Szívzűrök (Egy ikerpár titkos naplója 2.) 119 csillagozás

Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök

Barátság, szerelem, csalódás, reménykedés, megmérettetések – a tizenhárom éves Feltser lányok története tovább folytatódik. A hetedikesek második féléve izgalmasan alakul, az osztályfarsang botrányba fullad, Zita és Marci kapcsolata váratlan fordulatot vesz, és felbukkan egy új osztálytárs, Vili. Luca sokáig önmaga előtt sem meri beismerni, hogy talán többet érez az új fiú iránt, mint barátság. A Feltser szülők eközben továbbra is külön élnek, a biztos családi fészket válságok remegtetik meg. De lehet, hogy a megpróbáltatások és nehézségek az olyannyira különböző lelkületű lányokat kicsit közelebb hozzák egymáshoz?

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Alexandra, Pécs, 2015
382 oldal · ISBN: 9789633577707
>!
Alexandra, Pécs, 2014
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633574911

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 11

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

evikeeh>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök

Vanda a Szent Johanna gimi sorozatot az első könyv befejezése után kezdte el olvasni, vagyis a második rész megírása előtt. Így már teljes lelki nyugalommal beperelhetjük, MERT itt még az első résznél is több szjg-elemet tartalmaz.
Vegyük például Vilit. Flegma, okos, cinikus, lenéző a hülyékkel szemben… Jé, hát egy szőke Arnolddal van dolgunk! Micsoda véletlen! Idézek is:
– Szarkazmus? – vonom fel egyik szemöldököm.
– Igyekszem.
NEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ez csak nekem ismerős?
Zita és Marci. Csak én vagyok ilyen prűd hetedikben? Pontosan ugyanannyi idős vagyok ezekkel a papírmasékkal, de ha lenne barátom, nem ülnék az ülébe és nem hagynám, hogy nyomkodja a seggem meg ilyesmik. Meg ez „nagyon hiányoztál/viszlát/imádlak” csókokat is majmolta az Szjg-ből. Ott megértem, hogy ez van, MERT 17 ÉVESEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lehet, hogy Vanda hetedikben csókólózott, nyelvezett, hagyták, hogy taperolják a fenekét/mellét, de ez rossz példa a fiatalabb olvasók számára. És ha már ez ilyen korban elkezdődik, hamar eljutnak a szexuális kapcsolathoz!!!! Meg én néztem az „erotikusnak” szánt jelenetek, hogy „'WTF?”, hogy Zita a lábával körbefonja Marci derekát (!!), csókolgatja a nyakát, ÁÁÁÁ!!!!! Mintha nem is 13 évesek lennének. jó, a mi sulinkban is járnak néhányak, DE nem hiszem, hogy ezeket csinálják
Zita állandóan puskát ír, nem tanul, leszar mindent, lusta. Továbbra is. Ááá, de Vanda tuti, hogy jó jövőt fog biztosítani neki, ez természetes! Ez irreális, emberek!

Azon röhögök, hogy Zita olyan jó puskát csinált, hogy rengeteg hülye pulya átjött megnézni! Vagyis csak úgy mutathatta meg, hogy felhúzza a szoknyáját, mert odaragasztotta fel! Vagyis mutogatta magát! Tényleg, ő találta ki!! *irónia* ( ezt már a 80'-as években is csinálták!!!)

Meg kopizta az SzJG– és vicceket!
De ha már a sznobság fájna, rég megdöglene! inkább nem is írok le

Luca… rá nem is emlékszek. Ja, de!
Amikor Paula hánytatta magát, csak annyit mondott, hogy „OMG”?
Meg amikor ugyanazt a jelenetet, írta le Zita és Luca, nem kellett volna szóról szóra pontosan ugyanazt a párbeszédet használni! Ugyanúgy emlékeznek mindenre? Na, mindegy.
Melyik 13 éves, használja azt a kifejezést, hogy „takaros kis házából kijött”?
És még annyi minden van! De el akarom felejteni az egészet!
van olyan ige, hogy „szívelni”. Nekem is van We heart it-em és én is használom a szót. És ismeritek azt a kifejezést, hogy „nem szíveljük egymást”?

A könyv idegesítő. Az égig b@szt@ a félig elsorvadt agyamat. Utálom, utálom, utálom!!! És a szerző… Amilyen a könyv, olyan a gazdája

Ui.: a könyv elején, volt egy árnyalatnyi remény a javulásra. De ez hirtelen semmivé foszlott, ahogy hagytam el az oldalakat.
véleményem bővülhet, további szép napot!

HOL VAN LUCA MACSKÁJA???????????????
Nagyon nem áll jól Zitának az angol.

20 hozzászólás
lonely15>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök

Hitelesség? Hagyjuk már! Senkinek ne tűnjön fel, hogy az ikrek 13-14 évesen egyáltalán nem ugyanolyan nehezek és magasok. Iker vagyok, mondjuk kétpetéjű, ezért nagyobb nálunk a különbség, viszont van egy ikerpár az osztályomban és az egyikük 2 centivel magasabb, a másik meg 3 kilóval nehezebb a testvérénél. Mikor, emberek, mégis mikor értitek meg, hogy az ikrek legfeljebb 4-5 éves korukig rendelkeznek ugyanazokkal a „paraméterekkel”??? Döbbenetes, hogy ezt szinte minden ikrekről szóló könyvben ellövik, „mer' há' ikrek. Akkor meg ugyanakkorák, ugyanolyan nehezek, ugyanolyan a hangjuk, a testfelépítésük, a kinézetük”. NEM. Nem, és nem, és pont ezért utálom az ikres könyveket. Mert EGYÁLTALÁN NEM hitelesek. Főleg ez a mocsok itt.

Tehát, kedves olvasók. Mondhatnám, hogy aki nem olvasta a könyvet, itt hagyja abba a bejegyzés olvasását is és könyvelje el, hogy ez egy szar könyv, mivel véleményem nyomokban spoilert tartalmazhat, de megnyugtatnék mindenkit, hogy ez utólag nem fogja csökkenteni az olvasási „élményt”. Szóval nézzük is, mivel állunk szemben.
Vanda azt állította, az első rész megírása előtt és alatt nem olvasta a Szent Johanna gimit. Legyünk naivak és higgyünk neki. Nos, ha akkor nem, mostanra biztosan gazdagabb azzal a sorozattal is.

Idézgetnék nektek párat a könyvből. (dőlt-Luca, sima-Zita)
A 4. mondat: "Abból, ahogy egész este… vagy reggel Marcellhoz bújt (mármint Zita), csókra (csókokra) következtetek! – A kis nyomozó SzJG-s Kinga. (Renáta, meg a többi keresztnév… Kinek ismerős? Kezeket fel!)
Kipihenve ébredtem. (Miután egy éjszakát ébren töltött. Értem én.) Elhúztam a sötétkék függönyt jégvirágokkal teli ablakom elől. A hó még mindig szépen szállingózott. Az egész világ fehérben pompázott szemeim előtt. – Ehhez légyszi ne kelljen írnom semmit!
Az zacskóban megleltem a blokkot. – Ehhez se!
Az első csók után az életem gyökeres fordulatot vett. – Aha, értem én. Nektek is világos, ugye?
-_Zalán tavalyelőtt autóbalesetben vesztette életét._
Zene on, viág off. – NEEE!
Szóval nagyjából egy éven át minden héten levéltetvet tartalmazó ételt ettem. – Mit vagy úgy meglepődve? Vannak jobbak is, úgyhogy ajánlanám figyelmedbe a pillecukrot.
– Jó napot kívánok – köszönt hangosan artikulálva.
– Jó napot kívánok – visszhangozta unottan az osztály. – A katolikus iskolákban inkább dicsértessékkel szoktak köszönni, tudtad?
Dávidnak és Misikének fogalma sem lehet, milyen egy igazi hóvár, mert odáig voltak a nyomi kupacomtól. – Elég szomorú, hogy idáig jutottak a gyerekek.
… a helyettesítő tanárral elkezdtük megnézni a Geri által hozott Brian életét. – Általános iskolában tizenhárom évesek a tanárral Brian életét néznek. Vicc. (Vanda, te vagy teljesen hülye vagy, vagy kerestél egy filmet aminek a fülszövegében szerepel Jézus, de hogy nem láttad, az egyszer biztos.)
Anyuka írása Zitának: No hajvasaló, no telefon.
Brian élete 3/2: Nem rossz, de kell hozzá egy bizonyos érettség, hogy fel lehessen dolgozni a humorát. – Ne. Kérlek, ne.
Mivel Volánnal mentünk, muszáj volt kifizetnünk a jegyeket. – Ó, a pesti fenegyerekeknek pályafutásának alja!
– Csak… tedd… amit… mondok… – ziháltam. – Gyerünk már! – khm, étteremben voltak és a romantikus kajálás hirtelen átcsapott egy akciófilmbe illő meneküléssel. Juj, de izgi!

Az egész könyv szánalmas, semmitmondó zagyvaság volt. Története volt, kezd hasonlítani egy alsós fogalmazására, de a bejegyzések sokszor ugyanazok voltak a két lány szemszögéből. Rettentően untam. Egyébként hol van Luca macskája?

9 hozzászólás
Laura_Bakos>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök

Vicces, hogy közösségin egy csomóan oda meg vissza vannak a könyvért, itt meg egy normális véleményt sem találtam róla, amiben annyira istenítenék, mint az első részét. (molyon nem istenítik egyiket se, de facebookon több oldala is van)
Azért azt muszáj leszögeznem, hogy ez is éppen olyan rossz volt, mint az első, de azért látszik rajta, hogy egy picit azért javult.
Még mindig részvétem a könyvei miatt kivágott fákért
R.I.P fák :'(
remélem nem lesz folytatása.
Amúgy szerintem ezzel lehetne a szülőknek büntetni a gyerekeiket, vagy atomtámadás helyett ezt bevetni. (ez is hatásos lenne)

13 hozzászólás
Alessana>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök

Ó.Te.Jó.Ég…
Most vért sír az összes eddig olvasott könyvem…
Na, de álljon csak meg a menet..!

MI az, hogy Zita kijelenti, hogy Marci „egyre jobban nyelvezik”???!!!???!
Oké, nem is lenne baj ha a könyv nem 13(!!!) évesekről szólna.
Csak megjegyezném, hogy a húgom is épp most hetedikes és ha ilyeneket írna akár csak a naplójába… vagy látnám miközben átkarolja a lábával a lovagját smárolás közben… Na, azt már nem!
Ahogy figyeltem lentebb is az értékeléseket, megnyugodhattok molyok :) nem csak ti voltatok hetedikesként ekkora „sznobok” Mondjuk én ezt nem így fognám fel. Sajnos, a mai világ teljesen elszállt. :( Rettenetesen. Még az én korosztályom normális. Az alattam lévőek teljesen el vannak szállva maguktól. Másodikos gimmnazista vagyok,tehát tudom, hiszen egy légtérbe vagyok ezekkel a… ezekkel a.. Rettenetes az egójuk.
Oké, tisztelet a kivételeknek :) Nagyon kevesen vagytok! :/
Én… nem jutok szóhoz…
Tényleg nem…

5 hozzászólás
BubbleTea>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök

Az első könyv annyira rossz volt, hogy már vicces volt. Egy nagyon rossz favicchez tudnám hasonlítani, ami annyira együgyű, hogy az ember csak nevet kínjában. Sajnos, ez a második részére nem igaz, ugyanis érezhető a fejlődés, vagy csak valaki mert kicsit belejavítani, hogy ne legyen annyira rossz. Csakhogy a javítással azt sikerült elérni, hogy az ember már csak viccnek sem tudja tekinteni, hanem a fejét fogja, hogy b*zdmeg!

„Kedvenc” részem: „A végén még pszichológus leszek! Na jó, az talán mégsem, mert irritálnak a nyomi emberek jelentéktelen problémáikkal.” – írja Felcser Zita, akinek annyi esze van, mint egy molylepkének és az egyik nagy problémája, hogy a húga nem jár miniszoknyában és nem sminkel. Eközben a szülei házassága romokban hever, de nem érdekli, mert őt az érdekli, hogy milyen színű rúzst vegyen.

Aki úgy dönt, hogy elolvassa, az erre számíthat.

1 hozzászólás
Lunaria>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök

Összeszedtem minden optimizmusom és adtam Vandának egy második esélyt, hátha fejlődik valamit. Nagyon, nagyon, nagyon, nagylelkű voltam. Meg persze kíváncsi. Eredetileg eszembe se jutott, hogy megpróbálkozzak vele.
Véleményem?
Hát… Igazából pont olyan volt, mint vártam. Nem csalódtam kellemesen, ahogy azt szerettem volna. Ez a rész egy atommagnyival jobb, mint az első, de azért még mindig hagy némi kívánnivalót maga után. Inkább vázlatpontokba szedem, mert úgy egyszerűbb:
– Külcsín: A borító nem olyan jó, de végül is rosszabbat is láttam már, talán egy kicsit túlrikító. A betűtípus megmaradt ugyanolyan írottnak és giga nagynak, mint azelőtt 
– Történet: Az első könyvben ilyen egyáltalán nem létezett. Itt az elején már kezdtem felfedezni valami halovány kis szikrát, ami arra utalhat, hogy lesz még valami, de a farsang után minden újra a régi rendezetlen semmivé vált egészen az utolsó két fejezetig.
– Fogalmazás: Most már hivatalosan is kijelenthetem: Vanda bénán fogalmaz. Az első könyvhöz képest semmit se fejlődött. A négyszáz oldal tök parasztvakítás. Egyrészt az óriásbetűk miatt nem 100 oldal az egész másrészt az összes részt kétszer is leírta SZÓRÓL SZÓRA UGYANÚGY!!! Minkét iker szemszögéből. :O

Na és a fő szálak: Zita és (most már) Luca szerelmi élete. Ami nekem már eleve nem világos, hogy van az, hogy 13 éves lányoknak van szerelmi életük. Sokkal hitelesebb lett volna az egész, ha mondjuk, 15-17 évesekről szól. Mert én még tisztán emlékszem milyen volt ennyi idősen, és nem ilyen! Senkinek nem volt „pasija” sőt a hetedikes fiúk nem pasik. Ott van pl., a mi sulink 7. osztálya. Ott a fiúk nagy része alig haladja meg a 160 cm-t. És egy-két év múlva kezdenek el úgy rendesen megnőni és tényleg helyesek, lenni. Előtte még csak gyerekek (Magam is meglepődtem mennyit változtak az osztálytársaim 3 év alatt) Persze tisztelet a kivételnek.
Na de vissza a témához: A Luca-Vili szál lapos volt, mint a palacsinta. Sokkal többet vártam volna tőle Apropó, Vili. Nagyon emlékeztet valakire… Ki nem találjátok! Szőke hajú Arnold! Annyira tudtam! -.-
Zita-Marci szál: Csak folytatták, amit az első könyvben abbahagytak. Csak még nyálasabban.

Összességében:
Hát jól van Vanda… Talán 10 év múlva elérsz egy közepes szintet, de egyelőre inkább szünetet tartanék a helyedben. A tanácsom: Gyakorolni! Gyakorolni! Gyakorolni! És közben a könyvet NEM kiadni! És ha még utána is érdekel a dolog talán… (reméljük inkább nem)

Én meg már hivatalosan is beteg, naiv, mazoista bolond vagyok. Amiért ezt elolvastam (Pedig már megfogadtam, hogy nem olvasok több titnikönyvet)

7 hozzászólás
Rhyen>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök

Hát igen… szükségem volt pár napra, hogy összeszedjem a gondolataimat. Azt kell mondjam, hogy pozitívan csalódtam. Látok egy kis javulást az előző részhez képest, ezért több csillagot adok neki. Ennek ellenére még mindig úgy vélem, hogy ez nem éri el a publikálható színvonalat.

Horatius írta: „kilenc évig ülj rajta” – azaz ne adj ki mindent rögtön a kezedből. Jó, nyilván nem feltétlenül kell kivárni a kilenc évet, de abban igaza van, hogy nem szabad rögtön megjelentetni bármit, miközben tudjuk magunkról, hogy fiatalok és tapasztalatlanok vagyunk. Attól, hogy sikerült megírnunk egy regényt, még nem biztos, hogy hátradőlhetünk, mert lehet úgy alkotni, hogy attól a haját tépi a közönség (neeem utalok most rád, Vanda, még véééletlenül sem). A kritika pedig fontos egy író életében, ha amatőr, ha nem. Aki minden negatív véleményt elhárít, az írjon magának.

A szereplők továbbra is sablonosak, egy-egy tinédzser típust jelenítenek meg.

Luca a tipikus jó kislány, akit mindenki szeret, mindenből ötös, mindig bölcs. Persze ennek megvan a maga hátránya, hiszen aki sokat tanul, az pasi ügyekben 100%-osan béna, nem törődik magával, nincs – a szó mai értelmében vett – „élete”. Hülye sztereotípia, semmi több.
Zita pont az ellenkezője (mert habár külsőleg az ikrek hasonlítanak, belül még VÉLETLENÜL sincs közös vonásuk, elvégre az nem reális – haha): lusta, állandóan csak a pasiján jár az esze, nem tanul, egoista. Újabb sztereotípia.
Marci… hmmm… volt a regényben ilyen szereplő…? Ő volt Zita pasija, aki spoiler
Vili egy újabb sablon, a tökéletes hímegyed, akitől minden bugyi átázik. Mert hát okos, de mégsem stréber, flegma, de kábé csak egy beszólása van a könyv alatt, törődik ismeretlen lányokkal, ráadásul szőke! (Utóbbi tényleg csábító, na.) Nem tudunk meg róla túl sokat, egysíkú az ábrázolásmódja, csak Luca szemével látjuk, aki – meglepus! – spoiler
Hova lett a macska? Ő volt a kedvencem.

A duci lányos rész (elfelejtettem a nevét) egyszerűen kiakasztó. Luca egyáltalán nem tudja kezelni a helyzetet, látszik, milyen buta.
A másik pedig Eszter (vagy hogy hívják Zita barátnőjét, aki random berágott). Hogy lehetnek ennyire önzőek azok a lányok? Meg sem próbálják megérteni szegényt. Legalább elbeszélgetnének – de hát mit vár az ember ilyen papírmaséktól, nem tudnak ezek semmit.

Vallásos iskolába járnak. Kihangsúlyozom: VALLÁSOS. Hogy engedhetik meg a tanárok, hogy miniszoknyában járjanak a tizenhárom éves kislányok? Ez egyáltalán nem életszerű. Eleve általánosban nem is szokták engedélyezni az efféle göncöket. [Update: úgy látszik, az utolsó mondatom nem igazán helytálló. Pardon. Változik a világ.]
spoiler

A végéről ne is beszéljünk, ezek aztán a fordulatok! Gyakran előfordul az emberrel, úgyhogy meg sem lepődtem.

Ja, és Vili: vigyázz a tulipánnal! Ha azt adsz egy lánynak, akkor meg akarod fektetni (azt szimbolizálja többek között). Te minden lánynak adtál. Kis huncut!

Amúgy nem értem, miért írtam ilyen hosszú értékelést, ha a könyv rajongói úgyis csak lerendezik az egészet azzal, hogy „irigy vagy”. Mindegy. Kellett a lelkemnek.

14 hozzászólás
Camelia>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök

Hát ez a rész sem lett sokkal jobb mint az előző. Olyannyira, hogy már alig emlékszem, rá mi történt a benne.
Még mindig fellelhetőek benne koppintott részek.
És még mindig voltak benne roppant unalmas részek.
Sajnos egyebet nem tudok írni mert tényleg nem emlékszem belőle másra.
De az írólány egy kicsit fejlődött már. Nagy erő kell ahhoz hogy ezt a rengeteg negatív kritikát olvasna ne adja fel az egész életét. Neki ez sikerült. Úgyhogy reménykedjünk benne hogy lesz ez még majd jobb is egyszer. :)


Népszerű idézetek

evikeeh>!

(…) ahogy Marci a derekamon pihenteti a kezét. (Na jó, a keze néha kicsit lejjebbb is csúszott ;) )

183. oldal FZ

12 hozzászólás
ms_cappuccino>!

Aztán csak ültünk, egymás mellett, másodpercenként törtünk ki zokogásban, és közben a nutellába mártogatitt Oreókat rágcsáltuk. Mint két összetört szívű iker.

evikeeh>!

Szóval így vagy úgy, de meglett mindenem, amire szükség van egy randikor. Még mentolos szájfrissitő is. Nem árt, ha felkészülök a csók(ok)ra. :)

58. oldal

9 hozzászólás
SarahSparkle>!

A Facebookon elrejtettem a családi állapotomat, mert nem akarok szánalmasnak tűnni, hogy nem tudom, van-e még köztünk bármi is.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Facebook
12 hozzászólás
SarahSparkle>!

Én meg csak üldögéltem, és bosszúsan vizsgáltam a körmeimet, mert a rózsaszín lakk már egészen lekopott róla.

18. oldal

6 hozzászólás
SarahSparkle>!

A szabadidőm nagy részében csak fekete-fehér szerelmi csalódásról szóló képeket szívelek a Weheartiton.

170. oldal

39 hozzászólás
evikeeh>!

Felmentünk a parkba, sétáltunk meg csókolóztunk, dumáltunk meg csókolóztunk, és ittunk forró csokit meg csókolóztunk.
Beismerem, ez kicsit nyálas, talán nem kéne ilyet leírnom a naplómba, de kit érdekel?

100. oldal FZ

4 hozzászólás
evikeeh>!

Szóval nagyon élvezem, hogy én és az iskola legmenőbb pasija egy pár vagyunk.

9 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Egy ikerpár titkos naplója sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 4.
Szabó Tünde: Rácsok
J. L. Armentrout: Oblivion – Feledés 2.
L. Molnár Edit: A sárga kanapé
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója
Juhász Anikó – Juhász Dóra: Összetört tükör
Rainbow Rowell: Fangirl
Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek