Levelek 0 csillagozás

Sziénai Szent Katalin: Levelek

Szent Katalin leveleit már életében elkezdték gyűjteni. Kortárs feljegyzéséből tudjuk, hogy „családjának” tagjai a nekik szóló leveleket lemásolták és elküldték egymásnak, hogy mások is meríthessenek tanításukból. Így jöttek létre a kisebb, lelki épülés céljából gyűjtött levélcsoportok.
Az első nagyobb méretű gyűjteményt egy tanítvány, Ser Cristofano di Guano Guidini állította össze Katalin halála után. Cristofano ugyanis mint jegyző tudta, hogy az írásos dokumentumoknak később milyen nagy értéke lesz, ezért hamarosan és a számára elérhető legszélesebb körből összegyűjtötte a leveleket.
Francesco Buonconti is gyűjtötte a leveleket. Ez a gyűjtemény később Volunnio Bandinelli bíboros birtokába került és a ő hagyatékával származódott tovább. A múlt század első felében még forrásként használták, utána elveszett.

>!
Szent István Társulat, Budapest, 1983
892 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633602378 · Fordította: Csertő György

Enciklopédia 12


Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Andrásjeti>!
Sziénai Szent Katalin: Levelek

Szent Katalin a legtöbb levele végén így kiált föl „Édes Jézusom, szerelmem!”
Ez mutatja, milyen távol áll a magatartása Ávilai Nagy Szent Terézétől, aki, bármennyire is egyszerűnek mutatja magát, bármennyire is ismeri víziói által „Ő Szent Felségének” titkait, ravasz bőbeszédűségével nem oszlatja el az álszerénység gyanúját, ami az olvasó gondolatai közé kúszik – első sorától az utolsóig. Katalin jóakarata világos és valós, és azért, hogy elhozza a békét a világra (pápa és pápa, város és város, egyház és hívő, ember és ember között) mindenre képes volt és semmitől sem riadt vissza. Mindenkinek ajánlom bensőséges, szívhez szóló üzeneteit!


Népszerű idézetek

Scarlett0722 P>!

„Viseld csak el ma, én lelkem. Holnap talán véget ér életed. Gondold csak meg, hogy meg kell halnod és nem tudod, mikor."

Kapcsolódó szócikkek: halál
2 hozzászólás
Scarlett0722 P>!

A lélek, aki ismeri önmagát, a legnagyobb kegyelemnek tartja a szenvedést.

Kapcsolódó szócikkek: kegyelem · szenvedés
1 hozzászólás
Scarlett0722 P>!

És eszi ezeket a gyümölcsöket saját akaratának ízlése szerint, azaz önként esik a halálos bűn vétkébe, amit az önszeretet érlel. Ó, tudod, mennyire veszedelmes ez? Annyira, hogy megfosztja az embert az önismeretétöl, amelyből az alázatosság erényét megszerezhetné…

2 hozzászólás
Scarlett0722 P>!

A szenvedés oka ebben az életben is, a pokolban is az önakarat. Mi módon lehet megszabadulni ettől az akarattól…

1 hozzászólás
Scarlett0722 P>!

A bűnnel az ember elveszíti a teremtésben kapott méltóságát, és az ördög adósa lesz.

Scarlett0722 P>!

A lélektől a kegyelem életét senki sem veheti el, ezért senki sem árthat neki annyit, amennyit árt önmagának, amikor gyűlölködik. Az embert a gyűlölet és a szeretet emeli fel a keresztre.

Kapcsolódó szócikkek: kegyelem · kereszt
Scarlett0722 P>!

…a szenvedések megtisztítják a lelket bűneitől és hibáitól, gyarapítják benne a kegyelmet (…).

Scarlett0722 P>!

…a legnagyobb szenvedést érzi, mivel igen rendetlenül szereti önmagát. Így tehát az akarat az, ami a szenvedést okozza: vesd el az önakaratot és megszűnik minden szenvedés. Mi módon lehet megszabadulni tőle? Úgy, hogy levetjük a régi embert, önmagunkat, és magunkra öltjük az új embert.

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dante Alighieri: Dante összes művei
Dante Alighieri: Pokol
Dante Alighieri: Isteni színjáték
Valerio Evangelisti: Indulj, inkvizítor!
Umberto Eco: A rózsa neve
Giovanni Boccaccio: Boccaccio legszebb novellái
Dante Alighieri: Dante szonettjei
Giovanni Boccaccio: Novellák
Giovanni Boccaccio: Dekameron
Carlo Carretto: Én, Ferenc