Útmutató ​a forradalomhoz 23 csillagozás

Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot
Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz

Ez a könyv a forradalmakról szól. De nem az erőszakos fajtájúakról, azok többnyire ártatlan emberek halálával végződnek.
Az itt bemutatott mozgalmakat hétköznapi emberek indították, akik úgy gondolták, hogy összefogva és kreatívan gondolkodva megbuktathatják diktátorukat vagy megszüntethetik a jogtalanságokat. Történetükből kiderül, hogy milyen kulcsfontosságú tényezők tesznek egy mozgalmat képessé a társadalom megváltoztatására.
A könyv második része gyakorlati tanácsokat tartalmaz, amelyek segítségével az erőszakmentes módszerek eredményesen alkalmazhatók. Remélem, a megismert példák mindenkit arra ösztönöznek majd, hogy próbáljon változtatni azon, amivel elégedetlen.
Meg akarom győzni Önöket, hogy bár a hatalmon lévők, a pöffeszkedők és kiszolgálóik sokasága legyőzhetetlennek látszik, de uralmuk megdöntéséhez nem kell más, mint lelkesedés.

>!
Göncöl, Budapest, 2017
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639183919 · Fordította: Gadó György Pál

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

Nem, nem szakkönyv. Egyszerűen Szrgya* megpróbálja nekünk eladni az erőszakmentes ellenállást – pont úgy, mint egy ivójoghurtot vagy egy doboz mosóport. ("Erőszakmentes ellenállás! Még a legmakacsabb diktátort is eltünteti!") Nincs ezzel semmi baj, a szerző jól látja, a rossz kormányokat nem filozófusok fogják megdönteni (és – fogd be a füled, Platón! – irányítani sem), hanem akkor már inkább a marketingszakemberek, akik képesek úgy felépíteni egy mozgalom brandjét, ahogy azt a Marlbolo vagy a Coca Cola tenné. Úgyhogy ha elhisszük, hogy itt nem egy késkészletet akarnak ránk sózni spoiler, akkor rendben lesz a könyv.

Egyfelől azért, mert Szrgya valóban az erőszakmentes mozgalmárok doyenje. Az Otpor!-ral nem kis szerepe volt Milosevic hatalmának aláásásában, és a CANVAS egyik előadójaként azóta is mindent megtesz az erőszakmentes mozgalmak koordinálásáért. spoiler Másfelől önsegítő könyvekre emlékeztető lendületes, populáris nyelvhasználat** ide vagy oda, Szrgya szerb csávó, aki végig tisztában van vele, hogy itt nem az idealista amcsi egyetemistákat kell meggyőznie, hanem a magunkfajta cinikus balkániakat – következésképpen a legtöbb várható ellenvetésünkre megvan a válasza. Úgyhogy akad ebben a könyvben számos igencsak hasznos dolog a jövő békés forradalmárjai számára – nem csak vicces vagy lélekemelő anekdoták, ügyes gyakorlati javaslatok és megfontolandó figyelmeztetések, de helyenként olyan megközelítések is, amelyek alapvető szemléletváltást okozhatnak. Én a magam részéről jobban örültem volna, ha kevesebb rizsa köríti őket, és bizonyos felvetésekhez több gyakorlati példát mellékelnek a szerzők (mondjuk az egységes ernyőszervezet létrehozásának mikéntjéhez), de azért összességében olvasásra érdemes könyvecske, hasznos tanácsokkal, mielőtt felmászunk a barikádra.

Mit is mondhatnék még? Csak annyit, hogy legyél te az a hobbit, aki elviszi a Gyűrűt a Végzet-katlanba!

* Tegezem, mert ő is tegez. Jó, hát egy forradalmár csak nem áll le magázódni, nem igaz? Meg aztán ez a Szrgya sokkal jobban hangzik, mint a Popovics, valljuk meg.
** Nem tudom, ez a nyelvezet mennyire köszönhető a társszerzőnek, Matthew Millernek, de el tudom képzelni, hogy nagyon.

7 hozzászólás
>!
Ákos_Tóth IP
Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

Egy ideje az a bajom a forradalmakkal, hogy miközben nemes eszmék mögé felsorakozó, önfeláldozó és bátor tömeg áll fel a barikádokra, az esetek túlnyomó többségében mintha nem őket, hanem a hatalmat mindenkor vasmarokkal, a tapasztalatokból kiindulva egyre szorosabban tartó politikai elit egy másik szárnyát juttatná végül győzelemre a revolúció. Ez a dilemma fokozottan égetőnek tűnt az Útmutató… olvasása közben, mivel a Popovics által behivatkozott összes kortárs anekdota rossz véget ért: egyiptomi vendégeivel ugyan tanulságos beszélgetéseket folytatott Belgrádban sétálva, de az arab tavasz végül nem szülte meg a hőn áhított demokratikus Egyiptomot*. Diktátorok tűntek el a történelem színpadáról szerte a Földközi-tenger mentén, de a világ valahogy nem vált jobbá. A szír aktivisták példája is kiváló esettanulmány: Szrgya erőszakmentes forradalmi tréningje aligha volt érdemi hatással a máig tomboló szír polgárháborúra. De felemlegethetnénk itt a szintén többször behivatkozott ukrán narancsos forradalmat is, aminek hosszabb távú következményeit a mai napig nyögi az egész térség. Jogos tehát a kérdés: okos dolog a forradalmár, az immáron civilizált, békés forradalmár kezébe hatalommegdöntő kiskátét adni ahelyett, hogy a győzelem utáni anarchia felszámolásának fontosságát tudatosítanánk benne? Esetleg nem kellene a kettőnek kéz a kézben járnia?

Bevallom, ezen többet gondolkodtam, mint magán a könyvön, ami szigorúan dramaturgiai szempontból egy afféle önképző, marketingtudományos, céges coaching-okhoz írt útmutató benyomását keltette. A cél persze szent, az eszköz sem rossz, de Popovics instrukciói valahogy biztosítás nélkül lebegnek a semmiben, és ahogy látom, erre többen is ráéreztek az értékelők közül. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy egy komplett fejezet erejéig elidőzünk azért a kérdésnél: mikor mondhatjuk, hogy győztünk? – ám ez a dilemma nincs kimondottan túlhangsúlyozva az előzményekhez képest. Az tetszett, hogy igényli a felhasználó saját kreativitását, és személyre szabott ötletek helyett példákkal igyekszik megmutatni, mit kell keresni, hol kell elkezdeni az építkezést. Ezek alapján egyébként úgy tűnik, hazánkban ezek a folyamatok már nagyon is élnek, mondhatni, dübörögnek, vannak már jelképeink, hívószavaink, közös bulijaink a főváros csomópontjain, tobzódunk a humorban – kár, hogy a konzervatív oldalt a saját cinizmusán kívül semmi sem tudja megmosolyogtatni –, csak hát a történelem keményebb dió annál, hogy ezen a ponton bármit is megjósolhassunk a közeli jövőre vonatkozólag. Szrgya mondjuk erre felhívhatná a figyelmünket: az erőszakmentes forradalom nem egyik éjszakáról a másikra dönti el a dolgokat, szóval jó pár termosznyi tea el fog fogyni, mire teljes éjszakákat alhatnak át az aktivisták. Plusz piros pontot adok a stílusra, ami már-már behízelgően személyes, intim, és kimondottan humoros is.

Mindezzel együtt is: a forradalom öncélúsága sajnos süt a kötetből, és ahogyan arra @Ikarosz is felhívta a figyelmet értékelésében, Szrgya saját magát árulja el, amikor a szerbek vágyott jövőképét az egykori jugoszláv extra-gulyáskommunizmussal azonosítja, ami lényegében egy szociálisan érzékeny, talán a legtöbb balosnál balosabb diktatúra volt. Persze egy jóléti rendszerre hajazó, működőképes és prosperáló gazdasággal megáldott, szociális hálóval rendelkező egypártrendszer létjogosultsága akár még elgondolkodtató is lehetne, de itt egyből visszakanyarodnék az egy fokkal továbbárnyalt alapkérdésre: a szerzőnek vajon tényleg mindegy, kik és miért indítják el a forradalmat? Ha kapnék megnyugtató választ, visszaadnám a fél csillagját.

*Jobban végiggondolva: a szövegben sokáig nincs arról szó, hogy az álom egy demokratikus Egyiptom létrehozása lenne, ez csak a kötet utolsó ötödében derül ki – egészen odáig azon törtem a fejem, hogy Popovics az iszlám mintaállamról álmodozó szélsőségeseknek is adna-e tanácsot? Lehet, hogy bizonyos lelki állapotban a forradalom önmagában fontosabb, mint a mögötte álló eszme, a feszültséget generáló ellentétek? Fognak Szrgyától segítséget kérni olyan szélsőségesek, akik példának okáért kiugratnák országukat az EU-ból? Ha igen, mi alapján fogja eldönteni, segít-e, vagy sem, egyáltalán szelektálja a hozzá érkező megkereséseket? Jobb nem is elmélyedni ezekben a kérdésekben…

>!
Göncöl, Budapest, 2017
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639183919 · Fordította: Gadó György Pál
5 hozzászólás
>!
Aigi P
Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

Nem akartam értékelést írni, mert kedves @Kuszma barátom minden mondatával egyetértek ezért azt javaslom olvasásra.

https://moly.hu/ertekelesek/2446799

De valahol mégiscsak foglakoztat a kérdés, hogy hazai viszonylatokban vajon mi lehetne az a közös ügy mely kimozdítja a társadalmat a végtelen apátiából. Arra jutottam a foci az egyetlen ami szóba jöhet. Kicsit közönyösek, kicsit konformisták vagyunk, földig hajolt gerinccel, és amíg van foci, senki nem mozdul. Ha jó azért, ha rossz azért. Sőt ha rossz még inkább. Úgy tűnik, ez a sport rejti minden reményünket. Az érzés, ha egyszer a magyar foci feltámad, minden rendben lesz. Tehát a nincs foci az egyetlen forradalmi gyújtópont.
Íme az akcióterv. Lehetetlenné kell tenni, hogy az emberek focit lássanak. Kezdésként eldugjuk az összes labdát. Majd mindent, ami gömbölyű, a lámpaburáktól a női mellekig. Felszedjük a síneket a kisvasutak előtt. A stadionok elé helyszínelő szalagot feszítünk, a székekre navellenőrök arcait festjük, hogy ne merjenek ráülni. A focisták fizetését játékpénzre cseréljük. A szotyi- és sörárusokat kiszorítjuk a parkokba, jó minőségű búvárszemüvegek árusításával. A sípok, kürtök nyílását leragasztjuk. Gyerekeknek két kisautót adunk minden beszolgáltatott kisvonatért. A tévéközvetítéseket a kamerák elé szórt konfettikkel és éljen az ultramaraton kiáltásokkal zavarjuk.
Ha nem lesz mivel játszani, ha nem lesz mit nézni, ha a trollfoci nem tud min viccelni (az még nekem is fájna mert tényleg vicces), akkor a demokrácia immunrendszere újraindul. A nép hirtelen haragjában elkezd a közügyekkel foglalkozni, talán még szavaz is. Ha megtörténik, akkor, de csak akkor, szép lassan visszaadjuk a kedvenc szórakozását. Talán még nézhető is lesz, mert a nagy ijedtség után összeszedik magukat a focisták.

20 hozzászólás
>!
Ikarosz
Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

Régen haragudtam meg úgy könyvre, mint erre.
A háromnegyede sztorizgatás minimális összefüggésekkel és csúsztatásokkal. Az utolsó három-négy fejezet az, ami tényleg hasznos és tanítana valamit, ha tanítana, és nem csak a felszínt kapargatná. Itt kapnak helyet az olyan dolgok, mint a hosszabb távú stratégia(pl.: ne elégedjünk meg a diktátor megbuktatásásval, ha anarchia jön utána), a „békeidős” polgári ellenállás (hogyan szólhatnak bele a polgárok a saját ügyeikbe egy működő demokráciában),…stb. Pedig pont ezek miatt lett volna hasznos ez a könyv.
Egy szó sincs arról, hogy hogyan védhetjük meg a mozgalmunkat az erőszakos szélsőséges elemektől, se arról, hogy más mozgalmakkal hogyan lehet normális együttműködést kiépíteni, sem a mozgalmárság, a szolidaritás morális kérdéseiről. spoiler Vagy hogyan akadályozhatjuk meg, hogy a mozgalom elveszítse a célját, és a szájtépés és öncélú vagdalkozás helyet tényleg eredményt érjen el. spoiler
Szóval a könyv nagy részét sztorizgatás és ömlengés teszi. Popovics szereti a csúsztatásokat, szereti leegyszerűsíteni a dolgokat. Megértem, hogy büszke a mozgalmára, de akkor is, könnyű erőszakos forradalom nélkül megbuktani egy diktátort, hogy már vagy húsz éve hatalmon van, egyik marhaságból vezette az országot a másikba, a gazdaság romokban, a NATO meg arra dob bombát, amire éppen jólesik…Utána meg majd egy oldalon keresztül ömleng arról, hogy Tito idején milyen jó is volt…Hát az eszem megáll…spoiler
Másfél oldalon keresztül kellett arról értekezni, hogy mosta el a Maldív-szigeteket a cunami. De a kedvencem az volt, amikor azon sajnálkozik, hogy az egyiptomiak hibát követtek el, amikor kihirdették a győzelmüket Mubarak megbuktatásakor… Itt majdnem elhajítottam a könyvet, azzal a felkiáltással, hogy: „Te tartottál nekik forradalmárképző tanfolyamot, te atomparaszt, hát mért nem említetted nekik, hogy erre is figyeljenek!?!”
Itt ki is bukik a másik súlyos hibája Popovicsnak, ez a megszépülő múltas, leegyszerűsítő hozzáállás. A békés mozgalom mindig jó-ha károkat okoz, akkor is. Ráadásul részrehajlással egybekötve: amelyik mozgalom tetszik Popovicsnak, azt csak dicséri, amelyik annyira nem szimpatikus, azt a hibák felsorolásánál említi spoiler De nyugodtan irkálhatunk hülyeségeket a Twitterre, ha ezzel kellemetlen helyzetbe hozunk egy hatalommal rendelkező személyt (még ha választott tisztség, akkor is).
A legnagyobb bajom mégis az ezzel a fickóval, hogy igazából nem zavarja, hogy az emberek hülyék. Nem probléma, hogy ha mondjuk kiharcolják maguknak a 4 sekeles túrót, attól függetlenül, hogy a cég ki tudja-e gazdálkodni vagy sem. Nem érdekli, hogy az embereknek nem fejlődik semmit a demokráciafelfogásuk, se az adómoráljuk. És az sem érdekli, hogy az új forradalmárok jövőkép címszó alatt ábrándos ígéreteket pufogtatva úgy állítják maguk mellé az embereket, hogy elképzelésük sincs róla, hogyan valósíthatják meg. Tök jó, hogy arról beszélsz, hogy az öregek megérdemlik a nyugdíjat meg az ingyenes orvosi ellátást, miközben elképzelésed sincs, hogy a nemzetgazdaság hogyan fogja a pénzt kitermelni.
De a végére már azt is ellentmondásosnak éreztem, hogy egy magát erőszakmentesnek nevező mozgalomnak miért egy ököl a jelképe? spoiler
Kicsit olyan, mintha nem zavarnák Popovicsit a rossz dolgok, amíg azok az ő elképzeléseit és kényelmét szolgálják. Jó volt Tito idején, mert bármilyen zenét megvehettél a lemezboltban.
Lehet, hogy túl idealista vagyok, és ha mozgalmat indítanék, semmit sem érne el, de én egy olyan forradalmat szeretnék, ami tényleg felveti egy jobb jövő ígéretét. Ami nem arra épít, hogy akaratgyenge tömegeket állít maga mellé hangzatos szólamokkal. Olyat már eleget láttunk…

>!
DoraCraiban IP
Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

„És te ezért pénzt adtál? Úgy kell forradalmat csinálni, hogy elkötsz egy tankot és kész.”
Mondták nekem.
Pont az ehhez hasonló vélemények miatt örülök nagyon, hogy megvettem és elolvastam Szrgya írását, mert motivált, reményt adott, felvidított. Kisütött a nap a mordori fellegek közül, ha csak rövid időre is. Kellemes olvasmány, mert egyszerre „kalandozik” a történelem, a marketing, a politika és a stratégia, valamint a pszichológia ösvényein. Bátran ajánlom bárkinek, aki kíváncsi természet és meg szeretné érteni, milyen erők mozgatják valóban az olyan Nagyokat, mint Gandhi – akit mellesleg pont ma ünnepelünk. Éljen az erőszakmentesség! Jöhet a só, a tejberizs, a plüssmaci és a túró.

>!
madame_recamier
Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

Nem, egyszerűen nincs más alternatíva egy lehetséges jobb társadalomhoz, mint az erőszakmentes politika és az erőszakmentes kommunikáció.

>!
shopgirl
Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

Nagyszerű könyv!

>!
eleskanyar
Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

Nagyszerű könyv, mindenkinek ajánlom, akinek fontos az igazságosabb társadalom létrehozásáért való munka elméleti vagy gyakorlati szempontból.

>!
moonsquirrel
Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

A várakozásaimnak teljesen megfelelt a könyv. Kölcsön kaptam, szokásom szerint nagyon gyorsan elolvastam, nem tudtam letenni. Nem számítottam kidolgozott módszertanra, akkor mindenképpen csalódtam volna. Egy érdekes, sok példával illusztrált tanúságtételt olvastam az erőszakmentes politikabefolyásolás mellett. Sok kérdést felvet, amikre nem ad választ, de már a kérdések felmerülése, majd a válaszkeresés folyamata is segíthet előrébb jutni, a „lúdtojás” felé. Tenni akaróknak, mozdulóknak mindenképp javaslom, további együtt gondolkodást indíthat el.

>!
Csokky
Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

Nagyon olvasmányosan van megírva, és azt gondolom, hogy a mai hazai állapotokat figyelembe véve nagyon sokaknak kellene elolvasnia – a Diktátorok kézikönyvével karöltve.


Népszerű idézetek

>!
Kuszma P

Mikor E. B. White amerikai írót sok évtizeddel ezelőtt arról kérdezték, hogy szerinte mi a demokrácia, azt válaszolta, hogy azon az újra és újra felbukkanó sejtésen alapuló rendszer, miszerint az emberek több mint felének az esetek több mint felében igaza van.

147-148. oldal, Egységben az erő!

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

Kapcsolódó szócikkek: demokrácia
4 hozzászólás
>!
Kuszma P

Kezdetben mindenki senki. És a senkiknek meg kell találniuk azokat a csatákat, amelyeket képesek megnyerni. Ezért van az, hogy Batman minden filmjének első jeleneiben hétköznapi banditák után ered. Először könnyű harcokat választ, hogy eközben hírnevét és alakját felépítse. Csak ezután megy a Jokerre.

37. oldal, Álmodj nagyot, kezdd kicsiben!

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

7 hozzászólás
>!
Kuszma P

Ha eddig eljutottál a könyvben, közel jársz a célvonalhoz. Már felsejlik a befejezés, talán már azon gondolkodsz, hogy legközelebb milyen új és izgalmasabb könyveket olvass.

201. oldal, Fejezd be, amit elkezdtél!

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

6 hozzászólás
>!
Kuszma P

Indulj ki abból, hogy a legtöbb ember érdektelen, motiválatlan, közömbös vagy kifejezetten ellenséges. Aztán vegyél elő egy papírt – akár szalvéta is megteszi – és rajzolj egy vonalat. Rajzold oda magad a vonal egyik oldalára, és gondold végig, ki állna ott melletted. Ha a válasz csak néhány ember, akkor kezdd elölről a tervezést, függetlenül attól, hogy mennyire vagy elkötelezett az ügy iránt, vagy mennyire nyugtalanít a probléma. Ha sikerült magadat, barátaidat és nagyjából az egész emberiséget a vonal egyik oldalán elhelyezned, a másikra pedig egy maroknyi gonosz fazon került, akkor nyertél.

55. oldal, Álmodj nagyot, kezdd kicsiben!

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

3 hozzászólás
>!
Kuszma P

Azt szeretném, ha a könyvben szereplő eszméket és történeteket az olvasók nemcsak megértenék, de át is éreznék. Ha úgy hatnának, mint egy jó rocklemez: a befogadók felállnának és mozogni kezdenének. Meg akarom győzni Önöket, hogy bár az öltönyösök, a pöffeszkedők és a verőlegények sokasága – vagyis az eseményeket általában irányító kegyetlen emberek egész szervezete – talán legyőzhetetlennek látszik, ám hatalmuk megdöntése gyakran nem más, mint jó móka.

10. oldal

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

8 hozzászólás
>!
Aigi P

Minden diktátor – magyaráztam – egy márka. Általában ezt a márkát nemzeti lobogóba csomagolják, és a reklámja nagyon gyakran a stabilitás ismételgetésén alapul. Pinochet híres jelszava így szólt: „Én vagy a káosz”.
.
.
És mint minden márka, a diktátor is mindenre képes a piaci részesedésért és a nyilvánosságért.

26. oldal (Göncöl, 2017)

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

Kapcsolódó szócikkek: diktátor
1 hozzászólás
>!
Aigi P

Nagyra becsüljük a harcosokat, de vajon tényleg ők formálták a történelmet? Gondold meg, hogy az I. világháború legfontosabb következménye a II. világháború volt, a II. világháború következménye pedig a hidegháború, aminek köszönhetjük Koreát, Vietnamot, Afganisztánt és a terrorizmus elleni háborút. De mit kapott a világ Martin Luther Kingtől? Polgári jogokat és egy fekete elnököt 2008-ban. És mi volt Gandhi történelmi öröksége? India függetlensége és a gyarmati rendszer vége. És mit ért el Lech Walesa, a 80-as évek lengyel Szolidaritás mozgalmának vezetője? A kommunizmus végét Európa keleti felén. Egy villanyszerelő a gdanski hajógyárban Egy hobbit, ha léteznének hobbitok.

29. oldal (Göncöl, 2017)

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

>!
selfmadehell P

Elvégre valakinek el kell vinnie azt a gyűrűt Mordorba.

241. oldal

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

>!
Cipőfűző

(…) Amikor idejöttek, arra számítottak, hogy forradalomról beszélgetünk, ehelyett besurranó szórólapozókról van szó, ami sokkal normálisabbnak tűnt, és ez volt a lényeg: megmutatni nekik az első lépést egy diktátor megbuktatásához. El kellett érni, hogy mindenki megértse: diktatúrában élni sohasem normális.

91. oldal

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

>!
Aigi P

Chávez, a színes egyéniségű diktátor ugyanúgy, mint bármely más márka a sugárzási idő rabja, és mindig arra törekszik, hogy nagyobb szelet jusson neki a piaci tortából. De ha túlnézel a reklámokon és a propagandaplakátokon, azt találod, hogy az összes diktátort ugyanazokból az alapanyagokból sütötték: korrupció, nepotizmus, rossz gazdálkodás, társadalmi igazságtalanság, erőszak és félelem. Vajon miért döntenek az emberek mégis úgy, hogy velük tartanak?
Senki sem válaszolt.
Ez azért van – mondtam –, mert egy diktatúrában nincs más választható márka.

27. oldal (Göncöl, 2017)

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot

Kapcsolódó szócikkek: diktátor

Hasonló könyvek címkék alapján

Barcsi Tamás – Szabó Gábor (szerk.): 68 kísértése
Szigethy Gábor (szerk.): Október 23.
Mályusz Elemér: A vörös emigráció
Norman Hampson: Danton
Borsányi György: Kun Béla
A láthatatlan összeesküvés
Bálint László: Ki kicsoda? 1956-ban
Plinio Corrêa de Oliveira: Forradalom és ellenforradalom
Joseph Conrad: Nostromo
Carlos Fuentes: Artemio Cruz halála