38. legjobb dráma (műnem) könyv a molyok értékelése alapján

Liliomfi 141 csillagozás

Szigligeti Ede: Liliomfi Szigligeti Ede: Liliomfi Szigligeti Ede: Liliomfi Szigligeti Ede: Liliomfi

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 1875

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olcsó könyvtár Franklin-Társulat

>!
Franklin-Társulat, Budapest, 1954
96 oldal
>!
Művelt nép, Budapest, 1954
96 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Kass János

4 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Liliomfi


Kedvencelte 4

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Szigligeti Ede: Liliomfi

Nekem valahogy egész idő alatt nem sikerült kiverni a fejemből Krencsey Mariann és Darvas Iván filmbeli alakítását. No meg persze Pécsi Sándort, aki kiszabadította szerepét a darab fogságából. És ez azért rávilágít arra, hogy ez a mű immár inkább filmként él tovább. Színpadon is hatásos lehet tehetséges színészek alakításában. Irodalmi műként azonban legfeljebb a korabeli komédiák sorából emelkedik ki. Azért a darab védelmében megjegyzem, hogy ahol jelentősebb eltérés van az eredeti szöveg és a film között, ott általában Szigligeti tűnik hihetőbbnek.

Ibanez P>!
Szigligeti Ede: Liliomfi

Nagy kedvencem a film, bár már régen láttam (most az olvasás kapcsán be is terveztem a megnézését újra), először gondolkodtam, hogy kevesebb csillagot adok, mert a filmre még ilyen távlatokból is úgy emlékszem, hogy jobb volt, de hát a szereplők és a helyszínek miatt is nagyobb tere volt a színészeknek, mint egy színpadi darabban. Azért fergeteges a pincér és Liliomfi szerepcseréje, meg a betoppanó vőlegény és az egészből származó kalamajka, ami voltaképpen elkerülhető is lett volna :-D Nagyon jó kis darab, akinek drámát kell olvasnia, bátran ajánlom :-D

Ferger_Jolcsi P>!
Szigligeti Ede: Liliomfi

Régebben többször láttam a könyvből készült filmet, ami nagyon tetszett nekem, így gondoltam, teszek egy próbát a könyvvel is. Szerencsére könyv formában is tetszett, bár azért vannak különbségek a filmhez képest, s mivel a filmet láttam többször, ezért az marad nekem mindig is az eredeti Liliomfi, annak ellenére, hogy a könyv verzió az eredeti. Szerintem összeszedettebb a film, viccesebb, és a lezárása is jobban tetszett, mint a könyvben. De ettől függetlenül nagyon jó kis olvasmány volt, gyorsan lehetett haladni benne és tekintve, hogy rövid volt, hamar be is fejeztem. Aki szereti a klasszikus műveket, annak bátran merem ajánlani ezt a kötetet is.

Könyvmolyocska1 P>!
Szigligeti Ede: Liliomfi

Hát nekem ez nem jött be. A nyelvezete is régi, a könyv is régi. A történet szerintem nem extra, szerelmi románc az egész. Számomra unalmas volt, vártam már, hogy mikor lesz vége a könyvnek. Liliomfit nem mondanám igazi jó főszereplőnek, mert jól összekavarja a szálakat, kiadja magát másnak, tartozásai vannak mások felé, de persze a végére spoiler. Néhol találtam pár vicces dolgot, ezét 3,5-öt adok rá.

csakegyluca P>!
Szigligeti Ede: Liliomfi

Az egész ott kezdődött, hogy egy régi videoklippet néztünk a családdal. Azon gondolkoztunk, hányban készülhetetett. Majd apukámnak eszébe jutott, hogy meg kéne néznünk a Liliomfit. Volt is meg nem is kedvem hozzá. Sokat hallottam már róla, de nem annyira érdekelt. Másnap mégis nekiültem. Amit láttam, az elképesztő volt! Szerelmes, romantikus! Nem is tudom még mit mondjak róla, ugyanis valami fantasztikus! Én imádok kutatni, nyomozni így megtudtam hogy van belőle könyv. Kértem apukámat hogy töltse le nekem (én nem értek még az ilyen dolgokhoz, főleg úgy, hogy el is romlott a gépünk). Nem tudtuk normális, könyv formátumban megszerezni. De végül sikerült helyrehozni. Ahogy meghallottam, tudtam, kell ebből készítenem egy kihívást. Imádtam nézegetni a plecsni képet! Nagyon örültem amikor jóváhagyták. Napokig erről beszéltem. Később az is kiderült, hogy pont abban a hónapban hoztam létre, amikor született Szigligeti Ede! Így a kihívás még a Merítésbe, a Moly.hu állandó havi rovatába is bekerült! Nem úgy olvastam mint minden más könyvet, hanem össze-vissza, egy-egy napon. Azt hittem hogy egy hét alatt kivégzem, de ehelyett három hónapon keresztül olvastam. Ez volt azt hiszem a második drámám. Igen, ez egészen biztos, mert az első a Rómeó és Júlia volt. Sokaknak nem jött be ez így annyira, könyv formájában. Igen, kicsit furcsa, nem a megszokott volt, ezt én is éreztem. Sokszor nekem is elkalandoztak a gondoloataim, vagy éppen nem értettem hol is tartunk már a storyban. Néha eléggé össze- vissza kacifántos történet alakult ki a fejemben. Azt ajánlom, most először tényleg, hogy jobb először megnézni a filmet, úgy jobban ki tudsz rajta igazodni. De viszont volt olyan, ami viszont bezavart az által, hogy már láttam a filmet. Ezek a dolgok forogtak a fejemben: ez már az a rész? Ja, igen ez az! Nem, mégsem. Mi van? Szóval ezt egy kicsit nehéz elmondanom. Talán ha másodjára elolvasnám, akkor esetleg sok dolog kitisztulna. Vagy épp az ellentétje. Abban viszont biztos vagyok, hogy voltak részek amiknél nagyon felnevettem, megmelengette a szívemet. Főleg ezek az aranyos, romantikus szálak. Ehhez a könyvhöz kell furfang és ész. Azon tűnődtem el, ha én egy színházban dolgoznék mint rendező, akkor mi lenne az a dolog amit kivennék ebből a műből és mi az amit még beleraknék. Összességében: nagyon aranyos, szerelmes, vicces, humoros egy story, amihez nem árt beizzítani az agyunkban a fogaskerekeket. Ajánlom hogy minimum egyszer elolvassa mindenki, mert kis rövid, limonádé regény ez.
További: https://csakegyluca.blogspot.com/2020/06/szigligeti-ede…

2 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Szigligeti Ede: Liliomfi

A filmre emlékeztem régrôl, nem tetszett. Most csak a kihívása miatt olvastam el, most kifejezetten felidegesített.
Értem, hogy miért lehetett ez humoros, de én egyáltalán nem éreztem annak, leginkább maga Liliomfi idegesített, ez a csûrés-csavarás hazudozás, linkeskedés annyira távol áll tôlem, h nem tudtam az egészet poénra venni.
Biztos h nem fogom se újraolvasni, se újranézni.
Krencsey Marianne-t egyébként pont most néztem meg Az arany emberben.

altagi P>!
Szigligeti Ede: Liliomfi

Körvonalaiban ismertem a történetet, mamám egyik kedvence volt a könyv és a film is, amit eztán sürgősen pótolnom kell. Drámák között számomra szórakoztatóbb, egyedül az szórakoztató, amelyik helyzetkomikumokkal meg is tud nevetetni, a Liliomfi pedig szinültig van vele. A vége felé már hangosan nevettem, és hiába volt kiszámítható a befejezés, egy kicsit aggódtam is a szereplőkért.
Ami még megkülönbözteti sok más modernebb műtől, hogy korának megfelelően a latin és egyéb idegen szavak aránya elég magas, de egy kis szótárazás csak hasznára lehet mindenkinek. ;)

Bogas>!
Szigligeti Ede: Liliomfi

Onnan tudod, hogy az osztálytársaid is épp Liliomfit néznek, hogy mindenki elkezd Darvas Ivánt posztolni a Facebookon. Bizony sajnos, a film jobb. És micsoda szép emberek szerepelnek benne. Csak szegény Garas Dezsőt sajnálom mindig, milyen csúnyán kihajítják már.

7 hozzászólás
kolika>!
Szigligeti Ede: Liliomfi

Minden jó, ha a vége jó. S valóban a végén minden jól alakul a főszereplők számára. Persze az ifjú Swartz nem mondhatja el ezt magáról, de hát nem is neki szurkol – szerintem – az olvasók többsége.
Nem túl bonyolult a mű története, az olvasók végig látják, hogy félreértések vezetik a szereplőket. Ebből adódnak a bonyodalmak is.
A mű rövidsége nem engedi, hogy alaposabban megismerjem a szereplőket, de mégis a szerelmespároknak kezdtem el szurkolni.
Kedves, rövid kis mű.

Habók P>!
Szigligeti Ede: Liliomfi

No, azért ez nem a film – bár elhiszem, hogy első előadásán legalább akkorát durrant. Hiszen egy kellemes komédia zord gyámatyával, még zordabb apával, fiatal szerelmesekkel, cselszövésekkel és félreértésekkel, és persze a boldog befejezéssel. Kellemes a humora (pláne, hogy hozzá hallom-látom a film színészeinek hanglejtését, gesztusait, arcjátékát). Zavartak viszont a műdal-betétek, bár lehet, csak azért, mert nem hallom őket énekelve. (Ezek a dalok nagyon divatosak lehettek akkoriban, néhányat Jókai regényekben is megtaláltam már…)


Népszerű idézetek

BZsofi P>!

(…) a szerelem, ahol nincs, házasság után megjő; ahol pedig van, elpárolog.

Első felvonás. Első jelenet.

Kapcsolódó szócikkek: házasság · szerelem
3 hozzászólás
S_Évi>!

CAMILLA lesütött szemmel. Tán – férjhez megyek.
SZILVAI. Mit – a kisasszony? Pápaszemét fölteszi, megnézi. Ah! lehetetlen!
CAMILLA. Professzor úr!?
SZILVAI. S ki az a szerencsés?
CAMILLA. Szép ifjú, nálam legfeljebb pár évvel idősebb.
SZILVAI pápaszemét leveszi. Vagy úgy – tehát korombeli.
CAMILLA. Professzor úr!? – Ő csak huszonhárom éves. Félre. Feleségének
mindig igaza volt, ez az ember szenvedhetetlen!

vvn_e>!

ERZSI
(…) ha a pincérnek nem ad, holnap nem isznak a kútból!

TIZENEGYEDIK JELENET

Anó>!

LILIOMFI

Bravó, fiú! Látom, rád bátran támaszkodhatni. Ha szaglásom nem csal, a konyha erre van. Dugd ki fejedet az ajtón, de méltóságosan, mint gróf titoknokához illik – mert itt gróf Liliomfi lesz a nevem; és mondd, fiú, equipage-om hátramaradt, s magunk csupa passzióból gyalog előresétáltunk.

SZELLEMFI

De hát mit mondjak a konyhában?

LILIOMFI

Ne mondj semmit, hanem hozd, amit adnak. (Erzsi jő) Leány! szerencsém meg van alapítva.

Kapcsolódó szócikkek: Liliomfi
Anó>!

LILIOMFI

Ki gondol most reggelire, midőn angyalt lát, midőn nektárt, ambróziát nyújt maga Hebe?!

ERZSI

Miféle étel az, nem értem.

LILIOMFI

A nektár, édes angyalkám, franciául két icce bor; az ambrózia két adag rostélyos, egyik vereshagymával, a másik burgonyával, a Hebe pedig ön, édesem, mert:
Nem vagyok én olyan, mint más,
Kedves étkem a foghagymás,
Eszem, iszom a korcsmába'
Itt, a Fehér Báránykába'.

Kapcsolódó szócikkek: Liliomfi
zoëaust>!

Szeress engem, édes rózsám,
Én is szeretlek,
Azt is tudod, hogy én téged
Régen kedvellek –
Lássad hát már adj választ
Szegény fejemnek,
Ne adj mérget, kész halált
Igaz szívemnek,

Cheril>!

LILIOMFI Hát nem ad vele semmit?
KÁNYAI Estafirungot, mást semmit. Ha meghalok –
LILIOMFI Hát mikor gondolja, hogy meghal?

Második felvonás, tizedik jelenet

Kapcsolódó szócikkek: Liliomfi
edanka87 >!

A szerelem, ahol nincs, házasság után megjő; ahol pedig van, elpárolog. Exempli gratia, itt vagyok én.

gesztenye11 >!

MARISKA
Akkor szép az erdő, hogyha zöld,
Hogyha a vadgalamb benne költ –
A vadgalamb olyan, mint a lány,
Fáj szíve a párja után.

40. oldal - 12. jelenet

gesztenye11 >!

SZILVAI.
Ez itt fogadó, ez a szoba az enyim – én fizetek érte, tehát itt csak nekem van jogom gorombáskodni, érti az úr? Én e házasságot nullificálom, s az urat convincáltatom, mint olyat ki a fidei commissumot ledálta – érti?… Az én gyámfiam húgomat veszi el, s ezzel punctum!

62. oldal - Tizenhetedik fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Tóth Ede: A falu rossza
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor
William Shakespeare: Sok hűhó semmiért
William Shakespeare: A windsori víg asszonyok
Plautus: A hetvenkedő katona
Molière: Tartuffe
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Gogol művei
Herczeg Ferenc: Árva László király / Éva boszorkány
Herczeg Ferenc: Árva László király / Éva boszorkány / Déryné ifjasszony / Kéz kezet mos
Kisfaludy Károly: A kérők / Csalódások