Júlia ​és Júlia 26 csillagozás

Szilágyi Gyula: Júlia és Júlia

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​nők homoszexualitását mindig is jobban tolerálta a társadalom, mint a férfiakét, mégsem mondható, hogy Szilágyi Gyula könyve nyitott kapukat dönget. A szociológus szerző előző könyveiben a heteroszexuális kapcsolatokkal foglalkozott. Ebben a munkájában a szakirodalom ismertetése mellett kutatásai eredményeit összegzi, valamint különböző típusú leszbikusokkal készült interjúk sorát közli. A megkérdezettek között szegény és hátrányos helyzetűek éppúgy vannak, mint diplomás értelmiségiek vagy üzletasszonyok.
Mint mondja, a nők a"szex és lélek" típusú találkozásokat keresik, és ezeknek minden fázisát leírja és példákkal illusztrálja a megismerkedéstől fogva a szexuális technikáig és az orgazmusig. "Bármennyire is egyetértünk azzal az állásponttal, mely szerint egy embert – vagy emberek egy csoportját – kizárólag a szexuális preferenciák függvényében definiálni megbocsáthatatlan szimplifikáció… mégis el kell fogadnunk, hogy a nők e csoportját saját nemük iránti szexuális… (tovább)

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2002
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635476868

Enciklopédia 1


Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Huntress>!
Szilágyi Gyula: Júlia és Júlia

Tekintve, hogy 2002-es a könyv, nem kérhetem számon, hogy 2021-es felfogással és tudással legyen megírva. Hiszen szinte 20 éves írásról beszélünk.
Bizonyos részei nyilvánvalóan már nem érvényesek, illetve sosem voltak azok, de ezt az idő igazolta. Azonban vannak benne nagyon is fontos megállapítások, és még ma is igen aktuális kérdéskörök.

Naniii>!
Szilágyi Gyula: Júlia és Júlia

Ezt a könyvet bárki elolvashatja, akit kicsit is érdekel a szexológia.
Elégé tabu döngető könyv egyedülálló. A két pornó film tanácsadás rész mindent vitt. Szól a leszbikusokról de leginkább a nőkről. Sok negatívumot lehetne felhozni. Az interjúk egy idő után érdektelené teszik az embert. A kérdőív frappáns.

dorcika>!
Szilágyi Gyula: Júlia és Júlia

Kezdeném a végével. Az utolsó fejezetben a kérdőív szerintem nagyon frappáns, és nem hiszem el, hogy a tanároknak nem esett le, mi a célja… Igen, pont az a lényeg, hogy felháborítónak és „gáznak” hasson, ugyanis legalább ennyire „gáz”, ha nem heteroszexuálisaktól kérdezgetnek ilyeneket. Nagyszerű lehetőség arra, hogy a heterók egy kicsit a nemheterók bőrébe bújjanak, és rájöjjenek, milyen hülyén jönnek ki az olyan kérdések, mint pl. „lehet, hogy azért vagy hetero, mert félsz az azonos neműekkel való kapcsolattól?”.

Na és itt térnék át a könyv legnagyobb hibájára, ugyanis hiába van ott a végén ez a kérdőív, és hiába ír a szerző is arról, hogy nem lehet ilyen beszűkülten megközelíteni a szexuális orientáció kérdését, mint ahogy azt akkoriban tették, ő is ugyanezt csinálja. Merthogy a könyv másról sem szól, mint olyan lányok leszbikus (?) kapcsolatairól, akik valamilyen sérelmet szenvedtek el rossz, gonosz, csúnya férfiaktól, és ezután gyengédségre vágyva fordultak a nőkhöz. (Jó, van mondjuk 1-2 kivétel a történetekben, de a zöme tényleg ilyen.) Én nem állítom, hogy ez nem lehetséges, azt sem vonom kétségbe, hogy a leszbikusság kialakulhat így is, de ez így önmagában nagyon torz képet ad. Nekem 2 vagy 3 leszbikus, és 1-2 biszexuális lány ismerősöm van, de egyik se „azért lett” az, mert csak a gyengédségre vágyott, és azt heteroszex kapcsolatban nem kaphatta meg. Azért ez ennél sokkal egyszerűbb dolog: nekik a nuni tetszik jobban, nekem meg a kuki. Nem feltétlen kell mély pszichológiai sérüléseket látni e mögé, már csak azért se, mert az megint csak úgy állítja be a dolgokat, mint ha a heteroszexualitás lenne a „normális”, az egyetlen követhető út, minden más devianciának számít és tuti valami pszichés kattanás van mögötte. Ez meg minden, csak nem egyenjogúság és tolerancia.

Egyébként jól megírt könyv. Igaz, itt is kicsit zavart az, hogy a zanzásított szövegeken érződött a szerző kezének nyoma, akárcsak a Tiszántúli Emmanuelle-ben, de mivel jól olvashatók voltak a részletek, ezért nem panaszkodom.

Dgi_Rebeka I>!
Szilágyi Gyula: Júlia és Júlia

A szakdolgozathoz használatos szakirodalmak olvasása során most először szórakoztam igazán jól olvasás közben. Sok hasznát nem veszem a könyvnek a témámhoz, alig három részletet jegyeztem fel magamnak, cserébe viszont élveztem az olvasást, jót mosolyogtam a szerző megjegyzésein, és a végén lévő kérdőívért óriási pacsi jár neki.
Helyenként voltak olyan megállapítások, amikre kapásból rávágtam, hogy „lol, nope”, de tekintettel arra, hogy húsz éve íródott a könyv, azt hiszem, ezt nem róhatom fel a szerzőnek. Talán akkor sem voltak helytálló megállapítások, amikor írta őket, talán azok voltak, aztán az idő rácáfolt, nem tudom. Még ennek ellenére is nagyon élveztem.
Az interjúk jók voltak, durván részletesek, és őszintén meglep, hogy milyen érdekes dolgokat olvastam itt.

Zakkant_Tudós>!
Szilágyi Gyula: Júlia és Júlia

Én fiúként olvastam, és azt kell mondjam, egyenesen lenyűgözött. Gyönyörű történetek vannak benne olyan nőkről, akik a másik lányban találták meg a boldogságot. Ilyen dolgokat nem élhetnének meg egy férfival sem.

Miyakobaba>!
Szilágyi Gyula: Júlia és Júlia

A második Szilágyi Gyula könyvem. Az előző (Nincs kilincs) jobban tetszett.
Maradt a szürke borító és a megrendítő történetek.
A kérdőív a végén a legjobb. :D

MrBones>!
Szilágyi Gyula: Júlia és Júlia

Szociográfia…női sorsok, női szerelmek, mik éppoly különbözőek, mint a megkérdezettek, a közös a leszbikusság, illetve egyeseknél a csak egyetlen másik nő iránti vonzalom, annak újdonsága, felszabadító volta, van akinél csak játék, van akinél életre szóló kapcsolat ígérete, van akinél életmentő szerelem, van akinél életforma. Leszbikus sorsok, lehetőségek Magyarországon..

Képopera P>!
Szilágyi Gyula: Júlia és Júlia

Bóklásztam a könyvek között, és újra meg akartam nézni ennek a könyvnek az adatlapját, elolvasni az értékeléseit. Aztán megláttam, hogy ugyan csillagoztam, de írni nem írtam. Most „remediálok” önmagamnál, mert megérdemli ez a könyv, ez a számomra fontos könyv, hogy írjak róla pár sort..

Önmagában is korszakalkotó kötet, mert Szilágyi Gyula szociográfus háromkötetes „sorozata” hiánypótló volt a maga idejében, és a háromból kettő, amelynél a homoszexuális „szubkultúrát” (nem saját szóhasználat) dolgozza fel, ha jól tudom, a mai napig kuriózum, mert még a XXI. században is tabutéma (szegény ókori görögök erre biztos pislognak a túlvilágon).

Akit jobban érdekel a társadalom, és hajlandó szembenézni az előítéleteivel, esetleg redukálna is rajtuk (mert már felismerte, milyen romboló hatásúak), az akár itt is elkezdheti a hosszú és sok-sok gondolkodással teli utat. Szerintem megéri a kaland.

(az egy pont levonás szubjektív, nem ront az értékén)

Juditha P>!
Szilágyi Gyula: Júlia és Júlia

Határozottan olvasmányos szociográfia. Igazán jó és elgondolkodtató!

kissakos I>!
Szilágyi Gyula: Júlia és Júlia

A megjelenésekor ez a könyv igazi tabudöngetés volt. Olyan nőket szólaltatott meg az író akik leszbikus kapcsolatokban élik életüket. A mai napig érdekes társadalomrajz és aktuális mű…nem hiszem hogy a homoszexualitással kapcsolatban sokat változott volna a heyzet hazánkban…


Népszerű idézetek

Zakkant_Tudós>!

Lilla azt mondta, hogy az édes szenvedés a legnagyobb gyönyör, de ebből a forrásból csak igen ritkán és cseppekben szabad inni, az érzéki fájdalom valójában két meztelen lélek találkozása. A test ilyenkor csak arra jó, hogy érezzen, az igazi fájdalmat a lélek éli át, ő tudta akkor este, hogy nekem ez fájni fog, de azt is tudta, hogy szeretni fogom a fájdalmat, amit okozni fog nekem, mert ez nemcsak úgy működik, hogy „mind megöljük, amit szeretünk", hanem úgy is, hogy megöletjük magunkat azzal, aki szeret, és most már nemcsak a testi gyönyörrel, hanem könnyekkel, sikolyokkal, vérrel vagyunk összekötve, aztán csend lett, hallani lehetett a gyertyaláng lobbanását, lehajtottam a fejem, és nem tudtam mást mondani, csak azt, hogy igen, és mindketten értettük, hogy ez mit jelent.

64-65. oldal

Zakkant_Tudós>!

„A leszbikus szerelem olyan, mint a Hold, ha már nem növekszik, akkor fogyni kezd.”

13. oldal

Zakkant_Tudós>!

A leszbikus szexben a partnerek nemcsak hangoztatják, hanem meg is élik a „semmi sem borzasztó, csak az, ami kényszerrel és erőszakkal történik” elvét, ez az elgondolás tulajdonképpen a heteroszexuális kapcsolatokra is igaz – csak ott mintha ritkábban alkalmaznák ilyen természetesen és szabadon.

15. oldal

Zakkant_Tudós>!

A leszbikusságnak ma már politikai színezete is van, magában hordozza az egyenlőség filozófiáját, az öntudatot, a hitelességet és a bátorságot is.

21. oldal

Zakkant_Tudós>!

Tizennégy éves koromban ismertem meg a leszbikus szó jelentését, akkor vettünk videót, apám (és anyám is) sokszor néztek pornókazettákat, az egyik kazettán ez állt: Leszbikus szivárvány, délután titokban megnéztem a filmet. […] Az ilyen filmekre mindenki azt mondja, hogy közönséges meg gusztustalan, érdekes módon mégis óriási irántuk a kereslet.

59. oldal

Zakkant_Tudós>!

Lilla hátrahajtotta a fejét, keze a vállamon volt, fedezd fel a testemet, Cicafül – mondta nagyon komolyan –, és kigombolta blúzán a felső gombot. Én pedig felfedeztem. Segített a vetkőztetésben, de a bugyiját én vettem le róla, nagyon szép, asszonyos öle volt, és minden hajlata új élményt kínált, minden mozdulatában új titkok születtek. Nem vezette a kezemet, de úgy mozdította a testét, hogy ösztönösen rátaláltam azokra a pontokra, amelyek érintésével örömet okozok neki. Játszottam az ágyékával, ő a mellére tette a kezét, nem láttam az arcát, de éreztem, ahogy vibrál a teste, átvettem az izgalmát, lefoszlott róla a szemérem, teljesen megnyitotta magát, majd megfeszült, és megemelte a csípőjét, akkor én is felforrósodtam, Lilla halkan sikoltozni kezdett, nekem pedig az egész testem lüktetett. Nem tudtuk befejezni, mert mindig újra jött és újra jött, végre meg mertem csókolni, oldalára fordult a keskeny kanapén, hogy mellé tudjak feküdni, valahol az álom és ébrenlét határán öleltük egymást, és válláról lecsókoltam a verítéket.

61-62. oldal

Zakkant_Tudós>!

A férfiakba kövült szexuális minták következményeként az orgazmusproblémával küzdő nők hihetetlenül megalázó helyzetbe kerülnek, legintimebb pillanataikban hazugságra kényszerülnek. […] A Hite-riportban megkérdezett 1664 nő közül 567 válaszolt úgy, hogy „megjátssza az orgazmust”, és 338-an mondták azt, hogy „régebben megjátszották”. […] Anna Koedt úgy értékeli ezt a helyzetet, hogy "…szexuális kifosztottságuk mellett a nőknek értésére adták, hogy magukat hibáztathatják, holott nem hibáztathatók. Olyan problémára keresvén gyógyírt, amelynek gyógyírja nincs, a nők az öngyűlölet és a bizonytalanság végtelen útjára jutottak.

11-12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: orgazmus
Naniii>!

Juli szerint a férfiak csak fűrészelni tudnak, nem képesek megérteni, hogy egy nőn hegedűlni kell (….).

7. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Zombori Attila: Szexpiaci körséta
Miskolczi Miklós: Színlelni boldog szeretőt
Galgóczi Erzsébet: Törvényen kívül és belül
Éber Márk Áron: A csepp
Moldova György: Rongy és arany
Sally Hines: Mi a gender?
Angus McLaren: Szexualitás a 20. században
Károly Nóra – Kónya Zsuzsanna – Nagy Sándor – Szerényi Ildikó – Török Enikő: Kis füzetben nagy segítség a családkutatáshoz 4.
Ritter Andrea: Melegek
Gyorgyovich Miklós – Menich Dóra – Simon Nikolett – Kollár Dávid – Szodorai Dóra: Önkéntesség Magyarországon 2018