorító volt.

meseanyu P>!
Szulyovszky Sarolta: A hálás virág

Fontosabb volt ebben a mesében számomra a nagyanyó, mint a virág, hiszen nekem is volt egy Kató nagymamám, aki ma már az égi kertek virágait öntözgeti. Gyönyörű mese az elmúlásról, a szerző csodálatos képeivel.

Juci P>!
Szulyovszky Sarolta: A hálás virág

Andrisnak hoztam ki a könyvtárból, de azt hiszem, neki nem fogom elolvasni, mert még nemigen értené (a halálról, elmúlásról és a vele való dacolásról szól, bár nagyon finoman). Nekem viszont sajnos nem tetszett maradéktalanul, pedig szeretni akartam, mert Szulyovszky Sarolta rajzait nagyon szeretem Máté Angi mesekönyvében. De itt két dolog zavart: az egyik, hogy miért pont egy művirágról szól a történet, a másik, hogy rettenetesen tobzódnak a jelzők és a határozószók a szövegben, amitől nagyon túlírtnak hat. Pedig szép történet egyébként.

dianna76 P>!
Szulyovszky Sarolta: A hálás virág

Megható történet az elmúlásról, de a könyv maga annyira nagyon nem tetszett. Az oldalak alján folytatódó versike jobban bejött, mint maga a könyv. Amikor kihoztam a könyvtárból és belenéztem, fel sem tűnt, hogy azok a mondatok nem a szöveg részei, hanem különálló egységet alkotnak. Az illusztrációk művésziek, de nekem annyira azok sem tetszettek a két téli képet kivéve. Sajnálom, hogy ez a bizonyos virág mű, és nem igazi!! Kár mindezért, mert a történet szép lenne.
Összegezve mindezeket, nem tudom több csillaggal jutalmazni.

kukumaluthch>!
Szulyovszky Sarolta: A hálás virág

Az illusztráció jobban tetszett, mint maga a történet.
A versike egyébként nagyon szép. erre sajnos nem magamtól jöttem rá, hogy az illusztrációk alatti egy sorosok külön versikét alkotnak Valahogy én sem értem, hogy miért művirág a virágocska, és ettől kicsit az egész értelmetlenné válik számomra.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bátky András: Morci
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Kiss Ottó: Ati és a holdvilág
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi
Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél
Walt Disney – Bambi
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Hans Christian Andersen: A gyufaárus kislány
Jan Godfrey: Hová tűnt a cseresznyefa, nagypapa?
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő