Szürreál 1 csillagozás

Szűcs József: Szürreál

– Mikor érünk oda? – Nem tudom. – De odaérünk? – Oda. – Hova? – Nem tudom. „Író vagyok. Vagyis voltam. E történetben inkább krónikás. Nevemet, mely első hallásra furcsának tetszhet, úgy hiszem, magam választottam. Fantáziám szülötte. Mert nem akartam Bibliából valót, nem akartam történelmit, nemzetit, épp divatba jövőt, ritkát vagy közhelyszerűt, túl feltűnőt, nem követtem családi hagyományt, nem hajtottam fejet hősök, példaképek előtt. Magam raktam össze a legszebb szavak töredékeiből. (…) Író vagyok tehát. Író, ki utolsó művét egy kabin fémfalába kaparta. Tíz körmével jobb híján, s körme fogytán apja apró ezüst keresztjével. Jutott a szavakból padlóra, plafonra, jutott az ajtó, a kicsinyke ablak kereteire, a sarkok penészfoltjaira, s végül, máshol nem lévén már hely, alkaromra, tenyeremre. Ám ez utóbbiak a sós vízben később elmosódtak.”

>!
Publio, 2013
puhatáblás · ISBN: 9789633813355
>!
Publio, 2013
40 oldal · ISBN: 9789633813362

Kiemelt értékelések

Filomena_Fischer>!
Szűcs József: Szürreál

A diktatúrában élő, a mindennapok mocskába süllyedt emberek alól kikapják a talajt. Elviszi a Gazda mind a 2100-at egy hajóútra. Otthonról haza. Legalábbis ezt mondja a képernyő… Egy család, mely a bezártsággal, a bizonytalansággal, a félelemmel és az együtt élés nehézségeivel kűzd a hajó mélyében. Egyetlen kabinban, ahol egyel több az ember a kelleténél.
Fájdalmasan valóságos, de kellőképp szürreális ahhoz, hogy ne kelljen félnünk a bekövetkezésétől.
A rövidségéhez képest, sokkal nehezebben feldolgozható. Ha egyszer elolvassa az ember, még többet követelne. Vajon követelhet az írón többet az olvasó?… Mert ez az a könyv, amiből nem elég.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Lakatos Levente: Feltörő ösztönök
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
Raana Raas: Árulás
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Bartis Attila: A vége
Bleeding Bride: A téboly kertje
Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
A. O. Esther: Kristályfény