Liliomfi ​/ Buborékok 6 csillagozás

Szigligeti Ede – Csiky Gergely: Liliomfi / Buborékok

Az általános iskolások számára készült Diákkönyvtár kötetben két vígjátékot adunk közre. Mindkettő időnként ma is bemutatott alapmunkája a múlt században kifejlődött magyar vígjátéknak, mely mulattatva, szórakoztatva mondott társadalmáról bírálatot.
Az 1849-ben írt Liliomfi a reformkori eszmék nyomán küzd a maradi hagyományokkal szemben a színészek társadalmi befogadásáért; az 1884-ben keletkezett Buborékok pedig már a polgári színmű jellegzetes problémáiból ad ízelítőt.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Diákkönyvtár Móra

>!
Móra, Budapest, 1986
174 oldal · ISBN: 9631151115
>!
Móra, Budapest, 1983
168 oldal · ISBN: 9631134458

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Csoszi>!
Szigligeti Ede – Csiky Gergely: Liliomfi / Buborékok

Két remek vígjáték egy kötetben. Pár óra önfeledt kacagás garantálva.
A Buborékok tetszett jobban. Ezt már színházban és filmen is láttam. Adva van egy középosztálybeli elszegényedett család, amely azonban mindenáron fenn akarja tartani a látszatot, csak szórják a pénzt ruhákra, ékszerekre, mulatozásra, nem is gondolnak arra, hogy ezzel csak a vesztükbe rohannak. Solmay, a családfő látja a problémát és a darab végén a sarkára áll. Szidónia, a felesége egy rendkívül ostoba nőszemély, aki a gyerekeinek hihetetlenül rossz példát mutat, az áldozat szerepét játssza. A végére egyre több buborék pukkad ki.

Joditti>!
Szigligeti Ede – Csiky Gergely: Liliomfi / Buborékok

-Liliomfi – Jó kis komédia volt, tényleg voltak benne vicces helyzetek, és jól összekavarodtak a szálak a végére, de ha választani kellene, én inkább a filmet választanám. Liliomfi és Mariska ott sokkal szerethetőbbek. Meglepő módon a szereplők közül talán Szilvai tetszett a legjobban.

-Buborékok – Nagy meglepetés volt, sokkal jobban tetszett, mint a Liliomfi. Ezen a történeten is sokat lehet nevetni, de amúgy egy tanulságos történet egy urizáló család bukásáról. A Liliomfi után tetszett, hogy ennek egyszerűbb a nyelvezete, és hogy a szereplőknek hosszabb szövegeik vannak. Kényelmesebb volt olvasni.

Aurora_Michaelis P>!
Szigligeti Ede – Csiky Gergely: Liliomfi / Buborékok

Liliomfi
Már gyerekként is imádtam a filmet, nemrég színházban is láttam a darabot, most pedig véletlenül jutottam e kis kötethez. Olvasva is ugyanúgy megnevettetett ez a kedves, bájos, vicces történet. :)

Buborékok
Eddig nem ismertem a darabot, de nagyon tetszett. Pont a megfelelő mértékben gúnyos és kellőképpen sziporkázó. Sok igazság van benne házasságról, pénzről, szeretetről, szerelemről, becsületről, barátságról. Ma is abszolút megállja a helyét. Épp ezen a héten mutatták be a kecskeméti színházban. Aki teheti, feltétlenül nézze meg! ;)


Népszerű idézetek

Csoszi>!

A feleségem és a jövendő menyem. Erre tartanak. Tatárjárás egyesülve sáskapusztítással.

100. oldal (Buborékok)

Csoszi>!

(…) a szerelem, ahol nincs, házasság után megjő; ahol pedig van, elpárolog.

12. oldal (Liliomfi)

Csoszi>!

SZIDÓNIA (…) Te hálátlan fú! Így beszélsz velem, ki csak gyermekeimnek éltem, ki minden percemet nekik áldoztam…
RÓBERT No, az áldozás munkája elég vígan ment. (Megcsókolja Szidónia kezét) Vigasztalódjál, mama, kihevered még azt a csapást, hogy egyik fiad dolgozni próbál. Gondoljunk most Szerafin sorsára – a papa tegnap este mindent elmesélt –, borzasztó történet! Nem akarom mondani, mama, hogy ennek is a mi nevelésünk az oka; hanem annyi bizonyos, hogy ez is nagyon elvette a kedvemet ettől a mi örökös farsangunktól. A becsület mégiscsak becsület – még ránk nézve is, akik eddig nem sokat tettünk érette, hát még Miklósra! Megyek, fölkeresem, talán ráakadok valahára. (El)
SZIDÓNIA Hálátlan fiú!… Ez hát anyai szeretetem jutalma! Mikor adósságokat csinált, mindig én voltam az, ki lecsillapítottam apja haragját, s pénzt csikartam ki tőle – és most mégis apja mellé áll, ellenem! Íme, a gyermek hálája!

150. oldal

Csoszi>!

Nem elég a hibától tisztának lenni, látszatát is kerülni kell.

112. oldal (Buborékok)

Csoszi>!

A családi boldogságnak legfőbb föltétele, hogy a férj nejének minden kívánságát teljesítse.

96. oldal (Buborékok)

Csoszi>!

BÉLA (a középen jő) Itt vagy, atyám?
SOLMAY Ilyen felesleges kérdésre is csak egy képviselő tud vetemedni. Látod, hogy itt vagyok – minek kérded hát? Ennek is éppen annyi értelme van, mint a ti interpellációitoknak.

127. oldal (Buborékok)

Kasztór_Polüdeukész>!

MARISKA

Akkor szép az erdő, hogyha zöld,
Hogyha a vadgalamb benne költ –
A vadgalamb olyan, mint a lány,
Fáj szíve a párja után.

MARISKA,
LILIOMFI

Boldog ez a pillantás,
Melyben megláttuk egymást.
Boldog az az óra is,
Melyben rád gondolok is.
Hátha veled élhetnék,
Holtig boldog lehetnék!

Szigligeti Ede Liliomfi TIZENKETTEDIK JELENET


Hasonló könyvek címkék alapján

Madách Imre: A civilizátor
Tóth Ede: A falu rossza
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor
Dóczi Lajos: Csók
Herczeg Ferenc: Balatoni rege
Gárdonyi Géza: Annuska
Balassi Bálint: Szép magyar komédia
Eötvös József: Éljen az egyenlőség!
Kisfaludy Károly: A pártütők
Madách Imre: Csák végnapjai