Kitolás 48 csillagozás

Kalauz leendő apáknak
Szily László: Kitolás Szily László: Kitolás Szily László: Kitolás

Szily László, újságíró, horgász és apa, a magyar horgászirodalom Rejtő Jenője búcsút intett a csökös háglik, porongok és kékfarkúak bukolikus világának, és egy, a halaknál is nehezebben kiismerhető, viszont sokkal hangosabb élőlény felé fordította írói (és privát) figyelmét. Szily újságíró: pontos, jó megfigyelő, szenvtelen és objektív, Buster Keaton-i pofával képes leírni például, hogy kezében ecsettel, a frissen mázolt falat mellével leradírozva zuhan az újonnan vásárolt gyerekágyba. A pszichedelikus börleszkjelenetek mellett Szily gyakran rántja elő sajátos, akár szabadalomként is bejegyeztethető poéntechnikáját: közszereplőket rángat be vicces helyzetekbe, képtelen hasonlatokba…

>!
420 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633108420
>!
420 oldal · ISBN: 9789634331346
>!
Konkrét Könyvek, Budapest, 2007
246 oldal · ISBN: 9789637424335

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Szily László: Kitolás

Szily László: Kitolás Kalauz leendő apáknak

Nincs olyan gyermeket nevelő ismerősöm, aki nem mondja el nekem minden lehetséges alkalommal, hogy minél később alapítsak családot, mert utána bizony a kölykökről szól az élet, önmagunkra semmi idő sem marad. Ugyanakkor olyan melegség és fény költözik a szemükbe, amikor elkezdik panaszolni, hogy éppen milyen égbekiáltó tettet követett el a beste kölyke, hogy néha irigylem őket, mert olyan pluszt kaptak az élettől az engedetlen utódok által, amelyről nekem jelen pillanatban még fogalmam sincs. Világ életemben azt vallottam, hogy túlságosan egoista vagyok egy gyerekhez (többhöz pedig pláne), mostanában azonban egyre többször kapom magam azon, hogy olyan könyvek kerülnek a kezembe, amelyek meghozzák a kedvemet a családalapításhoz. Szily László könyve is ilyen, pedig nyoma sincs benne idealizálásnak, sőt, azt tudatosítja az olvasóban, hogy a gyereknevelés bozótharc, amelyet csak egyetlen titkos fegyver bevetésével lehet túlélni, nevezetesen a humorral. Ebben pedig nincs hiány ebben a vaskosnak tűnő (420 oldal), ámde meglepő gyorsasággal elfogyó nyomdaipari termékben, ami lehúzza az összhatást, azok az időnként picit ízléstelen rajzok, és pár politikai alapú vicc, de ennél több hibát nem nagyon tudok felróni ennek a rendkívül szórakoztató alkotásnak.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/02/01/konyvkritika_s…

>!
csucsorka P
Szily László: Kitolás

Szily László: Kitolás Kalauz leendő apáknak

Nagyon örülök, hogy ezt a könyvet még azelőtt kaparintottam meg, hogy a terheshormonok teljesen elborították volna az agyam, és feltámadott volna bennem a nőies önérzet, annak kapcsán, hogy egy nyikhaj terhességről meg vajúdásról, szülésről vicceskedik.
Olyannyira időben kezdtem olvasni, hogy még terhes sem vagyok. Következésképp parádésan szórakoztam néhány röpke órán át.
Az illusztrációk nagyon csúnyák, de sokszor szórakoztatóak és hát szép az, ami érdek nélkül tetszik.
Mindenki olvassa, aki humoránál van és még vagy már elég távol a gyermekvállalás nulladik és első lépéseitől.

És még valami: ha az olvasó nem eleve ellenséges pozicióból kezd neki, érezheti az író humorán átsejlő mérhetetlen szeretetet a kisded és a nőstény egyed irányába.
És ahhoz képest, hogy mennyire vicces, szerintem korrekten végig vesz minden felmerülő parát. Merthogy erről szól: arról, hogy „no para, biztosan parázni fogsz, és ez normális, nem tudlak róla lebeszélni, nem tudlak maximálisan megnyugtatni, de tessék, elmesélem enyéimet és közben nevethetsz egy jót és utánanézhetsz a neten, hogy mindennek ellenére sikerült életben tartanunk Boriszt.”

2 hozzászólás
>!
RandomSky
Szily László: Kitolás

Szily László: Kitolás Kalauz leendő apáknak

Már nem kezdő apaként a Kitolás egy részét a folyamatos bólogatás („ja, úgy van, ahogy mondja”) mellett nosztalgikus érzésekkel olvastam, és sokszor találtam benne olyat, ami valóban hasznos tanács (és bárcsak tudtam volna, mikor az én gyerekeim voltak ekkorák, bár az mák, hogy a kisebbik még ovis, nála még pont jól jön egy s más). Szóval teljesen komolyan mondom, hogy ha apának készülsz vagy már azzá lettél, és csak egy könyvet akarsz elolvasni erről az egészről, akkor ez legyen az. Közben rájössz, hogy úgyis kénytelen vagy teljesíteni megannyi dolgot, amit gyermeked anyja követel, tehát még számtalan további csecsemős-gyerekes könyv elolvasása is kinéz, de addigra már tudni fogod, mi a dörgés, és ez felbecsülhetetlen segítség lesz számodra.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-03-14+…

3 hozzászólás
>!
csigacica
Szily László: Kitolás

Szily László: Kitolás Kalauz leendő apáknak

Elég sokat nevettem rajta. Egy-egy mondatban magamra ismertem a várandósságom alatt. Nagyon jól eltalálták a hangnemet. Sajnos azonban volt pár megismételt leírás is.

>!
Judy22
Szily László: Kitolás

Szily László: Kitolás Kalauz leendő apáknak

Felejthetetlen, mikor az amúgy nem olvasó férjeddel egymás kezéből kapkodjátok ki a könyvet és heherésztek rajta…

>!
mezeinelli
Szily László: Kitolás

Szily László: Kitolás Kalauz leendő apáknak

Must have mindenkinek, akinek gyereke van (vagy lesz; de ha lesz, nem olyan vicces, mintha utólag gondolsz vissza az első év viszontagságaira). Egy délután el lehet olvasni, de akkor úgy, hogy az ember előtte jól kipisili magát, elolvassa, kiröhögi magát. Nem is tudom, mikor nevettem utoljára ennyt.

>!
Mano7
Szily László: Kitolás

Szily László: Kitolás Kalauz leendő apáknak

Nagyon jó az író humora, végigröhögtem a könyvet. Volt benne egy-két vontatott és erőltetettebb rész (pl.a rajzfilmek kifigurázása, vagy a családi utazások leírása), ezeket leszámítva tetszettek a témák. Terhességgel, szüléssel, gyerekneveléssel kapcsolatos alapigazságokat fogalmaz meg vicces és elég szókimondó stílusban. Aranyosak benne a grafikák is, olyanok mintha gyerekrajzok lennének.

>!
esőember
Szily László: Kitolás

Szily László: Kitolás Kalauz leendő apáknak

Lehúzni nem akarom (nem is teszem), mert gyakorló apaként mégiscsak nekem szól. Időnként mosolyogtam is rajta, sőt, egy-két humorosan hasznos gondolatot is találtam benne. De. Ez a fajta humor valakinek vagy bejön, vagy nem. Én az utóbbi vagyok.

>!
lilomama
Szily László: Kitolás

Szily László: Kitolás Kalauz leendő apáknak

Helyenként sírva nevetős: nagyon magára és gyerekeire ismer az ember olvasás közben, de van néhány kifejezetten unalmas szakasz az amúgy pörgős és olvasmányos könyvben, ettől csak 4 csillag.

>!
Yvycsajszi
Szily László: Kitolás

Szily László: Kitolás Kalauz leendő apáknak

Végigröhögtem, szenzációs!


Népszerű idézetek

>!
esőember

Ha meg tudod állni, ne kérdezz meg senkit a szülésről! Minél több sztorit hall az ember, annál inkább erősödik benne az érzés, hogy a Kannibál Holokauszt ehhez képest családi vígjáték.

58. oldal

Szily László: Kitolás Kalauz leendő apáknak

Kapcsolódó szócikkek: szülés
1 hozzászólás
>!
RandomSky

A kutya és a kisgyerek automatikusan a legjobb barátok lesznek, ha a felnőttek be nem kavarnak, például azzal, hogy a saját félelmükkel megijesztik a kicsit. Mielőtt sikoltozni kezdesz, amikor egy kutya – akár a sajátod, akár másé – a gyerekhez közelít, gondold át még egyszer, hogy a csöppség azért biztosan nem fog megijedni tőle, mert olyan óriási és szőrös, hiszen te például valószínűleg nagyobb vagy a legnagyobb kutyánál is. A te rémületedet viszont azonnal megérzi a kis kopasz. Ha az elején figyelsz, hogy egy túl lelkes kölyök nehogy ráugorjon vagy hirtelen megnyalja az arcát, biztosan nem fog félni tőlük. Azért érdemes résen lenni, mert egyetlen rossz élmény hónapokra, vagy akár végleg félőssé teheti a gyereket.

109. oldal

Szily László: Kitolás Kalauz leendő apáknak

Kapcsolódó szócikkek: kutya
>!
esőember

Van gyerek, amelyik komplett slágereket büfög el kaja után, van, amelyik csak egyet-kettőt büffent.

78. oldal

Szily László: Kitolás Kalauz leendő apáknak

>!
esőember

Esetleg úgy érezzük, hogy mindennek vége, a napfény elvesztette azt a speciális összetevőjét, ami eddig kedvet csinált a felkeléshez?

18. oldal

Szily László: Kitolás Kalauz leendő apáknak


Hasonló könyvek címkék alapján

Patik László: Apás szülés és egyéb viszontagságaim hiteles története
Hercsel Adél: AnyukaLand
Herczeg Zsolt: Büfik és bukások
Willy Breinholst: Hurrá, apa lettem!
Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek
Sz. Makó Hajnalka – Veszprémi Béla (szerk.): A párkapcsolattól a gyermekágyig
Pascale Chombart De Lauwe – Véronique Méry: Kis babakönyvtár
Robert Richter – Eberhard Schäfer: Apukák könyve
Rebecca Eckler: Kicsináltak!
Székely András: Jöttek, láttak, legyőztek