Budapest ​Katalógus 9 csillagozás

Arcok, történetek a világ egyik legszebb fővárosából
Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus

A ​Budapest Katalógus 2013. november 17-én, Pest, Buda és Óbuda egyesülésének 140. évfordulóján indult útjára a Humans of New York blogtól inspiráltan. „Arcok, emberek, történetek. Életek, pillanatok, álmok, vágyak, olykor tragédiák. Budapest pont olyan színes, mint a lakói és a vendégei – az emberek, akik visszatérnek a helyekre, ahol már annyiszor jártak, és amiket az emlékezetükbe véstek. Tégy így te is: meséld el, mit szeretsz a városban, mi a te helyed és a történeted!” – olvasható a Katalógus közösségi oldalán. A projekt elsődleges célja, hogy portréfotókon, illetve a hozzájuk tartozó rövid interjúkon-történeteken keresztül megmutassa, milyen sokszínű, izgalmas hely is Budapest, és a legkülönfélébb arcokat megszólítva rajzoljon ki egy összetett, meghatározó képet, amelyben nemcsak a személyes vallomásoknak, hanem a helyszínekhez köthető apró sztoriknak, épületek történetének, vagy akár egy fontosnak tartott ügy céljának, sorsának is helye van. Az elmúlt bő három év több mint… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2017
320 oldal · ISBN: 9789634057482

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
RandomSky
Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus

Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus Arcok, történetek a világ egyik legszebb fővárosából

A Budapest Katalógus 2013. novemberében indult, és elsősorban az íróként-költőként is kiváló Szöllősi Mátyás munkája – a legtöbb fotót ő készíti hozzá, s ő kérdezi meg a fotón szereplő embereket is, akik aztán mindenfélét mesélnek. Mert a Budapest Katalógus az emberekről szól, Budapesten élő, itt dolgozó vagy akár csak átutazó emberekről, az ő portréjuk szerepel a könyvben, és az ő gondolataik, hol egy sorban, hol másfél oldalon – angolul és magyarul is.
Ez egy nagyon jó könyv. Jó értelemben szórakoztató is, de persze sokszor megható és elgondolkodtató. Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-08-07+…

>!
Morn
Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus

Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus Arcok, történetek a világ egyik legszebb fővárosából

A Humans of New Yorkot régóta követem és kedvelem, így mikor tudomást szereztem erről a hazai könyvről, muszáj volt szereznem egy példányt belőle. A hazai vonatkozáson túl az is közelebb hozta hozzám a történeteket, hogy én is éltem Budapesten, még ha csak egy tiszavirágnyi ideig is. Élni ugyan már nem szeretnék ott, de néha visszavágyom, és ha látogatóba megyek, szívesen barangolok újra az utcáin.
Szerettem minden reggelt kávéval és ezekkel a sztorikkal kezdeni. Megalapozták a hangulatomat, bár néhol nagyon összeszorult a szívem. Tetszett ez a sokrétű, mindenféle társadalmi réteget megszólaltató katalógus. Egyedüli negatívuma a több ismert személy volt, például írók, bár bízom benne, hogy tényleg a véletlen szülte ezeket a találkozásokat is, csak persze őket Mátyás ismeri, ezért is szólította le őket egy röpke interjúra.
Ajánlatos, szép könyvecske ez. A Humans of New York azért valamivel közelebb áll a szívemhez, talán mert ott többféle, sokszínűbb sorsot tudnak felmutatni – nemrégiben olvastam egy magyar származású hölgyét is, érdekes volt angolul olvasni a kommunista időkről és látni a kommentelők hozzáállását vagy saját tapasztalatait, véleményét erről az időszakról. Szeretnék egyszer egy Humans of New York kötetet is, de ez sajnos még jó darabig váratni fog magára.

>!
Európa, Budapest, 2017
320 oldal · ISBN: 9789634057482
>!
Olya 
Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus

Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus Arcok, történetek a világ egyik legszebb fővárosából

Már nagyon vártam a könyv megjelenését, és ami még ennél is fontosabb, hogy kezembe foghassam, olvashassam történeteit! ;-)

Birtokában kerültem, és két szusszra belemélyültem Budapest megszólaltatott hangjaiba. Vittek, sodortak magukkal, és egyszer csak vége szakadt utazásomnak. Sajnos, pedig olvastam volna még. (Ezért jó, hogy van internetes felületen is elérhető változata.)

Budapest színesebb oldalát ismerhetjük meg ezekből a pár mondatos világokból. Ami pedig megragadta a figyelmem, az a néhol már-már naívnak nevezhető határtalan optimizmus, ami életeti ezeket a hús-vér embereket. Ez tetszik a leginkább!

Budapest gyönyörű, színes és optimista emberek róják utcáit, tereit. Valóban a világ egyik legszebb fővárosa! (Mondják azok, akik már többet is látták, vagy más országban élnek ;-))

Érdekes olvasmány. Főleg olyanoknak ajánlom, akik nemcsak a várost kedvelik, hanem szívesen olvasnak igaztörténeteket, még ha csak rövideket is :-)


Népszerű idézetek

>!
Olya 

A városban azt szeretem a legjobban, hogy ezernyi arcát képes megmutatni nekem. (Diederik)

83. oldal (Európa, 2017)

Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus Arcok, történetek a világ egyik legszebb fővárosából

>!
Olya 

Ha az utcán járok, igyekszem az épületek apró részleteire figyelni. A legérdekesebb dolgok az utcaszint fölött vannak, pont ott, ahova ritkán néz az ember… Szeretem a váratlan formákat, íveket, a díszes korlátokat, a homlokzatokat, a körfolyosókat, a lépcsőházakat.

306. oldal (Európa, 2017)

Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus Arcok, történetek a világ egyik legszebb fővárosából


Hasonló könyvek címkék alapján

Megyeri Károly – Than László – Buza Péter: Életemből emlékek
Zombori Attila: Szexpiaci körséta
Szívós Erika: Az öröklött város
Csanádi Gábor – Csizmady Adrienne – Kocsis János Balázs – Kőszeghy Lea – Tomay Kyra: Várostervező társadalom
Komlósné Hlatky Katalin: Budapesti zöldkalauz
Holló Szilvia Andrea: A fővárosi „művek"
Zoltán Zoltán: A dinamikus nagyváros
Preisich Gábor: Budapest városépitésének története 1945–1990 – Tanulmányok
György Péter – ifj. Durkó Zsolt: Utánzatok városa – Budapest
Szabó Erik: Bátrak, akik mernek