Dharma 385 csillagozás

Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig
Szűcs Péter: Dharma

Szűcs ​Péter sodró regényfolyamának forrásvidéke a II. világháború traumájából éppen csak magához tért Biharnagybajom. Az ötvenes évek közepén itt kapja meg katonai behívóját Kamuti István, akit a messzi fővárosba vezényelnek. Az egyszerű paraszti sorból indult fiú kalandos utazásának azonban csak első állomása Budapest: a sors hamarosan egészen az óceánon túlra repíti, hogy az otthoniakat maga mögött hagyva New Yorkban, majd pedig Rio de Janeiróban keresse a boldogulást és a szerelmet.
Tamás és Andrea általános iskolásként a szocialista Magyarország utolsó óráiban szeretnek egymásba, hogy aztán együtt éljék meg a rendszerváltozás első évtizedeit, annak minden kihívásával és kudarcával. Tamás hiába menő reklámszakember, élete és Andreával való kapcsolata mégis válságba kerül, amivel Párizsban szembesülnek. Ezután Tamás Marokkóból indulva Iránon át szinte az egész világot beutazza, hogy választ találjon a kérdéseire.
Léna önfeledten éli az y generációs fiatalok látszólag… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2022
322 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636040086
>!
Libri, Budapest, 2021
324 oldal · ISBN: 9789634339076
>!
Libri, Budapest, 2021
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634338246

Enciklopédia 10


Kedvencelte 37

Most olvassa 32

Várólistára tette 251

Kívánságlistára tette 249

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

Március 3-án a ceglédi könyvtárban egy író-olvasó találkozó keretében ismerkedtem meg Szűcs Péterrel és a Dharma című első kötetével. A könyv többszörös újranyomást élt már meg, így nagy várakozással fogtam neki az olvasásához.
A történet egy korokon és kontinenseken átívelő családregény, melyben három ember történetét ismerhetjünk meg. Három generáció, három idősík, és 70 év, amit felölel ez a regény. Egy rendkívüli utazás, fizikai és lelki síkon egyaránt.
Az első rész 1956-ban indul, amikor István katonaszökevényként Rio de Janeiroba menekül. A második részben egy vidékről Budapestre kerülő frissdiplomás férfi, Tamás útkeresését követhetjük nyomon, aki a 90-es években egy reklámügynökséghez kerül gyakornokként. A harmadik részben pedig már a jelenben járunk, amikor is Léna a saját gyökereit kutatja és ezért egészen a Gangesz partjáig utazik el.
Nekem mindegyik történetszál tetszett, a könyv közepén lévő 90-es évekbeli utalások pedig különösen megmelengették a szívemet. A harmadik, Indiában játszódó rész is nagy hatással volt rám, ahogy a regény vége is, amikor összeérnek a szálak.
Kíváncsian várom, hogy a folytatásban milyen történetekkel örvendeztet majd meg bennünket a szerző. A kezdés mindenesetre több mint biztató!

>!
Libri, Budapest, 2021
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634338246
3 hozzászólás
MissFortune>!
Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

Csodálatos könyv. Úgy érzem, pont ez kellett a lelkemnek. Jobb alkalom nem is adódhatott volna az olvasásra, annyira örülök, hogy rám talált.
Nagyszerű utazásra repít el. István, Tamás és Léna története sok mindenre megtanít. István volt a kedvencem, kifejezetten bánatos lettem, amikor Tamás következett. Végül az ő karaktere nem is fogott meg annyira. Ennél az éles váltásnál eleinte nem igazán értettem, hogy ennek a két szereplőnek mégis mi köze egymáshoz. Aztán gyönyörűen összefonódnak a szálak.
Mély gondolatokkal teli, mégsem éreztem, hogy a falra másznék tőle. Megfelelő köntösbe bújtatja az élet kérdéseit.
Feltöltötte a lelkem. Maradandó élmény.

Katalin_V_Tóth P>!
Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

Nagyívű családtörténet Hajdú-Bihar szívemnek kedves szegletéből. Három történet, három különböző időben, melyek valamiképpen összefüggnek egymással. Mély mondanivalójú írás, melyet áthat a családi összetartozás ereje, a hagyomány, a szeretet, az elfogadás. A regényből kitűnik a szerző virágok iránti szeretete, utazásaiból szerzett tapasztalatai. Több fontos történelmi esemény idejébe és több országba is elkalauzol az író, melyekről kitűnő érzékenységgel ír.Személyes élmények, emlékek gazdagítják a történetet.

Gréta_Ürmösi>!
Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

Még a könyv megjelenésekor megvettem a könyvet (dedikálva), de csak pár nappal ezelőtt éreztem azt, hogy megszólít. Mindig is hittem a sorsban, karmában és ebben a regényben csodálatosan van ábrázolva, hogyan változhat meg az ember élete egyetlen pillanat alatt. Egyszerűen megfogott, a lelkemnek jelenleg nagyon jót tett. Ahol lakom nincs messze attól a forrásvidéktől, ahol az egész történet összekapcsolódik, így még közelebb éreztem a szívemhez. Szűcs Pétertől remélem lesz még szerencsém olvasni.

eme>!
Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

Kétségtelen, hogy a tavalyi termés egyik legolvasottabb és legnépszerűbb kötete. Igazi olvasmányos bestseller, látványos (?) fordulatokban és életbölcsességeket summázó részekben bővelkedő lektűr. (Bár számos jel utal arra, talán nem feltétlenül annak szánták.)
A regény három, látszólag különálló történetfoszlányból áll, három megkezdett, majd hirtelen abbahagyott narratívából, melyek, mint lassan kiderül, nem is annyira különállóak, hisz központi alakjaik ugyanazon család tagjai, számos szál fűzi össze őket egymással. Ezek a központi karakterek nemcsak a családi kötelék miatt rokonok, összeköti őket a szabadságvágy, az identitáskeresés, az élet értelme utáni tudatos vagy tudattalan kutakodás.
A család története Biharnagybajomban kezdődik, innen vezet több szál szerte a világba: Kamuti István révén Észak- majd Dél-Amerikába utazunk, belekóstolva az emigrációs létbe. Toldi Miklós útja a hetvenes-nyolcvanas évek Berettyóújfalujába, a falusi élettől elidegenítő panelek közé vezet. Toldi Tamás fővárosi marketinges, ő a fogyasztói társadalom kiüresedett életéből keresi a kiutat. És végül ott van Léna, a legifjabb családtag, akit egy furcsa véletlen (vagy inkább a végtelenül bölcs szervezőerő) Indiába vezet el, hogy ott pár nap alatt, húsz évének minden tapasztalatával megtalálja az élet értelmét, és levonja a mindenre és mindenkire érvényes végső következtetéseket.
A térben és időben viszonylag messze kalandozó történetek rengeteg lehetőséget kínálnak fel az elbeszélőnek. Számtalan téma bukkan fel, de jó pár sajnos indokolatlanul és motivátlanul, mások csak említés szintjén, kidolgozatlanul maradva. Mintha az elbeszélő minden felmerülő gondolatot, ötletet, minden összegyűjtött életbölcsességet, tapasztalatot és tanulságot bele akart volna zsúfolni ebbe az egy műbe. Így lesz itt minden, mint a búcsúban. Ismeretterjesztés, történelmi gyorstalpaló, coelhós életfilozofálgatás, egy halvány lila márquezi mágikus realizmus… Közhellyel élve: egyszerre túl sok és túl kevés. Kár érte. Néhol vannak benne jó kis passzusok, főleg Kamuti történetének az elején, meg a második részben (a harmadikról inkább nem nyilatkozom). Összességében sajnos nem igazán tudott meggyőzni.

5 hozzászólás
dontforgettosmileandread P>!
Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

Ritka alkalmak egyike, amikor a könyv talál meg téged. Ez ennél a könyvnél hatványozottan igaz. A szerző utazóblogger életművével már többször is találkoztam. Elképesztő milyen tisztelettel és szeretettel tud előadni távoli tájakról&természetről. Mindez ebben a regényben is visszaköszön.
Bővebben a blogon írtam a könyvről, azt se felejtsd el elolvasni, sok idézettel nyerhettek betekintést a Dharma világába!
Link :https://dontforgettosmileandread.blogspot.com/2021/08/s…

Részlet:
A frissen, júniusban megjelent könyv helyszíne a II. világháború traumájából éppen csak magához tért Biharnagybajom. Debreceniként olvasni az alföldi szólásokat, elbeszéléseket felemelő volt. 3 generáció, 3 történet, 3 részre osztva a regényben, mégsem különállóak, hanem sok szál köti őket össze.
1️⃣. Kamuti István, az egyszerű bajomi parasztfiú, aki az ötvenes évek közepén megkapja katonai behívóját a messzi fővárosba. Csak az első állomása Budapest: a sors hamarosan egészen az óceánon túlra repíti, hogy az otthoniakat maga mögött hagyva New Yorkban, majd pedig Rio de Janeiróban keresse a boldogulást és a szerelmet.
2️⃣ Tamás és Andrea története a rendszerváltás körüli időkben, magánéleti valósággal és az ezzel járó bonyodalmakkal tarkítva.
3️⃣ Léna, az Y-generációs fiatal útkeresése, amit egy váratlan ajándék indít el.
Egészen felemelő, ahogyan tud játszani a szavakkal, a 3 rész, 3 különböző hangvétele dicséretes. Az , hogy igaz történeten alapul , csak hab a tortán.
Egy kicsit most mi is a szerző szemeivel utazhattunk. Rendkívül nagyívű volt, az általam jól ismert Tiszától, ismeretlen vidékig, a Gangeszig repített. Kerek történet. Amikor letettem, ezt mondtam magamnak: na ez jó volt. S utóiratként: természetesen, nincsenek véletlenek.
Mindez csak az én történetem a Dharmával. Mi a tied?

dagikám>!
Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

Eléggé összetett olvasmány volt, de összetettségében volt a varázsa ennek a történetnek. 3 nagy szálon ismerkedhettünk meg a szereplőkkel, akik külön -külön városhoz kapcsolódnak, de mégis közös a gyökereik, és van kapcsolódási pont közöttük. Tetszett a nyelvezete, az előadásmódja. Külön öröm volt, hogy említésre került a szülőhelyem és annak környéke. A végén elég sok magvas gondolatot olvashatunk

Papírra_vetett_gondolataim>!
Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

Kissé szokatlan választásnak tűnhet tőlem ez a regény, én is meglepődtem magamon, de abszolút jó választás volt, és valószínűleg fogok még ehhez hasonlókat olvasni a közel jövőben. Szűcs Péter először is a stílusával vett le a lábamról, imádtam olvasni a gondolatait, mert valahogy annyira szépirodalminak éreztem, de közben mégis nagyon olvasmányos és könnyű vele haladni. Azért adtam a kötetre 4,5 csillagot, mert én még szívesen olvastam volna tovább, vagy legalább is az első részt biztosan. :)
https://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás
Reni07>!
Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

“Az élet valójában végtelenül egyszerű, csak mi bonyolítjuk túl. Ami megy, azt el kell engedni, ami jön, azt el kell fogadni.”

Szögezzük is egyből le, ez a könyv nem való mindenkinek, 30 év alattiak kezébe nem biztos, hogy odaadnám. Várjatok vele még pár évet, megéri.
A könyv borítóján olvashatóak D.Tóth Kriszta sorai (a könyvről), mind-mind nagyon igazak, szépek, velősek, találóan összefoglalják az én gondolataimat is.
Gyönyörű utazás ez a könyv, mind történelmileg, mind földrajzi értelemben, mind lelki gazdagságban.
Nagyon jót tett a lelkemnek, a lelkemmel ez a könyv. Elvarázsolt. Megannyi gyönyörű gondolat: hogyan is kellene élni, hogyan is lehet élni!
Csakis nyugalomban olvasd!
Remélem kb. 50 év múlva a magyar klasszikusok között fogják jegyezni. Megérdemelné.
Egy dolgon azért meglepődtem, a nyúlfióka kifejezésen. Nekem újdonság volt.

4 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

Nem voltak elvárásaim ezzel a regénnyel kapcsolatban, amikor olvasni kezdtem. Csak elindultam vele, „kézen fogva”.
A három nagyobb egységre tagolt történetből az első vitt, sodort magával. A másodikkal eleinte nem tudtam mit kezdeni, mert az első rész végén egy éles ollózás után csak úgy a nyakamba esett. Hiányoltam, hogy nem volt a kettő között semmilyen átfedés, vagy kapcsolódási pont. "Út közben"sejlettek fel a kapcsolódás szálai. A harmadik rész már egyértelmű volt, s a végén összeállt egy több generációs vonalvezetés nyomán a teljes kép.
Tetszett, hogy minden generáció életéből hangsúlyosak a szereplők életét meghatározó események, történések. Ezek mögött mindenkor ott éreztem egy nagyon árnyaltan megfogalmazott, de igen éles kritikát az adott korszakkal, történelmi eseménnyel kapcsolatban. Furcsa, hitetlenkedéssel átélt érzés volt ez számomra a „középgeneráció” esetében, mert ez nekem nem történelmet jelentett, hanem egy olyan időszakot , amelyet magam is átéltem, s amelynek jótékony hatásait is megtapasztaltam.
Különös módon a harmadik résznél, India világának bemutatásánál már semmilyen kritikát nem érzékeltem, csupán a feltétel nélküli elfogadást. A nyitottságot, a dicséretet egy számomra minden vonatkozásában teljesen idegen kultúra, vallás, életvezetés iránt.
Ráadásul olyan érzésem volt, meg akarnak győzni arról, hogy ez nekem is jó lenne. Itt aztán végképp felhorgadt bennem az ellenállás. Léna gondolataival, világlátásával már nem tudok és nem is akarok azonosulni.
A négy csillagot azért mindenképpen a tartalomnak adtam, és nem a szép borítónak. A családregénynek ez az új szerkesztési módja tetszett, és ha nem is tudtam sok szereplőjével, gondolatával azonosulni, azért szerettem a történetet. Szűcs Péter tollából pedig még sok jó írás születhet, ígéretes tehetsége a fiatal generációnak. .


Népszerű idézetek

Monette P>!

„Csodák azokkal történnek, akik hisznek bennük.”

91. oldal

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

Monette P>!

Sose nézd hülyének az embereket, de sose felejtsd el, hogy azok.

197. oldal

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

CsAndi>!

Aki vagyon nélkül nem tudja jól érezni magát, az akkor sem fog tudni igazán örülni semminek, amikor meggazdagszik.

117. oldal - Dharma (Libri, 2021)

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

dontforgettosmileandread P>!

Az élet valójában végtelenül egyszerű, csak mi bonyolítjuk túl. Ami megy, azt el kell engedni, ami jön, azt el kell fogadni. Mi most éppen ezt tesszük. Egy illúziót kell elengednünk ahhoz, hogy befogadhassuk, vagy még inkább, hogy megérthessük és elfogadhassuk a bennünket érintő igazságot

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

1 hozzászólás
Husable>!

Ha senki sem látja, mid van, de téged boldoggá tesz, akkor teljesen mindegy, hogy nem tudod kinek megmutatni. A tied.

35. oldal

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

pjutko>!

Rájöttem, hogy minden lényegtelennek vagy véletlennek tűnő részlet fontos, hiszen elvezet valahová: szerelemhez, célhoz, feladathoz, az igazsághoz.

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

dontforgettosmileandread P>!

A kő sosem hervad el. A lélek örök.

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

Kapcsolódó szócikkek: · lélek
1 hozzászólás
Niki9311>!

Vannak utazások, amelyeknek a jelentőségét már akkor a bőrén érzi az ember, amikor kilép az otthona ajtaján. És vannak olyanok is, amelyek olyan messzire viszik az embert a saját életétől, hogy onnan már nincs visszaút, nem lehet visszalépni a korábbi élethez. Ahhoz, amelyről korábban azt hittük, hogy a miénk.

214. oldal

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

pjutko>!

Az élet valójában végtelenül egyszerű, csak mi bonyolítjuk túl. Ami megy, azt el kell engedni, ami jön, azt el kell fogadni.

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

Gubbooks>!

Ha az ember emlékezni akar, a fényképeihez menekül, ha felejteni, akkor a fényképein áll először bosszút. Széttépi, szaggatja, akár el is égeti őket, mintha néhány mozdulattal kitörölhető lenne bármi egy életből. Másodpercnyi enyhülést vagy elégtételt hozhat ez a rombolás, de törvényszerű, ha az ember szembenézés helyett a pusztítást választja, később még égetőbb kínnal tér vissza mindaz, amitől szabadulni szeretne.

65. oldal

Szűcs Péter: Dharma Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Fábián Janka: A könyvárus lány
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben
Bereményi Géza: Magyar Copperfield
Kőrösi Zoltán: Szívlekvár
Leiner Laura: Mindig karácsony
Fejős Éva: Úton hozzád
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Leiner Laura: Egyszer