Madarász ​Béni, avagy az űrparittyás ajándéka 9 csillagozás

Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka

Madarász ​Béni és Galambdúc Tóbiás, Guruló Gereben, Menyét Ábris, Lidi és Fanni – azaz mindazok, akik Szőcs Margit varázslatos mesevilágában helyet kapnak. Szőcs Margit egyedi világot teremt, laza füzért alkotó meséi csak néhány ponton kapcsolódnak az „emberi” hétköznapokhoz. Meséinek egyik legfontosabb jellemzője a költőiség, szelíd humorral és erős képekkel átszőtt mondatait a gyerekekre szabja a szerző.
Szőcs Margit aprólékos gonddal, biztos kézzel rajzolja meg szereplőit, a képzeletbeli falu lakóit. Figurái különösek: Madarász Béni otthonában ezernyi madár él, „aki arra járt, azt gondolhatta, hogy a madarak Bábelébe tévedt”, Galambdúc Tóbiás, a falu felhőtologatója és toronyóra-mestere a templom tornyában lakik, a „kerekes kocsiban” ülő Guruló Gereben, titokzatos képességei révén mindenkinél gyorsabban halad, Menyét Ábris pedig állatkitömőből állatvédővé lesz. Valamennyien merőben különböznek a falu többi lakójától, de tehetségüket, képességeiket igyekeznek a többiek… (tovább)

>!
Koinónia, Kolozsvár, 2016
84 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789731651484 · Illusztrálta: Kürti Andrea

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Futóhomok P
Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka

Kezdjük Kürti Andreával, aki 2016-ban a legjobb illusztrátornak járó elismerést kapta a Románia legszebb könyvei elnevezésű versenyen. Gyönyörűek a képei és pont azon történetrajzolói utak egyikén jár, ami a minőségi gyerekkönyvek térképén kanyarog: célközönségét komolyan veszi, bátran megmutatja saját, az adott mesék által előhívott világképét és még véletlenül sem próbál valamilyen álgyermeki birodalmat létrehozni.
Pár hívószó a mesékkel kapcsolatosan: verespataki aranybányaprojekt; Bözödújfalu tragédiája; környezetszennyezés; testi akadályozottsággal élők nehézségei; emberi aljasságok, beleértve a gyerekek kegyetlenségeit is … Ez így elég? Hasonló címszavaknál én azonnal behúzom a kéziféket, mert szinte lehetetlen megtartani ilyen témáknál a MESÉT, többnyire összerogy a rápakolt terhektől és tanulságos történetté alakul. Szőcs Margit képzeletbeli falujában csodálatos módon nem ez történik: megbízható őrálló az elbeszélői hang; jól eltalált főszereplők segítségével a fejezetek lazán összekapcsolódnak, így kap egy nagy ívet is a könyv. Utóbbi a kötet végére a reménység szivárványává alakult bennem: odafordulással, megbocsátással híd épülhet ember és ember között.

2 hozzászólás
>!
ziara P
Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka

A rajzok tökéletesek, a mesék nekem kevésbé. Az első meséknél azt gondoltam, hogy hűha, de az utolsó három elbizonytalanított. Én nem tudom, mennyire szerencsés politikai áthallásokat vinni a mesékbe, a gyerekek úgysem értik, és ez a könyv elvileg nekik szól. Szóval az utolsó három mese nélkül nekem is ötös lenne, hiszen számomra is rendkívül fontos témákról ír a mesék nyelvén.

2 hozzászólás
>!
Honey_Fly P
Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka

Mennyi csoda rejtőzik ennek a kis könyvnek a lapjain! Úgy az illusztrációkban mint a mesékben. Különleges élmény betekinteni ennek a nem mindennapi falunak az életébe ahol Madarász Béni minden madár nyelvén ért, Galambdúc Tóbiás a felhőket fodrozza és Guruló Gereben a kerekesszékében csodás kalandozásokat él át. A mesék hangulata Szabó T. Anna: Fűszermadár című könyvére emlékeztet. Csodás nyelvezetű, a sokszor nem szívderítő valósághoz kapcsolódó, kicsit borongós történetek amik mégsem szomorúak hiszen mindben ott rejtőzik a változás, megbocsátás, az összefogás és a megoldás lehetősége. 8+ éves gyerekeknek ajánlom.

3 hozzászólás
>!
Chöpp P
Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka

Nagy örömömre minden évben van egy-két ilyen csoda mesekönyv, amit a gyermekkönyv zsűrizésnek köszönhetek. Ezt is, mint annyi társát, korántsem biztos, hogy magamtól elolvastam volna, vagy egyáltalán rátalálok, hozzáférek.
Azt mondom csoda. Igazából egy mágikus mesegyűjtemény. A humánum, a legnagyszerűbb emberi magatartások varázslatos gyűjteménye. Szereplői sorra tűnnek fel a történetben, és mind kedvenceinkké válnak. Valamennyiüknek megismerjük előzetes történetüket, majd egymással való különleges baráti kapcsolatukat. Így bontakozik ki előttünk egy kedves kis település, és nem is annyira hétköznapi mindennapjaik. Csodákkal teli világukat megkísérti a mohóság, a hatalom, a zsarnokság, a környezetpusztítás réme, és mindannyiszor felülkerekedik mindezeken a józanság, az élet nagyszerűségébe vetett elpusztíthatatlan hit.

>!
dianna76 P
Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka

Akadt benne olyan történet, mese, ami kevésbé kötött le, de összességében egy szerethető könyv. Érdekesek és nem mindennapiak ezek a mesék. A szórakoztatáson túl fontos dolgokat is felvonultat a szerző, mint ahogy számos emberi tulajdonságra is rávilágít, legyenek rosszak, vagy jók. Talán sikerül felhívnia a figyelmet olvasás közben a megbocsájtás fontosságára, a barátságra, az újrakezdés lehetőségére, egymás segítésére, a környezet óvására, összefogásra, s arra, hogy nem a pénz, az anyagi javak tesz gazdaggá. Tetszett, hogy sokszínűek voltak a főbb szereplők, s mindegyiküknek volt valami különlegessége, valami olyan tulajdonsága, ami akár különccé is tehette volna. Egy felhőtologató barát nagyon jó lenne. Egy-egy fejezetben a szereplőkkel külön megismerkedhetünk, akár a gyermekkorukba visszatekintve is. Kedvenceim talán az idő kerekének visszafelé forgásáról szóló, és A templom egere történetek lettek. Utóbbi nagyon cuki és vicces volt. Ezeken túl több történet is közel került hozzám. Olvasás közben Lázár Ervin jutott eszembe, akinek az írásstílusát csak nemrég kedveltem meg. A szavakból való szép szövedék, és helyenként a népmese keveredése a modernséggel. Az illusztrációk pedig… Azok már a könyvbe való betekintésnél elvarázsolják az embert. A történetek önmagukban is megállják a helyüket, de a művészi rajzok még magasabbra emelik a könyvet.

2017.09.11.
Ellenben az eddig újraolvasott gyermekkönyvekkel, melyeknél jobb lett a véleményem, most úgy érzem kevésbé fogtak meg ezek a történetek, mint első olvasáskor. Pedig direkt lassan, ízlelgetve haladtam vele. Persze a legkedveltebb történetek most is tetszettek, és hasonló érzést váltották ki belőlem. Gonosz nem szeretnék lenni, így a csillagozás marad a régi.

>!
Koinónia, Kolozsvár, 2016
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789731651484 · Illusztrálta: Kürti Andrea
3 hozzászólás
>!
PTJulia P
Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka

Nekem ez a kötet nagyon nem tetszett. Majdnem minden mese erősen áthallásos, olyan mondogassunk oda a felnőtteknek. A rajzok se egy hűha, szegény Fanni rémesen néz ki, kár volt lerajzolni, talán nem képzeltem volna el, hogy a fél feje ilyen, a fél meg amolyan. Tóbiás felhőtologató munkája sem tetszett, amikor a kínaiak csinálták ezt a pekingi olimpián, mindenki tiltakozott.
Egyedül a víz alatti falu meséje (Lélekharang) tetszett, Szlovákiában a nagy liptói víztározónál én is megnéztem egy eltüntetett falu templomát-ez a víz mellett árválkodik, és ma kávézó, a romániai társa még sokkolóbb lehet.


Népszerű idézetek

>!
dianna76 P

Közben leszállt az este. Az ég sötét abroszán a csillagok úgy virítottak, mint frissen pattogatott kukoricaszemek.

50. oldal (A templom egere)


Hasonló könyvek címkék alapján

Zelk Zoltán: A három nyúl
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Marék Veronika: Kippkopp a fűben
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Móricz Zsigmond: A török és a tehenek
József Attila: Altató
Csukás István: Sün Balázs
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!