Ördög ​a falon 76 csillagozás

Szilvási Lajos: Ördög a falon Szilvási Lajos: Ördög a falon

Gondatlannak ígérkező balatoni víkend. Öngyilkos lány a szomszédos villában. Mi történt, hogyan juthatott el az öngyilkossági kísérlethez egy ilyen fiatal élet? – ez a kérdés nem hagyja nyugodni Tatárt, a kormánytisztviselőt, aki esetről esetre kínos ügyekkel foglalkozik. Utat tévesztett fontos beosztású emberek botlásainak vagy bűneinek jár utána a törvények és a törvényesség védelmében. S míg kideríteni igyekszik az okokat, összefüggéseket, társadalmunk egyik fontos gondja rajzolódik ki egyre élesebb vonásokkal: egymástól elidegenedő szülők és gyerekek sorsa, egy rosszul értelmezett, elviselhetetlen és mégis elfogadott életforma gúzsába kötve, egy család értelmetlen vegetáló élete azon a szinten, amit köznapi kifejezéssel a „társadalom krémjének” szokás nevezni… A nyomozás során Tatárban a fiatal vonzó ügyvédnő váratlan szenvedélyeket szabadít fel, s így már nemcsak az öngyilkos gyereklány sorsáért, de önmaga megkísértett hűségéért is küzdenie kell.

Eredeti megjelenés éve: 1972

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1991
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631542998
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1979
ISBN: 9631513459
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1979
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631513459

2 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Deák Tibor · Peterdi Mihály · Tatár Márton


Kedvencelte 9

Most olvassa 8

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

KBCsilla P>!
Szilvási Lajos: Ördög a falon

Gyerekkorom nagy szerelme Szilvási Lajos, sok könyvét elolvastam akkoriban, bár csak felnőtt fejjel derült ki, hogy nem értettem teljesen a lényegét, de az akkor nem számított.
Akkoriban, kamaszfejjel láttam benne a szerelmet, a boldogságra vágyást, de nem éreztem a rendszer igazságtalanságait, persze, mert még nem tudtam róla szinte semmit.
Ma már értem.
Mint ahogy ebben a könyvben is, amelynek alcíme lehetne, hogy: avagy Tatár, a pszichológus. Ő az ugyanis, aki mindenkit meghallgat, mindenkit látszólag megért, vagy éppen kritizál és megpróbál a helyes útra terelni.
Csak éppen önmagát nem sikerül.
Hiszen érett, felnőtt fejjel bedől – mint oly sok férfi – egy szinte csitrinek, aki ráadásul fiús hangú hisztérika.
A mellékszál az öngyilkosság, a nyomozás, és azt is mellékszálnak érzem, ahogy az ügyvédnő próbál kikecmeregni a tapasztalatlanságából, és ahogyan eljátssza védencének a nagy mindenhez értőt, a megmentőt.
A könyvnek vannak persze hibái, amelyek egy részét fel is soroltam, de emellett azért olvasható, élvezhető.
Csak nem szabad belegondolni az akkori rendszerbe, mert akkor még jobban belemélyedek a kritikába.
Ami nem lenne teljesen igazságos, hiszen ha olyan volt a világ, hát olyan volt.

robinson P>!
Szilvási Lajos: Ördög a falon

Jó volt egykor Szilvásit olvasni, nagyon nem is volt más „sztár-író”. Ez a regénye valahogy vegyes érzéseket keltett bennem. A nő hiszijei miatt talán? Na, a fiatal öngyilkos lány is érdekes eset volt a történésekben.. Nem lett kedvenc.

Frank_Spielmann I>!
Szilvási Lajos: Ördög a falon

Szocialista ponyva. Ahhoz képest igényes, bár a fiatalokat igencsak mesterkélten szólaltatja meg. Móriczra emlékeztet, csak nem rázza meg az embert.

És persze hazug is, rejtetten:az ilyen nemes lelkű parlamenti dolgozók nem léteztek, mert aki valóban tisztességes, az nem kerül ilyen pozícióba. Hiába a sok rendszerkritika, ami akkoriban menő volt, mégis hiteltelen.

Parlandorka IP>!
Szilvási Lajos: Ördög a falon

Furcsa elegye ez a könyv egy kriminek, egy romantikus-lélektani történetnek, és persze a hetvenes évek politikai légkörének, de becsületére legyen mondva, hogy egyiket sem didaktikusan műveli.
Nincsenek benne kiemelkedően szerethető karakterek. Viszont ami nagyon érdekes számomra, az a nyelvezete. Nagyon szépen elkülönül egymástól az akkori húsz évesek és a negyvenesek szlenghasználata.

viidori I>!
Szilvási Lajos: Ördög a falon

Vannak ezek a könyvek, amik gyerekkorom óta kacsintgatnak rám a szüleim polcáról, és várják, hogy sorra kerüljenek. Szilvási mellett sorbaáll Passuth-tól az Esőisten siratja Mexikót, Berkesitől a Sellő a pecsétgyűrűn és Fejes Endre Rozsdatemetője is. Nem feltétlenül az Ördög a falon volt a vágyott mű Szilvásitól, de ez akadt a kezembe a nyaralóban és elvitt a balatoni víkendés nyomozás ígérete, hogy aztán ott találjam magam egy végletekig becsületes társaságban, ahol szépen építik a szocializmust és egy olyan szerelmi fellángolásban való szenvedésben, aminek az égegyadta világon semmi alapja nem volt, mégis oldalakon keresztül tudtak dagályoskodni és vergődni rajta. Amolyan ’70-es évekbe visszacseppentő nyári ponyva, ami száradás után smemiféle nyomot nem hagy.

2 hozzászólás
mikkamanka>!
Szilvási Lajos: Ördög a falon

Szilvási, köszönöm!
Ezzel talán mindent el is mondtam. Mindenesetre rég akadt a kezembe olyan könyv, amit ekkora élvezettel olvastam.
Nagyon tetszett a korrajz, tetszettek a karaktrek, szinte a szemem előtt láttam az eseményeket. Gyerekkorom javát átitatta a szocializmus, nekem még volt némi kis részem az akkori világból. Nem sok ugyan, de ahhoz elég, hogy segítsen jobban elképzelnem, megértenem a Szilvási által ábrázolt világot, helyszíneket, hangulatot.
Döbbenetes élmény volt, ahogy szembesültem a szereplők magányával, az egymástól elhidegült emberekkel, akik amúgy egy családot alkotnak, egy fedél alatt élnek. Hivatalnokok, akik maximálisan kiszolgálják a rendszert, de a családi életük csak egy kirakat, egymásra már se idejük, se energiájuk. Először furcsa volt, hogy Tatár előtt mennyire megnyílnak olyan emberek, akikkel nem hogy napi kapcsolatban nem állt előtte, de nem is ismerték egymást. Ahogy haladtam előre az eseményekkel rájöttem, hogy ezt az a pillanatnyi öröm válthatja ki az belőlük, hogy érzik, hogy van valaki, aki akkor tényleg odafigyel, tényleg meghallgat és nem ítélkezik fölöttük. Megnyílnak, s az ember azt érzi rajtuk, hogy megkönnybbülnek attól, hogy végre elmondhatták.
Ennek a társas magánynak állít kontrasztot Tatár baráti társasága, akik törődnek egymással, segítik egymást, észreveszik, ha valaki közülük meginog, érzelmi válságba, vagy csak érzelmi viharba keveredik. És ott vannak egymásnak bármikor, megjelennek, beszélgetnek, támogatják egymást. Pedig mobiltelefon még nem volt, saját autó se nagyon… De mégis a legjobbkor toppannak be egymáshoz, folyamatosan jelen vannak egymás életében.
Tetszett. Nagyon.
És még valami. Lehet, hogy ma már nem kommunizmusnak, szocializmusnak hívjuk, de az az érzésem, hogy ma is így működik az establishment …

AeS P>!
Szilvási Lajos: Ördög a falon

Annyira imádok olvasni a szüleim boldog fiatalkoráról, hogy elnézem Szilvási összes unalomig ismételt szófordulatát és a néha modorosblogra kívánkozó stílusát. Ez a regény meg nem elég, hogy hetvenes évek, hanem nyári és balatoni is, egy kis nyomozgatással megfejelve.
Már rég eszembe jutott, hogy elviszem magammal a Balatonra, és meglesem, hogy mi változott az elmúlt negyven évben. Gyanúm szerint minden és semmi.

Zsuzsanna_Buday>!
Szilvási Lajos: Ördög a falon

Ez de jó volt. (Milyen jó lett volna kevesebb megszakítással olvasni…) Emberi gyarlóságok, bűnök amiket megbánunk, és nem szándékosak, de semmissé akkor sem tehetők. És féltő gondoskodás, amit sosem értékelünk eléggé, mert a hétköznapokban olyan észrevétlen. Nekem ilyesmiket mondott ez a regény. De adott izgalmakat, fülledtséget, érdekes (ugyanakkor elképzelhető, valóságos) karaktereket, beleélős korrajzot. Szilvási Lajos valamit nagyon tud, bár csak kettőt olvastam tőle, de eddig odavagyok…

Zina>!
Szilvási Lajos: Ördög a falon

Újraolvasós az Ördög a falon, és felküzdötte magát képzeletbeli Szilvási-dobogómra is, ahol a Kipárnázott kaloda és az Egymás szemében társaságát élvezheti.
Ne fesd az ördögöt a falra! – ha cinikus akarok lenni, ez körülbelül annyit tesz: ne beszéljünk a tabukról, nehogy aztán megelevenedjenek. És még így is megeshet, hogy – minden gondos elhallgatás és kulturált látszat ellenére – egy államtitkár 18 éves lánya öngyilkosságot kísérel meg, és egy magas beosztású, lelkiismeretes, erkölcsös életet élő férfi arra érez kísértést, hogy ki- vagy legalábbis félrelépjen a házasságából. Ördögünk pedig vigyorog a falon.
Tatár Mártont megkedveltem, a fiúkat és Olgát úgyszintén, míg Gabi nekem inkább a szenvelgő és hisztérikus, mintsem az őszinte és szenvedélyes nő mintapéldányának tűnt.
Kedvenc korszaknak számít a ’70-es évek, tehát alapból vevő voltam a regény hangulatára, ugyanakkor itt is érvényes Szilvási könyveinek kettőssége: egyfelől remek korrajzok, másfelől random felbukkannak bennük olyan nézetek, megnyilvánulások, amelyek – úgy tűnik – évtizedek múltán is kikoptathatatlanok a mi magyar valóságunkból.

kávésbögre P>!
Szilvási Lajos: Ördög a falon

Szeretem Szilvásit. Szeretem, hogy reálisan látja a világot, szeretem, hogy az utolsó porcikájukig jellemzi a szereplőit. Nem mond ítéletet, hagyja, hogy az olvasóban alakuljon ki, hogy mennyire kedveli a karaktereket. Hétköznapi emberek érzelmeiről ír, s talán ezzel éri el, hogy mindenki azonosulni tudjon velük, hogy mindenki érezze azt, amit a szereplői.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

kávésbögre P>!

– Ha akarod, teljesítem három kívánságodat, már amennyiben a szerény plébániám adottságaihoz méretezett igényekkel állsz elő.
– Bízhatsz hagyományos igénytelenségemben. – Deák megráncolta a homlokát. – Első kívánságom, hogy valld be, hol tartod a tartalék konyakot. Második kívánságom, hogy add elő. A harmadik pedig, hogy essünk neki.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Deák Tibor · Peterdi Mihály
kávésbögre P>!

Nem lehet belevándorolni valahová a világba, repülőgéppel se lehet olyan messzire menni, hogy megszabadulj a gondolataidtól, mert azokat magaddal viszed. Magadtól kellene megszabadulnod, hogy megszabadulj a gondolataidtól.

384. oldal

5 hozzászólás
kávésbögre P>!

Szépséges virág a szerelem, ám legyen elegendő bátorságunk, hogy szörnyű szakadék szélén szedjük.

Bevezető idézet

kávésbögre P>!

Én megpróbálok aludni. Akkor nem érzem, hogy egyedül vagyok. Az alvás megvéd. A gondolkodástól is megvéd.

374. oldal

6 hozzászólás
kávésbögre P>!

Ítélekezni akart emberek felelőtlen tettei felett, és most ott tart, hogy csak önmaga felett ítélkezhet.

394. oldal

zsofigirl>!

[…] aki azt akarja, hogy kitűnjön a többi közül, azért akarja, hogy a többiek befogadják maguk közé.

145. oldal

1 hozzászólás
zsofigirl>!

[…] Nos, üljünk le valahol, komoly beszédhez ülni kell.
– Igen, a komolytalanokat állva mondják. Minden ünnepi szónok állva beszél, én is kiszúrtam már.

390. oldal

kávésbögre P>!

Mert kalandra minden nőnek nyílik lehetősége, függetlenül a küllemétől és a társadalmi helyzetétől.

245. oldal

15 hozzászólás
vilmos>!

Az én tüskéim nemcsak kifelé szúrnak, engem is kínoznak, mert befelé is nőnek.

_ada >!

Róza néninek arany szíve van, bár erről még egyetlen ékszerész se adott írást.

323. oldal, 4, Vízöntő (Szépirodalmi, 1991)


Hasonló könyvek címkék alapján

Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton
Kristóf Attila: A csónakázó gyilkos
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Farkas Anett: A 33-as beteg
Sienna Cole: Elmejáték
Csabai László: Szindbád, a forradalmár
Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda
R. Kelényi Angelika: Szédítő Balaton
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász