„Idegenbe ​szakadt” szentek 3 csillagozás

Szilágyi Rita: „Idegenbe szakadt” szentek

Sorozatunk jelen kötetében a magyar olvasó számára talán kevésbé ismert királylányokról olvashatnak. Pedig kötetünk két főhősnője Kinga, IV. Béla legidősebb lánya, illetve Hedvig, Nagy Lajos legkisebb gyermeke Lengyelországban nagyon is híresek lettek: a lengyelek nemcsak nagyasszonyaiknak, hanem nemzeti szentjeiknek is tartják őket már évszázadok óta. Annak ellenére is, hogy formálisan csak a lengyel pápa, II. János Pál avatta szentté őket a legutóbbi években. Aztán következnek a magyar királyok unokái, dédunokái, olyan asszonyok, akik már csak részben voltak magyarok. Az őket befogadó országok – Csehország, Skócia, Portugália – annyira magukénak érezték, érzik, hogy magyar eredetükről csak kevesen tudnak. Nemcsak róluk olvashatnak majd, hanem az országokról, ahol és az emberekről, akik között éltek – szokásokról, érdekességekről, nevezetességekről.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magyar királynék és nagyasszonyok Duna International

>!
92 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155129421

Enciklopédia 3


Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Kisanna>!
Szilágyi Rita: „Idegenbe szakadt” szentek

A sorozatból csak ezt az egy kötetet olvastam, de ez nagyon tetszik, a többi részhez is kedvet kaptam. Alaposan, érdekesen mutatja be a szent királylányok életét, továbbá a kor fontos történelmi eseményeit is, és azokat az országokat, népeket ahová a hercegnők házasságuk után kerültek. Az illusztrációk is gyönyörűek. A leghosszabban Szent Kingáról és Szent Hedvigről írnak, de kevésbé ismert magyar származású királynék is szerepelnek a könyvben, én például most hallottam először Skóciai Szent Margitról.

encus625 P>!
Szilágyi Rita: „Idegenbe szakadt” szentek

Pár éve volt szerencsém Wieliczkában és Krakkóban járni, így Kinga és Hedvig személye már nem volt ismeretlen előttem. A másik három magyar felmenőkkel rendelkezett csak, nem itt születtek, de érdekes volt megismerni az ő életüket is.
Furcsa volt, hogy minden cikkben tulajdonképpen egy másik is van, és ezért folyamatosan lapozgatni kell előre majd vissza, mert nem a történet végénél kezdődik az új, hanem más színnel és háttérrel az előző történetet megszakítja. Néhol a fogalmazás is furcsa kifejezéseket használ, amik néhol nem méltóak a kötetben foglalt személyekhez.
Szép ez a sorozat, szeretném majd apránként a többi részét is elolvasni.

>!
92 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155129421

Népszerű idézetek

encus625 P>!

Egy érdekesség: hamarosan megindul a híres prágai sörfőzés is, amelybe az Ágoston-rendi szerzetesek kezdenek bele a kolostoruk mellett. (Ez az „intézmény” ma a népszerű Szent Tamás söröző a Letenská ulicéban.)

62. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sör
encus625 P>!

Budapesten – érthető módon – főleg a kőbányai lengyel templomban van nagy kultusza Szent Kingának, ott őrzik az ereklyéjét is, amit szintén Lengyelországból hoztak. De került már ilyen például Egerbe is, a minoriták templomába.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Budapest · Eger
2 hozzászólás
Kisanna>!

Férje halála után, ami saját vagyona volt, azt Jolánta szétosztotta az egyház és a rokonság között, és újra Krakkóba ment, Kingához. Sajnos éppen ebben az évben, Jolánta után fél évvel lett özvegy Kinga is, így tehát kézenfekvőnek látszott a megoldás: a két nővér együtt fog kolostorba vonulni.

29. oldal

encus625 P>!

Aztán ha valahol adományokat hagytak a számukra, az emberek távoztával odamentek, és azt összeszedték, adományokat hagytak a számukra, az emberek távoztával odamentek, és azt összeszedték.

15. oldal

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Estók János – Szerencsés Károly: Híres nők a magyar történelemben
Szabó Judit: Szent István király
Soltész István: Árpád-házi királylányok Európában
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Alison Weir: Boleyn Anna
Steve Nording: Erzsébet királyné magánélete
Toldy László: Magyar Szent Erzsébet élete
Bunyitay Vincze: Szent László király emlékezete
Kühár Flóris: A legszentebb családfa utolsó virága
Beregszászi Zsolt (szerk.): A szent lovagkirály