Erdély ​legszebb túraútvonalai 4 csillagozás

Nélkülözhetetlen kézikönyv mindarról, amit egy kiránduláshoz tudni érdemes
Szilágyi Palkó Pál: Erdély legszebb túraútvonalai Szilágyi Palkó Pál: Erdély legszebb túraútvonalai

Az ​Erdély és környékének legszebb túraútvonalai legalább annyi csodát rejt, mint sorozatunk első tagja, a nagy sikerű Magyarország legszebb túraútvonalai.
Európa egyik legváltozatosabb hegyvilága szegélyezi lakóhelyünket, a kárpáti medencevidéket: a kőzettani és domborzati sokszínűség, a mozaikosan változó táj meglepően érdekes túraterepek helyszíne. Különösen igaz ez a Kárpátok Romániában húzódó részeire, így e túrakalauz erdélyi, partiumi, máramarosi és bánsági hegyi ösvényeket is ismertet.
A túrakönyv célja, hogy átfogó képet nyújtson az erdélyi és Erdély környéki hegyvonulatokról, mégpedig a legszínesebb és legjellegzetesebb útvonalak, helyszínek ismertetésével. Találunk benne könnyed kirándulásokat, keményebb csillagtúrákat, vad szurdoktúrákat és többnapos trekkingeket is.

A sokszor nyáron is visszafogottan látogatott hosszabb és távolibb útvonalak, valamint a téli teljes elhagyatottság bőséges hegyi kihívást és kalandot kínál, gyakran a turista-hőskor… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Túrázók nagykönyve

>!
Totem Plusz, Budapest, 2011
528 oldal · ISBN: 9789635904648

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

postmodjane>!
Szilágyi Palkó Pál: Erdély legszebb túraútvonalai

Szilágyi Palkó Pál: Erdély legszebb túraútvonalai Nélkülözhetetlen kézikönyv mindarról, amit egy kiránduláshoz tudni érdemes

Varázslatos vidék, érdeklődést felkeltő és fenntartani képes leírásokkal.
A fotók önmagukért beszélnek, beszélnek a tájról, melyet látni kell, ahová el, majd vissza kell menni minél gyakrabban, mert van ott valami elemi tisztaság. Tisztaság, mely nem kizárólag a táj sajátja, hanem az Embereké is. Legendás az ottani vendégszeretet, a konyha – méltán.
Nem a múlton kell búsongani, hanem a jelenben kell tenni, hogy később (talán) jobb legyen, mondatják velem mindig Erdélyben a „mindenek”.

Pujcsev_Fülepi_Henrietta>!
Szilágyi Palkó Pál: Erdély legszebb túraútvonalai

Szilágyi Palkó Pál: Erdély legszebb túraútvonalai Nélkülözhetetlen kézikönyv mindarról, amit egy kiránduláshoz tudni érdemes

Nagy reményekkel vettem meg ezt a könyvet az erdélyi kiruccanásunkhoz… de azt kell, hogy mondjam, totál csalódás volt. Három túrát csináltunk meg belőle, ebből kettő fals volt.

1. A kedvencem az Egyeskőre felvezető útleírás…, amely a könyv szerint könnyű-közepes… heti szinten túrázunk, edzünk és a könnyű-közepes kategóriától ez totál messze van. Míg más túraútvonalak leírása egyezik a nehézségi fokkal, ez a könyv meg sem közelíti a valóságot.

2. A Túra a Bánság leghosszabb mészkőszorosában lévő túrát azért nem tudtuk végigcsinálni, mert a könyv információi szerint van busz a települések között, a helyi erők szerint azonban nemhogy busz, már lakott települések sincsenek arra felé.

3. És akkor a Létrás-szurdok… brutál jó túra volt… még jobb lett volna, ha jelzi a könyv, hogy szombat-vasárnap oda ne menjünk, mert kilométeres sorok állnak a szurdok fizetős bejáratánál… ami a kisebbik gond. A nagyobbik az volt, hogy a leírás és a jelzőtábla ellentmondott egymásnak, így nem folytattuk utunkat, amerre a jelzőtábla mutatott, hanem letértünk a piros jelzésen… na a lényeg, hogy rókát láttunk, de kilátást nem.

Nagy felelősség túrakönyvet írni, ez tény. De még nagyobb felelősség a könyv 181. oldalán találató térképet úgy bevágni, hogy az megvezeti a térképolvasó turistát.


Hasonló könyvek címkék alapján

Budai Péter: Túrák a Retyezátban
Xántus László – Xántus Juliánna: Kelemen-havasok
Lőrincz Sándor: Erdővidéki túrautak
Nagy Balázs: Trekkingtúrázás: Kárpátok – Románia
Liviu Valenas: Keleti-Kárpátok
Farkas Sándor – Pusztay Sándor: „Nagy hegyeknek ormán”
Bácskai Gusztáv – Wild Ferenc: Fogarasi-havasok
Sós Judit – Farkas Zoltán: Erdély
Elekes Tibor – Koszta Nagy István: Erdély
Pataki János: Székelyföld