Kipárnázott ​kaloda 53 csillagozás

Szilvási Lajos: Kipárnázott kaloda Szilvási Lajos: Kipárnázott kaloda Szilvási Lajos: Kipárnázott kaloda Szilvási Lajos: Kipárnázott kaloda

A ​szerzőnek ez a regénye 1945-46 telén játszódik a háború utáni infláció egyre fokozódó tombolása idején. A regény főszereplője a húszéves Molnár Kristóf műegyetemi hallgató, aki amerikai fogságból tér haza s próbál talajt fogni a körülötte kavargó világban, próbálja célját lelni életének. Fortyogó kráter körülötte az élet, az éhség és az országos nyomor változásért kiált, és Kristóf különféle erők metszéspontjában ismeri meg a dolgozó kisemberek életét éppúgy, mint a felső tízezer irreális jólétét, bepillantást nyer az egymással viaskodó politikai erők küzdelmeibe, magas régiókban egymást keresztező politikai szándékokba és a külvárosok egyszerű élni akarásába. Fehér izzásig hevülő szerelem egy bankár lányával, Barbarával, éjszakai verekedés vetkőztetők bandájával, leszámolás egy lánykereskedő bűnszövetkezettel, titokzatos autóút Bécsbe hatvanezer dollár miatt, az élet produkálta feszültebbnél feszültebb események alakítják ennek a fiúnak a kétségek között őrlődő jellemét,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1969

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szilvási Lajos könyvei Alinea

>!
Alinea, Budapest, 2010
430 oldal · ISBN: 9789639659506
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1982
500 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631520536
>!
Kossuth, Budapest, 1972
500 oldal · keménytáblás

1 további kiadás


Enciklopédia 13


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bakcsó>!
Szilvási Lajos: Kipárnázott kaloda

Sokan lenézik az írót, számukra Szilvási a szocialista ponyva egyik képviselője. Nos, engem sosem zavart mit gondolnak mások. Engem nem rettent meg ez a két szó. (szocialista, ponyva).
Mert mi is a ponyva? Nagy példányszámban készült, mindenki számára olvasható. – ezzel nincs baj.
Szocializmus? Abba születtem, így maximum nosztalgiázhatok…

A történet egy olyan képet festett elém a háború utáni országról, érzésekről, amit az író láthatott, átélhetett, én viszont csak tanultam. Mégis ábrázolásmódja alapján ott éreztem magam a Széll Kálmán téren (ha korábban olvasom, lehet, nem is tudom, hol van az :) ), vagy Angyalföldön.

Szédültnapraforgó>!
Szilvási Lajos: Kipárnázott kaloda

Első Szilvási könyvem és örülök, hogy ezzel kezdtem (bevallom nem szeretem azokat a könyveket, amelyeket mindenki olvas:) Egy kolléganőm akarta kölcsönadni egy másik kolleganőnek, de mivel betegállományba került a kislányával, így felajánlotta nekem, ha érdekel, én úgy is gyorsabban olvasok címszóval. Kapva kaptam az alkalmon. Jókor is jött, mert több, mint 2 órát vártam a sürgősségin, így legalább nem unatkoztam.
Végig lekötött a történet, pedig alapjában véve a háború utáni időket olvasva iszonyatos volt. Nem volt tüzelő (örökké fáztak) alig volt élelem, penicillin hiányában sok beteg meghalt a kórházakban…de bemutatta a másik oldalt is, ahol volt jólét, autón utazás, meleg otthon, estélyek. Én örültem neki, hogy Barbarával elváltak útjaik. A főhős, Kristóf egy szerény fiú, akihez Évát képzeltem el. Sok szereplővel dolgozott az író, de nálam mindig is Kristóf és Éva voltak a favoritok. Sok-sok idézetet szúrtam be, amik a mai napig is nagyon-nagyon aktuálisak. Nem sokat változott a világ, annyi kivétellel, hogy azóta nem volt háború, mégis elég szomorú az élet. Nagy a különbség gazdag-szegény közt.
Ha Szilvási összes műve ilyen, akkor ide nekem izibe :))

1 hozzászólás
takiko>!
Szilvási Lajos: Kipárnázott kaloda

Az van Szilvásival, hogy általában akkor veszem kézbe a könyveit, amikor épp nincs semmi más olvasnivalóm. Kelletlenül lefekszem vele az ágyra, elkezdem, és aztán nem tudom abbahagyni. Nem tudom hogy csinálja, de szinte az összes könyve ilyen hatással volt rám. És most az a nagy helyzet, hogy bár nagy gyűjtemény van itthon Szilvási könyvekből, ez volt az utolsó, már mindet olvastam. A többit kénytelen leszek könyvtárból beszerezni. És be is fogom.

1 hozzászólás
AeS P>!
Szilvási Lajos: Kipárnázott kaloda

Szokásos Szilvási-stílus, szokásos történetvezetés, szokásos agit-prop, szokásos karakterek, de nem vágytam semmi extra élményre, csak egy kis nyugodt olvasgatásra, és ez sikerült. Plusz egy csillag azért is jár, mert szokás szerint BKV-n (is) olvastam, és fel-feltekintve egészen megdöbbentett, hogy nem látok háborús romokat, meg kenyérjeggyel sorban álló embereket.

Minka>!
Szilvási Lajos: Kipárnázott kaloda

Ebbe a műbe kicsit több jutott a politikából, de megértem. A haború után mindenki remélte, hogy egy jobb világ következik.

peonia>!
Szilvási Lajos: Kipárnázott kaloda

Már régen olvastam olyan Szilvásit, ami nagyon tetszett volna, úgyhogy kifejezetten megörültem ennek az első oldalak után. Lebilincselt, letehetetlen, izgultam a főszereplőért, és kíváncsi voltam, mi lesz vele, hogyan alakul a sorsa. Továbbá árnyaltabb képet kaptam a háború utáni Magyarországról, aminek különösen örülök. Nagyon tetszett.

szikla132>!
Szilvási Lajos: Kipárnázott kaloda

Miután végeztem az Egymás szemében c. művel, elhatároztam, hogy amennyi Szilvásit megtudok szerezni annyit meg is szerzek. Olvasgattam Szilvási könyveinek fülszövegét gondolkoztam, hogy melyiket is kéne olvasnom. A Kipárnázott kalodának megnyerő volt a története elsőre szóval ezt választottam. Az Egymás szemében után egy teljesen másik világba csöppentem. A Második világháború utáni borzalmak, romos város stb. De nekem ez is tetszett, sőt nagyon tetszett néha alig tudtam letenni. Az értékelésem pedig azért nem 5 csillag, hanem „csak” 4,5, mivel számomra már kicsit sok volt a politika. De elmondhatom, hogy legalább szereztem valamennyi fogalmat az akkori helyzetről…

redBuba>!
Szilvási Lajos: Kipárnázott kaloda

Eredetileg a férjem ötlete volt, hozzuk el az összes Szilvási könyvet a szülei lakásából és olvassuk el újra őket. Nekem eddig hármat sikerült, az Apassionata és az Egymás szemében mellett a Kipárnázott kaloda-t. Ez utóbbi volt az első, amelyikbe belekezdtem, és kíváncsian faltam a fejezeteket, mivel a második világháború utáni közvetlen évek történelméről elég keveset tudtam. Az élelmiszerhiány, a bandák fosztogatásai, a feketézés, a szegények és a még gazdagok élethelyzetének különbözősége, nyomasztó és igazságtalan. A főhős hazatérve az amerikai fogságból megpróbálja megtalálni önmagát, az ő tépelődése, útkeresése, ezen kívül két nő szerelme közötti döntése is nehéz feladat számára. Mai szemmel olvasva számomra helytelen az ő döntése, vagy legalábbis kissé naiv; annak idején amikor még a régi rendszerben olvastam a regényt, valószínű másként vélekedtem. A szereplők érzései még bizakodóak, várják az új és szép jövőt, építeni akarják az új hazát. Mindentől eltekintve ezek pozitív célok, amik akár meg is valósulhattak volna…


Népszerű idézetek

Szédültnapraforgó>!

…a világ rossz, azt kell megváltoztatni: ne legyenek gazdagok és szegények, hanem mindenkinek legyen meg, ami ahhoz kell, hogy embernek érezhesse magát…

371. oldal

1 hozzászólás
takiko>!

Lehet, hogy béke azzal kezdődik, hogy az emberek újra kezdik tisztelni a halált?

126. oldal

Szédültnapraforgó>!

Egyik napról a másikra él az ember. Már ott tartunk, hogy senki se szégyelli a nyomorúságát. Inkább azt takargatják az emberek, ha valami jóhoz jutnak.

84. oldal

2 hozzászólás
Szédültnapraforgó>!

Aki nem dolgozik, annak van pénze, annak van mindene, aki meg dolgozik – nézzetek magatokra –, a tisztességtől kilóg a gatyából a segge.

328. oldal

Szelén>!

Le van szarva a magántulajdon. Legyen mit magadra húznod, naponta egyszer jóllakhass, legyen cigarettád, legyen egy darab szappanod, slussz.

Bogyi>!

A nosztalgia gyönge kábítószer, Kristóf.

266. oldal (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1982)

Kapcsolódó szócikkek: nosztalgia
búzakalász>!

Van egy régi kínai átok: élj érdekes időkben. Te azt mondod, rohadt élet. Én azt mondom, érdekes idők. Beleszülettünk, ezt kell élnünk.

456. oldal

Kapcsolódó szócikkek: átok · élet · kínai · nehézség · sors
Barbara_Valendorfean>!

Előbb-utóbb a jótékonyság is nyűggé válik.

8. oldal, 1. fejezet - Mégis haza

Kapcsolódó szócikkek: jótékonyság
Barbara_Valendorfean>!

Barbara elmosolyodott:
– Optimistának születtetek. Apám is, te is.
– Kevés, ha az ember optimistának születik. Meg is kell őrizni az optimizmust.
– Ezt milyen iskolában tanítják? Szívesen beiratkoznék oda.

377. oldal, 13. fejezet - Ketten idegenben

Kapcsolódó szócikkek: optimizmus

Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Klára: Hová álljanak a belgák?
Szabó Magda: Katalin utca / Ókút
Fehér Klára: A tenger I-II.
Thury Zsuzsa: A tűzpiros üveggömb
Zoltán Gábor: Orgia
Csohány Gabriella: Kórház mécsvilágnál
Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz
Takács Tibor: Halló, Tartsay lakás?
Szász Imre: Ménesi út
Berkesi András: Küszöbök