Légy/ott 61 csillagozás

Szlavicsek Judit: Légy/ott

Egy ​feldúlt, fiatal lány indul haza éjjel egyedül egy szórakozóhelyről a kihalt Balaton-parti fasorban. Mikor meglátja a közeledő fényszórókat, először nagyon megörül. De aztán…

Kardos Júlia, az évek óta magányosan élő negyvenes nyomozó képtelen szabadulni múltjától, hiába menekül előle a Balatonhoz, a feldolgozatlan traumák oda is utána jönnek.

Pedig muszáj lesz összeszednie magát. Mert a fagyos februári tó egy fiatal lány testét dobja ki magából. És ez még csak a kezdet.

A szálak egy jómódú családhoz vezetnek, ahol a jólét és a tökéletes család látszata mögött sötét titkok rejtőznek. Egy apa, egy anya, egy fiú. Egy család. De mi tartja egyben? És mi szakítja szét?

És mi van, ha a család csak egy szó?

Egy többszáz lájkot és szívecskét begyűjtő poszt, egy cirádás ezüstkeretbe szuszakolt, mosolyba merevedett pillanat az elektromos kandalló feletti polcon?

És mi van, ha már nincs is.

És mi van, ha soha nem is volt.

A… (tovább)

>!
Erawan, Budapest, 2020
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155652974
>!
Erawan, Budapest, 2020
304 oldal · ISBN: 9786155652981

Kedvencelte 8

Most olvassa 4

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Hévíz, Keszthely, Pécs, a zenélő 67-es… félig baranyai, félig somogyi lányként igencsak megörültem, hogy ilyen közeli és ismerős helyekről olvashatok. Talán egy picit ez is benne van ebben a 4 csillagban, talán nem, mindenesetre engem vitt magával a történet. Tetszett a stílus, a sok szemszög, a nyomozás spoiler, és még az sem zavart különösebben, hogy a gyilkost már a 13. oldalon megismertem. Itt-ott persze lehetett volna kiforrottabb, és bő 100 oldallal hosszabb is, de első könyves szerzőtől ez nem rossz teljesítmény.
Tipikus egy délutános regény, aminek személy szerint várom a következő részét.

Anó >!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Magyar krimi. Kicsit érdes és darabos, kicsit durva, de a miénk:)
Most komolyra fordítva a szót – örülök, hogy a Balatonnál játszódott a könyv. Mert imádom a Balatont és környékét, ott élt a nagynéném is, akit nagyon szerettem és gyakran látogattunk Almádiban.
Kardos Júliát megszerettem. Nagyon szurkoltam, hogy sikerüljön neki a küldetés végrehajtása.Már csak azért is, hogy el tudja engedni a múltját, saját iszonyú emlékeit.
A nők úgy általában is rokonszenvesebbek voltak, a férfiak vagy gusztustalanok, vagy gyengék, vagy bűnözők, vagy mindez együtt.
Valahogy a skandináv krimik után mégis hiányzott nekem valami ebből . Talán nem mélyedt annyira bele a szerző a jellemábrázolásba és az események kidolgozásába, elnagyolt kissé. Az eseményekre ment rá. Akcióközpontú volt inkább.

Pap_Éva I>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

A sztori az elején beszippantott, és fejezetről fejezetre fenntartja a feszültséget. Amit kiemelnék az a szöveg igényessége. Megkedveltem a szerző stílusát és kíváncsian várom a következő könyvét.

Magyar_Szerzők_Könyvei_Blog P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Anemjójátneki! Elképesztően jó könyv!
Végre, végre magyar nevekkel, helyszínekkel íródott ez a történet.

Kedvencet avattam, mostanság egyre jobb könyveket kapok kézhez. Imádtam minden egyes sorát, és ahogy fentebb írtam a bevezetőben nagyon megörültem, hogy magyar helyszínek, nevek vannak benne. Élveztem az olvasást, majd kibökte az orromat, hogy ki a gyilkos.. Nagyon tetszett, gördülékenyen ment az olvasás, semmi felesleges töltelék nem volt benne.. Itt ebben a történetben nem az a kérdés ki a gyilkos, hanem, hogy elfogják-e. Végig izgultam, hogy sikerül-e elfogniuk… Hiszen már az elején tudni vagy sejteni lehet, hogy ki lehet. Mondjuk én valahogy másikra tippeltem, volna, de ez van. Kedvencem Kardos százados és Horváth hadnagy páros. Imádom őket. Főleg Horváth-ot valami eszméletlen egy pasi…

Bővebben itt olvashatod:
https://www.hungarybooks.hu/2021/04/szlavicsek-judit-le…

BHB>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Májusban találtam meg Szlavicsek Judit blogján a West Coast sorozatot és azonnal megfogott a sztori, a helyszínek, a karakterek és az izgalom. Péntekenként jött ki a következő résszel és tűkön ülve vártam a folytatást.
Amint megjelent könyv formában megrendeltem, most végeztem vele és az élmény ugyanaz, de sokkal lendületesebb egyben olvasni és filmszerűen peregnek az események nagyon okosan és jó érzékkel elhelyezett cliffhangerekkel, egyszerűen letehetetlen volt.

A cselekmény napjainkban játszódik a Balaton nyugati részén, Keszthely és Hévíz környékén – fantasztikus helyszínleírásokkal – és annak ellenére, hogy az első fejezetben kiderül a gyilkos személye, a feszültség fejezetről fejezetre (epizódról epizódra) fokozódik. Az izgalmas krimi szál mentén nagyon érdekes, életszagúra fazonírozott, jellegzetesen mai magyar karakterek jelennek meg a helyi és országos hatalmasságoktól a kertvárosi füstszagú viskók kiszolgáltatott tinédzsereiig, nem túlmagyarázva, de sokszor elgondolkodtatva az olvasót. A nyomozó dr. Kardos Júlia százados munkájában voluntarista, magánéletében démonaival küzdő középkorú magányos nő karakterében van valami skandináv stikk, amit a komikusan jószándékú, sportőrült – amúgy vikingre hajazó – beosztottja Horváth hadnagy ellenpontoz.

Ami hagyományos értelemben kritikaként megfogalmazható, az ugyanannyira előnyére is írható a szerzőnek: stílusa nagyon impulzív, kifejezetten friss, olykor kísérletező – gondolok itt például különböző emberi és más E/1-es nézőpontok megjelenítésére.
Ajánlom mindenkinek(+16)!

(Azoknak is, akik sorozatokat néznek és szeretik az állandó feszesen feszült tempót, mert hasonló élményben lesz részük: kifulladásig indítják majd a következő epizódot.)

Harriet P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Örültem, mikor rábukkantam egy újabb hazai krimire, melynek ráadásul a helyszíne is magyarországi, s az interneten talált részlet, beleolvasó is eléggé felcsigázott ahhoz, hogy megvegyem a könyvet. A történet érdekes, a karakterek is jól kitaláltak mind a pozitív, mind a negatív figurák esetében, de egyiknek sincs a személyisége olyan mélységig kifejtve, hogy igazán megismerjük és bele tudjuk képzelni magunkat a helyébe. Ez talán azért lehet, mert a regény nem túl hosszú, mindössze 300 oldalas és ehhez képest viszonylag sok szereplőt vonultat fel. Nem is igazán tudom eldönteni, hogy ki a főszereplő, a fülszövegben említett Kardos Júlia nyomozónőnek gyakrabban kellene felbukkannia, mert így lehetőségünk sincs megszeretni. Tulajdonképpen nem is tudunk meg róla az égvilágon semmit. A könyv rövid fejezetekből áll, így az olvasással gyorsan lehet haladni, mindegyikben történik valami érdemleges dolog, de mire izgalomba jönnék, addigra vége is van. A nyolc-tíz oldalas részek más-más emberről szólnak és volt, hogy a harmadik oldalon derült ki, hogy kiről is írnak az adott fejezetben. Tudom, hogy néha ez szándékos és fontos szerepe van, de itt nem ezt éreztem, hanem inkább zavart, hogy meg kell állnom azon tépelődni, hogy ki kicsoda. S ami még szarvashiba, hogy a legtöbb rész E/3-ban íródott, de voltak E/1-es fejezetek is több különböző személy nézőpontjából. (És itt nem a más betűtípusú visszaemlékezésre gondolok.) Na itt aztán szintén újra kellett kezdenem az egész részt, hogy megértsem, melyik karakter van éppen jelen. Nem is értem, hogy erre a szerkesztő vagy az előolvasók miért nem hívták fel a figyelmet, mert így nekem ez kicsit katyvasz. A felsorolt hibák ellenére azonban nem volt ez rossz könyv, de nem biztos, hogy kíváncsi leszek a folytatásra, holott számtalan kérdés maradt megválaszolatlan.

7 hozzászólás
hlavayr>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

szóval az van, hogy nem vagyok krimirajongó, többnyire más jelleggű irodalmat olvasok, de a hajó a címlapon, és a Balaton elég hívószó volt, hogy kézbe vegyem. Pörgös, éles mondatok, néha líraiak is, és megfogható, szerethető, esendő karakterek. Kardos Júliában sokminden egyéb mellett imádom, hogy Kardos, akárcsak a Csöpi filmekben, amikért viszont gyerekként is rajongtam és most is megnézem, ha belebotlok, bármelyiket századszor is, szóval akárcsak a Csöpi filmekben Kern, de ez a nő keményebb, okosabb és megold dolgokat, ellentétben Kardosdoktorral, aki inkbáb csak összekuszál dolgokat. Várom a következőt!

Hanna_Hévízen>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Magába szippantós, végig izgalmas, és valahogy az atmoszféráját különösen szerettem. Szívből ajánlom mindenkinek!

tothhenczedit>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Egy jó magyar krimi, valami, ami még inkább a miénk. Vagy hát az enyém. Hévízen nőttem fel, faltam a sorokat. A sztori több szálon fut, és érzem benne a folytatást, mit érzem, várom :) nagyon szeretem a női karaktereket a történetben♥

Chris>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Szlavicsek regényére nem csak azért keltette fel az érdeklődésemet, mert „hazai termék”, hanem mert egyik kedvenc műfajomban, a krimiben íródott. Ennek a műfajnak az az igazi szépsége, hogy nagyon sokféle formát ölthet: kedzve a hagyományos értelemben vett, Agatha Christie-félétől, a skandináv krimiken át, egészen A lány a vonaton-típusú grip-lit vonalig. A Légy/ott egy egészen különleges egyvelege a zsánernek, hiszen egyfelől már az első fejezettől tisztában vagyunk a gyilkos személyével, másrészt Kardos Júlia nyomozó sem válik kimondottan központi figurává. Számomra éppen ezért ez a regény kicsit közelebb áll egy drámai történethez, amelyben ugyan tényleg van gyilkosság (nem is egy) és nyomozás is, de nem ezek játsszák a főszerepet, hanem az, hogy látjuk széthullani a balatoni elithez tartozó családot, és rámutat arra, hogy mennyi minden húzódhat meg a csillogó felszín alatt. Ilyen értelemben sokkal inkább hasonlítható például a Hatalmas kis hazugságok című regényhez/sorozathoz (kinek melyikhez volt szerencséje).

Habár a sztori végig pörög, valamint a könyv terjedelme (300 oldal) és a rövid fejezetek pedig könnyedén elérik, hogy az ember szinte egyhuzamban elolvassa azt, mégis akadnak hiányosságai a történetnek. Számomra kicsit furcsa volt, hogy – tudtommal – Kardos Júlia nyomozóra épül a sorozat, ennek ellenére szerepe mondhatni elég csekély volt ebben a részben. Viszonylag későn lép színre a (73. oldalon) és a későbbiekben is a fejezetek nagy részében nem őt, hanem a Szendrei család tagjait láthatjuk. Munkájába kevés bepillantást nyerünk, nekem olvasóként nem volt meg az az érzésem, hogy az ő tudása ütött rést a pajzson. Ugyanakkor ő is egy izgalmas karakter – egy rövid fejezet erejéig megismerhettük az ő, fájdalomtól sem mentes múltját is –, szóval van benne potenciál, remélem, a következő kötetben ezeket ki is használja a szerző.

A fókusz tehát sokkal inkább helyeződik a Szendrei családra, akik szintén elég érdekes szereplői a történetnek. Szlavicsek igyekezett egy gazdag és befolyásos famíliát bemutatni, úgy érzem, ezt többnyire sikerült is neki. Különösen tetszett, ahogy Csilla fokozatosan döbben rá arra, hogy milyen ember is a férje a valóságban, hogy honnan származott a hatalmas vagyon, amit ő úton-útfélen szór. Az ő családi drámájukat sokkal inkább éreztem erősnek, mint a krimiszálat, ilyen tekintetben a szerző kellemes meglepetést okozott. Ahogy abban is, hogy stílusa meglepően olvasmányos, egyedül az tudott megakasztani többször, hogy sokszor nem lehetett azonnal tudni, hogy a fejezetek kiről szólnak igazán, kit látunk kívülről. Kétségkívül dramaturgiai szempontból ennek is megvan a feszültségfokozó hatása, de itt nem ezt éreztem, hanem azt, mintha a szerző csak szimplán elfelejtkezett volna arról, hogy nem csak neki, hanem az olvasónak sem árt tisztában lenni, hogy kit látunk kívülről. Sajnos, ugyanígy nem tudom azt sem hova tenni, hogy kaptunk három olyan fejezetet is, ami – a többitől eltérően – E/1-ben íródott – ennek a funkcióját sem láttam tisztán.

Szóval Szlavicsek Judit első regénye egy, ha nem is erősen, de a közepesnél mindenképp jobb debütálás. Az olvasó figyelmét könnyedén le tudja kötni, szereplőit többnyire jól használja, és a történetvezetésre sem lehet panaszunk. Bizonyos téren még fejlődnie kell, leginkább azon, hogy pontosan tudja, mit akar a középpontba helyezni, miről szóljon a regénye, de ezek a hibák könnyedén kiküszöbölhetőek. Én a magam részéről várom a folytatást.


Népszerű idézetek

Sippancs P>!

Néha egyszerűbb hallgatni, még ha az ember azért is jött, hogy beszéljen.

174. oldal

Sippancs P>!

– De a dolgok néha csak megtörténnek. Mi meg csak tesszük, amit tudunk. Néha azt se tudjuk, mit, miért. Csak azt, hogy így kell lennie. Mert így hozta az élet. Ezt a dobta a gép, ennyi.

86. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Fejős Éva: Csak egy tánc
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Marilyn Miller: A királynő
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Stephen King: A halálsoron
Ella Steel: Az indíték
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 2.