Először ​volt az erdő 14 csillagozás

Szigeti Kovács Viktor: Először volt az erdő

Bár ifjúsági regényt tart kezében az olvasó, a felnőttek számára is lebilincselő olvasmány lehet Bársony, a fiatal macska története.

Hősünk összetartó, szeretetteljes közösségben él a faluban, ám a macskák ősi ellenségeivel, a nyestekkel folytatott harc során komoly veszteségeket szenvednek, és az ifjú macskának szembe kell néznie korábbi, elhamarkodott döntései következményeivel.
Bűntudattól hajtva visszatér ősei otthonába, az Erdőbe, amely több csodát rejt, mint valaha is gondolta volna.

Aki szereti Felix Salten Bambiját, Fekete István Vukját vagy A Dzsungel könyvét, ne hagyja ki ezt a történetet sem.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2015
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635399277 · Illusztrálta: Csics Emese

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Angele P
Szigeti Kovács Viktor: Először volt az erdő

Hát ez nem egy habos-babos lányregény. Aki hallani se bírja, hogy folyik a vér, az kezébe se vegye ezt a könyvet, mert itt bizony folyik, több ízben is. Harc van, békés tárgyalás nincs, kemény itt az élet. De egy macska legyen bátor, harcias és büszke! A macskák szemszögéből nézve a falu és az erdő is varázslatos táj lesz, szinte érzed az illatokat, hallod a neszeket, átéled a vadászatot. Aztán egy kis misztikus is keveredett ide, ami nem baj, mégiscsak egy mese.

>!
Uzsonna 
Szigeti Kovács Viktor: Először volt az erdő

A regény főhősét, Bársonyt, a falusi macskák és a nyestek háborúja indította el az Erdő felé vezető úton, amely tele van veszélyekkel, de ugyanakkor a csodáit is megláthatja, üzenetét is meghallhatja az, aki a részévé válik. Főhősünk rengeteget tanul kalandos erdei léte közben, s szerencsére nem tartja titokban, elmeséli a falu macskáinak és nem utolsósorban nekünk is. És ez a történet nemcsak a macskáknak tanulságos!
Nem édibédi mese ez, kemény élethalálharc és vér folyik benne, de mellette megcsillanak fontos emberi (sic!c) erények is.
Jól adagolja a tájleírásokat is, az ifjúságot nem ijeszti el, a fejezetek is emészthető hosszúságúak, a szellős sorokkal is jól lehet haladni. Egyik iskolában már kötelező olvasmánynak adták!
Nekem egy kicsit túl bölcsnek tűnt a 10 holdtöltét megélt Bársony, de nem vitatkozom ezzel, a macskák igenis BÖLCSEK! :-)
Felnőttként is valóban érdekes volt olvasni, de nekem hiányzott belőle Fekete István tündéri realizmusa.

>!
Hanna IP
Szigeti Kovács Viktor: Először volt az erdő

Mindig is imádtam az állattörténeteket és a macskákat, úgyhogy nagyon érdekelt Bársony, a falusi cica, a barátai és a nyestek háborúja, főleg, miután láttam az illusztrációkat (nekem nagyon bejönnek ezek a fekete-fehér tusképek). Gyönyörűek a leírások, a téli erdő képe, és a történet is jó, még ha a végén szerintem kicsit hirtelen is a lezárás.
Igazi állatokról szól, nem cukimuki bolyhos gombolyagokról, akik édes kis kalandokat élnek át: a tél halálos, a nyestek vért szívnak, és a macskák ölnek, ha éhesek.

1 hozzászólás
>!
Hajdú_Antal_Zsuzsanna I
Szigeti Kovács Viktor: Először volt az erdő

Szigeti Kovács Viktor mondatai olyan szépen kidolgozottak, hogy a könyve így is, úgy is elvarázsolja az olvasót. És ami a lényeg: „ez nem csak játék és mese!”

>!
Teetee
Szigeti Kovács Viktor: Először volt az erdő

Egy barátnőm kislányának szántam, de nem nagyon szeretek úgy könyvet ajándékozni, hogy én magam nem olvastam – és hogy ez jó szokás, ez most is beigazolódott, mert biztosan nem fogom odaadni neki. Hogy mit csinálok vele, nem tudom.

Az a helyzet, hogy ez a könyv nem tudja, mi akar lenni: meseregény vagy „állatregény”. (Ezt a terminust most találtam ki, lehet, hogy van valami más szó a Vukra, Lutrára, Bambira stb. Szóval nevezzük állatregénynek azt, amely realistán, sokszor kíméletlenül őszintén, de hitelesen mutatja be az állatok életét.)
A főhős Bársony, a fiatal macska, aki a többi falusi macskához hasonlóan szeret a mezőn vadászni. Onnan azonban kezdik kiszorítani őket a nyestek, ezért a macskák (néhány városi macskát is toboroznak) harcolni kezdenek ellenük. spoiler
Vannak benne naturalista részek, roppan a pocok gerince, szétárad a nyelőcsőben az édeskés vér. Ezek után viszont jön Bársony és az igéző Jázmin szerelme, amely során a két macska „egymás nyakába ugrik” és „átöleli egymást”. A szerző néha húsbavágóan tudatosítja bennünk, hogy állatokról olvasunk, máskor a végletekig antropomorfizálja őket, teljesen ember módjára viselkednek (tehát például nem egymáshoz bújnak vagy dorombolni kezdenek egymásnak, hanem „átölelik egymást”. De van olyan macskaszereplő is, aki olykor felönt a garatra, az egyik vén kandúrról, Kaffról pedig megjegyzi a szerző, hogy „soha nem lettek kölykei”. Egy nem ivartalanított falusi macskánál ez nem igazán hiteles opció). Engem ezek a dolgok zavartak.
Ahogy az olyan következetlenségek is zavartak, hogy pl. amikor Bársony először találkozik egy szarvassal, nem tudja az állat nevét, később már Agancsként hivatkozik rá, még később pedig valaki mondja, hogy „Agancs ezt és ezt csinálta”, mire Bársony visszakérdez: „Agancs? Az a hatalmas állat, akinek ágas-bogas fa nő ki a homlokából?”
A bagoly pedig hol Húként, hol Uhuként szerepel a könyvben.
A szereplők motivációit is sokszor következetlennek éreztem. Kaff, a falusi macskák vezére minden józan belátása ellenére, pusztán holmi érzelgősségből belemegy, hogy csatázzanak a nyestek ellen, csak azért, hogy spoiler, spoiler Felelős vezető ilyet nem tesz. El tudja képzelni valaki Akelát, hogy kockáztatja az egész falka biztonságát ilyesmiért?
A misztikum megjelenése is furcsán hatott a könyvben. spoiler
Az illusztrációk nagyon tetszettek. De azt mégsem tehetem meg, hogy kivágom a képes oldalakat, és csak azokat adom oda ajándékba a barátnőm kislányának…

6 hozzászólás
>!
pennac
Szigeti Kovács Viktor: Először volt az erdő

Gyönyörű szép történet, az író minden erőlködés nélkül, tökéletes természetességgel ábrázolja a természettel való együttélés minden szépségét és borzalmát. Bársony felsorakozik a felejthetetlen állathősök közé.

>!
Doria09 
Szigeti Kovács Viktor: Először volt az erdő

Nagyon tetszett ez a könyv, kár, hogy nem hosszabb!
Élvezhetőek a leírások, szerethetőek a szereplők (még szép, hiszen macskák :D), érdekes a történet! És az illusztrációkról sem feledkezhetünk meg, nagyon szépek :)

1 hozzászólás
>!
Voros_Roka
Szigeti Kovács Viktor: Először volt az erdő

Úgy hallottam, felmerült a musical feldolgozás. Na az lesz nagy szám még!!

2 hozzászólás
>!
bfg3 P
Szigeti Kovács Viktor: Először volt az erdő

A vége kicsit elkapkodott, és nem igazán értem, spoiler, de összességében egész jó próbálkozás.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
cicerokiado KU

Ősz eleje van, langyos szél borzolja bundánkat, sötétség nyeli el gyors lépteinket, a fehér házak elvesznek a távolban, és mi máris kint vagyunk a faluból.

(első mondat)

>!
cicerokiado KU

Kaff szerint nincsen szebb látvány, mint egy várakozó fecskecsapat. Azért olyan szép, mert nem tudni, miért és mire várnak.Talán a várakozásuk a búcsú. Mintha csak még egyszer, utoljára szét akarnának nézni, és amikor nincsen már bennük maradás, akkor elmennek.

16. oldal

>!
cicerokiado KU

Szeretem ezeket a mély és rejtelmes illatokat, a mező varázslatos sokszínűségét. Nyáron itt pipacsok és boglárkák virítanak, erős, tolakodó szaguk miatt alig érezni valamit a tájból, de ahogy hűl az idő, a levegő is tisztul. Távoli és titokzatos illatokat hoz a szél, s ha ilyenkor jól figyelsz, azt is észreveszed, hogy minden bokor mögött élelem lapul. Édes húsú egér, savanykás pocok féli villanó fogaim élét. Látom a reszketésüket, a száraz avar nem rejti el őket úgy, mint a zöldellő, dús rét.

9. oldal

>!
cicerokiado KU

    A nevem Bársony, én vagyok a legfiatalabb a csapatban, alig tízszer láttam még csak megtelni és elfogyni a holdat, mégis azt mondják, nagy vadász lesz belőlem és egyszer csapatunk vezetője leszek, ahogy apám és annak az apja is az volt. Én egyiküket sem ismertem, nagyapám és apám is fiatalon halt meg, mert a mező nemcsak zsákmányt rejt magában, a veszély is ott ólálkodik mindenütt.

9-10. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Kiss Dénes: Eb vagy kutya
Gergely Márta: U-gu
Neil Gaiman: Coraline
Nógrádi Gábor: Marci visszavág
Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska
Nógrádi Gergely: Nyau!
Szinnyei Júlia: Erdészház
Döbrentei Kornél: Tiszóka