Légy/ott (Kardos Júlia 1.) 123 csillagozás

Szlavicsek Judit: Légy/ott

Egy ​feldúlt, fiatal lány indul haza éjjel egyedül egy szórakozóhelyről a kihalt Balaton-parti fasorban. Mikor meglátja a közeledő fényszórókat, először nagyon megörül. De aztán…

Kardos Júlia, az évek óta magányosan élő negyvenes nyomozó képtelen szabadulni múltjától, hiába menekül előle a Balatonhoz, a feldolgozatlan traumák oda is utána jönnek.

Pedig muszáj lesz összeszednie magát. Mert a fagyos februári tó egy fiatal lány testét dobja ki magából. És ez még csak a kezdet.

A szálak egy jómódú családhoz vezetnek, ahol a jólét és a tökéletes család látszata mögött sötét titkok rejtőznek. Egy apa, egy anya, egy fiú. Egy család. De mi tartja egyben? És mi szakítja szét?

És mi van, ha a család csak egy szó?

Egy többszáz lájkot és szívecskét begyűjtő poszt, egy cirádás ezüstkeretbe szuszakolt, mosolyba merevedett pillanat az elektromos kandalló feletti polcon?

És mi van, ha már nincs is.

És mi van, ha soha nem is volt.

A… (tovább)

>!
Erawan, Budapest, 2022
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155652974
>!
Erawan, Budapest, 2020
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155652974
>!
Erawan, Budapest, 2020
304 oldal · ISBN: 9786155652981

Kedvencelte 12

Most olvassa 9

Várólistára tette 84

Kívánságlistára tette 80

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kovaxka P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Imádom, hogy ennyi jó krimit olvashatok hazai szerzőktől! Első könyvnek meg pláne remek, pár óra alatt kivégeztem, és azonnal nyúltam a folytatáshoz. Kardos doktor (!) ráadásul a Balatonnál nyomoz, ami fél siker – szerintem nem csak nálam. Kifejezetten igényes a stílus, engem a sok szemszög sem zavart. Persze vannak még kiforratlanságok, talán egy picivel rövidebb is a kelleténél, de nagyon ígéretes kezdet.

1 hozzászólás
Sippancs P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Hévíz, Keszthely, Pécs, a zenélő 67-es… félig baranyai, félig somogyi lányként igencsak megörültem, hogy ilyen közeli és ismerős helyekről olvashatok. Talán egy picit ez is benne van ebben a 4 csillagban, talán nem, mindenesetre engem vitt magával a történet. Tetszett a stílus, a sok szemszög, a nyomozás spoiler, és még az sem zavart különösebben, hogy a gyilkost már a 13. oldalon megismertem. Itt-ott persze lehetett volna kiforrottabb, és bő 100 oldallal hosszabb is, de első könyves szerzőtől ez nem rossz teljesítmény.
Tipikus egy délutános regény, aminek személy szerint várom a következő részét.

klaratakacs P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Nálam a Balaton nyerő helyszín, de nemcsak ezért szerettem ezt a könyvet. A történet egyszerűnek látszik, egy lányt megöltek, sőt akár még azt is lehet tudni, hogy ki. De lehet, hogy mégsem ő. Sok életet családot megismerhetünk, a történet is több szemszögből mesélve halad előre. Talán egy kicsit többet is megtudhatunk volna mindenkiről, és a múlt történéseiről, de így is érthető volt minden.
A nyomozók közül a sorozatcím adó Kardos Júlia még egy kicsit távol van tőlem, de a kollegáját nagyon megszerettem. A következő rész már az olvasón van, nyári időtöltésnek jó lesz.

Pap_Éva I>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

A sztori az elején beszippantott, és fejezetről fejezetre fenntartja a feszültséget. Amit kiemelnék az a szöveg igényessége. Megkedveltem a szerző stílusát és kíváncsian várom a következő könyvét.

Magyar_Szerzők_Könyvei_Blog P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Anemjójátneki! Elképesztően jó könyv!
Végre, végre magyar nevekkel, helyszínekkel íródott ez a történet.

Kedvencet avattam, mostanság egyre jobb könyveket kapok kézhez. Imádtam minden egyes sorát, és ahogy fentebb írtam a bevezetőben nagyon megörültem, hogy magyar helyszínek, nevek vannak benne. Élveztem az olvasást, majd kibökte az orromat, hogy ki a gyilkos.. Nagyon tetszett, gördülékenyen ment az olvasás, semmi felesleges töltelék nem volt benne.. Itt ebben a történetben nem az a kérdés ki a gyilkos, hanem, hogy elfogják-e. Végig izgultam, hogy sikerül-e elfogniuk… Hiszen már az elején tudni vagy sejteni lehet, hogy ki lehet. Mondjuk én valahogy másikra tippeltem, volna, de ez van. Kedvencem Kardos százados és Horváth hadnagy páros. Imádom őket. Főleg Horváth-ot valami eszméletlen egy pasi…

Bővebben itt olvashatod:
https://www.hungarybooks.hu/2021/04/szlavicsek-judit-le…

Stefan_Stefansson>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Balaton, Hévíz, látszatcsalád, menőzés, titkok, szeretők. A könyv nagyon emlékeztet az aranyélet című sorozatra, de csak a benne lévő stiklik miatt. Együtt izgultam a rosszfiúkkal is, nem tudtam letenni, vajon, hogy oldódik meg, mi derül még ki. A szóhasználaton is érződik, hogy kortárs műről van szó.
Talán még plusz 200 oldal elférne a rosszfiúk világából benne, ugyanis nagyon profinak tűnnek. De nem vagyok telhetetlen.

Szerettem nagyon, ajánlom a krimikedvelőknek, nagyon magyar, a szó legpozitívabb értelmében.

Francesca>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Ritkán jut eszembe krimit olvasni, ezt a könyvet sem a műfaj miatt vettem kezembe, hanem mert a Balaton nyugati csücskében játszódik, ahol születtem és otthonosan mozgok. Kíváncsi voltam, hogy az ismerős helyek hogyan jelennek meg egy kortárs könyvben, hogyan látja őket a szerző, aki – ha jól láttam-, nem itt született, nem a gyermekkor nosztalgiájával néz Keszthelyre, Hévízre és a környező településekre, hanem felnőttként ideköltözve, más szemüvegen keresztül nézi azt, amit nekem az emlékek megszépítenek és különlegessé tesznek. Még ha fájt is, nagyon pontosnak éreztem Keszthelyről alkotott sommás ítéletét (“a múltbéli nagyszerűségével jelenkori fakó unalmát leplezni igyekvő balatoni város).
Egyébként mint szöveg és történet nem ragadott magával; fura volt, hogy az elején rögtön kiderül a gyilkos személye, és a könyv arról szól, hogy hogyan jön erre rá a nyomozó is.

Scarlet_Rose2505 P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Ez a könyv nem szerepelt a listámon, ám az írónő Hullámsír című könyve nagyon megtetszett a fülszöveg alapján, így hát sorozat lévén ezzel kezdtem. Az igazság az, hogy hamar leírtam ezt a regényt magamban, mert már a történet elején biztosra lehetett tudni, hogy ki a gyilkos, és nekem annyira nem szoktak tetszeni az ilyen típusú krimik. De ez egyszerűen magával ragadott. Izgalmas, rejtélyes és nyomasztó, Kardos Júlia karaktere pedig nagyon szimpatikus lett. A regény vége… egyszerűen zseniális. Eddig is tervben volt a Hullámsír, de azt hiszem hamarabb sort fogok rá keríteni, mint gondoltam.

Felixa P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Jól kezdődött… Még jobb volt a folytatás… És alig vártam, hogy megtudjam mi is lesz a vége. Hamar kivégeztem. Magával ragadott a helyszín, a hangulat és a rejtély. A főszereplő nyomozónő szimpatikus karakter.

Harriet P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Örültem, mikor rábukkantam egy újabb hazai krimire, melynek ráadásul a helyszíne is magyarországi, s az interneten talált részlet, beleolvasó is eléggé felcsigázott ahhoz, hogy megvegyem a könyvet. A történet érdekes, a karakterek is jól kitaláltak mind a pozitív, mind a negatív figurák esetében, de egyiknek sincs a személyisége olyan mélységig kifejtve, hogy igazán megismerjük és bele tudjuk képzelni magunkat a helyébe. Ez talán azért lehet, mert a regény nem túl hosszú, mindössze 300 oldalas és ehhez képest viszonylag sok szereplőt vonultat fel. Nem is igazán tudom eldönteni, hogy ki a főszereplő, a fülszövegben említett Kardos Júlia nyomozónőnek gyakrabban kellene felbukkannia, mert így lehetőségünk sincs megszeretni. Tulajdonképpen nem is tudunk meg róla az égvilágon semmit. A könyv rövid fejezetekből áll, így az olvasással gyorsan lehet haladni, mindegyikben történik valami érdemleges dolog, de mire izgalomba jönnék, addigra vége is van. A nyolc-tíz oldalas részek más-más emberről szólnak és volt, hogy a harmadik oldalon derült ki, hogy kiről is írnak az adott fejezetben. Tudom, hogy néha ez szándékos és fontos szerepe van, de itt nem ezt éreztem, hanem inkább zavart, hogy meg kell állnom azon tépelődni, hogy ki kicsoda. S ami még szarvashiba, hogy a legtöbb rész E/3-ban íródott, de voltak E/1-es fejezetek is több különböző személy nézőpontjából. (És itt nem a más betűtípusú visszaemlékezésre gondolok.) Na itt aztán szintén újra kellett kezdenem az egész részt, hogy megértsem, melyik karakter van éppen jelen. Nem is értem, hogy erre a szerkesztő vagy az előolvasók miért nem hívták fel a figyelmet, mert így nekem ez kicsit katyvasz. A felsorolt hibák ellenére azonban nem volt ez rossz könyv, de nem biztos, hogy kíváncsi leszek a folytatásra, holott számtalan kérdés maradt megválaszolatlan.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

Sippancs P>!

Néha egyszerűbb hallgatni, még ha az ember azért is jött, hogy beszéljen.

174. oldal

_Katie_ P>!

Az emberek nem tudnak mit kezdeni azzal, ha valaki nincs jól. Inkább kerülik. Így egyszerűbb.

_Katie_ P>!

Néha mindannyian teszünk olyan dolgokat, amik nem helyesek.

_Katie_ P>!

A dolgok néha a legváratlanabb helyzetekben kerülnek a helyükre

_Katie_ P>!

Vannak dolgok, amiket egyszerűen nem érdemes erőltetni.

_Katie_ P>!

– Ezek az okosok gyakran nem látnak ám túl a saját kutatási területükön – veszi fel aztán újra a beszélgetés fonalát, meglepve ezzel a percek óta csendben várakozó hadnagyot. – Mint a pszichiáter, aki mondjuk elkezdi a disszociatív személyiségzavart kutatni. Aztán hirtelen minden páciensét annak tartja. – Horváth hadnagy zavartan fészkelődik az anyósülésben és felkészül egy közepesen hosszú kiselőadásra. Az elmúlt két évben, mióta együtt dolgoznak, mondjuk volt már ideje beleszokni.
– Mikor az USA-ban először beazonosították ezt a betegséget, mindjárt rengeteget diagnosztizáltak belőle. Olvastad Az ötödik Sallyt? Vagy a Viharszigetet? – kérdezi Júlia, de ahogy a társa tétova arcára pillant, már nem vár választ.

_Katie_ P>!

[…] aki egy hónapig nulla huszonnégyben el tudja játszani, hogy hülye, akkor az nagy valószínűség szerint tényleg az.

_Katie_ P>!

Akinek rendetlenség van az asztalán, annak rend van a fejében

Sippancs P>!

– De a dolgok néha csak megtörténnek. Mi meg csak tesszük, amit tudunk. Néha azt se tudjuk, mit, miért. Csak azt, hogy így kell lennie. Mert így hozta az élet. Ezt a dobta a gép, ennyi.

86. oldal


A sorozat következő kötete

Kardos Júlia sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Chris Carter: Kivégzés
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
J. D. Robb: Meztelenül a halálba
Sarah Pearse: A szanatórium
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Anita Boza: Édes borzongás
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Jennifer L. Armentrout: Míg a halál…
Jo Nesbø: Hóember