Ezeréves ​utazásom 1 csillagozás

Szigethy Gábor: Ezeréves utazásom

Ezer ​év a Kárpát-medencében: a boldogtalanul boldog magyar történelem.
Mint autóvezető a visszapillantó tükörben, miközben halad az úton, nézi maga mögött a tájat; az elmaradó vidéknek mindig azt a pontját figyeli erősebben, amelyet látni haladásához fontos, sa távolodó tájat mélységében egyre szélesebben, részleteiben hol élesebben, hol homályosabban látja.
Utazom: visszapillantó tükörben figyelem a magyar történelmet.
István királyt, amikor Intelmeiben fogalmazza itt és megmaradásunk legfontosabb tételét. Pápai Páriz Ferencet, amikor Svájcban eldönti: hazamegy Erdélybe. Virág Benedeket, amikor lefordítja az Aranybullát. Kossuth Lajost, amikor a politikai ellenzék szerepvállalásának minőségéről gondolkodik. Vajda Jánost, amikor a forradalom elmúlt nagy pillanataira emlékezik. Az Ady Endre szellemi nagyságával viaskodó Szabó Dezsőt. A történelmünk elvetélt útjait kutató Szekfű Gyulát. A megromlott hazából menekülő Bartók Bélát. A demokrácia megszületésében… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1991

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 1991
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631167372

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
BabusM
Szigethy Gábor: Ezeréves utazásom

A szándék szép és jó, csak a szövegek nem mind azok. A legtöbb olyan, mintha félbemaradt esszékezdemény lenne, és ott ér véget, ahonnét az igazi esszé kezdődne: az ismert dolgok felsorolása után a saját szempontú összegzéssel és tanulságlevonással. Hát azok itt elmaradnak. A végén már akadnak egész jól felépített írások, de valahogy azokból is hiányzik valami. Valami, amitől több lenne ez a könyvecske, mint a hagyományos magyar önostorozás és nemzetpusztulás-várás.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lábass Endre: Árnyékkereskedő 1–3.
Hegedüs Géza: A kentaur és az angyal
Robert Menasse: Ez volt Ausztria
Lányi András: A kettészakított üstökös
Buzinkay Géza: Magyar hírlaptörténet
Hamvas Béla: A száz könyv
Földényi F. László: Melankólia
Arthur Koestler: Szellem a gépben
Szerb Antal: Az angol irodalom kis tükre
Ady Endre: Szeretném, ha szeretnének