Erzsébet ​királyné kíséretében 9 csillagozás

Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében

„Szerény ​följegyzés” – így nevezte Sztáray Irma az Erzsébet királyné nyomában című 1909-ben megjelent visszaemlékezését. A grófnő életének legnehezebb óráiban, a Felséges Asszony meggyilkolásakor tett fogadalmat: megírja mi és hogyan történt 1898. szeptember 10-én Genfben. Száz esztendeje oltotta ki egy anarchista a magyarok királynéjának, Erzsébetnek az életét. Az évforduló és a magyarok Sissi iránti rajongása indolkolja a feljegyzések ismételt kiadását.
A szerző, Sztáray Irma grófnő az udvarhölgy csodálatával és odaadásával, mégis pontosan idézi fel azt az ötévnyi szolgálatot, amelyet az érdekes, művelt, boldogtalan és irigyelt asszony mellett töltött. Elfogulatlansággal lehet illetni a szerzőt, visszaemlékezése mégis az egyetlen hiteles forrás, amely megörökíti a tragikus pillanatokat.
"E pillanatban jóval előttünk meglátok egy embert, aki mintha kergetődznék, egy útszéli fa mögül kiugrik és a legközelebbi másikhoz rohan, innen átcsap a tó melletti vasrácshoz, majd… (tovább)

>!
GABO, Budapest, 1998
168 oldal · ISBN: 9638009608

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
mosolytó
Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében

Eddig ebből a könyvből ismertem meg Sisi valóját a legjobban. Kár, hogy csak ilyen rövid, de annál nagyszerűbb.

5 hozzászólás
>!
wmagda
Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében

Meglepett, hogy nagyon olvasmányos volt a könyv, szerintem elég szép stílusban írt Sztáray Irma. Az úti leírások engem általában nem tudnak lekötni, de itt még ezek is érdekeltek, különösen az Achilleion bemutatása. Viszont Erzsébetről nagyon kevés dolgot tudhatunk meg ebből a könyvből. A halála körülményei részletesen le vannak írva, de engem jobban érdekelt volna a személyisége. Sztáray Irma azonban a királynéval folytatott beszélgetéseiről elég keveset írt, s akkor is többnyire a lényegét foglalta össze diskurzusaiknak. Azt, hogy Erzsébet nyughatatlan volt, sokat utazott, eddig is tudtam, s ebből a könyvből főként ennyit tudunk csak meg róla.
Meg kell jegyeznem, Sztáray Irma végig nagyon elfogult Erzsébettel szemben, egy „rossz” tulajdonságát említi csak, még pedig a hiúságát, s szerintem ezt is csak azért, mert a királyné maga is elismerte, hogy hiú. Emiatt eléggé kételkedem abban, hogy ez a könyv reális képet fest Erzsébetről. Viszont az udvarhölgy túlzó szeretete jól prezentálja azt, hogy Erzsébet rajongást tudott kiváltani az emberekből, s nem csak szépsége, hanem kisugárzása miatt.
Nekem furcsa volt, hogy e könyv alapján úgy tűnik, Erzsébet szerette a férjét. Mindig nagy figyelmet fordított rá, hogy Ferenc József jól szórakozzon, mikor meglátogatja őt utazásai során. Bevallom, én eddig azt gondoltam, idős korukra teljesen elhidegültek egymástól.
Elég részletesen ismerhetjük meg a könyvből Erzsébet halállal kapcsolatos gondolatait, eszerint nem szerette volna túlélni férjét, s egyedül szeretett volna meghalni, hogy így a családja kevésbé szenvedjen. Ez is azt mutatta nekem, hogy férjét és gyermekeit nagyon szerethette.
Megtudjuk azt is, hogy Erzsébet – bár sokszor kívánta saját halálát – félt is tőle, az „átmenettel” járó szenvedéstől, s bizonytalan volt azzal kapcsolatban is, hogy mi vár rá a halál után. (Mikor Sztáray Irma egy alkalommal azt mondja neki, hogy „túl béke és boldogság van”, visszakérdez, hogy honnan tudja, hiszen onnan még nem tért meg utazó.)
Ha úgy vesszük, Erzsébet „jó” halált kapott a sorstól (vagyis olyat, amilyenre vágyott): előbb ment el, mint a férje, családja nem volt vele haldoklása alatt, s nem szenvedett sokat, s főleg nem szenvedett amiatt, hogy tudta, hogy meg fog halni – mivel nem tudta (nem vette észre, hogy megszúrták). Szép az a jelenet is, melyben Sztáray Irma földön túli hangot hall, mely azt mondja, „túl béke és boldogság van”, azonban én sajnos szkeptikus vagyok, s ezt inkább csak a kimerültség és vallásos hevület együttese által előidézett hallucinációnak tartom, nem a királyné üzenetének a túlvilágról.

>!
hofburg
Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében

Ritka gyöngyszem az Erzsébetet kedvelők számára! Sztáray Irma grófnő a királyné utolsó éveiben kísért hűen úrnőjét. Ő volt az a személy, akinek jelenlétében 1898. szeptember 10-én Erzsébet örökre eltávozott. Emlékiratai mérhetetlenül fontos források Erzsébet lelkének, személyiségének megismeréséhez,- hiszen Irma egy valódi, hűséges, szerető, ám de realista szemtanú volt.
Mindenkinek csak ajánlani tudom!

>!
Csilla555 P
Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében

Erzsébet királyné kívánsága megadatott: „ Azt kívánnám, hogy lelkem, szívem egy kis nyílásán röppenne ég felé.”
Megtörtént a beteljesülés, amelynek döbbent szemtanúja Sztáray Irma, néhány lépésnyire imádott királynéjától volt kénytelen átélni.
Az udvarhölgy a rajongásig szerette úrnőjét.A kettejük között kialakult szinte baráti kapcsolat emléke és Sissi tisztelete késztette őt arra, hogy az együtt eltöltött idő alatt készített feljegyzései alapján, megírja ezt a könyvet .

>!
Kovács_Beáta
Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében

Érdekes könyv, de az úrnőjéhez való viszonya miatt a grófnő írása a királynéról nagyon elfogult, mégis fontos kortörténeti dokumentum Erzsébet királyné életéről.


Hasonló könyvek címkék alapján

Brigitte Hamann: Erzsébet királyné
Mária Valéria: Mária Valéria főhercegnő, Erzsébet királyné kedvenc lányának naplója
Brigitte Hamann: Rudolf – A trónörökös és a lázadó
Gyarmati György: Március hatalma – A hatalom márciusa
Sigrid-Maria Grössing: A Habsburgok szerelmi krónikája
Fábián Janka: Lotti öröksége
Niederhauser Emil: Merénylet Erzsébet királyné ellen
Gróf Egon Corti Cäsar: Erzsébet
Palotás Emil: A nemzetközi Duna-hajózás a Habsburg-monarchia diplomáciájában 1856–1883
Claude Anet: Mayerling