A ​táltos 3 csillagozás

Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Húsz éve van már tél az emberek világában, mert Cilonda, a boszorkány, gyűlöli az Öregisten számára oly kedves teremtményeket. Ám megszületik a lelkekben a remény egy Kücsen nevű táltos személyében, akiről már csecsemőként is lehet tudni, hogy kiválasztott; ám hogy legyőzhesse a boszorkányt, még át kell esnie három próbatételen: legyőzni a fekete bikát, elmenni a kígyók és békák országába, végül megküzdeni a rettenetes sárkánnyal.

A szerző új könyve ezúttal az ősi magyar hiedelemvilág elemeit alapul véve meséli el egy táltos varázslatos cselekedeteit. A történetben régi idők mítoszaiból elevenednek meg ördögfiak, sárkányok és boszorkányok. Az író arról a korról mesél. amikor még az égigérő fa tetején lakott az Öregisten, a fa gyökerei között pedig a rémséges alsóvilág húzódott. A jó és rossz küzdelmének kimenetele ezúttal azonban kétséges, mert a gonosz ereje nagy, a jóság pedig sebezhető.

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2019
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634321064

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Illujankasz


Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Szigeti Kovács Viktor: A táltos

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/07/szigeti-kovacs-…

"Kücsen, a táltos kalandra hívja az olvasót, aki boldogan tart vele nehéz útja során. Bonyodalom bonyodalmat követ, fordulatok sora elevenedik meg a szem előtt, s az út végén ott vár rájuk az örök igazság.
A könyv szerint az teszi érdekessé az embert, az Öregisten teremtményét, hogy kiszámíthatatlan. Sohasem tudni, miként reagál egy adott helyzetre. A legnagyobb sötétségtől kezdve a legragyogóbb jóság is lakozhat a lelkében. Lehet kedves vagy bátor, fiatal vagy öreg, nem számít. Csak az, amit cselekszik, és amit érez.
Magam is sok mindent éreztem a regény olvasása közben, sőt, az utolsó oldalig kiszámíthatatlan volt, milyen hangulatban fogom végül letenni, milyen emlékeket fogok a későbbiekben felidézni, mikor a polcomon ráesik a pillantásom. Mert ember vagyok. Kiszámíthatatlan, a magam számára is. Egyszerre éreztem a vonzását, a sajátos hangulatát, de a tömöttsége és az elején még a nyelvezete miatt többször is kikerültem a varázsa alól. Ugyanakkor nem az én korosztályom az elsődleges célközönség. Valószínűleg amit én negatívumként éltem meg, az egy 14 éves fiúból pont az ellentettjét hozza ki. Számára a kalandok vérpezsdítőek, s nincs az a mennyiség, aminél már azt mondaná, elég lesz.
A táltos élményekben gazdag olvasmány, mely által újra elmerülhetünk a magyar mondák rég elfeledett világába, s miközben talpunk a békák és kígyók országának lápos vidékét tapossa, lelkünk fent van az égigérő fa tetején, az Öregisten otthona mellett megpihenve."

>!
Hajdú_Antal_Zsuzsanna I
Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Gyönyörűen megírt, izgalmas, az ősi magyar mondavilágból építkező történet, ami nem nélkülözi a humort sem. Nagyon szerettem olvasni, csak azt sajnáltam, hogy vége lett. Olvassátok, varázslatos.


Népszerű idézetek

>!
julicsenge IP

Nemcsak az emberek, de a tündérek életében is történnek új dolgok, még akkor is, ha oly régóta vannak a világon, mint Bibura, aki bizony életében most először sütött pogácsát.

49-50. oldal

>!
julicsenge IP

A föld összes boszorkánya és sárkánya tudta ugyanis, ha táltos születik – ez is az Öregisten egy különös tréfája volt a sok közül.

6. oldal

>!
julicsenge IP

Minden sárkánynak hét szüzet kellett rabolnia, hogy gyermekből felnőtté váljon. Mit csinált erre ez a szerencsétlen? A lányokat, kiket testvérei elraboltak az emberek falvaiból, visszalopta saját fivéreitől, és elengedte őket.
– Nekem meg be kellett engednem a felnőtt sárkányok rendjébe, hiszen sehol nincsen leírva, hogy honnan kell ellopni a szüzeket.

23-24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Illujankasz
>!
julicsenge IP

(…) az ég összeolvadt a fehér pusztasággal, mintha a semmi kötött volna házasságot előttük a végtelennel.

80. oldal

>!
julicsenge IP

Illujankasz azt tapasztalta, hogy vannak olyan búcsúk, melyek örökre szólnak, és olyanok is, melyek csupán egy rövid időre. Az a búcsú, amelyik végleges, amellyel valami örökre véget ér az emberi, mulandó időben, szentén csupán egy pillanat. Illujankasz néha azt gondolta, ilyen elválásokból áll az emberek élete, ilyen elbúcsúzásokból, törékeny pillanatokból, melyek a „nincs többé” végtelenségébe tekintenek.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Illujankasz

Hasonló könyvek címkék alapján

Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet
Csóti Lili: Hetedvérig
Philip Pullman: Az arany iránytű
Sarah Mlynowski: Buli és bájital
Terry Pratchett: Télkovács
Kendall Kulper: A mágikus tolvaj
Naomi Novik: Rengeteg
Sally Green: Half Lost – Szabadság
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Körömi Reni: Az elfeledett völgy