Kék-szürke ​tragédia 2 csillagozás

Szuhay-Havas Ervin: Kék-szürke tragédia

Mayflower ​kakukktormát, havasi kankalint vagy galagonyát jelent az angol nyelvben. Ma már igen nehéz lenne megmondani, hogy a három virág közül melyikrõl keresztelték el a törékeny Mayflower vitorlást, amely a Zarándok Atyák első csoportját szállította Amerika földjére az óceán túlsó partjáról.

A szűz területek meghódítói 1620. szeptember 6-án érkeztek. Százan indultak a brit szigetekről, és 102-en érkeztek: a háborgó tengeren két csecsemő született.

A „Mayflower family” tagjának, leszármazottjának lenni olyvasfajta rangot jelent Amerikában, mint dzsentrinek lenni a régi Magyarországon. Ők, leszármazottjaik, valamint az új telepesek alapították a 13 angol gyarmatot, és függetlenségi harccal az Amerikai Egyesült Államokat, az Uniót. Hét vörös és hat fehér csillag ragyogott az új lobogón: a tizenhármak jelképe.

Fényes jövő várt a tizenhármak szövetségére. Függetlenségi Nyilatkozatot és alkotmányt dolgoztak ki, s a versailles-i palota termeiben a világ… (tovább)

>!
Gondolat, Budapest, 1966
264 oldal · keménytáblás

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

ursus>!
Szuhay-Havas Ervin: Kék-szürke tragédia

2012-ig, John Keegan hadtörténeti összefoglalójának megjelenéséig mindössze két komolyan vehető, átfogó jellegű történeti mű volt elérhető az észak-amerikai polgárháborúról magyar nyelven: R. Szabó Jenő Polgárháború Észak-Amerikában című könyve a középiskolás korosztálynak szánt Képes Történelem sorozat részeként és Szuhay-Havas Ervin kismonográfiája a felnőtt olvasóközönség számára. Az elsőt felvételire, a másodikat már vizsgára készülve olvastam annak idején, s mindkettő kedves olvasmányom volt. Mostanában néztük végig itthon a John Jakes trilógiájából készített, Észak és Dél címmel forgalmazott TV sorozatot, amely az 1842-től a XIX. század hatvanas éveinek végéig terjedő időszakban játszódik Amerikában, és egy északi meg egy déli család egymással való kapcsolatán keresztül mutatja be ennek a forrongó korszaknak az eseményeit, így kedvet kaptam feleleveníteni porosodó emlékeimet a korról.

A folytatás itt: http://konyvtamasz.wordpress.com/2014/10/13/kek-szurke-…


Hasonló könyvek címkék alapján

Dee Brown: A nagy lovaskaland
Rick Atkinson: Hajnali hadsereg
Szabó János: Haderő-átalakítás
Veress D. Csaba: Várak a Bakonyban
Veress D. Csaba: A győri vár
Veress D. Csaba: Várak Baranyában
Gölle István – Sineger József: Haditechnika és hadtörténelem 1. képekben
Veress D. Csaba: A szegedi vár
Kertész István: Ókori hősök, ókori csaták
Kiss László: Csatahajók az első világháborúban