Magyar ​mesék lázadó lányoknak 16 csillagozás

25 nő története
Szlukovényi Katalin (szerk.): Magyar mesék lázadó lányoknak

Hősnőink némelyike Magyarországon született, más úgy költözött ide. Nagy részük magyar anyanyelvű volt, mások nem. Családi hátterük, hitük és mesterségük szerint is hatalmas változatosságot mutatnak. Éppolyan sokszínűek, mint mi, mai nők. Ami közös bennük, az az elszántság és a lelkiismeretes tettvágy, amely szeretettel és alkalmazkodással mindig eléri célját.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A művek szerzői: Kiss Judit Ágnes, Mesterházi Mónika, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina


Enciklopédia 1


Most olvassa 3

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 59


Kiemelt értékelések

>!
theodora 
Szlukovényi Katalin (szerk.): Magyar mesék lázadó lányoknak

Szuper ötlet szerintem ennek a kötet megvalósítása ill. az Esti mesék koncepciójának átvétele. Jobban tetszett a megfogalmazás is, kicsit hosszabbak és részletesebbek ezek a 'mesék', de ugyanúgy olvashatóak gyerekeknek is – van bennük humor, és néha fogalommagyarázás is.
A kedvenc történeteim voltak: Wesselényi Polixéna – a nagy utazó, Molnár Mária – aki Pápua Új-Guineába jutott el és ott teljesített missziós szolgálatot, Vendl Mária – aki az ásványok titkait kutatta, Pécsi Eszter mérnökként még majdnem 70 évesen is felmászott a ház tetejére méréséket végezni (egy járókelő pedig attól félve, hogy le akar ugrani, rendőrt hívott :D), a furcsa nevű fotós – Ata Kandó; vagy Péterfy Bori :)
Remélem ennek a kötetnek is lesz még folytatása, mert sok női történet vár még megszólaltatásra :)

>!
Trixi
Szlukovényi Katalin (szerk.): Magyar mesék lázadó lányoknak

Nem csak a férfiaké a világ :D
A világ tele van – volt – lesz figyelemre méltó hölgyekkel.
Ez a kötet bemutat pár ilyen hölgyet. Némelyikről egyáltalán nem hallottam, némelyikről persze igen. Még az ismertekről se tudtam mindent, és bizony néha ledöbbentem, hogy miket tettek. Le a kalappal előttük!
Az egyetlen amit negatívumként meg kell említenem, az a néha, igen gyatra megfogalmazás. :(

>!
ddani
Szlukovényi Katalin (szerk.): Magyar mesék lázadó lányoknak

Hat kortárs magyar író (természetesen nők) és tizenkét illusztrátor (-nő!) együttműködéséből született a nagy sikerű Esti mesék lázadó lányoknak folytatása, a Magyar mesék lázadó lányoknak című kötet.
Értékelésem a Revizor.hu oldalon :::
http://www.revizoronline.com/hu/cikk/7391/magyar-mesek-…

>!
Maribeth
Szlukovényi Katalin (szerk.): Magyar mesék lázadó lányoknak

A borító miatt vontam le fél csillagot plusz egy-két illusztráció miatt még egy felet.
Amúgy amennyire nem akartam elolvasni, annyira nehéz volt abbahagyni.
Az elején csak szánalmas utánzatnak tűnt az eredeti lázadó mesék mellett. De végül ugyanolyan inspiráló és felemelő élmény lett.
Jó volt olvasni és belegondolni, hogy szinte mindegyikük egy olyan korban született, amikor a nőket nem tartották sokra, pláne nem itthon. És mégis, ha kellett, akár mindent hátrahagytak, hogy azt tehessék, ami érdekli őket és ami a szenvedélyük lett.
Egyedül talán Péterffy Bori az aki bár, igen sikeres és talpraesett, mégsem illik ide.
De összeségében szerintem nagyon jó könyvet sikerült összehozni. Ami az eredeti lázadó mesékben rossz volt, az a rövid leírás, itt sokkal jobban megoldották. Kétszer annyi tartalom jutott mindenkire és ez jól is jött. Bár ezt is gyerekeknek írták, így a nyelvezet vagy a magyarázatok miatt néha kicsit kizökkentem, de örülök, hogy megszületett ez a könyv.
Remélem sokan elolvassák majd a gyerekeiknek és nemcsak lányoknak.


Népszerű idézetek

>!
theodora 

Abban az időben a tudomány még a férfiak kiváltsága volt, a tanulni vágyó nőket bizony nem nézte jó szemmel a világ. A lányoktól azt várták el, hogy szépen kézimunkázzanak, ügyesen főzzenek, és képesek legyenek háztartást vezetni. Na meg hogy gyerekeket szüljenek, hiszen ezt tekintették a női kiteljesedés netovábbjának. Nincs is ezzel baj, de az okosabb lányok ennél sokkal többet szerettek volna: látni, megérteni a világot, dolgozni, létrehozni, felfedezni valamit, alkotni!

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: feminizmus
>!
theodora

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy királylány.

(első mondat)

>!
apple_pie

Hagyatékát abban a nagy New York-i könyvtárban őrzik, amelynek az olvasójegyét mindig a táskájában hordta, hogy bármikor beülhessen kedves könyvei közé.
     Hátha egyszer ti is megnézhetitek, milyen titkokat rejteget Rózsa hátrahagyott hatszáz doboznyi irata. Képzeljétek: eddig még nem olvasta végig az összeset senki!

Bédy-Schwimmer Rózsa; 40. oldal

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
Brigitte Labbé – Michel Puech: Fiúk és lányok
Philippa Wingate – Richard Dungworth: Híres asszonyok
Csukás István: Itt a kezem nem disznóláb!
Lőrincz L. László: Nagyszakállú Kecskeapó
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon
Szécsi Noémi: Tetűmese
Kamarás István: Titkos kutatónapló
Vargha Balázs: Játsszunk a szóval!