Karcok 1

tiborszerintabor P>!
Szerethető iskola

Egy iskolában többféle kommunikációs helyzet van: tanuló – tanuló, tanuló – tanár, tanár – tanár, tanár – igazgató, tanár – szülő, stb. A hagyományos közoktatásban a kommunikáció tekintélyelven alapul, merev, egyoldalú, személytelen – ami ilyen formában szorongást, feszültséget kelthet.
Egy szerethető iskolában a kommunikáció stílusa is szerethető: rugalmas, személyes és emberséges, egymásra figyelő és egymás megértésére koncentráló, egymás érdekeit és igényeit kölcsönösen figyelembe vevő. A témában ajánlok néhány könyvet az érdeklődők figyelmébe, inspirációképpen.

Kapcsolódó könyvek: Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje · Szabó Katalin: Kommunikáció felsőfokon · Marshall B. Rosenberg: Így is lehet nevelni és tanítani · Szitó Imre: Kommunikáció az iskolában · Szabó Éva: Szeretettel és szigorral · Zrinszky László: Gyakorlati pedagógiai kommunikáció · Varga Zoltán: Iskolai ártalmak · Jamie Walker: Feszültségoldás az iskolában · Borbély Sjoukje: A szülők és mi · Zrinszky László: Fejlesztő kommunikáció és kommunikációfejlesztés

Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje
Szabó Katalin: Kommunikáció felsőfokon
Marshall B. Rosenberg: Így is lehet nevelni és tanítani
Szitó Imre: Kommunikáció az iskolában
Szabó Éva: Szeretettel és szigorral
Zrinszky László: Gyakorlati pedagógiai kommunikáció
Varga Zoltán: Iskolai ártalmak
Jamie Walker: Feszültségoldás az iskolában
Borbély Sjoukje: A szülők és mi
Zrinszky László: Fejlesztő kommunikáció és kommunikációfejlesztés