És ​mégis őrizetlenül 167 csillagozás

Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​hatvanas évek elejének fiataljairól szól e regény, arról a nemzedékről, mely az első a „békebeli” nemzedékek sorában: a háború alatt kisgyermek volt, vagy éppenséggel később született, s az ötvenes évek megrázkódtatásaitól is jobbára megkímélődött. Így érthető módon éretlenebb fővel került ki az iskolapadból, mint az előtte járók, s ez még azok számára is válságossá tette az életben a felnőtt létben való elhelyezkedést, akiket szerető szülői otthon gyámolított. De hiszen a regény főszereplője, Ádám számára éppen ebből következett a legelső és legnehezebb feladat: az elszakadás, az önállósulás. Ő ezt kamaszos szögletességgel nagyon végletesen hajtja végre. Nemhogy balatoni szerelmi kalandját és kibomló szép szerelmét titkolja el szülei előtt, hanem még hősies vállalkozását is, hogy első éves medikusként kikötői rakodómunkásnak áll be, mert sokkal több pénzre van szüksége felnőtt élete első pillanatától kezdve, mint a neki csordogáló zsebpénz. Helyzetét ez a titkolózás esztelenül… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1964

Tartalomjegyzék

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1983
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 963152468x
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1974
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631500993
>!
Magvető, Budapest, 1964
462 oldal · Illusztrálta: Molnár Ágnes

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 24

Most olvassa 8

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

AeS P>!
Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül

Ha szeretted az Egymás szemében szerelmespárját, de túl fiataloknak tartottad őket, na pláne a cuki szerelmüket, ha azt gondoltad a problémáikról hogy nem valódiak, hogy ebcsont beforr, vagy ha nagyon tetszett, de kinőtted, és valamivel felnőttebre, de azért még mindig ifjúságira vágysz, akkor az És mégis őrizetlenül Ádámját és Mariannját neked írta az öreg Szilvási.
Ez egyáltalán nem a fiatalkori szerelem szépségeiről szól, ha pillangókra, rózsaszín ködre, boldog végre számítasz, ne tedd – ez az első fájdalmak, első lemondások, első csalódások regénye. Iszonyúan tetszett!

4 hozzászólás
Ildó P>!
Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül

     Az eddig általam olvasott két Szilvási-kötet után botlottam bele a 7szoba könyves blog bejegyzésébe Szilvásiról, melyben @csucsorka a kedvenceiről ír. Ezután egyértelmű lett számomra, hogy azok közül kell kiválasztanom a következő olvasmányom az írótól. Nem csalódtam!
     Azért esett a választásom az És mégis őrizetlenülre, mert már a címe teljesen megfogott. Mit rejthet egy könyv, melynek ilyen gyönyörű már a címe is? Kalandot, szerelmet, félreértést, titkolózást, szülői féltést, baráti támogatást, önzetlenséget, csalódást, és ennek különböző árnyalatait, egy szóval az életet. Amit már Szilvásitól én is megszokhattam, teszi mindezt olyan finomsággal, aprólékossággal tálalva, ahol a ki nem mondott szavaknak van a legnagyobb súlya.
     És mindemelett a korábban már tapasztalt elképesztő alapossággal mutatja be egy elsőéves orvostanhallgató egyetemi mindennapjait is. Ahogy az Egyszer-volt szerelem Péterének erdőmérnöki tanulmányait is remekül testközelbe hozta az olvasó számára. Ádám is az első pillanattól kezdve szerethető karakter, aki bebizonyítja, mi mindenre képes.
     Összeségében nem volt rám akkora hatással ez a könyv, mint a már említett Egyszer-volt szerelem, de valamit mégis adott, visszaadott valamit. Néha kellenek azok a könyvek, amelyek visszaadják a lelkemnek azt, amit más könyvek elvettek, azt a hitet, melyet más könyvek megingattak, hogy igenis lehet szépen írni a fájdalomról is, a csalódásról is, melyek minden élet velejárói, még ha nem is egyformán jut belőle mindenkinek. És lehet szépen is emlékezni!

2 hozzászólás
robinson P>!
Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül

Kétségtelen, hogy nem a rózsaszín kamaszkori szerelemről mesél. A dráma borítékolható. Asszonysorsok, férfilelkek anno… mi lenne, ha beszélnének őszintén, ha probléma van? Mert az akad és fokozódik. Anyu sorsa, éa fiatal Mariannra ami vár, és a szerelemnek hitt varázs múlik, Ádám csalódik és tényleg férfivá érik, nem csak az ágyban.
Elképesztően jó korrajz és nem csak az árak miatt.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/08/szilvasi-31.html

4 hozzászólás
csucsorka P>!
Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül

Azt hiszem, az összes elolvasott könyve közül ez a legkedvesebb nekem.
Szerintem az mindig sokat elárul egy könyvről, hogy hány sorát tudja az ember fejből és hány éven át. Meg az is, hogy emlékszem arra, merre jártam, mit csináltam miközben olvastam. Kit szerettem közben. Így lehet igazán eggyé válni egy regénnyel – ebben pedig minden potenciál megvan, hogy eggyé váljunk vele. Főleg tizenhat éves kamaszként.
Propaganda, sorok közti furcsaságok ide-vagy oda, szerintem ezt senki sem tudta Szilvási után csinálni.

4 hozzászólás
HHajni>!
Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül

Fájdalmasan keserédes történet a bizalomról, törődésről, szeretetről, felelősség vállalásról.
Sajnos a kételkedés, bizalmatlanság sok mindent tönkre tesz, aminek manapság van alapja.
Abban az időben talán ez még nem így volt.
Sajnálom ezt a két fiatalt. Máshogy kellett volna alakulnia a történetüknek.

Tiger205>!
Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül

Ádám idealizált, ezért kevéssé hihető – élő ember. Marad regényalak.
Ádám szimpatikus.
Ádám szerethető.
Ádám idióta módjára viselkedik – MEGÉRDEMLI ami történik vele.
aztán rájövök – ilyen idősen én is idióta módon viselkedtem, főleg a lányokkal

Mariann csinos.
Mariann okos.
Mariann szerethető.
Mariann ingatag (hja, asszonynép – Szilvási imádj a a sztereotípiákat)
Mariannt nem értem a döntése(i) miatt – nem is tudtam teljesen megszeretni.
aztán rájövök, milyen hülye döntéseket hoztam én is ilyen idős koromban

2 hozzászólás
Nikkincs>!
Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül

Szilvásinak nálam eddig nyert ügye van. Szeretem a regényeinek témáit, szeretem a megalkotott karaktereit. Most is érdeklődéssel olvastam két, a felnőtté válás kapujában álló fiatal próbálkozásait, hogy legyűrjék az első akadályokat. És persze most is megszerettem a két főszereplőt, bár nem tudom felfogni, hogy ez a fene nagy titkolózás miért is volt jó, szóval néha „megsuhintottam” volna őket egy picit. Kedvenc nem lett, de nagyon élveztem!

szaszy95>!
Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül

Hát ha már az Egymás szemében végén letaglózott és elvarázsolt voltam, akkor most legalább kétszer annyira.

2 hozzászólás
klaratakacs P>!
Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül

Szilvási vilálga nem volt ismeretlen, jópár könyvét olvastam már, ezt még nem, de nem is lett kedvenc. Valahogy hiányzott belőle az a szenvedély, amit a többi könyvben megaláltam. Inkább sajnáltam a szereplőket, a szülőket különösen, de a két főhőst Ádámot és Mariannt is. Sajnáltam azért a nyomorúságért, amibe belekerültek. Az adott helyzetben meg is értettem őket, csak egyet nem. Hogy nem beszéltek… egyetlen mondattal sok minden elkerülhető lett volna.
A 60-as évek végének leírása, a társadalmi „kasztok”, a „nem munkáslánynak neveltelek ” hozzállás, a szórakozás leírása pedig számomra élő dolog, szüleim elmondásából, fényképekről… ezt kellemesen felidézte ez a könyv.

Minka>!
Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül

Nagyon tanulságos regény a fiatalok felnőtté válásáról, arról, hogy hogyan birkóznak meg az elébük gördülő akadályokkal azok, akik eddig mindentől védve, gondtalanul élték életüket. Amikor derült égből villámcsapásként rájuk szakadtak az élet gondjai, nem mindig sikerült a legjobb megoldást találni ezekre. Hiába a jó szándék, ha hiányzik a kommunikáció. Összességében tetszett a regény, de valahogy nem jött át nekem belőle a Szilvási stílus, sokszor nem éreztem, hogy ő írta volna. Valami hiányzott belőle de sajnos, bármennyire igyekeztem, nem tudtam megfogalmazni, hogy mi volt az.


Népszerű idézetek

Gólyanéni>!

Mindenki félti a gyerekeit. Aztán mégis őrizetlenül nő fel valamennyi. Az élet ilyen.

Gólyanéni>!

Eddig ő volt, aki csak kapott ebben a szerelemben, ezután végre adhat, becsületesen, olyan áron, amit – bár titkolnia muszáj – sohase kell szégyellnie senki előtt. Könnyű lustálkodni olyan szerelemben, ami nem kíván áldozatot se egyiktől, se másiktól. Nem is igazi az talán. Hiszen legtöbben úgy mondják: együtt járunk. Az igazi szerelem ott kezdődik, amikor bizonyítani kell, hogy mindenre képes vagyok a másikért……

1 hozzászólás
AeS P>!

Az a legnagyobb hülye, aki hagyja, hogy szerelmes legyen.

20. oldal (Szépirodalmi, 1974)

Minka>!

A nők kegyetlenebbek egymáshoz, mint a férfiak.

88. oldal

Pacis>!

– Mintha nem is én lennék… Mit csinálsz te velem? Elvarázsolsz?
– Nem értek én ahhoz. De ha értenék hozzá, elvarázsolnálak. Téged is elvarázsolnálak, meg mindent, az egész életet. Fújnék egyet, és attól eltűnnének a gondjaid, és minden jó lenne, minden úgy történne, ahogyan akarjuk, és mindig melletted lehetnék…
– Megunnád… -cseppnyi szomorúság bujkált a lány hangjában.
– Nem unnám meg.
– Dehogynem. Előbb- utóbb mindent megun az ember.
– Akkor elvarázsolnám az unalmat is. Kiirtanám az életből. Azt mondanám: akarom, hogy mindig újak legyünk egymásnak, és úgy is lenne.
– Szép varázslat volna.
– Úgy beszélsz, mintha te már kezdenél unni engem.
– Szamárfülű vagy.
– Lehet.
– Nem vagy szamárfülű. Te vagy a legkedvesebb, te vagy a legjobb, te vagy a legszebb…
– Ez mind te vagy.
– Mi vagyunk. Te meg én, mi vagyunk a legkedvesebbek meg a legjobbak meg a legszebbek, mert úgy szeretlek, de úgy szeretlek…

176. oldal

robinson P>!

Ez a kölyök meg… Tapasztalatlan. Gyerekállat. Ő pedig nem arra született, hogy szerelmi pedagógiával töltse az idejét.

9. oldal

Minka>!

Egy pillanatig István jutott eszébe, aki ideális szerető lenne, ha nem csalná meg még a szeretőit is.

9. oldal

Minka>!

Ádámnak tetszett, hogy a lány megmondta a vezetéknevét is. A fruskák közül a butábbja mindig csak a keresztnevét mondja meg.

31. oldal

Minka>!

Amire akar időt szakítani az ember, arra szakít is.

330. oldal

Nilla IP>!

– Ti vagytok az oka mindennek.
Mi? Lányok?
– Nem… Kenguruk.

356. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kate Morton: Titkok őrzője
Murakami Haruki: Norvég erdő
Cynthia Swanson: Nővérek könyvesboltja
Naomi Wood: Mrs. Hemingway
Fábián Janka: A német lány
Guillermo del Toro – Daniel Kraus: A víz érintése
Rosamunde Pilcher: Más szemmel
Scott Spencer: Végtelen szerelem
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben