Ahol ​a part szakad 14 csillagozás

Szilágyi Heléna: Ahol a part szakad

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Milyen félemberként nevelkedni és élni egy olyan világban, ami folyton kivet magából? Átélni a kamaszkor egyébként is képlékeny, akadályokkal teli korszakát úgy, hogy mindvégig azt érzed, neked már rég nem itt lenne a helyed? Csak figyeled a többieket, az életteli embereket, míg te úgy érzed, hogy ott állsz, ahol a part szakad.
Írisz ilyen világban él.
Egy ikerpár tagjaként látta meg a napvilágot, de a hatodik szülinapját már egyedül ünnepelte. Elvesztve lelke felét, igyekszik újra kiegészíteni önmagát, próbálkozásai során pedig láthatjuk, hogyan ér véget egy örökre szóló barátság, teljesedik be egy reménytelen szerelem és veri le a láncait egy folyton megfelelni vágyó gyermek.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Colorcom Media, Budapest, 2016
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158039369

Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Ferger_Annamária IP
Szilágyi Heléna: Ahol a part szakad

Hű! Egyszerűen nem találok szavakat! Ez a történet teljesen elvarázsolt, szerettem minden fejezetét. Együtt éreztem Írisszel, szenvedtem, reménykedtem, örültem vele együtt. Joakimot már az elején megkedveltem, de a későbbiekben idegesített, hogy annyira arrogáns lett, bár nála mindez csak álca volt.
Teljesen a szívemhez nőtt ez a könyv, csak ajánlani tudom mindenkinek. :)

>!
Könyvmolyok_Világa P
Szilágyi Heléna: Ahol a part szakad

Tetszik a könyv borítója. Tetszik , hogy az írónő Szilágyi Heléna , maga tervezte azt. És tetszik Írisz története.
Igazi kamasz-panasz. Saját magunkról olvasunk. Persze nem mindenki olyan, mint a fóhős, de mindenféle embergyerek megtalálható a történetben. A menők, suták, az okosak, a zsenik, a nehezen kezelhetők, az átlag, szóval tényleg mindenki ott van. Nagyon sok tini problémát vonultat fel a regény folyamán az író.Így aztán mindenki megleli azt, ami őrá is vonatkozik. És mindenki azonosulhat valakivel és miközben sajnálja magát a baja miatt , rájöhet, hogy nincs egyedül ezzel, mert számtalan „baj-társa” van. Valószínüsítem, hogy főként ez is a könyv célja. Hogy segítsen, hogy átsegítsen bennünket ezen a nem könnyű időszakon. Szerintem nem ártana elolvasni korosztályom minden tagjának / jó ne kívánjunk lehetetlent / legalább is sokuknak jót tenne. Én mindenesetre melegen ajánlom fogyasztásra.
A szereplők közt vannak szimpatikusak és kevésbé azok. Szabina egy dög. A barátnők legrosszabb és legbunkóbb fajtájából. Önző, egoista, érdekember. Hiába szép és okos, akkor is utálatos. A későbbiekben megismert Kincső és Teodóra viszont nagyon szimpik. Igazi tinik. Hol boldogok, hol meg nem azok , de a mindkét állapotukban törődnek a másikkal és normálisan , minden szélsőség nélkül élik diákéletüket. Norbi is bejött. Szerettem ahogy rajong Íriszért és némán szereti, mindenben támogatja és mindig ott volt amikor kellett, bár nem értem , hogy hogy lehetett ezt nem észrevenni és értékelni. De ha jobban belegondolok ez így természetes, mert valljuk be ószintén, hát nem mindig az kell aki után révedezve bámulhatunk, mégha az egy beképzelt hülyegyerek is.? Lényeg, hogy menő legyen. Szegény nem atomzsír, de kedves és segítőkész palik csak későbbi éveink során lesznek értékelve , amikor már rájöttünk, hogy a menőség nem minden esetben jár együtt a jellem-menőséggel. Persze mondanom sem kell, hogy Írisz is így van ezzel. Joakim a sztár. Ő a helyi istenkirály akiért minden helyi népszerű és kevésbé trendi lány is a nyálát folyathatja. Van akit aztán szóra , mást csókra megint mást meg szóra sem méltat az alfa-hím. A látszat persze csal. Majd megtudjátok mennyire.!!! A főhőstől mindenesetre néha nagyon ideges tudtam lenni. Mert oké, hogy nem könnyű a helyzete, de ez a „mindenki belém rúghat , én meg csak hagyom és csendesen elvonulok , hogy ne is zavarjalak benneteket, de ha kellek , persze azonnal itt vagyok ” állapot, hát ez nagyon dühítő! Erről mindenkinek azonnal le kellenne szoknia!!!!! Még szerencse , hogy Íriszünk is évek alatt rájött, ,hogy mekkora egy hülyeség ez. Senki nem köszöni meg a mártíromságok, csak és kizárólag magunkkal szúrunk ki ,ha hagyjuk hogy mindenki azt tegye velünk, amit akar. Legyen az barát, barátnő , tanár vagy épp szülő. Merjünk magunk lenni!!! és ha úgy van , igen is merjük kinyitni a szánkat. Mindenhol. Magunkért. Azért , hogy olyanokká válhassunk, amilyenekké válni szeretnénk. És nekem ez a könyv ezt sugallta. Olvassátok el !!

Köszönöm Szilágyi Helénának a könyvet! jó volt ! és lenne egy kérdésem ,: Mennyi volt a regényben a személyes tapasztalat, mert nekem valami nagyon azt súgja, hogy sokat merített saját életének ezen szakaszából az Írónő…

>!
h_kincsoo P
Szilágyi Heléna: Ahol a part szakad

Nem sok olyan könyvet olvastam eddigi életem során, amit ennyire áttudtam volna élni, érezni, mint ezt. Amilyen természetes, hétköznapi dologról szól az egész regény, olyannyira keveset lehet találni ebből a témából. Legalábbis én eddig nem sok ilyenről hallottam.
Léna olyan dolgokat vetett papírra, amiket nem sokan mernek manapság. Ami nem is baj, hiszen mindenki maga dönti el, hogy mi az ő stílusa.
Több olyan szereplő is volt a történetben melyekről azt gondoltam, hogy hasonlítanak rám, de mégis valahogy Írisz karaktere áll hozzám a legközelebb. Én is tipikusan az a fajta lány vagyok, aki nem szeret a figyelem középpontjában lenni, sokkal inkább húzódik meg egy sarokban. Csendes, nem szereti a konfliktusokat, bulikat, alkoholt, a sok korabelivel ellentétben. Nehezen találja meg a saját tehetségét, útját.
Mindez persze, azután alakul ki nála, amikor ikertestvérét elveszíti. ezzel együtt a másik felét is. A szülei egész idő alatt arra buzdítják, amihez a testvérének volt tehetsége, ami pedig a zene. Csakhogy a mi drága Íriszünk egészen másban leli örömét, hogy az unalmas történelem óráin inkább rajzolja kiszemeltjét, akibe már hosszú évek óta szerelmes.
Olyan kamaszkori dolgok jelennek a történetben, mint az első szerelem, a kétszínű barátnő, a rivalizálás, illetve ugyebár az iskola, a továbbtanulás kérdése is.
Nekem hihetetlen élmény volt ezt a könyvet olvasni! Itt is agyon köszönöm @Heléna_Szilágyi ♥ El sem tudod képzelni, hogy mekkora öröm volt egy ilyen reális történetet olvasni.
Kamasz molyok, jól figyeljetek rám! Amint lehet olvassátok el, nem fogjátok megbánni! ;)

>!
Zseraldina P
Szilágyi Heléna: Ahol a part szakad

Amikor egy könyvre gondolok, az első két gondolatom, a borítókép, és a címe. Ez a két dolog dönti el, hogy elolvasom, vagy sem. Mikor Heléna könyvének megláttam a borítóját, egyszerre megfogott. Őszintén szólva, nem szeretem a lila színt, ezért is nem értettem, miért ragadt meg ez a könyv. Amikor a címét olvastam, eldöntöttem, meg kell szereznem ezt a könyvet, majd mikor megérkezett, tetszett az egész könyv úgy ahogy volt. Elkezdtem olvasni. Ha olvasásban eljutok az ötödik oldalig, akkor tudom, hogy a könyv a kedvencem lesz. Itt eljutottam, sőt a végére is. Nagyon tanúságos könyv, amit jobb lenne, ha minél többen elolvasnák. Tetszett, az egyes szám első személyben fogalmazott írás. Így olvasás közben jobban bele lehet élni magunkat. Tetszett a cselekmény, ami sehol sem volt unalmas. Tetszett, hogy a személyek milyen hangsúlyban beszéltek egymással. A beilleszkedés tudom, hogy nagyon nehéz. Az én időmben is az volt, de azt hiszem a mai világban még nehezebb. Nagyon nehéz megfelelni mindenkinek, nagyon nehéz a barátainkat megtartani, és persze a szerelem kibontakozásában megfelelni, és megtartani. Ha felnövünk, a régi életünket más szemmel látjuk. Mindent másképp csinálnánk. De ugye nem mehetünk vissza, és nem tehetünk úgy, hogy meg sem történt. Gratulálok a könyv megírásához, a szépen fogalmazott tartalomhoz. Örömmel olvastam. Kérem a folytatást…

>!
dgdalma P
Szilágyi Heléna: Ahol a part szakad

„Jól gondoltam, hogy nem lesz egyszerű olvasmány, hiába van egy “könnyed” történetbe csomagolva a mű lényege.”
Bővebben: https://edeskiskonyvkritikak.hu/2017/02/06/szilagyi-hel…

>!
elkepzeltkonyv P
Szilágyi Heléna: Ahol a part szakad

Ugyan a történet hangulata leginkább komornak, incentrikusnak írható le, jól jellemzi, mi mindenen megy át egy kamasz, ha elveszti a testvérét, az évek múltán a legjobb barátnőjét is, miközben magára talál, és még a szerelem is elképzelhető perspektívává válik. Az Ahol a part szakad összességében lelkileg jól megalapozott történet, leginkább azoknak ajánlott, akik szintén hasonló problémákkal szenvednek, hogy az életük e történet által talán egy új nézőpontba kerüljön.https://elkepzeltkonyv.blogspot.hu/2017/04/konyv-ahol-p…

>!
Dorottya_Kiss P
Szilágyi Heléna: Ahol a part szakad

A könyv olvasása közben az járt a fejemben, hogy vajon ez a történet csak azokat érinti-e meg igazán, akik a saját életük során megtapasztaltak hasonló érzéseket és voltak körülöttük olyan jellemű emberek, mint akik Írisz életét ennyire befolyásolták, vagy mindenkire képes ilyen hatást tenni? Egy nap alatt olvastam el, vitt magával a történet. ( Mikor Karácsonykor azt várod, hogy legyen már vége az ünneplésnek, hogy végre olvashass tovább… )
Tetszett, hogy sokszor komor volt és mégis humoros. A mondandója pedig… Elgondolkodtató.
Viszont a kérdésemre nem találtam meg a választ és nem is szeretném azt hiszem. Hagyott bennem a könyv egy olyan érzést, amit nehéz lenne pontosan megfogalmazni, ami szomorú, de ennek ellenére mégis jó… Úgyhogy 5* (:

>!
Georginanéven P
Szilágyi Heléna: Ahol a part szakad

Nahát! Borzasztó. Hemzsegnek benne a helyesírási hibák, elírások, nyomdahibák, közülük is a durvább igekötős igék kezelése. Két kirívót kiemelek: „kihúzta a szemét egy szem ceruzával; észrevette amint a falat támassza”…
Ilyen minőséget kártékony közönség elé vinni.
A történet alapvetően nem rossz. Visszaemlékezés az iskolai évekre, benne a diáktársakkal való barátságokra, szerelmekre.
Érdekes az embertípusok közötti különbségek érzékeltetése: kit mennyire érintenek mélyen az iskolai frusztrációk, kiből mit hoznak ki.
Négy-négy és fél csillagos lehetne, ha nem lennének bosszantóak a hibák benne.


Népszerű idézetek

>!
Heléna_Szilágyi IP

Megtanultam kezelni az érzést.
Először felejteni akartam, de az lehetetlennek bizonyult. Minél inkább erőltettem, annál többet gondoltam rá. Egész nyáron nem láttam Őt, mégis állandóan azon járt az eszem, hogy hol lehet, és mit csinálhat. Túl nagy feladat volt ez számomra, így hát megtanultam elfogadni. Függők tőle, ez van. Ez talán már tényleg az, amit úgy hívnak: szerelem.

1 hozzászólás
>!
Ferger_Annamária IP

Nincs annál rosszabb, ha az ember lánya biztatásra, vagy elismerésre várna, aztán csak egy vállrándítást kap.

141. oldal

>!
h_kincsoo P

Tényleg rossz volt beismerni, hogy ma már csak ennyi maradt belőlünk. Ott vagyunk, ahol a part szakad. És a rés egyre nőtt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Róbert Katalin: Szelídíts meg!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Tavi Kata: Nyitótánc
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 3.
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Stephanie Perkins: Isla és a hepiend
Marni Bates: Láthatósági mellény lúzereknek
Szilvási Lajos: Egymás szemében