Száll ​a rege várról várra 7 csillagozás

Szlovákiai vármondák
Szombathy Viktor: Száll a rege várról várra Szombathy Viktor: Száll a rege várról várra Szombathy Viktor: Száll a rege várról várra Szombathy Viktor: Száll a rege várról várra

Egy-egy tájegység népi mondakincsének irodalmi adaptációja a leghálátlanabb írói-könyvkiadói feladat. Szombathy Viktor azonban eleve többre vállalkozik a regényes történetek romantikus átköltésénél. A fennmaradt műemlékekben igen gazdag terület – a mai Szlovákia – váraihoz fűződő eredetmondákat és regéket gyűjti egybe, s azokat az írott történelem sokszor hiányos adataival összevetve a Felvidék sajátos történelmi lexikonját nyújtja. Szembeötlő erénye, hogy elkerüli a történelmi aktualitás látószögtorzulásait. Mértéktartó és ugyanakkor rendkívül fordulatos történetei mindenkor a folklórörökség szerkezeti, tematikai törvényeihez igazodnak. A Dévénytől Komáromon és Nyitrán át Zemplénig terjedő vidék, várainak története sokban azonos a magyar történelmével. A serdülő gyerekeknek íródott könyv tehát egyszerre gazdagítja a fiatalok földrajzi ismereteit s teszi életszerűvé történelmi tudatukat.

Eredeti megjelenés éve: 1979

>!
Madách-Posonium, Pozsony, 1996
136 oldal · puhatáblás · ISBN: 8070892560
>!
Madách / Móra, Bratislava / Budapest, 1986
348 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631160270
>!
Madách / Móra, Budapest - Bratislava, 1982
342 oldal · ISBN: 9631135853

1 további kiadás


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Citadella>!
Szombathy Viktor: Száll a rege várról várra

Zseniális könyv!
56 szlovákiai vár, 56 monda!
Van, amelyik vár még megvan, van, amelyiknek már csak a romjai, és van, amelyet már csak a mondákból ismerünk. Ahogy Szombathy Viktor írja: „Sok szép várunk elenyészett az idők háborgó tüzeiben. Tatár pusztította, török emésztette, kuruc-labanc gyalulta tövig, s ami megmaradt, azt a bécsi császár romboltatta le.”
Ajnácskőtől Zólyomig tart a rövidke helytörténeti bemutatás, és mindegyik várhoz néhány oldalas monda társul, melyek édesek, ízesek, szomorúak, vidámak, és segítségükkel jobban megismerjük a várat.
(Az utolsó lapokon pedig egy magyar-szlovák helységnévtár.)
A mondákat/meséket/regéket kedvelőknek kötelező olvasmány, a felnőtteknek, gyerekeknek szintén :) , de ha csak kikapcsolódni akarsz, olvasd, és élvezd a szebbnél szebb történeteket.


Népszerű idézetek

Citadella>!

„Sok szép várunk elenyészett az idők háborgó tüzeiben. Tatár pusztította, török emésztette, kuruc-labanc gyalulta tövig, s ami megmaradt, azt a bécsi császár romboltatta le.”


Hasonló könyvek címkék alapján

Kozma Mária: Régiségek Csíkországból
Kozma Mária: Régiségek Gyergyóból
Lipták Gábor: Aranyhíd
Trencsényi-Waldapfel Imre: Görög regék
Ráth-Végh István: Magyar kuriózumok
Birtalan Ágnes – Apatóczky Ákos Bertalan (szerk.): Miért jön a nyárra tél?
Dömötör Tekla (szerk.): Germán, kelta regék és mondák
Komjáthy István: Mondák könyve
Otfried Preußler: Krabat a Fekete Malomban
Benedek Elek: Magyar mese- és mondavilág 1. – A csodaszarvas