A Jim Morrison rockénekes, rockzenész és kultuszsztár emlékére, mintegy az ő nevében és alkotásmódját parafrazeálva készült Szöllősi Péter-kötetben az igazi végállomásról, a halálról szóló, kétnyelvű, legtöbbször igen rövid verseket találunk.
Indián varázsló 52 csillagozás

Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison
Nem valami sikeres fordítás, de Morrison és a Doors 5++++ számomra, így nincs szívem egy csillagnál többet levonni erre a könyvecskére sem:)) A középiskola végén Coppola Apokalipszis most c. filmjét néztük meg nem is tudom hányszor a moziban és valami elképesztő volt benne a Doors zene – https://www.youtube.com/watch… – és az a Martin Sheen jelenet a The End-re, félelmetes!!! Na azóta imádom a Doors-t, az egyik csengőhangom ma is a Riders On The Storm :D

Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison
A fordítások elég silányak voltak (főleg a light my fire), de az eredeti szövegek sem tetszettek midnenhol, néha túl általános, giccses, semmitmondó volt, pedig én szeretme Jim Morrisont. A rajzok tök jók voltak benne, az interjúk is érdekesek voltak, nem is tudtam, hogy szerette a Beatles-t és Blake-et olvasott! Egy-két vers azért megragadta a figyelmem, főleg ami a halált a születéssel hozza párhuzamba és 2-3 soros (azt hiszem kettő ilyen is volt).

Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison
Ez a könyvecske meghatározó volt a kamaszkoromban. Egyszerre nagyon szókimondó és titokzatos, szeretem a verseket átszövő kettősség. Olvastam más verseit is, amik itt nem kaptak helyet, volt, ami jobban tetszett. De azért nagyon szeretem ezeket is. Bevallom, évekig a falamon volt a posztere, és annyit hallgattam a Crystal ship című számot (aminek a ritmusa mindig egy szeretkezésre emlékeztet), hogy mindenkinek az ágyára mentem. Szeretem néha elővenni ezt a kötetet. Jó lenne, ha valamilyen elegánsabb kiadást is megérnének ezek a versek.

Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison
Nagyon kifejezők a könyvben található grafikák, szépen alátámasztják a versek mondanivalóját.

Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison
A könyv olcsó volt, és mivel a Doors az egyik kedvenc, megvettem. Az alacsony ár főleg a sok nyomdahibával köszön vissza, de azt hiszem, ennek ellenére a versek jól visszaadják Morrison borongós világát.

Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison
Még senki verseit nem éreztem ennyire közel magamhoz.

Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison
Mikor megvettem ezt a könyvet, valami nagyon jóra számítottam, aztán elolvastam az értékeléseket, és már megbántam, hogy megvettem. Végül továbbadtam Rukkolán, de gondoltam, előtte azért csak elolvasom… Hát jól tettem. Nagyon pozitív csalódás volt, nagyon sok vers tetszett belőle, amik megérintettek. Egyszer mindenképpen megéri elolvasni!

2014. november 29., 13:06
És tényleg van ilyen. Rettenetes fordítások különben.
2012. július 29., 01:27
Mindig eszembe jut, mikor valaki be (és ki) teszi a lábát az életemből. Most már megnyugtatnak ezek a versek, olyan, mintha ilyenkor Ő is itt volna, pedig a szerelem minden pillanatában benne van az elmúlás. :)

Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison
látogatás a borús csodaországba Morrison úr idegenvezetésével. eredeti nyelven azért hatásosabb.

Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison
@Emese_Kelemen értékelésével teljes egészében egyetértek. Azzal tudom csak kiegészíteni, hogy írok 1-2 sort tárgyilagosan a könyvről:
A 192 oldal gyakorlatilag a fele igazából, mert a könyv kb. 90%-a úgy épül fel, hogy vers magyarul, majd alatta szerepel angol nyelven is és ehhez tartozik egy teljes oldalas illusztráció. Ami még említésre méltó: található 3 interjú is a könyvben + a legvégén kétféle gyászjelentés (Time, Newsweek).
A fordítás tényleg gyenge lett és ehhez még jön pluszba a sok helyesírási hiba is mindkét nyelven :(
A 3,5 csillag csakis a könyv összessége miatt ennyi. A könyv egyedüli erénye a témaválasztás (+a Vagabund könyvekre egyébként is jellemző olcsó ár, de ehhez ne is várjuk nagy tartalmi és formai minőséget). Ez tipikusan az a könyv, ami arra lehet jó, hogy elterelhet a minőségibb könyvek felé…

Tegnap éjjel álmomban, sütött a hold és táncoltam.
Hangom csuklott törötten, szellemek jártak körömben.
Nyelvem alatt izzó parázs, három napig tart a varázs.
Féltem, arcom földbe fúrtam, hideg verejtékben úsztam,
Vállamra ültek szellemlények, farkasszemet velük nézek.
Nem mondtak õk semmit talán, csak két szót súgtak:
Párizs, Halál.
Indián varázsló
Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison

Még annyi mindent mondhatnék neked,
mégis évek óta írok egy levelet.
Csak egyetlen sornyi hazugság – röviden:
„Már megtanultam élni nélküled.”
Amit megőriztem
Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison

A születés véres és fájdalmas.
Az élet hosszú és vígasztalan.
A halál lassú és megalázó.
Ki az, aki képes kieszelni
ilyen kegyetlenséget?
Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison

Kedvesem, fáj, hogy ezt kell mondanom,
tegnap még szerettelek, ma már gyáván elfutok.
Ez csak egy levél, szavakba önteni nem tudom,
nem hazudok neked, nincs miért maradnom.
Ki mondja meg?

Élek és haldoklom.
Remélem, te azért jól
szórakozol!
Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison

Míg iszod a kávéd s én a teám
csak ülünk egymás mellett némán.
Szeretném tudni, most mi lesz,
nem szólsz hozzám, mégis hazudsz nekem.
Emlékszem, aznap késõ estig vártalak,
eljöttél, de az ajtóm nyitva maradt.
Azt mondtad, szeretsz, de már nincs miért maradnod,
nem történt semmi sem, mégis minden megváltozott.
Tudod, nehezen alszom el és nehezen ébredek,
és reggelente egy kicsit sírok is,
de azóta más hangot nem hallok meg,
csak egy ajtót, amely lassan becsukódik.
Míg te ittad a kávéd, s én a teám,
csak ültünk egymás mellett tétován.
Lehet még esélyem? Szerethetlek még igazán?
Kérdezlek, de csak a csend felel rá – némán.
Szeretlek
Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison

Tiszta a szemem és friss a leheletem,
boldog vagyok és napok óta nem iszom.
Hosszú hetek óta szeretek valakit,
és végre jól mennek a dolgaim is.
Reggel tükörbe néztem.
Csak átmenetei győzelmet arattam a halál felett.

Hangtalanul sikoltottam
és fejem a falnak vertem,
hiszen elmúlik majd ezer év
és rám nem fog emlékezni senki sem.
Szöllősi Péter (szerk.): Indián varázsló 79% In memoriam Jim Morrison

Mindenki benn van? Mindenki benn van? Mindenki benn van?

Huszonhét éve haldoklom
s még csak egy perce élek.
Látod, nincs mit veszítenem,
már semmim sem maradt.
Reggel kurvákkal ébredek,
napok óta nem eszek.
Mondd, mit veszíthetek,
ha mindent egy lapra felteszek?
Mit veszíthetek?