Meglepetések ​enciklopédiája 19 csillagozás

Képtelen kérdések, különös válaszok
Szuhay-Havas Ervin: Meglepetések enciklopédiája Szuhay-Havas Ervin: Meglepetések enciklopédiája Szuhay-Havas Ervin: Meglepetések enciklopédiája

Ki mondta gőgösen: „Az Állam – én vagyok”? és cinikusan: „Párizs megér egy misét”? Kérjük az olvasót, ne siessen a válasszal. Azt se kutassa, valóban púpos volt-e III. Richárd, ebben is segítségére leszünk. Kiderül továbbá, hogy az „oké”-nak és a Coca-Colának is van kultúrtörténete. Fény derül rá, miért lépked Berlin és Bern címerében a medve. De ha már a medvékről van szó, vajon élnek-e medvék a déli féltekén, és maláj-polinéz népek Afrikában?
És milyen gyorsan nő egy eszményi gomba? Igaz-e, hogy az ember gyorsabb a lónál, a gepárd gyorsulása pedig felülmúlja a versenyautókét?
Nem tréfa, van-e köze szeráfnak a zsiráfhoz? És a perui lámának a tibetiekhez? Azután: hányszor emelkedtek fel elsőként a Wright testvérek, illetve hányan voltak a Háromkirályok?
Ezekre és még néhány száz képtelen kérdésre ad különös választ a Meglepetések enciklopédiája.

>!
Kossuth, Budapest, 1988
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630932415
>!
Gondolat, Budapest, 1983
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632813006 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
>!
Szalay, Kisújszállás
304 oldal · ISBN: 9639080462

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

metahari P>!
Szuhay-Havas Ervin: Meglepetések enciklopédiája

Szuhay-Havas Ervin: Meglepetések enciklopédiája Képtelen kérdések, különös válaszok

emlékeim szerint szerettem, olvasmányos volt és emlékszem még egy-két töriórára, ahol az innen származó infóval tudtam villogni, bár azóta már a Duna is lefolyt saját magán és mintha már igaz se lenne… de azért jó kis könyv ez :)

zzebra>!
Szuhay-Havas Ervin: Meglepetések enciklopédiája

Szuhay-Havas Ervin: Meglepetések enciklopédiája Képtelen kérdések, különös válaszok

sztem ebből a könyvből van az alapműveltségem nem az iskolából :) nagyon szerettem.


Népszerű idézetek

Nyufymano>!

Az egyedüli dolog, amitől félnünk kell, maga a félelem.

14. oldal

Szuhay-Havas Ervin: Meglepetések enciklopédiája Képtelen kérdések, különös válaszok

Nyufymano>!

A legtöbb ember rossz.

16. oldal

Szuhay-Havas Ervin: Meglepetések enciklopédiája Képtelen kérdések, különös válaszok

Inimma>!

HOGYAN NEVEZIK MAGUKAT AZ USA EGYES ÁLLAMAINAK LAKÓI?

A teljes lista még a nagyszerű Országh-nagyszótárból sem derül ki. Tehát aki Alabamába való, az Alabaman. Aki Alaszkába, az Alaskan. Arizona: Arizonan. Arkansas: Arkansan, ritkábban Arkansawyer. California: Californian, (Észak-és Dél-) Carolina: Carolinian. Colorado: Coloradan.
Most következik az első meglepetés. Connecticut jenki lakóinak büszkén viselt gúnyneve: Nutmegger. Nutmeg szerecsendiót jelent, az állam valóban picinyke, (bár Rhone Island a legkisebb). A lista folytatása: (Észak- és Dél-) Dakota: Dakotan, Delaware: Delawarean, Florida: Floridian. Georgia: Georgian, Hawaii: Hawaiian. Idaho: Idahoan.
Illinois esetében egy kiejtési sajátosság: Illinoisian, minthogy pedig az állam nevének helyes kiejtése ilinoi és csak ritkábban „illinoiz” az odavalósi nevét így ejtik: ilinoien. Iowa: Iowan. (Ájova és Ájoven!) Kansas: Kansan, néha Kansian. Kentucky: Kentuckian, Louisiana: Louisianian, így helyes, bár nyakatekert. Újabb meglepetés. Maine állam gyermekei ígynevezik önmagukat: Downeaster. Ez nagyjából annyit jelent: „odalent keleten”, jóllehet Maine „fönn északkeleten” van. Csakhogy az „odalenn” kanadai nézőpontból értendő.
Maryland: Marylander. De máris Massachusetts államhoz érkeztünk. Itt ringott az 1775–1781. évi forradalom bölcsője, a képzés tehát különös figyelmet kíván, ráadásul Massachusetts is szép hosszú, indián eredetű elnevezés. Mivel a Massachusetts-öböl első gyarmatát (az öböl angol nevéről) Bay Colonynak nevezték, Boston városának és a kis állam lakói így szólíttatják önmagukat: Bay Stater. Michigan: Michigander (érdekes képzéssel). Minnesota: Minnesotan, Mississippi: Mississipian, Missouri: Missourian, Montana: Montanian.
Nebraska: Nebraskan, Nevada: Nevadan, New Hampshire: Hampshirite, de New Jersey-nél meg kell állnunk: Jerseite vagy Jerseman; a napisajtó néha – bizonyára sznobizmusból, netán az ipszilonoktól megzavarva a New Yersey helytelen szóalakot használja, csakhogy akkor nem dzsörszi lenne az állam kiejtése, hanem jörszi. Gondoljunk talán ilyenkor a jófajta dzsörzi anyagra, amely a La Mance-csatorna angol szigetéről, Jersey-ről kapta a nevét.
New Mexiko: New Mexican, ahol is a „new” létfontosságú, nehogy valaki mexikóira (Mexican) gondoljon. New York: New Yorker, ez csak természetes. Ohio: Ohioan (kiejtése kb. ohájóen), Oklahoma: Oklahoman, de világhírű gúnynevüket Steinbeck: Érik a gyümölcs című híres regényéből mi is ismerjük már: Okie (Mondd: óki).
Oregon: Oregonian, Pennsylvania: Pennsylvanian, Rhone Island: Rhone Islander, Tennessee: Tennessean (de kiejtése könnyebb: teneszien). Texas: Texan, Utah: Utahan (mondd: jutaen), Vermont: Vermonter vagy Vermontese (az utóbbi ejtése: vörmontiz).
Washington: Washingtonian. Ezt a csendes-óceán-parti államot minduntalan összekeverjük a másik part közelében fekvő szövetségi fővárossal, amelyet éppen ezért mindig így írnak: Washington D. C. Ez a „D. C.” a District of Columbia, Kolumbia Terület rövidítése.
Mi maradt hátra? Csupán Wisconsin: Wisconsinite és Wyoming, amelynek lakosait így nevezik: Wyomingite. Kiejtése, jó kis nyelvtörő a magyarnak: uájomingájt.
Még jó, hogy nincs több…

131-132. oldal

Szuhay-Havas Ervin: Meglepetések enciklopédiája Képtelen kérdések, különös válaszok

Kapcsolódó szócikkek: Mississippi (állam)

Hasonló könyvek címkék alapján

Kun Erzsébet: A végén minden kiderül
Rácz János: Állatnevek enciklopédiája
Győry János: A francia enciklopédia
Ungvári Tamás: A halhatatlanság enciklopédiája
Hoppál Mihály – Szemadám György – Nagy András – Jankovics Marcell: Jelképtár
Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete
Kákosy László: Ré fiai
Ráth-Végh István: A varázsvessző
Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete
Ráth-Végh István: Fekete krónika