Megélni ​a pillanatot 59 csillagozás

Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája
Szondy Máté: Megélni a pillanatot

Önnel ​is előfordult már, hogy nem tudta átadni magát egy kellemes élménynek, mert gondolatban a múlt eseményein tépelődött, vagy a jövő miatt szorongott? Hogy képtelen volt egy adott feladatra koncentrálni, mert folyton más dolgok jutottak eszébe? Kutatások szerint az átlagember ébren töltött idejének 47%-ban gondolatai elkalandoznak attól, amit tesz. Ennek azonban ára van: amikor elménk csapong, lényegesen kevésbé érezzük magunkat elégedettnek, mint amikor jelen vagyunk a pillanatban.

A tudatos jelenlét nem más, mint figyelmünk irányításának különleges módja az „itt és most”-ra. Bár a fogalommal sokszor találkozhatunk különböző vallási és spirituális témájú könyvekben is, elsajátítása nem kötődik semmilyen világnézethez. Célja az, hogy teljes valónkkal jelen legyünk a pillanatban. Az élmények éber, ítélkezés-mentes, nyitott megélésének ugyanis számtalan pozitív testi és lelki hatása van: enyhíti az átélt stressz intenzitását, megerősíti az immunvédelmet,… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2012
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638941985
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2012
236 oldal · ISBN: 9786155281839

Enciklopédia 15


Kedvencelte 1

Most olvassa 13

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Szondy Máté: Megélni a pillanatot

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

„Növelhetjük-e a jóllétünket? Igen, ha felismerjük és elfogadjuk az élet ambivalens természetét, ha nem arra törekszünk, hogy maximalizáljuk az átélt pozitív érzelmek és minimalizáljuk az átélt negatív érzelmek mennyiségét. Ha tudatos figyelemmel és elfogadó módon fordulunk mind pozitív, mind pedig negatív élményeink felé.”

Dr. Szondy Máté számomra a leghitelesebb magyar pszichológus, több előadásán jártam már, és az egynapos tudatos jelenlét tanfolyamán is volt szerencsém részt venni. A könyv már régóta a polcomon csücsül, ám az alacsony százalék miatt kicsit tartottam attól, hogy elkezdjem, mint kiderült, teljesen feleslegesen. A megélni a pillanatot ugyanis egy nagyon jó tudományos összefoglaló, amely ráadásul akkor íródott, amikor hazánkban még alig lehetett hallani a mindfulness-ről. Bár, ahogy a szerző viccesen meg is jegyzi, a benne szereplő tesztek jóval unalmasabbak, mint a női magazinokban találhatóak, illetve a ma divatos pozitív gondolkodás helyett inkább az érzések megélésére és elfogadására ösztönöz, egy igazán értékes kalauzt kapunk életünk tudatosabbá tételéhez.

A tudatos jelenlét definiálása, bemutatása és az alapgyakorlatok, mint a mazsola gyakorlat és a testpásztázás mellett annak is kiemelt figyelmet szentel, hogy a mindfulness gyakorlása milyen jótékony hatással van depresszió, szorongásos zavarok, daganatos betegségek, várandóság, sőt időskor esetén is. Külön csemege, hogy a kognitív terápiában használatos aktivitás- és gondolatnaplót is megismerhetjük belőle, akárcsak saját működésünket a tesztek kitöltése és azok magyarázata által. Bár kicsit tudományosabb és kevésbé gyakorlatorientált, mint a többi népszerű mindfulness kiadvány, mégis nagyon közérthető, olvasmányos stílusban íródott, illetve számos hasznos információt tartalmaz.

6 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Szondy Máté: Megélni a pillanatot

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Talán az a baj, hogy túl magyarázottnak éreztem.
Mostanában direkt csak ritkábban olvasok ilyen típusú könyveket, de most is csak azt éreztem ezt már tudom, még sem segít.
Nyilván nem az író tehet arról, túl tolom ezt a témát és sajnálom, hogy nem éreztem hozzám szólna.

Ottilia P>!
Szondy Máté: Megélni a pillanatot

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

A borító különleges, a háttér matt, a kép és a feliratok fényesek, a cím kidomborodik, és a színek teljességet (fehér) és egyensúlyt, harmóniát (zöld) sugároznak. Az egész könyv megjelenése ízléses, és a felelhető néhány illusztráció jópofa.

Elég sok a kérdőív, a tudatos jelenlét képviselői bizonyára használják ezeket a gyakorlatban, de számomra unalmasok voltak. Előre tudtam a végeredményt, volt olyan ahol csupa legalacsonyabb vagy egy kivétellel csupa legmagasabb pontot értem el, ami szintén elgondolkodtató. Azoknak az olvasóknak, akiknek vegyesebbek a válaszai, az értékelés nem nyújt elegendő segítséget, nem ad megfelelő információt.

A témáról keveset tudtam, csak a lényegével voltam tisztában, ezért számomra ez a könyv jó kis összefoglaló a módszerről, és arról hogy mely betegségeknél alkalmazzák sikeresen. A hatásvizsgálatok ismertetésénél azonban az volt az érzésem, hogy marketing szöveget olvasok, de megbocsátható annak népszerűsítése, amiben hiszünk, amit képviselünk.

Kit ne érdekelne manapság egy olyan módszer, ami csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert, javítja a koncentrációt, és enyhíti a szorongást, a depresszió és a pánikzavar tüneteit. Talán ezért vártam többet ettől a könyvtől.

Azoknak, akik korábban már elmélyültek a témában, nem ajánlom, egyrészt nyolc éve adták ki, a tapasztalatok bizonyára jelentősen bővültek, másrészt nem fog nekik semmi újat nyújtani.

Ez a könyv a módszer iránti érdeklődés felkeltésére alkalmas ugyan, de még laikusoknak, egészséges embereknek sem nyújt elegendő (főleg gyakorlati) információt, tanácsot, betegeknek meg különösen nem. Kíváncsiságból belehallgattam a YouTube-on a szerző előadásaiba, de sajnos nem szimpatikus a doktor úr, és előadásmódja is igen messze elmarad attól, amit például Bagdy Emőkétől és Pál Ferenctől megszoktam (csak azért őket említem, mert őket hallgatom leggyakrabban.). Na persze ez csak egy laikus véleménye és nem is szeretnék kritizálni egy ilyen szaktekintélyt, csak őszintén leírtam a benyomásaim, és ennek egyébként sincs semmi köze a könyvhöz.

Örömmel döbbentem rá, hogy már a Biblia is említi a mindfullness alapvető elemeit.
Például:
„Ugyan ki toldhatja meg életét csak egy könyöknyivel is, ha aggodalmaskodik?”
„Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, a holnap majd gondoskodik magáról!
Máté evangéliuma 6. fejezet (27) és (34)

Anaire >!
Szondy Máté: Megélni a pillanatot

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Mi a közös Hermann Hesseben, Henry David Thoreauban, Anthony de Melloban, Michael Endeben és Jorge Luis Borgesben? Mi az, amiről Berzsenyi Dániel, Derek Walcott, Sík Sándor és Pablo Neruda is verset írt? Miben ért egyet Lao-ce, Buddha, Jézus, Konfuciusz és Krisna? Mi a kapocs Rúmi, Albert Einstein, Marcus Aurelius, Blaise Pascal és John Lennon között? Mi az a gondolat, amivel nap, mint nap találkozhatunk az élet szinte minden területén – legyen szó akár irodalomról, zenéről, vallási tanításokról, filozófiai eszmerendszerekről vagy modern tudományról?
Megfejtés: az adott pillanat értékessége, az éber jelenlét és az élet teljes megélésének fontossága.

A Megélni a pillanatot is erről szól: Jon Kabat-Zinn 1979-ben megalkotta, Szondy Máté pedig bemutatja nekünk a mindfulness módszert – szekularizált formában, világnézettől és hittől függetlenül, így bárki számára hasznos olvasmány lehet ez a könyv, mely igen sokrétű. Bevezet a tudatos jelenlét világába, elmeséli, milyen érzelmi problémákat okozhat a hiánya, és hogy miért borzasztó káros az úgynevezett „robotpilóta üzemmód”, amelytől – rohanó világunknak köszönhetően – egyre több ember szenved. Bemutatja, hogy az élményeinkre fordított tudatos jelenlét miként segítheti a depresszió és a különféle szorongásos zavarok kezelését, illetve körbejárja a mindfulness fizikai folyamatokra és testi fájdalmakra gyakorolt hatásait is. Rávilágít viselkedési hibáinkra, és tanácsokat ad, melyek segítségével hatékonyabban kezelhetjük a mindennapokban felbukkanó stresszhelyzeteket.

Tudományos forrásokkal alátámasztott, tárgyilagos, objektív, mégis könnyed stílusú, olvasmányos könyv, mely elsősorban kezdőknek íródott. Ábrákkal, diagramokkal, tesztekkel, és poénos képekkel tarkított, melyeknek köszönhetően a szakmaibb részek sem lesznek túl szárazok.
Nem ez a könyv fogja meghozni egy mentálisan sérült ember számára a gyógyulást, nem lehet vele helyettesíteni/kiváltani a több hónapos terápiát, és senki nem lesz zen mester, mire az utolsó oldalra ér – de nem is ez a célja. Máté nem állítja, hogy ez a módszer mindenre megoldás, és habár elkötelezett a téma iránt, nem áltat téveszmékkel, korrekt, őszinte, egyenes. Célja, hogy a mindfulness segítségével elindítsa az olvasót egy jobb életminőség felé vezető úton, valamint rámutat arra is, mennyire fontos szimpla létezés helyett megélni az életet. Ahogy az is, hogy ítélkezésmentesen, elfogadó, nem erőltető attitűddel viszonyuljunk embertársainkhoz és önmagunkhoz.
A könyv végén található idézetgyűjtemény igazi csemege, melyet a nehezebb időkben inspirációként is olvasgathatunk.

Végezetül pedig itt hagyom a számomra legkedvesebb idézetet a témával kapcsolatban, mely gyermekkorom egyik kedvenc könyvéből a Momoból, Utcaseprő Beppotól származik, és végtelenül bölcsen összefoglalja a mindfulness – sőt mi több, maga az élet – lényegét: „ Látod, Momo, ez így van: az ember előtt néha egy hosszú utca van. Azt gondolná, szörnyen hosszú; ennek sose ér a végére, gondolná. Aztán elkezdi az ember, iparkodik. És egyre jobban iparkodik. Ahányszor fölnéz, látja, nem lesz kevesebb, ami előtte van. Még jobban nekiveselkedik, félni kezd, végül a szuflája is elfogy, nem bírja tovább. Az utca meg még mindig ott van előtte. Így nem szabad csinálni. Sose szabad egyszerre az egész utcára gondolni, érted? Csak a következő lépésre kell gondolni, a következő lélegzetvételre, a következő söprűvonásra. Aztán megint mindig csak a következőre. Akkor örömöt okoz. Ez fontos, mert akkor végzi az ember jól a dolgát. És így is kell, hogy legyen. Egyszer csak észrevesszük, hogy lépésről lépésre végigértünk az utcán. Észre se vettük, a szuflánk se maradt ki. Ez fontos.”

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2012
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638941985
17 hozzászólás
pandáslány>!
Szondy Máté: Megélni a pillanatot

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Az első pszichológiai könyvem, úgy érzem jól választottam. Az író stílusa közvetlen, könnyen megragadja a figyelmet. Engem lekötött, sok mindent tudtam meg, ami érdekelt: szorongás, depresszió kezelése. Ha 1-2 évvel vettem volna a kezembe, talán hasznosabb lett volna. A teszteket is nagyon jónak és hitelesnek találom benne.
Amit hiányoltam, az a mindfulness bővebb kifejtése, több módszer mutatása. Jobb lett volna, ha erről többet ír, mert volt olyan fejezet, ahol csak említés szintjén került elő.

sempiternalsoul>!
Szondy Máté: Megélni a pillanatot

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Szondy könyvét főleg azoknak ajánlanám, akik kezdők a mindfulness világában, nem beszéltek róla sokat terápián és nem olvasgattak utána hónapokig a zinterneten. A témában nem jártasaknak elég információt nyújthat ahhoz, hogy mi fán terem a tudatos jelenlét, de az én űrömet nem sikerült betöltenie. Ami kifejezetten nem tetszett, azok a tesztrészletek voltak: nem konkrétan az a problémám, hogy teszteket rakunk egy könyvbe, hanem az, hogy ezeknek részleteivel szerintem pontosan semmire lehet jutni. Inkább ne lettek volna, a végén már csak felszínesen olvastam át őket.
Ennek ellenére nem mondom, hogy rossz olvasmány, viszont átfogóbb munkára számítottam.

Dettig P>!
Szondy Máté: Megélni a pillanatot

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Az informatív, lényegi része max. 15-20 oldalba belefért volna. A többi oldal csak összehányt, követhetetlen, csapongó, unalmas térkitöltés.
A stílusa is hullámzó, néha olvasmányos, érthető, logikus, szórakoztató, máskor meg száraz, koncepciótlan. Nekem mindvégig olyan benyomásom volt, mintha egy verejtékkel, sebtiben összekínlódott dolgozatot olvasnék, minden vázlatponthoz tartozik 5-6 mondatnyi mondanivaló, a köztes részeket meg kitöltötték mindenfélével (tesztek, elméletek, oda nem illő sztorik,semmitmondó ábrák, táblázatok, rajzok).
Tulajdonképpen nem kaptam túl sok új információt a könyvtől.

Robert_Andrassy>!
Szondy Máté: Megélni a pillanatot

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Érdekes, hasznos. Fontos dologra hívja fel a figyelmet, mely apróságnak tűnik. Nem az a csattanós, közhelyes, hogyan legyünk sikeresek vagy hogyan éljünk boldogan könyv, hanem ennek tényleg van is értelme.

Fabala>!
Szondy Máté: Megélni a pillanatot

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Jó könyv volt. Szakirodalmilag gazdag és korrekt, stílusban könnyed – olvasás közben helyenként jókat mosolyogtam, de mégis van egy olyan érzésem, hogy ez a könyv nem éppen az olvasó nagy közönségnek szól, hiába is őket szólítja meg az ajánlás.
Szóval ezt a könyvet inkább pszichológus palántáknak ajánlanám, akiket érdekel ez a téma és kiindulási pontot keresnek, ahonnan elrugaszkodva elmerülhetnek benne.
A tesztek tényleg csak ízelítők, persze nem véletlenül:) annyira pont elég, hogy lássam mire való, milyen jellegű kérdéseket tartalmaz és a hivatkozásnak köszönhetően jobban utánuk lehet olvasni.
Szóval: szakirodalmi szintű kis könyv, könnyed stílusban megírva, hasznos információkkal – a vége felé valóban kicsit szárazabb lett, de azt gondolom, hogy ez a könyvhossz-limitből fakadhat.. VISZONT még ha csak érintőlegesen is, tényleg sikerült minden témát körbejárni, amihez a „mindfulness” fogalom kapcsolódhat (és bár igen, bőven volt olyan rész, amit már tud az ember, engem nem zavart különösebben az ismétlés).

Az idézeteket, példákat különösen élveztem:)) Szondy Máté valószínűleg remek tanár (?).

Camryn>!
Szondy Máté: Megélni a pillanatot

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Mégis hogy véleményezzek egy könyvet, ami nem tetszett? Ez a könyv nem nekem lett kitalálva. Rengeteg felesleges teszt volt benne. Miért mondom feleslegesnek? Mert az ember magától is tudja, hogy szorong-e vagy hajlamos-e depresszióra. Aztán még ha véletlenül arra is tepedülne az ember, hogy ezeket végignyálazza, a végén mégsem kap rá megoldást.
A könyv egyetlen tanulsága számomra a könyv címe. Éld meg a pillanatot. Ennyi. De ehhez nem kellett volna elolvasnom egy 240 oldalas könyvet.
Ráadásul két részletben szenvedtem át magam rajta, egy hét kihagyással, és másodjára mivel nem jegyeztem fel hol járok, elképzelésem sem volt, hol folytassam. Elfelejtettem, mit olvastam addig. 10 percig böngésztem az oldalakat, és fogalmam sem volt. Ez ciki. Ilyen sosincs velem. Egy 400 oldalas könyvnél is sikerül megtalálnom az abbahagyott oldalt 1-2 percen belül. Alig valami ragadt meg a könyvből.
Az egyik a gyorsétterem, mint szolgáltatás. Hogy nem feltétlenül jó, hogy siettetik az embert, és ezért létrehoztak egy slow food-ot, amiről mindeddig még nem is hallottam.(mondjuk ez lehet az én szegénységi bizonyítványom is)
Egy számomra fontos elem, amelyet érdemes elsajátítanom: A lassú utazás. Ez fontos útmutató volt nekem. Nem úgy kell kivitelezni ezt, hogy aha rendben, hová is megyünk még,mit fogunk még megnézni? Hanem akkor és ott át kell élni a helyzetet, az adott pillanatot.

Következtetés: tudatosan le kell lassulni, és kiélvezni a pillanatot. Nem szabad rohanni az amúgy is „rohanó világban". Illetve nem szabad magunkat ítélni, bántani. Lehet lassabban haladunk, de legalább haladunk.

Viszont megtudtam, hogy tudat alatt is mindfulnesst használok a mindennapokban. A dührohamok és a gyakori kirohanások helyett három levegőt veszek, és megpróbálom kezelni a felmerülő problémákat.


Népszerű idézetek

Málnika P>!

Nincs második esélyünk: ha nem éljük meg tudatosan az életünket, sohasem tudjuk bepótolni azt.

197. oldal

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Málnika P>!

Képzeld magad egy koncertterembe, ahol a legédesebb zene dallamait hallgatod, amikor hirtelen eszedbe jut, hogy elfelejtetted bezárni az autódat. Nyugtalankodsz a kocsi miatt, nem tudsz kimenni a teremből, de a zenét sem tudod már élvezni. Tökéletes példája ez annak az életnek, amit a legtöbb ember él.

Anthony DeMello

203. oldal

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Málnika P>!

Növelhetjük-e a jóllétünket? Igen, ha felismerjük és elfogadjuk az élet ambivalens természetét, ha nem arra törekszünk, hogy maximalizáljuk az átélt pozitív érzelmek és minimalizáljuk az átélt negatív érzelmek mennyiségét. Ha tudatos figyelemmel és elfogadó módon fordulunk mind pozitív, mind pedig negatív élményeink felé.

19. oldal

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

lindiszm>!

„(…) a gazdag, érdekes tartalom (…) szélességet, súlyt, szilárdságot ad az idő menetének, s így a tartalmas esztendők sokkal lassabban múlnak, mint ama szegényesek, üresek, könnyűk, melyeket a szél kerget, s elrepülnek.”
Thomas Mann: A varázshegy

199. oldal - Idézetek a tudatos jelenlét témájában (Kulcslyuk, 2012)

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Anaire >!

    Egy adott helyzet elfogadása nem egyenlő az abba való belenyugvással. Van, amikor elengedhetetlen a változás. A két fogalom tehát nemcsak hogy nem zárja ki, de erősíti is egymást, hiszen az elfogadás segítheti a változást. A változáshoz ugyanis először el kell ismerni az adott helyzet valóságosságát – ez pedig a tények elfogadása nélkül nem lehetséges. (…)
    Marsha M. Linehan a radikális elfogadást „a valósággal való küzdelem feladásaként és a valóság teljes elfogadásaként” definiálja. A személy ekkor úgy dönt, hogy elfogadja helyzeteinek és érzelmeinek a valóságát, átéli ezeket, és hatékonyan reagál rájuk. E nélkül nagyon nehéz (ha nem egyenesen lehetetlen) egy traumatikus esemény után folytatni az életet.

71. oldal, 2. fejezet, Hogyan viszonyuljunk problémáinkhoz? - Elfogadás és változás paradoxonja (Kulcslyuk, 2012)

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Kapcsolódó szócikkek: elfogadás · gyógyulás · trauma · változás
lullau>!

„Az idő nagyon félrevezető dolog. Mindig csak a most létezik. A múlt nyújthat tapasztalatot, de nem élhetjük újra; reménykedhetünk a jövőben, de nem tudjuk, hogy eljön-e.”
George Harrison

200. oldal - Idézetek a tudatos jelenlét témájában (Kulcslyuk, 2012)

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Kapcsolódó szócikkek: George Harrison
moni79>!

Érdemes tehát törekedni erre-azonban a boldogság fetisizálása nagymértékben megnöveli a boldogtalanság valószínűségét. A stresszhelyzetek, konfliktusok és nehézségek által kiváltott negatív érzelmek tökéletesen természetes emberi reakciók, ezért azt remélni, hogy folyamatosan elégedettek és boldogok leszünk, teljes mértékben irreális elvárás.

13. oldal

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · konfliktuskerülés · stressz
Wanita>!

Gyakran elfelejtjük, hogy egy gondolat csupán egy gondolat, és nem a valóság.

24. oldal

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

lullau>!

     Az ACT alapgondolata szerint az érzelmi és viselkedési problémák nagy része annak az eredménytelen és eleve kudarcra ítélt próbálkozásnak a következménye, hogy elkerüljünk fájdalmasnak, szorongáskeltőnek megélt negatív gondolatokat és érzéseket. Ez az igyekezet vezethet például drog- és alkoholfogyasztáshoz, falási rohamokhoz, illetve bizonyos személyek és helyzetek elkerüléséhez.
     A terápia során az elkerülés helyett az elfogadás attitűdjét próbálják kialakítani. Az elsődleges cél a negatív gondolatok megszüntetése vagy kontrollálása helyett (ami, mint láttuk, reménytelen feladat) az, hogy ezeknek az élményeknek a megtapasztalásával együtt is képesek legyünk a számunkra fontos értékeknek és céloknak megfelelően viselkedni.

81-82. oldal, 2. fejezet - Hogyan viszonyuljunk problémáinkhoz? (Kulcslyuk, 2012)

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

lullau>!

(…) ha arra való törekvésünkben, hogy minél boldogabbak legyünk, megkíséreljük a negatív érzéseinket, gondolatainkat elnyomni, ezek egyre erősebbekké és nyomasztóbbakká válnak. El kell fogadnunk, hogy a „jó életnek”, a jóllétnek a boldogság csak az egyik összetevője:
„A pozitív érzelmek maximalizálására és a negatív érzelmek minimalizálására való fókuszálás miatt elvesztettük szem elől a »jó élet« ambivalens természetét.”
A boldogság mellett az életcél, az élet értelmességének érzése, a teljesítmény, az autonómia, a másokkal való kielégítő kapcsolat, a kompetencia is fontos összetevői a lelki egészségnek.

14. oldal, Bevezetés - Az élet ambivalens természete és a fehér medvék (Kulcslyuk, 2012)

Szondy Máté: Megélni a pillanatot Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Acton Smith: Belső csend
Corinne Sweet: Nyugalomnapló
Corinne Sweet: Mindfulness
Jon Kabat-Zinn: Az éber figyelemről – örök kezdőknek
Anna Black: Tudatos jelenlét a munkában
Anna Black: Tudatos jelenlét
Thich Nhat Hanh – Lilian Cheung: Zamat
Alexandra Frey – Autumn Totton: Én – itt – most
Biegelbauer Pál: Gyógyító illatok
Michael James Wong: Jógás srácok