Grimm: ​Sötét mesék 12 csillagozás

Szilágyi Heléna (szerk.): Grimm: Sötét mesék

– ​Uraim! Meg kell érteniük, ez a könyv ebben a formában nem jelenhet meg!
Wilhelm arcán sötét árnyék jelent meg, pillantása szinte izzott, mintha a pokol tüze szította volna belülről. Bátyja azonban nyugodt, de határozott hangon válaszolt az asztal túlfelén ülő Herr Zimmernek:
– Ezeket a történeteket olvasniuk kell az embereknek!
A kiadó vezetőjének tekintete egyetlen pillanatra tévedt csupán a spárgával átkötött vaskos kéziratra, amit Wilhelm Grimm felvett az asztal széléről, és úgy szorított a mellkasához, mintha az élete függene tőle. Zimmer beleborzongott, karján a szőrszálak égnek meredtek. Amikor korábban a történeteket olvasta, úgy érezte, valami borzalmas, sötét erő egyre közelebb és közelebb oson hozzá. Mintha a gyertya lángja is egyre kevesebb fényt adott volna. A szavak akár a bőre alá ékelődő tüskék. Alig várta, hogy megszabaduljon végre ettől a papírhalomtól.
– Sa…sajnálom – nyögte, majd nagyot nyelve hozzátette. – Talán, ha kissé finomítanának… (tovább)

A művek szerzői: Bacsai Gábor, Suba Patrícia, Szilágyi Heléna, Joung-Jung Róbert, Sütő Fanni, Ladányi Klára, Anita Boza, Agatha Keyguard

Tartalomjegyzék

>!
Underground, Budapest, 2021
372 oldal · ISBN: 9789635740956 · Illusztrálta: Szilágyi Heléna

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 163

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

R4ms3s P>!
Szilágyi Heléna (szerk.): Grimm: Sötét mesék

Mindenekelőtt szeretném megköszönni @Heléna_Szilágyi-nak, hogy lehetővé tette, hogy elolvashassam ezt a könyvet, amit már régóta szerettem volna.

Nagyon szeretem az olyan történeteket, amelyek átírnak egy általam ismert mesét. Nem számítva, hogy negatívvá vagy pozitívvá. A könyvet 21 különböző Grimm-mese ihlette, amik közül bevallom volt, amelyet nem ismertem, talán csak mert rég olvastak nekem. A borító nem csak figyelemfelkeltő, hanem szép is. Mivel az antológiát nyolc személy írta, és voltak olyanok, akik minimum két történetet, így úgy gondoltam nem fogom novellánkként értékelni őket, főleg azért, mert egyformák voltak, csak cselekményben nem.

A címben szereplő „sötét” melléknév magába foglalja a csonkítást; a horrorisztikus megjelenéseket; a sötét, kicsit borzongató hangvételt és az erőszakot. Tényleg van egyfajta hangulata, ami méltóak az eredeti Grimm-testvérek agyament kitalálásaihoz. A 18-as karika arra is utal a borítón, hogy vannak benne erotikus megnyilvánulások, ami miatt én inkább „beteg” jelzőt adnék néhány dark romance írásnak.

Bár tény és való, hogy voltak benne nagyszerű, kreatív novellák, azért sajnos akadtak számomra unalmasabbak, vontatottabbak, meg olyanok is, amelyeket nem teljesen értettem. Ezért is kap ennyi csillagot, mert sajnos számomra kevesebb volt, ami tényleg tetszett, de ez lehet az én hibámból, mert ehhez a könyvhöz tényleg kell egyfajta elvontság, egyfajta affinitás a durva történetekhez és nem árt, ha hangulatilag is úgymond „le tudsz ereszkedni”. Én például könyvolvasás után depresszív hangulatba kerültem.

Remélem nem bántottam meg a szerzőket. A könyvet ajánlom azoknak, akiknek a fenti kritikám ellenére is felkeltettem az érdeklődését, mert biztosan állíthatom, hogy sok ember kedvencelését el tudná nyerni ez az antológia (főleg mert egyre népszerűbbek a hazánkban is a dark fantasy/romance/retelling könyvek), még akkor is, ha sajnos engem ez a könyv most nem fogott meg.

Pesu>!
Szilágyi Heléna (szerk.): Grimm: Sötét mesék

Egyáltalán nem erre számítottam amit a könyvben kaptam! A 18-as karika és a cím elvette az eszem! Azt hittem valami nagyon durva sztorit/sztorikat fogok kapni! De nem is a durvaság miatt értem a korhatárt, inkább az erotikus megnyilvánulások miatt, amiket nem is annak kéne nevezni, mert az nem számít annak szerintem, ha valaki elveszti azon testrészét amit ilyesmire használ! XD
De szerintem értitek mire is gondolok!
Annyira nem voltak nagyon vérés és ijesztő dolgok benne, bár a csonkítás elég sok történetben szerepelt!
Nem mondom, hogy nem tetszett, mert voltak benne igazán jó novellák is! Voltak olyanok amiket nem teljesen értettem, vagy aminek örültem volna ha nem függő véges a befejezése! Összességében megérte elolvasni mert még csak hasonlóval sem találkoztam! Ez aztán retelling a jávából! És nem azon az édi-bédi, cuki-muki módon mint ahogy mindegyik amit eddig olvastam! ;)
Nagyon más! És az ilyen beteg emberek mint én akik imádják a hasonló durva és agyament dolgokat! Akik a thriller és horror filmeken nőttek fel azok talán tudják értékelni és élvezni! :)
Ha szeretitek az ilyesmit érdemes elolvasni és adni neki egy esélyt! ;)

Nagyon szépen köszönöm az Underground kiadónak a bizalmat és hogy olvashattam ezt a könyvet! ❤

inci81 P>!
Szilágyi Heléna (szerk.): Grimm: Sötét mesék

Kedvelem a sötétebb történeteket és még most is rajongok a mesékért, így gondolkodás nélkül éltem a Szilágyi Heléna által felkínált lehetőséggel, miszerint olvashatom a Grimm: Sötét mesék című különleges válogatást, amely kellőképpen felkeltette a kíváncsiságom.

Miért szeretem a sötétebb hangulatú történeteket, amikor legtöbbször megdöbbentenek, elborzasztanak? Talán azért, mert ezeket olvasva folyton ott van bennem az a gondolat, hogy honnan erednek az ilyen a történetek? Mennyi lehet, mi lehet, ami valóságos ezekből a sötét sztorikból? A valóságnak és a rejtelmességnek eme keveréke az, ami foglalkoztat, ami miatt szeretem ezeket a történeteket. Talán pont az vonz annyira a mondákban, legendákban is, hogy körbeveszi őket a titokzatosság, a misztikum és igazán nem tudni, vagy sokszor az ember bele sem mer gondolni mennyi lehet az igazság belőlük.

Nagy volt az öröm, amikor végre élőben is láthattam az addig képernyőn keresztül csodált borítót, ami nekem már az első pillanatban megtetszett.

Sötét és borzongató. A fekete és a piros szín elegye ad valami különleges misztikusságot a képnek. Remekül visszaadja a benne rejlő történetek hangulatát.

A Grimm: Sötét mesék esetében megdöbbentő számomra az a mozzanat, hogy miközben az egyes történeteket olvastam, végig ott éltek a fejemben a gyermekkoromból ismert mesék. Így mondhatni egyszerre lehettem részese a két változatnak.

Egyrészt borzongató volt ez a dolog, másrészt elgondolkodtatott, hogy vajon mi lehetett a tényleges eredeti verziója az egyes Grimm meséknek. (Ennek pontosan utána kell járnom!)

Eléggé kegyetlen oldalát mutatták meg a szerzők a történeteknek a kötetben, némelyik jobban, némelyik kevésbé volt durva. Mindegyik másképp, máshogy hatott rám.

Igazából nem bírnék kedvencet mondani, mert az összes történetben volt valami, ami miatt tetszett.

Tetszettek ezek a mesék, és néha tényleg megdöbbentem a mellbevágóan fájdalmasan sorsokról olvasva. Ugyanakkor az a gondolat formálódott meg bennem, hogy egy igazán izgalmas olvasmányt ismerhettem meg ezzel a kötettel, mert itt aztán tényleg fogalmam sem lehetett, hogy mi lesz az egyes történetek végkimenetele, még csak megtippelni sem bírtam. Én meg odavagyok az ilyen sztorikért, mert ezek elég rendesen megmozgatják a fantáziám, és képesek kikapcsolni a folyton pörgő agyamat, hogy ne csak a mindennapokon járjanak a gondolataim.

Egy kívül belül nagyszerű kötet a Grimm: Sötét mesék. Nem is tudnék rosszat mondani róla. Egy dolog van, amit megemlítenék, de ez sem befolyásolta igazából negatívan a véleményem a könyvről. Arról van szó, hogy helyenként előfordultak elütések, elgépelések, betűk maradtak ki, vagy csúsztak össze, és ez picikét zavaró volt számomra.

Iszonyatosan jó volt olvasni ezeket a borzongató, sötét meséket. Némelyik durvább, némelyik kevésbé. Összességében azt mondhatom, hogy egy nagyszerű kötet, szívesen olvasnék még hasonló jelleggel írt történeteket, amelyek további mesék nyomán születtek. Reménykedem benne, hogy lesz még folytatás.

Részletesebb vélemény a blogomon:
https://konyvszenvedely.blog.hu/2021/07/01/szilagyi_hel…

Dorka50 P>!
Szilágyi Heléna (szerk.): Grimm: Sötét mesék

Nem minden mesét ismertem, amit „feldolgoztak” az írók, de ez nem rontott az élményen. Amiket pedig ismertem azok teljesen megleptek. Jól megírt és újragondolt történetek. Tele szörnyekkel, vérrel, szexualitással. Szóval igazán méltó a Grimm testvérek elborult világához. Tetszett nagyon, hogy az eredeti történetekhez képest kicsit kifacsart meséket kapunk. Gondolok itt arra, hogy nem mindig az a jó akiről gondolnánk. Remélem lesz még hasonló antológia.

Tímea_Szabó_4>!
Szilágyi Heléna (szerk.): Grimm: Sötét mesék

A könyvet még az @unnepikonyvhet – en vásároltam, @Heléna_Szilágyi dedikálta is nekem. Sőt szuper könyvjelzőkkel is gazdagabb lettem.

A könyv borítója nagyon szép, illik a könyvben lévő novellákhoz. A novellákhoz készült illusztrációk pedig igényesek. A 18+-os jelzést nem igazán értem a könyv borítóján.

Az írók átdolgozták a Grimm meséket. Voltak olyanok, amelyeket ismertem és persze olyan is, amellyel még nem találkoztam. A novellák hosszúsága eltérő. A címből eredően mindegyik novella sötét, azonban egyiknél se gondoltam azt, hogy a félelemtől nem fogom továbbolvasni. Persze voltak durvábbak, de szerintem így volt jó. Az átdolgozások tetszettek, mindegyik író nagyon kreatív volt.

Kiemelnék párat, amelyek megtetszettek:
Lasse Penttinen: Egy év egy nap
Lir Morlan: Könyörület
Anita Boza: Árnyak
Szilágyi Heléna: Bérgyilkos tanya

SzemreValó_könyvek>!
Szilágyi Heléna (szerk.): Grimm: Sötét mesék

Mivel kisgyermekként a Grimm meséken nőttem fel, így nem volt kérdés, hogy ezt el szeretném olvasni. Nem olvastam még mese átiratot/retellinget, szóval kíváncsian álltam az olvasás elé.

A cím után a borítója keltette fel a figyelmem. Szerintem csodálatos a borítója a könyvnek. Élőben még sokkal szebb. Mivel 18+ -os jelzés látható a jobb felső sarokban, így „tudtam”, mire is számítsak. Kissé csalódtam, ezért is kapott tőlem, csak 4*-ot a moly.hu oldalon.

Először is a tartalmáról. Örültem, hogy egy olyan kötet került a kezembe, amelyben több kortárs, magyar szerző antológiáját olvashattam, ezáltal számomra ismeretlenek írásmódját, történeteit is megismerhettem. Számomra több olyan átírattal találkoztam, amelyet eddig nem ismertem, de a legtöbb írás, általam ismert Grimm mesékről szólt, ilyen például a Jancsi és Juliska, a Brémai muzsikusok, valamint a Hamupipőke is. Mint írtam kissé csalódtam. Hogy miért? Az oka az, hogy kicsit durvább, ijesztőbb írásokra számítottam. Voltak benne véresebb, erőszakosabb történetek, de úgymond könnyebbek is. Ettől eltekintve csak ajánlani tudom mindenkinek.

Összességében remek kikapcsolódás volt, élményekben, néhol félelemben, borzadalmakban gazdag. Voltak jelenetek, ahol izgultam, de akadt olyan is, hogy kissé laposabbnak találtam. Egybehangzóan azt mondanám róla, hogy mindenképpen megéri elolvasni. Nyoma nincs a meseszerűségnek, ez annál sötétebb. Van benne horror, varázsló, vérfarkas, fantasy, boszorkány, alakváltó, mágia és felnőtt tartalom. Hellyel-közzel élveztem, remek szórakozást nyújtott. Ajánlom mindenkinek!

Álmok_útján>!
Szilágyi Heléna (szerk.): Grimm: Sötét mesék

Sosem titkoltam, hogy nagyon szeretem a Grimm testvérek munkásságát, több nyelven olvastam a kicsiknek és a felnőtteknek szőlő történeteiket is, így picit féltem attól, hogy számomra nem lesz elég izgalmas a könyv. De szerencsére óriásit tévedtem, ugyanis a szerzők valóban csak inspirációnak használták az alapot. Ez azt eredményezte, hogy teljesen újszerű történetek születtek, amik még az olyan sokat olvasott személyt is elvarázsolják, mint én.
Többek között bepillanthatunk A palackba zárt szellem, A tizenkét fivér, A Holle anyó és Az ördög három aranyhajszála világába, de a felsorolás a teljesség igénye nélkül történt.

Bővebben:https://ujalmok.blogspot.com/2021/09/szilagyi-helena-sz…

JuhKriszti P>!
Szilágyi Heléna (szerk.): Grimm: Sötét mesék

Hát ezek a mesék tényleg sötétek voltak. Sötétek, véresek és gyomorforgatók. Nem ismertem mindegyik alap mesét, de nem zavart. Tetszett ahogy beleszőtték Kányádi Sándor versét és engem a Vadászok, akik szörnyeket ölnek pénzért kicsit emlékeztetett a Vajàkra, de ez is bejött. Összességében, ha az ember bírja gyomorral és nem prűd, akkor egész jó kis olvasmány, helyenként még humoros is.

Szendibell>!
Szilágyi Heléna (szerk.): Grimm: Sötét mesék

Tökéletesen összeválogatott novellák.
Remek hangulatuk van, kellően sötétek, borzongatóak, ugyanakkor elgondolkodtatóak.
Azoknak, akik szeretik a Grimm meséket, kötelező, de azok is bátran elolvashatják, akik nem meserajongók.
Szívesen olvasnék további köteteket ugyanettől a „csapattól”.

sniper87>!
Szilágyi Heléna (szerk.): Grimm: Sötét mesék

Kellően sötét és torokszorító novellák, méltók a Grimm testvérek mesèihez


Népszerű idézetek

SzemreValó_könyvek>!

Sokszor több rejtezik a kimondatlan szavakban, mint a kimondottakban!

101. oldal

SzemreValó_könyvek>!

Árnyéknak lenni azt jelenti, semmi vagy, szertefoszlott remény és derékba tört élet.

183. oldal

SzemreValó_könyvek>!

Figyelj rá, hogy mit mondanak az emberek, Kicsi, de sokkal inkább figyelj arra, amit nem mondanak! Sokszor több rejtőzik a kimondatlan szavakban, mint a kimondottakban! És nem kevesebb abban, ahogy mondják!

99. oldal

SzemreValó_könyvek>!

Az emberek sokszor próbálják meg elfedni a tetteiket, Kicsi, és különböző rémekkel, démonokkal, szellemekkel magyarázni a borzalmat. Ha találnak maguknak nagyobb szörnyet, saját gonoszságaik kisebbnek tűnnek.

107. oldal

SzemreValó_könyvek>!

Senki sem gondolta volna, hogy ennek a gyönyörű gyermeknek a szívében önzés és gonoszság lakozik.

46. oldal

pattie23>!

Értékesebb akartam lenni mindenkinél, aki bántott engem. A gyerekeknél, a nevelőknél, az anyámnál. Értékesebb akartam lenni az embereknél.

383. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

José Antonio Cotrina: Samhein aratása
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Gaál Viktor: Arche
Neil Gaiman: Coraline
Gaál Viktor: Arche II.
Sarah Rees Brennan: A káosz leánya