Appassionata 139 csillagozás

Szilvási Lajos: Appassionata Szilvási Lajos: Appassionata Szilvási Lajos: Appassionata Szilvási Lajos: Appassionata Szilvási Lajos: Appassionata Szilvási Lajos: Appassionata Szilvási Lajos: Appassionata

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1944. ​október 15-én öt magyar katona megszökik a frontról. Csak ők maradtak életben a századból, amely annak idején a keleti hadszíntéren kezdte meg tragikus sorsát. Parancsnokuk, Türr Pál főhadnagy, már csak egyet akar: Túlélni a háború utolsó hónapjait biztos rejtekhelyen. Kalandos menekülésük során felvesznek kocsijukra egy sebesült angol pilótát, egy öreg munkaszolgálatos cigányt s egy gyönyörű fiatal lányt, Olgát, aki zeneakadémiai növendék, s családja elől szökik, nem akar nyugatra emigrálni. Zuárd atya, az emberséges rendfőnök jóvoltából egy premontrei rendházban lelnek biztosnak látszó menedéket. Itt, a rejtőzködés nehéz, idegfeszültséggel teli heteiben bomlik ki a regény konfliktusa a kommunista Szojka gépkocsivezető és Türr főhadnagy között. Dönteniük kell: segítenek-e kiszabadulni a kolostor alatti völgybe hurcolt politikai foglyoknak, vagy végzetükre hagyják őket? Türr főhadnagy a végsőkig ragaszkodik vélt igazához. Nem akar részt venni az akcióban, mire három embere… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1961

>!
"A Könyv", Budapest, 2001
426 oldal · ISBN: 9638610352
>!
Aldina, Budapest, 1994
406 oldal · ISBN: 9637394311
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1980
484 oldal · keménytáblás · ISBN: 963151580X

7 további kiadás


Kedvencelte 15

Most olvassa 4

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Szilvási Lajos: Appassionata

A Harrix kihívás egy közös olvasása juttatta ismét kezembe Szilvási Lajos egy regényét, a fiatal koromban már olvasott Appassionátát. Ez a kötet az író hírnevét megalapozó első regényciklusban, a ’60-as évek elejéig bezárólag keletkezettekben szerepelt, ahol még a kalandos elemek uralkodtak, s a második világháborús antifasiszta ellenállási mozgalom legendáriuma szolgáltatta a témákat.
A hatvanas-hetvenes években a legolvasottabb szerzők közé tartozó Szilvási ebben a regényében egy, a háborúban megcsömörlött polgári identítású katonatiszt főhős kerül konfliktusba baloldali gondolkodású, kommunista lelkületű tisztiszolgájával, ill. a közösségi gondolkodással. Ennek jegyében a II. VH keretei közt mások sorsáért kell életük kockáztatásával áldozatot hozni. A regényben az író nyitva hagyja hősei sorsát, a lényeg, azaz az üzenet a másokért, egy közösségért akár az önfeláldozással együtt járó cselekvése, amely példaként szolgál az akkori szocializmust építő társadalomban az olvasók, azaz a közgondolkodás formálására. Az erkölcsi példaadás célja azonban nem tökéletesen párosul történelmi és karakteri hitelességgel, de a jól megírt, magát szinte olvastató regény érzelmes szerelmi szála emlékezetes marad minden olvasó számára.

https://www.youtube.com/watch…

>!
"A Könyv", Budapest, 2001
426 oldal · ISBN: 9638610352
juanito_b192 P>!
Szilvási Lajos: Appassionata

Újabb nagyszerű történet Szilvásitól, újabb remek karakterekkel, érzelmességgel. A vége kicsit nehezen emészthető, egyébként nagyon tetszett.

5 hozzászólás
brigi11 P>!
Szilvási Lajos: Appassionata

Jajj, de jó volt újra Szilvásit olvasni. Még akkor is, ha a végén legszívesebben sarokba hajítottam volna az egészet. Még akkor is, ha a könyv utolsó harmadában folyamatos harcot vívott egymással a szívem és az eszem. Még akkor is, ha ismételten bebizonyosodott, hogy Szilvási nem tudott női karaktert alkotni. És most még napokig fogok reménykedni, hogy nem csak ennyi volt a vége.

m_heni>!
Szilvási Lajos: Appassionata

Az Egymás szemében befejezése után közvetlenül kezdtem neki ennek a regénynek. Édesanyám ajánlotta. Nekem nagyon tetszett és élveztem minden egyes oldalt. Nem éreztem feleslegesnek egyetlen mondatot sem. Alig bírtam letenni.
A végén olvasás közben hallgattam az Apassionata 3. tételét… hátborzongató volt.

Genovéva_Évi>!
Szilvási Lajos: Appassionata

Nagyon tetszett nekem ahogyan ír az író, még nem olvastam tőle, bár több könyve is van már a polcunkon. Engem emlékeztetett Ernest Hemingway Akiért a harang szól című könyvére, csak ez nekem sokkal sokkal jobban tetszett. Für Pál és„ társai" története. Nagyon komoly volt a történet, egy 22 éves úgymond fiú mennyire megkeseredik a háború alatt. Négy évig a fronton, az nagyon komoly megpróbáltatás, bárki számára, fiatalon ebbe belecsöppenni, túlélni, kitartani, el sem tudom képzelni hogyan lehet kibírni. Olga szeretete, szeretni akarása, naívsága, kicsi színt rakott a történetbe. Nagyon komoly lélektani részek voltak benne. Biztosan olvasok még az írótól, mert van még pár könyve, ami érdekel.

sagittarius>!
Szilvási Lajos: Appassionata

„Igazi” Szilvási kötet. Fordulatos történet, mély emberi érzelmekkel fűszerezve. Rádöbbent arra, hogyan torzítja el az emberek jellemét, miként kérgesíti az emberi lelket a háború. Ugyanakkor szép példák sora mutatja, hogy az alapvető emberi értékeket (hősiesség, bajtársiasság, bátorság, stb.) és a szerelmet az extrém körülmények sem ölheti meg.

Hana_>!
Szilvási Lajos: Appassionata

Mint ne mondjak, engem eléggé megrázott az egész történet. Nagyon szeretem az író stílusát, olyan jól beszéli el az eseményeket. Mindegyik karaktert nagyon szerettem benne, de nagyszerű emberábrázolást kapott Türr Pál. És ajj a véége. Én vagyok az a reménytelenül romantikus alkat, hogy továbbgondoljam… Mert ez így olyan szívbemarkoló, hogy hihetetlen.

Dénes_Hajnalka>!
Szilvási Lajos: Appassionata

Első könyvem Szilvásitól, de beleszerettem az írásába; nagyon érthető, csodaszép leírásokkal, az érzelmek lefestésével, gyorsan és könnyen olvasható. Első próbálkozásaim egyike, hogy a kedcencemen túl más írótól olvasok, de keresni fogom a többi kötetét is, legfőképp ennek a regényciklusnak a köteteit. Nekem nagyon tetszett.

Joeymano>!
Szilvási Lajos: Appassionata

Ez a Szilvási nagyon tud írni. Félelmetes, és falhoz is vág, ha nem vigyázol. Maradandó élmény, az biztos!

Hajnalpir58>!
Szilvási Lajos: Appassionata

Mindig érdekes.

„– Nem az a fontos, amit mondunk, az számít, amit cselekszünk… A szavakat ki lehet javítani szavakkal. A tetteket csak tettek igazíthatják helyre… Te majd tudni fogod, hogy mi megpróbáltuk kijavítani, amit elrontottunk… Valahányszor odaülsz a zongorához, és az Appassionatába fogsz, eszedbe jutunk..”.


Népszerű idézetek

KBCsilla P>!

Anyámtól kérdeztem egyszer, kicsi koromban, hogy hol a szívem. Azt mondta: majd megtudod, ha fáj…

Diosz P>!

Aludni kellene. Bizonyára mindenki alszik már a házban. Olga álma szép lehet: tele az Apassionata hangjaival. Azt hiszem, boldog ember ez a lány. Van hová menekülnie, ha fájdalom éri. Az etüdöket, a szonátákat, a zongoraversenyeket senki sem veheti el tőle…

130. oldal

1 hozzászólás
Diosz P>!

… – Tették, amit a lelkiismeretük diktált, ennyi volt az egész. A lelkiismeret meg amolyan furcsa kisbíró. Addig dobol, addig kiabálja, hogy közhírré tétetik, amíg végre semmi más nem jár az ember eszében, csak a kisbíró szavai…

186. oldal

Bla IP>!

Ha pálinkáról van szó – úgy lát sötétben is, mint a bagoly.

22. oldal

takiko>!

Ami volt, ami elmúlt, ami megtörtént, azon már úgysem segíthetünk. S ami lesz, ami jön, ami vár ránk, ahhoz oly kevés a közünk, annyira nem szólhatunk bele… Ragadd meg a percet! A perc – biztos. A pillanatnyi jelennek talán gazdája vagy…

311. oldal

Bla IP>!

Én iszom. […] Legjobb orvosság a lelkiismeret ellen.

18. oldal

Bla IP>!

Jóleső érzés melegít belülről: pontos az összhang közöttünk.

23. oldal

thimcsi>!

Carpe diem… Igaza volt annak a vén rómainak. Minden órának szakítsd le a virágát, találd meg minden percben a szépet, a kellemest, az örömet adót, s a többiről igyekezz elfeledkezni, vesd ki az agyadból a gondot, élvezd a percet, amíg élvezheted, hiszem ki tudja, mi vár rád holnap, s egyáltalán meg éred-e a holnaputánt?

111-. oldal

Bla IP>!

Előveszem a zsebnaptáram. Október tizenötödike van, vasárnap. Augusztus óta harcol magyar földön, azóta kivertek bennünket Erdélyből, leszorítottak ide az Alföldre…Mindezt alig két hónap alatt. S vajon mi lesz az újabb őszi két hónap múlva?

11. oldal

Bla IP>!

A kocsi megáll.Leugrok, és intek Simon Pistának is, hogy jöjjön. Leemeljük az ájult SS-katonát az ülésről.

39. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban
Bauer Barbara: Még látlak odafenn
Szabó Magda: Abigél
Fehér Klára: Hová álljanak a belgák?
Paullina Simons: Tatjána és Alexander
Tomcsik Nóra: Tél Berlinben
Robert Merle: Mesterségem a halál
John Williams: Stoner
David Benioff: Tolvajok tele
Agota Kristof: Trilógia