A ​táltos (A táltos 1.) 70 csillagozás

Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Húsz éve van már tél az emberek világában, mert Cilonda, a boszorkány, gyűlöli az Öregisten számára oly kedves teremtményeket. Ám megszületik a lelkekben a remény egy Kücsen nevű táltos személyében, akiről már csecsemőként is lehet tudni, hogy kiválasztott; ám hogy legyőzhesse a boszorkányt, még át kell esnie három próbatételen: legyőzni a fekete bikát, elmenni a kígyók és békák országába, végül megküzdeni a rettenetes sárkánnyal.

A szerző új könyve ezúttal az ősi magyar hiedelemvilág elemeit alapul véve meséli el egy táltos varázslatos cselekedeteit. A történetben régi idők mítoszaiból elevenednek meg ördögfiak, sárkányok és boszorkányok. Az író arról a korról mesél. amikor még az égigérő fa tetején lakott az Öregisten, a fa gyökerei között pedig a rémséges alsóvilág húzódott. A jó és rossz küzdelmének kimenetele ezúttal azonban kétséges, mert a gonosz ereje nagy, a jóság pedig sebezhető.

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2019
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634321064
>!
Ciceró, Budapest, 2019
230 oldal · ISBN: 9789634321446

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Agolcs · Bibura · Illujankasz · Kücsen · táltos


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 97

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Húsz éve kegyetlen ridegre fordult a világ, örökös tél tombol. Az emberek szívéből elillant a remény, amikor Kevét az emberek világának táltosát legyőzte az alvilági főboszorkány, Cilonda, és annak serege. Sárkányok, ördögfiókák, démonok, boszorkák szálltak szembe az Ősisten védelme alatt álló emberek világával. De Keve elbukott, dicstelen halál lett végzete, s az Ősisten is magára hagyta esendő, gyönge teremtményeit. Az emberek fásultan, bezárkózva tengetik napjaikat, eledelük csupán száraz kása, kertjeikből eltűnt a szín. Egy nap azonban gyermek születik, Keve leszármazottja, Hajna kisfia, a táltosnak tartott Kücsen. A hajjal, foggal és hat ujjal született gyermek érti az állatok gondolatait, megérzi a közeljövőt és fejlődése is rendkívüli. Tanítója a falu gyógyítója, Agolcs lesz, védelmezője Bibura a tündér, Fenrira a farkas, Manduk a bagoly, Gütten a medve. De születésének jelentőségét megérezik a gonosz erők is. Illujankasz, a sárkány tudatára ébred, hogy tizennégy év múlva élet-halál harcot kell vívnia Kücsennel. S az idő gyorsan telik. Ami az emberek világában egy év, az az alsó és felső világban csupán egy nap. És Kücsen napról napra erősebb, okosabb s készen áll a próbák kiállására.

A magyar népi mondákat megidéző regény, az ősi táltos világ hangulatába helyezi olvasóját. Kücsen a nagy megmérettetésre készül; testi, lelki és szellemi fejlődésének lehetünk tanúi ebben a népmesei elemekkel gazdagon megszórt történetben. Becsület, furfang és álnokság ugyanúgy helyet kap az események menetében, mint a bátorság és kitartás. Szigeti Kovács Viktor egy rendkívül pozitív szemléletet csempész be a gyermekek világképébe az események alakításával. Ebben a közegben a rossz képes megváltozni, váratlan lehetőségekkel előrukkolni. Rendkívüli empátiával világít rá a mindenkiben jelen lévő rossz természetére, és kvázi felmentést ad gyarlóságainkra.
A történetben csodás gyógyulások, elképesztő menekülések, varázstárgyak és meseszerű állatok teremtik meg az elbűvölő légkört. A kötet szerkezetileg és nyelvileg is követi a körülbelül 9-14 éves korosztály igényeit. A történet mindvégig leköti olvasója figyelmét, még akkor is képes fenntartani a kíváncsiságot, amikor épp nem történnek hatalmas izgalmak.
Erkölcsi mondanivalóval rendelkező, rendkívül békés meseregény ez. Képi világa közel áll a magyar gyerekekhez, egy sajátos megértési folyamattal ajándékozza meg őket, mely simulékonyan igazodik a népmesékből lassan kinövő generációhoz. Kicsit a Fehérlófiában, picit a Csongor és Tündében, kicsit pedig a magyar mondák hősei között éreztem magam. Bátran ajánlom a kötetet!

https://annamarie-irkal.blogspot.com/2020/03/szigeti-ko…

1 hozzászólás
Gelso>!
Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Ez a varázslatos meseregény mindenkit jobbá tesz – még azt is, aki alapjában véve jó ember.
Amióta olvasom és amióta befejeztem, a hatása alatt állok.
Csodálatos és példaértékű szereplői vannak!

A csupa erő és csupa optimista, a soha nem csüggedő Kücsenen kívül a Kedvencem a békés és örök támasz: Agolcs és a Süsüre emlékeztető, elmélkedő jó-sárkány: Illujankasz.
A beszélő nevek pedig egy főnyeremény!

Fontos és mérföldkő-könyvnek tekintem a kisebb kamaszok életében azon a ponton, ahol a 77 magyar népmese és a Világszép Nádszál kisasszony meséi véget érnek, de még nehéz az elszakadás és a nagyobbaknak való könyvekre váltás; a nagyobb kamaszok életében pedig talán ezzel a könyvvel könnyebb lesz megtalálni azt a pontot, hogy sose akarj elszakadni a meséktől, a magyar hiedelmi szereplőktől, a gyerekkorban kialakult gyökerektől – egy olyan biztos pont az életben, ahová az ember szeressen mindig visszatérni, egy élmény, ahová érdemes mindig visszanyúlni, egy emlék, amiben mindig jó lesz elmerülni, egy támasz, amihez ha hozzáérsz nem csalódsz; vigasz, amikor a világ erői összefognak ellened, erő a viharfelhők elhessegetéséhez, érték, amiben sosem csalódsz.

Ha a könyv nincs is a könyvespolcodon, de az élményt, a vele átélhető érzést ne hiányold az életed polcáról.

Egyáltalán nem ilyeneket akartam írni – de egy mozdulattal kitöröltem a tegnap írottakat, és ez maradt.
Mérföldkő-könyv az ember életében, amire szükség van, hogy ne veszítsd el önmagadat. Erőt meríts, ha összezuhanni készülsz és örökre megtarthasd az önbizalmadat.
Szép és magával ragad.
Köszönöm Szigeti Kovács Viktornak, akinek jó darabig a nevével fogok felébredni és elaludni.
Tiszta szívből ajánlom kormegjelölés nélkül olvasásra.
Támogatom a 2019-es Merítés ifjúsági top10-be jutását.

Szavazás!
VI. Merítés-díj 2020 – Ifjúsági kategória
A Merítés-díj tízes listájába szavazott könyv a 2019. évben publikált magyar ifjúsági művek közül
2020. szeptember 30-ig szavazhattok itt arról, hogy melyik kötet kapja a közönségdíjat:
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-ifjusagi-irodalom-kozonseg-dij

2 hozzászólás
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Remek történet!
Olvasás közben újra „gyereknek” éreztem magam, szinte belebújtam Kücsen bőrébe. Teljesen meglepett, hogy ennyire tudtam azonosulni vele. Számos mondai elem jelent meg benne, azok a bizonyos számok: 3,7…, jó boszorkány, rossz boszorkány, sárkányok, kisördögök, égig érő fa, és persze a happy end. :)
Nagyon tetszett a karakterek ábrázolása, minden egyes botlásukkal imádtam őket! Furcsamód Kücsen mellett a kedvenc szereplőm Cilonda (a gonosz boszorkány) lett a végére! A váratlan meglepetés sem maradt el a végéről, bár azt nagyjából sejtettem (Öregisten).

Nagyon sokrétű a könyv, rengeteg mesei elemmel, életből kiragadott párhuzammal. Iskolás gyerekekkel remekül fel lehetne dolgozni!

Szerintem ez a könyv abszolút megállja a helyét az időtlen-idők óta meglévő Népmesék, régebbről fennmaradt mondák mellett, sőt! Mindenképp ajánlom fiúknak-lányoknak egyaránt izgalmas olvasmány! :)

2 hozzászólás
kávésbögre P>!
Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Nem számítottam rá, hogy ennyire jó lesz :) Egy nagyon jó kis mese sok tanulsággal, ami szerintem egyaránt lehet jó olvasmány gyereknek és felnőttnek is. Nagyon bejött ez a táltos-sámán világ, valamennyire klasszikus meseelemekkel, izgalmas, energikus, fordulatos történetvezetésben.
Kücsen „hiába” volt sámán, sokszor annyira emberi és esendő volt, hogy nagyon könnyű volt vele azonosulni, és a többi szereplővel is. Csak ajánlani tudom, korosztálytól függetlenül.

Ibanez P>!
Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Még anno a Gabo akciójában vettem meg tavaly tavasszal az író mindhárom könyvét, megtetszett a cím-borító és a Merítés-díjra jelölés is sokat nyomott latban, valahogy éreztem, hogy nyugodtan megvehetem a három könyvet, nem fogok csalódni bennük. Így is lett. Csodálatos borító, csodás történet, felnőttként is élvezetes „mese”. Meg kell mondjam, valami ilyesmi történetet vártam korábban, mikor a Mondák könyvét olvastam. Az a játékosság, könnyedség, a legendás mondák és hagyományok történetbe beleszövése – nem erőszakos módon – itt teljesen megvalósult. Kedvencem Illujankasz volt, a sárkány, de persze Agolcs is szeretetre méltó volt, egyébként én sokáig úgy hittem, hogy spoiler. Ráadásul a végén még Cilondát se lehet annyira utálni, nem válik gyűlöletes gonosszá az olvasó szemében. Helyre kis történet, olvassátok!

1 hozzászólás
Chöpp >!
Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Szigeti Kovács Viktor harmadik – és egyben legklasszabb – általam olvasott regénye. Megelevenedik lapjain a régmúlt magyar hitvilág; táltosok, sámánok, démonok, ördögök, boszorkányok, sárkányok és természetesen az Öregisten, a legnagyobb mágus, a világ teremtője. Az örök tél gonoszságával szembeszálló nem mindennapi őserő éled újjá Kücsen táltosfiú személyében, és nyilvánvalóvá válik, hogy a jó mindenkor győzedelmeskedik a gonosz felett. Ahogy az egy klassz(ikus) mesében elvárható. Közben azért lehet izgulni hőseinkkel nem egy alkalommal. A végén pedig van egy ici-pici csavar, ami igazán kedvessé teszi ezt a bolond emberi világot.

Niitaa P>!
Szigeti Kovács Viktor: A táltos

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/07/szigeti-kovacs-…

"Kücsen, a táltos kalandra hívja az olvasót, aki boldogan tart vele nehéz útja során. Bonyodalom bonyodalmat követ, fordulatok sora elevenedik meg a szem előtt, s az út végén ott vár rájuk az örök igazság.
A könyv szerint az teszi érdekessé az embert, az Öregisten teremtményét, hogy kiszámíthatatlan. Sohasem tudni, miként reagál egy adott helyzetre. A legnagyobb sötétségtől kezdve a legragyogóbb jóság is lakozhat a lelkében. Lehet kedves vagy bátor, fiatal vagy öreg, nem számít. Csak az, amit cselekszik, és amit érez.
Magam is sok mindent éreztem a regény olvasása közben, sőt, az utolsó oldalig kiszámíthatatlan volt, milyen hangulatban fogom végül letenni, milyen emlékeket fogok a későbbiekben felidézni, mikor a polcomon ráesik a pillantásom. Mert ember vagyok. Kiszámíthatatlan, a magam számára is. Egyszerre éreztem a vonzását, a sajátos hangulatát, de a tömöttsége és az elején még a nyelvezete miatt többször is kikerültem a varázsa alól. Ugyanakkor nem az én korosztályom az elsődleges célközönség. Valószínűleg amit én negatívumként éltem meg, az egy 14 éves fiúból pont az ellentettjét hozza ki. Számára a kalandok vérpezsdítőek, s nincs az a mennyiség, aminél már azt mondaná, elég lesz.
A táltos élményekben gazdag olvasmány, mely által újra elmerülhetünk a magyar mondák rég elfeledett világába, s miközben talpunk a békák és kígyók országának lápos vidékét tapossa, lelkünk fent van az égigérő fa tetején, az Öregisten otthona mellett megpihenve."

AeS P>!
Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Aprólékosan felépített mesevilág magyar köntösben, izgalmas cselekmény, szerethető szereplők, minden, ami egy jó ifjúsági könyvhöz kell. Ajándékoznám, ha volna a környezetemben ilyen korú gyerek.
Nincs tél, ami örökké tartana.

3 hozzászólás
CsakSimánDorka>!
Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Igazi kincs ez a könyv! Aki szereti azokat a történetet, amik a magyar mondák köré épül, annak ez megfelelő választás, és nem csak gyerekek számára. Szerintem bárki elolvassa, onnantól kicsit pozitívabban fogja látni a világot.
Kücsen a kis főhős sok kaladnon megy át, amíg el nem éri élete nagy küzdelmét, közben pedig rengeteg jellembeli fejlődésen megy át.
A történet gyönyörű módon dolgozza fel a magyar mondakört, szerintem azok a gyerekek, akik ezt a regényt elolvassák, érdeklődni fognak utána.
Nem is tudom még mit írhatnék erről a regényről, inkább semmit, helyette olvassa el minél több mindenki, mert egy csodálatos mesével fogják magukat szemben találni.

h_orsi >!
Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Kellő igényességgel megírt, fergetegesen szórakoztató és hiánypótló könyv a magyar mondák világáról. Főszereplőinknek kemény próbákat kell kiállnia, melytől néha megtántorodni látszanak, de végül mindig szívükre hallgatnak és győz a bajtársiasság, az alázat és a kegyelem.
Számomra is végig izgalmas és érdekes tudott maradni. Számtalan rejtély és varázslat szövi át az egész könyvet. A végén pedig ott volt a megkönnyebbülés: a jó elnyeri méltó jutalmát, a gonosz pedig a büntetését. Rengeteg kulturális és vallási utalás van benne, amit felnőttként teljesen máshogy (és teljes értékűleg) tudtam értelmezni, mint gyerekszemmel. Minden korosztálynak csak ajánlani tudom. Különösképpen a lezárás tetszett, hiszen ha belegondolunk teljesen más megvilágításba helyezi Kücsen származását.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Jagika>!

„A legnagyobb erő a jóság.”

171. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jóság
2 hozzászólás
Nikolett0907 P>!

[…] az ember volt az egyedüli, aki nem találta helyét a Földön. Az Öregisten jól kifundálta a dolgot, mielőtt megteremtette ezt a törékeny lényt, hiszen egy sárkány vagy egy tündér vagy jó volt vagy rossz, nem választhatott, amiként született, úgy élte le az életét. Az embert ezzel szemben se nem jónak, se nem rossznak teremtette az Öregisten, hanem rábízta a dolgot, hogy döntsön mindenki a belátása szerint.

8. oldal

Annamarie P>!

Hullani kezdtek a táltos könnyei, és minden könnyében egy egész emberélet volt.

173. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könny
Annamarie P>!

Ilyen pogácsa talán még sosem készült a világon; belekerült egy anyai szív minden bánata és reménye, belekerült a féltés, és a szeretet is, ami az anyákat erősebbé teszi bármely harcos férfinál.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pogácsa
Annamarie P>!

Hosszú-hosszú ideje nem született már táltos az emberek között. Amióta elvesztették jókedvüket, és eluralkodott rajtuk a reménytelenség, nem lett új táltos, a régiek pedig hasznavehetetlenek.

65. oldal

1 hozzászólás
Jagika>!

Élvezte, ahogy a Nap melengeti az arcát, a messze ringó békés mezők pedig rég elfeledett gyermekkorát juttatták eszébe, amikor boldogan kergetőztek a többi gyermekkel ebben a végtelen szabadságban.

97. oldal

Annamarie P>!

Közeledett az idei boszorkányszombat, amire a Föld minden fontosabb rémsége hivatalos volt.

62. oldal

Annamarie P>!

-Csellel nem lehet győzni, ezt te is tudod , Agolcs. Csatákat ugyan lehet nyerni, de győzni nem[…]

139. oldal

Jagika>!

– A sámán olyan ember, mint a táltos? – tette fel Kücsen a kérdést, aminek Agolcs szemlátomást nem örült. […]
– Nem, nem olyan, a táltos az éganya ajándéka a világnak, a sámán meg olyasmi, amit az emberek akarnak.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agolcs · sámán

A sorozat következő kötete

A táltos sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú
Jessica Townsend: Kámforkór
Eliot Schrefer: Erőpróba
Tea Stilton: Az erdők hercegnője
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
C. S. Lewis: A végső ütközet
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Nyulász Péter: Helka