Kezdetek (Egy ikerpár titkos naplója 1.) 304 csillagozás

Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek

Vajon ki állítja azt, hogy az egypetéjű ikreknek belülről is hasonlítaniuk kellene?
Hát, nem!
Ott van például Feltser Luca, aki színötös tanuló, cserkészetre jár, és sohasem hazudik. És Feltser Zita, akit leginkább csak a csinos ruhák és Nagy Marci smaragdzöld tekintete érdekel.
Ez a könyv az ő titkos, párhuzamos naplójuk, melyet a hetedikes tanév kezdete óta vezetnek: Luca dátumozva és az élményeket pontozva, ahogy kell; Zita pedig csak úgy, ahogy érzi…
Ha hiányzott már, hogy első kézből értesülj a tinik életéről, a suliban és azon túl, akkor neked találták ki ezt a könyvet, amelynek szerzője ugyanúgy tizenhárom éves, mint főhősei, és akikkel együtt fog felnőni a titkos napló további fejezeteiben!

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
Alexandra, Pécs, 2015
288 oldal · ISBN: 9789633572689
>!
Alexandra, Pécs, 2013
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633571507

Enciklopédia 1


Kedvencelte 9

Most olvassa 26

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Algernon P>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek

aztarohadtmivoltezaszemét http://tinyurl.com/lwk377q

A kötet így kezdődik:
„Hát igen. Itt tartunk. Naplót írok. Amit mindig is értelmetlennek és időpocsékolásnak tartottam.”

Én meg így kezdem az értékelésemet:

Hát igen. Itt tartunk. Elolvastam. Amit mindig is értelmetlennek és időpocsékolásnak tartottam, hogy miért is olvassak el egy könyvet, ami 40% alatti értékelést kapott, s 99%-s rá az esély, hogy nem fog tetszeni. És még csak kihívást sem találok hozzá!

Ezt a könyvet azért olvastam, hogy elmondhassam nektek, mit hagytok ki… Mert hagyjátok ki! Ne olvassátok!
Ez a könyv tré, gagyi, hulladék béna kidolgozatlan fércmunka emberiségellenes bűntett tüzelő fájdalmas élettelen ciki buta … Ez a könyv, erre nincsenek szavak.

Amikor a könyv felénél felmerül, vajon a papír tényleg 451 Fahrenheit hőfokon kap lángra? Csak azért nem teszteled az elméletet, mert könyvtári a könyv, és nem akarod kifizetni. Ráadásul a cirkalmas, naplóutánzatos tipográfia lehetővé teszi, hogy majd 300 oldallal megdobjam az olvasmánylistámat. És persze az illúzió, hogy jééé, elolvastam egy könyvet, amiben még képek sem voltak! Mással nem tudom magyarázni a kiadási koncepciót.

Ez a könyv szabályosan fáj, már-már kíméletet nem tűrve küldte padlóra kicsiny lelkemet, az IQ-szintemet és legfőképp az emberiségbe, de azon belül is a könyvkiadókba vetett hitemet.
Mert én szerettem az Alexandrát, sőt, olvastam jó kortárs, magyar regényeket is. Üsse kavics, még az SZJG-t is bevállaltam, az első kötetet, s bár kinőttem belőle, de bakker, a tinik még inkább azt olvassák, mint a mostani erotikusnak csúfolt mamipornós könyveket.

De ez??? Ez merénylet a jóízlés, az értelem és a kamaszlélek ellen. Az alapsztori olyan, amilyen, a szerző is bevallottan 13 éves, nem fogom elvárni tőle, hogy rakja le egy komplett új világuniverzum alapjait, még csak nagyon elrugaszkodott valóságot sem kérek. De azt igenis joggal várhatom el tőle, ha már kiad valamit a kezéből, és emberek dolgoznak vele, jóhiszeműen pénzt adnak ki érte, akkor ne egy ilyen összetákolt kis bugyuta mesedélután legyen. A szerző ne nézzen totál hülyének. Ne váltson világot, de egy esti Barátok Közt vagy valóságshow epizódnál több érzelmet csiholjon ki belőlem.

Az ikerpáras szál meg nem hiteles. Pont.

A karakterek nemhogy két, hanem még az egy dimenzió szintjét sem ütik meg, fárasztóan ücsörögnek a lapok vonalain (mert persze füzetlapot imitál a bejegyzések fele), ők is arra várnak, történjen valami. Történjen már valami az ég szerelmére, valami, ami kimozdítja sarkaiból a világot egy jó poén, ami nem ősöreg, mint az országút, egy váratlan esemény, egy jó hasonlat, sőt, már egy többszörösen összetett mondat is elég lenne ahhoz, hogy a föld felett járjak 20 centivel.
De nem. Itt ilyenről szó sincs. Fásultan lapozom az oldalakat, nézem az órát, hogy te jó ég, fél óra, és elfogyott a könyv fele, és várok valami csodára, arra, hogy történjen valami. Akármi. És ez így megy még fél óráig, amikor meg befejezem a könyvet.
Majd azt kérdezem magamtól, normális vagyok? Nem.

A mosolyjelekre is úgy néztem a sorok végén, mintha engem gúnyolnának, nevess már te idióta, mosolyodj el, ez itt a vicc helye. Én meg felhúzott szemöldökkel és szúrós tekintettel néztem velük farkasszemet. Majd a szúrós tekintet átváltott unalommá. És letargiává. Végül vállveregetéssé a józanabbik énemtől. Aki fejcsóválva leste a vállam felett, ahogyan hallgattam a belső félnótásra, és végigolvastam ezt a könyvet. Az a bicskanyitogató „ugye megmondtam” kifejezés ült az arcán. A józanabbik énem tudta, hogy ez nem fog nekem tetszeni. Igaza is lett.

Fogalmazásmódról ne beszéljünk. Az nincs. Nem is volt. Vagy az ikerpár mindkét tagja egy hámozott krumpli szintjén mozog. Ez van, kiszúrás ez kohézió meg a karakterteremtéses bigyó.
Kinek ajánlanám? Csak az ellenségeimnek.
Minek nevezhetném? Elrettentő példának, tipográfiai baklövésnek, értelmetlen időpocsékolásnak, szellemi zsákutcának.

Fél csillag – mert a könyvidézet szállóige köztünk tesómmal, és mert nem lehet kevesebbet adni.

És még én vagyok a hülye meg kérek elnézést, amiért levettem a polcról.

Sok helyen olvastam, a szerző saját magát írta bele. Én hiszek benne, hogy ő ennél sokkal értelmesebb tizenéves kamasz, akkor is, ha nem ő a legnépszerűbb az osztályban, és kívánom neki, találkozzon a nagy Ő-vel, és legyenek álmai, amikért tud küzdeni.
De persze a könyvírást, azt azért le kellene húzni a listáról. És bezúzatni a maradék példányokat.

159 hozzászólás
K_A_Hikari>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek

Budapest fele, a vonaton olvastam. Ez volt a konyv szerencséje, egyébként tuti félreteszem…úgy öt oldal után.
Vandácska "könyv"kiadás helyett kérhetett volna mondjuk…egy igazi könyvet arról, hogyan is kell írni.
Nincs nekem bajom a magánkiadással, az is egy út…
De ez az iromány jobban járt volna ha az íróasztal fiókjában marad.
Sokan hasonlítják az okkal sikeres SzJG-hez, de ez még utánzatnak is gyenge. Kapkodó, silány írás.
Blogbejegyzés nem fog születni róla, így is túl sok karaktert pazaroltam el.
Sajnálom az embereket, akik olyan mazohisták, mint én és elolvasták.
És értékelem az összes ifjúsági/NA/YA/bármilyen könyvet, hogy őket is megirta valaki. Szükségem lesz ezután valami szépre, értékesre, igényesre, hogy elmúljon a sokk.
Fáj a szívem a fákért, akiket kivágtak azért, hogy ez a kislány megkaphassa a tizenöt perc hírnevet.

U.I.: a 0.5 csillag is nekem jár, amiért nem hajítottam ki az ablakon…

46 hozzászólás
Rhyen>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek

Ez a könyv agykárosodást okoz.
Ez a könyv félelmetes, ÉLETVESZÉLYES.
Ez a könyv minden, amitől eddig rettegtem.

Gyászolom az agysejtjeimet, melyek olvasás közben elpusztultak; visszasírom az időt, amit ebbe a könyvbe öltem (bár elég hamar elolvastam); végül pedig tébolyultan nevetek – nevetek, mert egyszerűen mást nem tudok tenni.

Jobb, mint Martha Tailor. Szűcs Vanda 13 évesen jobban ír nála. Szépek a betűk, nagyon ötletesnek találtam, nekem nem okoztak nehézséget.
Gondolkozom, milyen pozitívumot írjak még, de nem jut eszembe semmi.

Szánalmas. Azt nem mondom, hogy kár volt megírni; nekem is vannak efféle alkotásaim mélyen eltemetve egy fiókba, amiket nem szívesen mutatnék meg a nagyvilágnak. És itt a kulcs: NEM JELENTEK MEG. Ennek is egy fiókban kéne pihennie, mint szárnypróbálgatás, és ha Vanda előveszi pár év múlva ezt a könyvet, szégyellni fogja magát (gondolom legalábbis).
Tele sablonokkal, unalmas, idegesítő szereplőkkel, nulla érdemleges történet, a fogalmazásmód köpnivaló, érződik, hogy a szerző még tapasztalatlan, rengeteg hülyeség, idiótaság. Nincs benne se izgalom, se váratlan fordulat, de még romantika sem, a szerelem annyira kidolgozatlan, érzelmetlen (van ilyen szó?).
Zita halálra idegesített, legszívesebben pofán vágnám egy lapáttal; Luca unalmas; Marci no comment, a külsején és a bukásán kívül semmit sem tudtam meg róla; a barátnők jó úton haladnak, hogy rájuk aggathassam a ribanc jelzőt. Zita írásainál legszívesebben sírva rohantam volna el a világ végére, Lucánál simán kikapcsoltam az agyamat.
Egyszerűen teljesen kiakadtam, mert kiadták ezt, és nem tartom igazságosnak, hogy ezer és ezer sokkal tehetségesebb író van interneten Vandánál, de nekik még esélyük sincs kiadatni az alkotásaikat. Tudnék kukacolni ide pár nevet, de nincs erőm.

Sajnálom a fát, amit kivágtak ezért. Sajnálom a pénzt, amit az emberek költenek rá. Sajnálom az időt, amit az olvasók elveszítenek az életükből, miközben ezt olvassák.
Tisztelem Vandát, mert megírt egy könyvet; de ha ezt az értékelést itt elolvasná, megkérem, hogy ne adjon ki még egy ilyen történetet, mert nincs értelme.

Végül köszönöm @Julos-nak, hogy kölcsönadta a könyvet.

[Később jutott eszembe: a kedvenc szereplőm a macska volt, mert Zita szobájába szart.]

27 hozzászólás
Julos>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek

Ez a könyv egyszerűen személyes sértés volt számomra, de tényleg., mert…
Egy: nekem is van ikertestvérem, és NEM, egyáltalán nem ilyen, látszik, hogy az írónőnek gőze sincs, hogy milyen egy ikerpár.
Kettő: ugye Luca cserkészkedik, (ahogy én is), és ez alapján legkevésbé sem veszi komolyan a cserkészetet! Egy őrsi után csak annyit ír, hogy „jó volt", az őrsi karácsonyról meg csak egy röpke mondatot?! Nálunk például tegnap volt a csapatkarácsony, és órákon át tudnék róla mesélni (,bár lehet hogy bennem van a hiba…).
Három: Zita és Luca egy évvel fiatalabbak nálam, de néha úgy éreztem, hogy Zita legalább 2-3 évvel idősebb. 13 évesen az ember mért sminkeli magát, és hord „különlegesen szexi miniszoknyákat"? És olyan rossz, hogy az ilyen lányok alapján ítélik meg a mai tinédzsereket, megjegyezném, gyakran teljesen jogtalanul.
Szerintem ez a könyv egy gyenge Szent Johanna gimi utánzat, ha nem kaptam volna meg ajándékba, sosem olvastam volna el.
És bocsánat, hogy ezt mondom, de szerintem Szűcs Vandának nincs túl sok tehetsége az íráshoz.

31 hozzászólás
KATARYNA>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek

Kedves titkos Molynaplóm!

Ma reggel 6 óra 30 perckor keltem. De még 50-kor az ágyban imádkoztam, hogy robbanjon fel a munkahelyem. 7 óra 15 perckor hajat simítottam, mert Vanda szerint ez nem olyan könnyű. Hát nem is. Ühm ühm.. :'( :'( :D

Elindultam. Szemeztem egy fiúval. Aztán mégeggyel.
Hogy is szoktátok írni?
Evvel is, avval is. Mindegyikkel.
Marci nem volt közöttük.
De volt egy kutya. Akit Marcinak hívtak. Majdnem fajtalankodott a lábammal. Ez egy jel.

Napi összesítés:
– Ma háromszor voltam a vécén. Akkor is telefonálgattam. Munka közben!
– Fáj a hajam.
– Az agyam.
– 13 évesnek képzeltem magam 75 teljes oldalig.
A hajam kisimult közben.
– A szerelmemet Marcinak fogják hívni. A fiamat is. A kutyámat is. A lányom Vanda lesz.
– Veszek majd neki egy naplót. Szűcs Vanda lesz majd a keresztanyja, és Marci a keresztapja. Szép család leszünk.
– Ezt leírjuk majd. Mindent. A kruplis tésztát is. Olyan szénhidrátdús! Jaj! :O Még azt is leírjuk mikor engedtük le a vécén. A kakinkat.

Annyi közös van bennünk. Oldalfufrum van. Simítom a hajam. Van egy ikertestvérem. Az agyam helyén.
Pusztító.
Mégis azt kérdezem..
Szűcs Vanda. Leszel a barinőm? ♡

62 hozzászólás
Lady_Hope I>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek

Na ne, gyerekek, ezt ne.
Gyenge SzJG utánzat. A karakterek meg..
Luca: Állítólag az ikrek értelmesebb fele. Valójában egy Kedves Kinga.
Zita: még azon is gondolkoznom kellett hogy mi a neve, annyira nem maradt meg. Egy idegesítő dög. Nem 13 éves! 16, vagy 17! Ismerek vele egykorúakat, de nem így viselkednek!
Marci: Valójában egy zöld szemű Cortez
Nem tetszett.

Én is írtam ennyi idősen könyvet, de volt annyi eszem hogy nem adtam ki.

Miért az a címe hogy Kezdetek? Mert a Kezdet már foglalt volt?

Erős a fél csillag. Legyen egy. De csak azért mert valahol van benne fantázia.

56 hozzászólás
Xavér>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek

Jesszusmáriaistenszűzanaya! Emberek, mi volt ez?!

Hol is kezdjem… Ezt a könyvet nem Vanda írta! Ezt a könyvet majmok írták, akikkel előtte elolvastatták az SZJG-t, majd felhívták Vandát, hogy legyen ő az álírója a könyvnek.

Ez a könyv kicsit sem hasonlít az SZJG-re. Nem hasonlít a könyv címe, a pontozás, a szürke egér lány, aki ráadásul imádja a könyveket, és szinte csak olyan szerzőktől és olyan műveket olvas, amilyeneket Reni is, az anyuka foglalkozása (ha Reni anyukája meteorológus, akkor az ikreké legyen újságíró, hogy felismerjék az utcán, pont, ahogy Reniét), a menő iker ősellensége, a hősszerelmes fiú haja, (a szeme most kivételesen nem kék, hanem zöld). Még az áplónő nevét is lopta a Doktor Bubóból: Ursula!!!

Apropó, hősszerelmes fiú: Ez a szerelmi szál olyan, mintha 120-al száguldanánk a nyugdíjas övezetben. Abszolút nincs felépítve. Minden esemény csak úgy megtörténik, nevetséges előzményekkel. Ilyeneket írnak egymásnak, nem viccelek:

Lány: először ne lájkoljam a posztjaidat, meg elég vagyok fél öt után is???!!! azt hittem, szeretsz velem lenni :/

Fiú: ugyanmar, ne fujd fel, baby *kacsintós smiley*

Lány: Oké, kicsit duzzogok, de azért szerii van!! <3 *csókos smiley*

Ez a könyv annyira buta, hogy sokszor már azt hiszem, hogy valami rossz paródia, és saját magát gúnyolja ki. Komolyan! Ha paródiaként adják ki, megadom rá a 2 csillagot.
Ha valaki fejjel lefelé fordítja a könyvet, becsukja a szemét,és úgy olvassa, akkor talán csak pocsék a könyv, nem ultrapocsék.

Szinte magam előtt látom, hogy Vanda minden egyes oldallal szenved, próbál még kicsikarni pár szót, pár nevetséges történést, hogy ILYEN NAGY BETŰKKEL összejöjjön a 288 oldal.

15 hozzászólás
Lillsz>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek

Kedves Drágáim! :)

Sikerült a lehetetlen, elolvastam azt a könyvet, amit mindig is szerettem volna. Így utólag fogalmam sincs miért, talán azért mert mindenki utálja többség és kíváncsi voltam túl kíváncsi mégis miért? MIÉRT? Hát már tudom, hogy miért…
Mivel kölcsönkapott könyvről volt szó szerettem volna gyorsan haladni vele, -ez sikerült is- illetve folyamatosan ismétlődtek a fejemben; a „nem akarom olvasni”, „inkább nem olvasok semmit” és hasonló mondatok. Már most is olyan érzésem van, hogy nem olvasok többet semmit, mert elment minden kedvem. Tényleg! Hálásan köszönöm, az „ÍRÓNŐNEK”! És a mazochista énemnek.
Mit tudnék írni a könyvről? Mi újat tudnék írni? Szerintem semmit. Komolyan mondom, rázott a hideg olvasás közben, több helyen röhögtem. HOGY LEHET VALAMI ENNYIRE SZ*R? Illetve könnyeztem. Tényleg! Az az utolsó 20 oldal… AZ UTOLSÓ OLDAL. Nem hittem el, hogy vége. :') Az biztos, hogy a kezembe nem veszem a második részt! Köszönöm, nekem ennyi egyenlőre BŐVEN elég volt!
Szűcs Vanda nem érdemel meg egy külön bejegyzést a blogra, így nem is kap! :D Biztos, hogy nem írok többet róla ennél az értékelésnél. A második részt már azért sem akarom elkezdeni, pedig itt van, de nem kéne kínozni magam… Egy valamit üzennék neki, de tényleg! Miért akart könyvet? Miért nem kért anyutól-aputól inkább egy Gucci táskát? Jobban megérte volna, mint ez a könyvnek nem nevezhető förtelem.

Ui.: Kedves Szülők!
Kérlek ne adjátok gyermekeitek kezébe ezt… ezt a valamit! Vagy ne csodálkozzatok ha 13 évesen, vagy fiatalabb korban már egy beképzelt, öntelt p**sává válik szeretett és eddig normálisan viselkedett lányotok.

5/0,5

36 hozzászólás
reanadett P>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek

Mindenki utálja. Rengetegen írtak róla negatív kritikát. Talán össze sem lehetne számolni. Megragadnám az alkalmat, hogy én legyek a következő, aki lehúzza ezt a könyvet mint mellékterméket a mellékhelyiségben.

http://reakovats.blogspot.hu/2014/07/egy-ikerpar-titkos…

60 hozzászólás
Orsi999>!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek

Az biztos, hogy ennek a könyvnek nem én vagyok a célközönsége, de ettől egy könyvnek elment.
A könyvtárból vettem ki, csak azért, hogy legyen nálam még egy könyv, ami egy kicsit nyugisabb. Olvasás előtt egyáltalán nem olvastam semmilyen értékelést róla.
Nagyon sokban hasonlít az SZJG-re, de azért nem teljesen ugyan az. A főszereplő lányok ikrek, ami egy kicsit felkeltette a kíváncsiságomat. Az elején olyan érzésem volt, mintha az SZJG-ből a Renit kettészedték volna, az egyik lány lett a stréber és a jó kislány. A másik pedig lett a lázadó lány, aki szerelemes a menő srácba.
Vannak előnyei is az SZJG-vel szemben. Sokkal rövidebbek a naplóbejegyzések, így a könyv is rövidebb. Amint kinyitottam teljesen olyan érzésem volt mintha tényleg egy naplót olvasnák. Olyan formában nyomtatták a könyvet, mintha kézzel lett volna írva, ami nekem nagyon tetszett.
Volt egy dolog, ami egy kicsit zavart. Az pedig az, hogy a történet szerint a főszereplő lányok 13 évesen, de nekem néha sokkal idősebbnek tűntek. Kezdjük ott, hogy én 13 évesen nem sminkeltem, de igazából még ma se. Meg szerintem egy 13 évesnek nem kellene miniszoknyát hordania.


Népszerű idézetek

Futtetenne I>!

Nagyon tetszik egy Marci nevű osztálytársam, aki igazából Marcell, és már nyolcadikos lenne, csak egyszer megbukott. De engem nem érdekel, hiszen olyan helyes. ♥

20. oldal

23 hozzászólás
Jeffi P>!

"Mosolygok, mert a testvérem vagy,
S kacagok, mert nem tehetsz ellene semmit."

(első mondat)

12 hozzászólás
MisssBee>!

De most tényleg. Minek a suli?
Matek: hallottak már a számológépről?
Történelem: az én történelmem a tegnap, és tudom, mi történt akkor.
Magyar: tudok beszélni, nem is keveset.
Biológia: ismerem az állatokat, az osztálytársaimat.
Testnevelés: tudok járni, ha kell, még talán futni is.
Földrajz: észak, dél, kelet, nyugat.
Nyelvek: mire való a Google-fordító?

135. oldal

40 hozzászólás
Fleur_Rouge_Cerise>!

Kedves Naplóm!

Nem tudok mást írni, csak annyit, hogy már a saját aurámat is meguntam… :(

96. oldal

10 hozzászólás
Algernon P>!

Bocsánat, kedves Naplóm, hogy már az első oldaladon folt esett, mert a papírra mászott egy hangya, és véletlenül szétnyomtam a kézfejemmel, miközben e sorokat írtam.

13. oldal

19 hozzászólás
Tamee>!

Bárcsak örökké gyerek maradhatnék Pán Péterrel Sohaországban!

143. oldal Luca naplója

5 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Egy ikerpár titkos naplója sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója
J. L. Armentrout: Origin
L. Molnár Edit: A sárga kanapé
Szabó Tünde: Rácsok
Juhász Anikó – Juhász Dóra: Összetört tükör
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Papp Dóra: Bolyongó