Légy/ott (Kardos Júlia 1.) 216 csillagozás

Szlavicsek Judit: Légy/ott

Egy ​feldúlt, fiatal lány indul haza éjjel egyedül egy szórakozóhelyről a kihalt Balaton-parti fasorban. Mikor meglátja a közeledő fényszórókat, először nagyon megörül. De aztán…

Kardos Júlia, az évek óta magányosan élő negyvenes nyomozó képtelen szabadulni múltjától, hiába menekül előle a Balatonhoz, a feldolgozatlan traumák oda is utána jönnek.

Pedig muszáj lesz összeszednie magát. Mert a fagyos februári tó egy fiatal lány testét dobja ki magából. És ez még csak a kezdet.

A szálak egy jómódú családhoz vezetnek, ahol a jólét és a tökéletes család látszata mögött sötét titkok rejtőznek. Egy apa, egy anya, egy fiú. Egy család. De mi tartja egyben? És mi szakítja szét?

És mi van, ha a család csak egy szó?

Egy többszáz lájkot és szívecskét begyűjtő poszt, egy cirádás ezüstkeretbe szuszakolt, mosolyba merevedett pillanat az elektromos kandalló feletti polcon?

És mi van, ha már nincs is.

És mi van, ha soha nem is volt.

A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Erawan, Budapest, 2022
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155652974
>!
Erawan, Budapest, 2020
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155652974
>!
Erawan, Budapest, 2020
304 oldal · ISBN: 9786155652981

Enciklopédia 7


Kedvencelte 13

Most olvassa 9

Várólistára tette 132

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Kovaxka P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Imádom, hogy ennyi jó krimit olvashatok hazai szerzőktől! Első könyvnek meg pláne remek, pár óra alatt kivégeztem, és azonnal nyúltam a folytatáshoz. Kardos doktor (!) ráadásul a Balatonnál nyomoz, ami fél siker – szerintem nem csak nálam. Kifejezetten igényes a stílus, engem a sok szemszög sem zavart. Persze vannak még kiforratlanságok, talán egy picivel rövidebb is a kelleténél, de nagyon ígéretes kezdet.

1 hozzászólás
Cukormalac>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Skandináv ízekkel fűszerezett, hazai környezetben játszódó light thriller, erős lélektani vonallal, szépirodalmi igényességgel “elkövetve.” spoiler kidolgozatlansága, a spoiler krimi-oldal elnagyoltsága ellenére azért elég biztató debütálás, melyben Kardos Júlia mellett megjelenik az írónő különleges hangulatfestő tehetsége is. (Nagyon noir, ez pedig különösen kedvemre való volt!) Az újgazdagok felszín alatti életének bemutatása sodor magával, minden fejezet egyre mélyebbre visz, összességében pedig nagyon leköt és valósággal repülnek egymás után az oldalak. Bár nem igazán tudja még, mit vagy kit helyezzen a középpontba, s kissé nehezen találja meg az egyensúlyt – a nyomozási folyamat mindenképpen lehetett volna erősebb spoiler –, cserébe abszolút kikapcsol, szórakoztat. Többet nem is vártam el tőle, arra ott volt/van a Hullámsír.

>!
Erawan, Budapest, 2020
304 oldal · ISBN: 9786155652981
Sippancs P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Hévíz, Keszthely, Pécs, a zenélő 67-es… félig baranyai, félig somogyi lányként igencsak megörültem, hogy ilyen közeli és ismerős helyekről olvashatok. Talán egy picit ez is benne van ebben a 4 csillagban, talán nem, mindenesetre engem vitt magával a történet. Tetszett a stílus, a sok szemszög, a nyomozás spoiler, és még az sem zavart különösebben, hogy a gyilkost már a 13. oldalon megismertem. Itt-ott persze lehetett volna kiforrottabb, és bő 100 oldallal hosszabb is, de első könyves szerzőtől ez nem rossz teljesítmény.
Tipikus egy délutános regény, aminek személy szerint várom a következő részét.

gyuszi64>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

2022/188, 59/149 eddigi értékelés

Átgondolt, jól megírt, erőteljes krimi. A hangulatfestés nagyon noir, néha már túlzottan is az (legalábbis az én ízlésemnek), ilyen regényt csak női szerzőtől kaphatunk… :)

Viszont a magyar(os) környezet teljesen hitelessé és indokolttá teszi az atmoszférát. Kicsit lehetne erősebb a nyomozási folyamat, de itt meg a realitás-faktor bírálhat felül.
Kiváló regény, első könyvnek egészen kiváló.

cseri>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Nagyon látszik, hogy első könyve a szerzőnek, vélhetően a második, aminek a százaléka is magasabb meg más kiadónál is jelent meg, már jobban sikerült. Titok van is meg nincs is spoiler. Kardos Júliát még nem érzem igazán nagyszerű és tehetséges nyomozónak, de remélhetőleg a későbbiekben majd kibontakozik. A hangulatfestéshez, miliőábrázoláshoz, jellemalkotáshoz van tehetsége a szerzőnek, még ha kissé felszínes is. A másik balatoni krimi-sorozattal ellentétben ezt tovább fogom olvasni, mert szerencsére azért ahhoz hasonló hülyeségek ebben nincsenek.

1 hozzászólás
klaratakacs P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Nálam a Balaton nyerő helyszín, de nemcsak ezért szerettem ezt a könyvet. A történet egyszerűnek látszik, egy lányt megöltek, sőt akár még azt is lehet tudni, hogy ki. De lehet, hogy mégsem ő. Sok életet családot megismerhetünk, a történet is több szemszögből mesélve halad előre. Talán egy kicsit többet is megtudhatunk volna mindenkiről, és a múlt történéseiről, de így is érthető volt minden.
A nyomozók közül a sorozatcím adó Kardos Júlia még egy kicsit távol van tőlem, de a kollegáját nagyon megszerettem. A következő rész már az olvasón van, nyári időtöltésnek jó lesz.

Bálint_Icus P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Egy fordított krimi – habár már a legelején tudjuk, ki a gyilkos, a puzzle darabkákat az írónő nem sorrendben, és elég izgalmasan tárja elénk, mígnem az végére már azt hisszük, hogy összeállt a kép… spoiler
Nagyon szeretem a képeket, amelyeket az írónő használ, a nyelvezete is nagyon megfogott, jó volt olvasni ezt a történetet. Engem vittek előre a információ-morzsák, oda kellett figyelni mindenre, és azon voltam, hogy összeszedjem mindet, szóval minél hamarabb el szerettem volna olvasni a könyvet :) Izgis volt, lebilincselő, még jó, hogy itt van már a folytatás is :)
Ami még talán hiányzott, az a karakterekből még egy picivel több részlet – bár így is elég jól megismertük őket, nekem hiányzott egy kicsit részletesebb kidolgozás, pl. Kardos Júlia, vagy Márk, vagy Mátyás alakjából is.
De összességében bejött nagyon :)

„Sokadszor fogadta már meg, hogy nem viszi bele a személyiségét a munkába, mégis újra és újra figyelmeztetnie kell magát. Pedig a tudat, hogy ez egyszer a múltban mekkora bajt hozott az életében, úgy jön vele évek óta, mint egy lekapcsolhatatlan uszály egy túlgondolt esküvő túlzásnak bizonyult esküvői ruháján. Aztán eldönti, hogy most mégis megnyílik ismét, ha kell. A bizalom most még olyan leheletvékony búrát von köréjük, ami a pillanat törtrésze alatt pattanhat el. Elég egy kimondott szó. Vagy egy elhallgatott.”

BBetti86 >!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Van már pár Balaton körül játszódó krimi. Szlavicsek Judit sorozatával bővítem most a saját köreim – az ő hősnője Kardos Júlia nyomozó, aki Budapestről helyeztette magát a Balaton partjára és old meg bűnügyeket.

A nyitány Lili esete, aki egy buliból nem ért haza. Eltűnt személyként keresték, míg hetekkel később elő nem került a holtteste. Kardos Júlia kapta az esetet. A csavar meg az, hogy nem hagyományos krimis a megközelítés, amit a fentebbi soraimmal megtévesztően sugalltam. Még csak azt sem mondanám nyugodt szívvel, hogy Júlia a történet főszereplője. Szlavicsek alapvetően fordított a nézőpontom.

Látjuk, hogy Lili elmegy a buliból. Látjuk, ki veszi fel, mikor és miért öli meg. Majd látjuk, hogy tüntet el mindent. Látjuk, a továbbiakban hogy reagál a környezet a lány eltűnésére. Olvasóként mindentudók lehetünk, akik mindent ismernek. Kardos Júlia szála csak egy a sok közül, és nem is a legfontosabb. Kicsit Columbo hangulatom volt tőle, annyi különbséggel, hogy nem kellett a ballonkabátosnak feltenni a kérdéseket, annyira követtük a szereplőket, hogy nélküle is rájöhettünk mindenre. Én élveztem is, hogy a gyilkos, a gyászoló, az ügyhöz kötődő egyéb személyek és a nyomozó szemszöge is megvan. Ez egy gyilkosság anatómiája, és nem csak a kinyomozása.

Megvan benne a guilty pleasure élmény is – nagyon mocskos titkokat rejtegetnek, és akad szappanoperás húzás is. Elég csak megnézni Gábor és Csilla házasságát. spoiler

Azt nem állítom, hogy teljesen logikus és a spoiler leleplezése is túl könnyen megy, de cserébe szórakoztató a regény. A borzadásos módon – újra és újra rá lehet döbbenni, hogy milyen aljasságokra képesek a szereplők.

Bőven van benne konfliktus, és akad egy-egy fordulat is, hiába tud az olvasó minden szereplőnél többet. Így tartja a feszültséget akkor is, amikor tudjuk kezdettől, ki a gyilkos és miért tette, amit.
Pörgeti az eseményeket, és nem viszi túlzásba a leírásokat. A Balatonról és környékéről akad pár, de az is éppen csak annyi, hogy behatárolja, merre járunk. Kis hangulatkeltés, de inkább a cselekmény, botrányok adják el a sztorit.

Nekem tetszett, vevő vagyok a folytatásra is. Talán Júlia is fontosabb szerepet kap, majd kiderül.

Maya >!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Úgy emlékeztem, hogy elég jó volt olvasni. Persze emlaradtam az értékeléssel. Most össze akartam szedni a gondolataimat, és rájöttem, hogy nem sok mindenre emlékszem.
Szóval a krimi szál nem lehetett annyira izgalmas, ha alig három hét alatt elfelejtettem. Újra bele kellett olvasgassak, hogy eszembe jussanak a dolgok.
Aztán beugrott, hogy ez a könyv tulajdonképpen az unalomról és a képmutatásról szólt. Elég sokan megitták a levét egyesek unalmának, a látszatoknak, annak, hogy egyesek egyszerűen nem látnak, csak vergődnek egy családnak nevezett mocsárban, vagy az önsajnálatban.

Borcsy P>!
Szlavicsek Judit: Légy/ott

Ez a 2. könyvem az írónőtől és ez is nagyon tetszett. Remek balatoni krimi volt.
Érdekes volt a bűntény és bár az elejétől fogva tudjuk, ki a tettes , nagyon érdekes volt, hogyan jön rá kardos Júlia nyomozónő a miértekre és hogyanokra.
Szeretem az író stílusát, a leírásokat. A karakterei érdekesek, szerethetők.
Szuper szórakoztató olvasmány volt.
5 csillagra értékelem.


Népszerű idézetek

B_Tünde>!

És parancsot teljesíteni jó. Nem kell gondolkozni. És el lehet felejteni, hogy felelős vagy azért, amit teszel. Vagy amit nem.
Pedig felelős vagy. Elfelejtheted ideig-óráig, de egyszer utánad jön úgyis.

Kapcsolódó szócikkek: felelősség · parancs
3 hozzászólás
B_Tünde>!

Mikor Keszthelyre költözött, hamarosan a szerelmese lett a tájnak és szenvedélyévé vált a környék felfedezése. Magányosan járta körbe a Balaton-felvidék tanúhegyeit, és hosszú órákig üldögélt a Szentbékkálla határában elterülő kőtenger szerteszét heverő, bizarr formájú hatalmas sziklái között, amik, mint egy durcás óriás dühében széjjeldobált és hátrahagyott játékai, a pleisztocén kor óta várták, hogy valaki újra örömét lelje bennük.

Sippancs P>!

Néha egyszerűbb hallgatni, még ha az ember azért is jött, hogy beszéljen.

174. oldal

_Katie_ P>!

A dolgok néha a legváratlanabb helyzetekben kerülnek a helyükre

_Katie_ P>!

Az emberek nem tudnak mit kezdeni azzal, ha valaki nincs jól. Inkább kerülik. Így egyszerűbb.

B_Tünde>!

Véletlenül akadt rá a hirdetésre, ami ingyenes kiállítást ígért a város sétálóutcájának közepén álló mozi emeletén a magyar költők hévízi látogatásairól. Egy árva lélek sem volt rajta kívül a tágas helyiségekben, ő meg órákig bogarászta Szabó Lőrinc a téli tóról írt szonettgyűjteményének faximiléit és a régvolt panziók vendégkönyveinek bejegyzéseit.
Senki sem járt arra, aki láthatta volna, ahogy sír József Attila kézírását olvasva, akit az Írószövetség juttatott el a fürdőhelyre, és aki a bőséges és finom étkezések iránti háláját vetette papírra.

Kapcsolódó szócikkek: fakszimile · József Attila · Szabó Lőrinc · szonett
Bálint_Icus P>!

[…] vajon mit hagy maga után az ember, mikor meghal?

maya75>!

Azon tűnődik, a nő idegesítő viselkedése vajon tudja-e fokozni a gyomrában felgyülemlett feszültséget. Arra jut, hogy ez a szürke kis veréb lehetne a világ legbűbájosabb teremtése, az sem változtatna a jelenlegi érzelmein: már most gyűlöli, és egy kicsit tart is tőle. Azok a nők, akiknek van munkája és még értenek is hozzá, mindig elbizonytalanítják.

46. oldal

Bálint_Icus P>!

[…] és a változatosság kedvéért most a fülei váltanak céklaszínre.
Mindkét nő igyekszik nem tudomást venni erről. Semmiképp sem szeretnék, hogy még nyomorultabban érezze magát. Kicsit mindketten szurkolnak is, hogy mielőbb túl legyen a zavarán. Ösztönös anyáskodás ez a nőknél: biztosítani, hogy a férfi férfinak érezhesse magát. Genetikailag kódolt, bár néha érdemtelenekre pazarolt nagylelkűség.

Bálint_Icus P>!

A dolgok néha a legváratlanabb helyzetekben kerülnek a helyükre: megváltást nyerünk, pedig nem is készültünk rá.


A sorozat következő kötete

Kardos Júlia sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton
Robert Bryndza: Lány a jég alatt
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Farkas Anett: A 33-as beteg
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Sarah Pearse: A szanatórium
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
J. D. Robb: Meztelenül a halálba
Chris Carter: Kivégzés