Éjszakai ​őrség (Őrség 1.) 435 csillagozás

Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Moszkva utcáin a hétköznapi emberek között természetfölötti lények járnak észrevétlen. A Setét és a Fény erői egyaránt jelen vannak, s a két tábor közötti törékeny fegyverszünetet az Éjszakai és a nappali Őrség vigyázza.
Most azonban viharfelhők gyülekeznek a város komor bérkaszárnyái felett: a varázslók, vámpirok, alakváltók és boszorkányok hidegháborúja forrósodni kezdett. Ha összecsapásuknak nem sikerül elejét venni, maga a pokol szabadul el a földön.

Szergej Lukjanyenko sorozatinditó regénye hihetetlen népszerűségre tett szert az első megjelenése óta eltelt években, és rajongótábora már nem korlátozódik Oroszországra. A könyvből készült film elvitte hirét Amerikába és a világ szinte minden szegletébe. Azóta az 'Éjszakai Őrség' már valamennyi fontosabb nyelven olvasható.
A GFK sorozatban végre magyarul is hozzáférhető lesz hamarosan a teljes sorozat.

Eredeti megjelenés éve: 1998

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek Metropolis Media

>!
Metropolis Media, Budapest, 2007
450 oldal · ISBN: 9786155628559 · Fordította: Thuróczy Gergely
>!
Metropolis Media, Budapest, 2007
436 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638735713 · Fordította: Thuróczy Gergely

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Anton Gorogyeckij · Borisz Ignatyjevics / Geszer · Olga


Kedvencelte 84

Most olvassa 18

Várólistára tette 312

Kívánságlistára tette 183

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség

Elöljáróban: nem tudok sakkozni.
(Pirul.)
Én megpróbáltam, becsszó! Eljártam sakk-körbe is! Meg tudom különböztetni a lóugrást az anpasztól!
A „baj” az, hogy a legtökéletesebb mértékben hidegen hagy az, hogy lejátsszak valakivel egy partit, illetve hogy nyerni akarjak. A feladványokat megoldogatni, az igen, az mindig is tetszett. Kitalálni, hogy világos vagy sötét hogy nyer x lépésből. De kitalálni, hogy konkrétan én hogy nyerjek?! Két lépés után megunnám.
Bocsánat, kedves sakkrajongó barátaim. :(

Ezért kap ez a könyv négy csillagot tőlem. Mert ez egy 450 oldalas sakkjátszma.

Továbbiak a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/22/szergej_lu…

Fallen_Angel>!
Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség

Hát, ez förgeteges volt.*
Meglehetősen optimista voltam az Őrség-sorozattal kapcsolatban, mert rögtön négy részt megvettem belőle. Az első nem okozott csalódást, sőt kimondottan tetszett. Varázslók, vámpírok, alakváltók, metró, vodka, boszorkányok, katasztrófák, vodka – ez mind belefér a kilencvenes évek borongós hangulatú Moszkvájában játszódó urban fantasybe. Az orosz főváros egyszerre ismerős és egzotikus. A magát átlagos mágusnak tartó Anton az Éjszakai Őrség munkatársaként keveredik a nagy dolgok közepébe. A sztori végig érdekes, a könyv világa jól kitalált, a folytatásra pedig hamarosan sort kerítek.

*gyenge szóvicc, egyrészt utalás a történet egyik elemére, másrészt a könyv időnként furcsa nyelvezetére

Leonidas>!
Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség

Nagyon sokáig gondolkoztam, hogy egyáltalán beszerezzem-e ezt a könyvet. A film nem okozott csalódást, de még mindig nem győzött meg arról, hogy érdemes lenne elolvasni. Őszintén szólva irtózom a vámpíros regényektől, és az urban fantasy műfaj se igazán a szívem csücske. Kár volt bizonytalankodni, mert ez a regény nagyon jó.
Az alapötlet igazán remek. Az emberek világával párhuzamosan létezik egy sötétebb,kegyetlenebb világ, ahol évezredek óta dúl a háború a Másfélék között. Nagyon tetszett, ahogy fokozatosan egyre többet tudtam meg a világ működéséről. Itt a Fénypártiak sem teljesen fehérek, inkább szürkék. Nem harcolnak kesztyűs kézzel a Gonosz ellen, mert úgy esélyük sincs a győzelemre. Maguk is mocskos trükköket vetnek be a Nappali őrséggel szemben. Mindez mögött ott van a rendszerváltás utáni Oroszország valósága. A nyomor,alkohol, szovjet időkből maradt autók, maffia, újgazdag oroszok, mindez megtalálható a történetben. Lukjanyenko leírta a valóságot, és nem színezte ki. A főhős Anton, egy igazi hétköznapi ember, vagyis pontosabban nem ember, hanem az Éjszakai őrség közepes képességű mágusa. A szemszögéből éljük át az egész történet. Remek volt Antonnal nyomozni, a metrón vagy autóval utazni, és közben fél Moszkvát megismerni.
Az író olyan érzelmet csikart ki belőlem, amit nem hittem volna, hogy valaha is érezni fogok: megsajnáltam egy vámpírt.
Igazán jól szórakoztam. Nagyszerű urban fantasy, amit érdemes elolvasni.

2 hozzászólás
kratas P>!
Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség

Sokat agyaltam, hogy 3 vagy 4. csillag legyen.
Tetszettek a szereplők, Anton, Olga, a főnök. Ötletes az alap, a két világ, a kölcsönhatások, a jó és a rossz harca… de a könyv nagy részében unatkoztam, nem azt kaptam, amit vártam. És nagyon idegesített az időnként előadott kenetteljes stílus, majd az éles váltás, utána megint, mintha a középkorban lennénk. Szóval nem vagyok biztos benne, hogy ezt a sorozatot folytatni fogom.

vargarockzsolt>!
Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség

Érdekes, izgalmas és elgondolkodtató regény. Érdekes, mert a szerző kitalál egy különös, irreális világot, amely párhuzamosan működik a mi reális világunkkal, és amely egészen különös magyarázatát nyújtja a mi világunk eseményeinek. Izgalmas, mert a főszereplővel azonosulva látjuk, érezzük: komoly a tét. És elgondolkodtató, mert komoly filozófiai problémákat jelenít meg. Ha a szerző felfogásával egyetértenék, akkor a cselekményvezetés hibáit, és a nyelvi megformáltság nem túl magas színvonalát félre téve, öt csillagot adnék.
Ha az ördög megjelenik Moszkvában, akkor Bulgakov lesz a mérce, és ahhoz képest ez a regény csak egy egyszerű sci-fi. Az olvasók nem is várnak-várhatnak tőle többet. Akkor viszont kérdés, a filozófiai mondanivaló hogyan érvényesül. Mennyire elfogadható az erkölcsi relativizmus, amelyet a szerző sugall? Tényleg azt sugallja, vagy csak az értetlen olvasó fordítja így le magának a „mondanivalót”? Nem tudom, talán a folytatás segít majd az eligazodásban. Kap tőlem még egy esélyt. Jöhet a Nappali őrség!

7 hozzászólás
Quator>!
Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség

A regény elsősorban az író által megteremtett világ miatt tetszett. Az alaptörténet szerint az emberek között élnek a „másfélék” (mágusok, alakváltók, vámpírok, boszorkányok), akik képesek a homálynak nevezett helyre átmenni, ami mentális hatalommal ruházza fel őket az emberekhez képest. A másfélek közül vannak, aki az éjszakai őrség tagjai (fénypártiak), és vannak a nappali őrség tagjai (setétek). Az őrségek feladata az, hogy biztosítsák az egyensúlyt, és a békét a két tábor között. A regény három részből áll, amik összekapcsolódnak egy történetté. Összességében az író egy érdekes világot hozott létre, de talán a történet ehhez képest kevésbé sikerült emlékezetessé, a szereplők viszont szerethetőek. Az első két történet tetszett, a harmadik viszont számomra kevésbé, ott valahogy megtört az addigi lendület.

jehuka P>!
Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség

Maga a történet megérdemelné akár az 5 csillagot is: ütős kis urban fantasy alaposan átitatva keserédes szláv életérzéssel és intelligens humorral, tele meglepő fordulatokkal. Lukjanyenko erős hangulatú jól felépített, fantáziadús világot teremt, eredeti karakterekkel dolgozik és mindeközben meglepően mélyenszántó filozófiai kérdéseket boncolgat. Kifejezetten tetszett a „Jó” és a „Rossz” jelen esetben a „Fény” és a „Setét” ábrázolása, árnyaltsága, egymáshoz való viszonya. Az egész történetet nagyon „reálissá” (ha élhetek ezzel a kifejezéssel egy fantasy esetében), emberivé tette. Csak valahogy a stílusa nagyon nyögvenyelős lett. Lehet, hogy a fordítás miatt, de akkor is lerontotta az összhatást. Ettől függetlenül egész biztos megismerkedem a Nappali őrséggel is :)

zamil>!
Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség

Ez a regény valahogy ˇMásféle".
A mai rendszerváltás utáni Oroszország világára rá lett ültetve egy másik zordabb, szürkébb világ a „homály”. A 90-es évek orosz légköre, kultúrája igen jól bele lett építve a regénybe, valóság szagot adott neki, már maga ez plusz volt amit az orosz íróktól, személy szerint én el is várok, nem vagyok oda az amerikai álomvilágért. A homály lényei mindkét világban élnek, és ha betartják a szabályokat akár örök életűek is lehetnek. Erre megállapodásra figyel a jó és rossz oldal őrsége, az éjszakai és nappali őrség.A két világ közti átjárás jól kitalált, ahogy valahol mindkettőben egyszerre léteznek az szerintem nagy húzás. A regény három egybefüggő történetből áll, és meg kell mondjam a cselekmény nem látható előre, igazán olvastatja magát.
Sajnos fél csillagot le kellett vonnom az értékelésből, mert hiányoltam az elején egy kis leírást a másfélékről, hogy a regény már a kezdettektől érthetőbb legyen.
Csak ajánlani tudom, annak aki az igényes fantasy regényekért van oda.

Fearzone>!
Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség

Nehezen indult nekem ez a konyv. Fura volt a nyelvezete, valamint ebook, es mostanaban inkabb a fabol keszult konyveimet olvastam.
Ugy gondoltam nem fogom szeretni, aztan par hete ujraneztem a 2 filmet (es bar total masrol szol) ismet magaval ragadott az a bizonyos orosz fantasy hangulat, es ismet elovettem…
Ez egy zsenialis konyv, nem sima fantasy, rengeteg filozofiai kerdest feszeget, ami nekem kulon kedvencem.
Szoval….johet a kovetkezo resz! :)

Dyus33>!
Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség

Nem mondom, hogy mindent értettem, furcsa nekem ez az orosz életérzés, mivel első találkozásunk, de a Fény és Setét harca megragadta a fantáziámat. Imádtam a filozofálgatásokat, a nyitva hagyott erkölcsi kérdéseket, mert napközben, míg tettem-vettem, az agyam vissza-visszakalandozott a történethez, és próbálta átégetni magán a lényeget. Nem jártam mindig sikerrel, és abban sem vagyok biztos, hogy én magam Fénypárti lennék e :) Számomra a fordítás nem volt bizarr, biztos, hogy jó néhány régi szót használatba fogok venni, még ha majd furcsán néznek is rám. Antoska, Olga, Szveta, Tigrincs, Jegor, Borisz Ignatyjevics, élveztem veletek ezt a mesét, valamikor majd folytatom a történeteiteket.

>!
Metropolis Media, Budapest, 2007
436 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638735713 · Fordította: Thuróczy Gergely
1 hozzászólás

Népszerű idézetek

csartak P>!

Némelyik könyvben túlságosan sok az igazság. Másokban – túl kevés a hazugság. Az embereknek nem is lenne érdemes olvasni mindezt, ráadásul saját nyugalmuk érdekében. Éljenek csak továbbra is megszokott történelmük tudatában.

203. oldal

Grészilú_Fríbus>!

A konyak, a bor… mindez a szívhez szól.
– És a vodka mire való?
– A lélekhez. Ha már nagyon, de nagyon fáj.

353. oldal

Papusz>!

A háborúban az a legfélelmetesebb, ha megérted az ellenséget. Megérteni – ez azt is jelenti, hogy egyszersmind megbocsátasz neki.

Folyóvíz>!

… soha nem lenne szabad arra gondolnom, hogy a győzelem képtelenség. Elég csak erre gondolni – és máris vesztettél.

365. oldal

Panda>!

A szerelem – szerencse, de csakis akkor, ha hiszed, hogy örökké fog tartani. És még ha minden alkalommal hazugságnak is bizonyul, csakis a belé vetett hit ad a szerelemnek erőt és örömet.

Második történet - 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: szerelem · szerencse
baluguru P>!

– Megtanítalak. Nem ördöngösség. Azt kell mondjam, hogy nagy mázlid volt, Anton.
– Ugyan miben?
– Egy hét múlva már az intimbetét használatát is meg kellett volna tanítanom…
– Mint minden normális férfi tévénéző, természetesen magam is tudom, hogy megy az ilyesmi. A betétre élénk kékk színű löttyöt zuhintunk, aztán pedig erősen az öklünkebe szorítjuk…

200. oldal

Removed>!

Egy kívülálló azt hihette volna, hogy két testi-lelki jó barátnő elhatározta: eltölt együtt egy csöndes estét tévézgetéssel, lekváros tea iszogatásával, egy üveg száraz bor társaságában, és persze a három örök téma kibeszélésével, úgymint: a pasik szemetek, nincs mit fölvenni, és a legfontosabb – miképp lehetne lefogyni.

214. oldal

4 hozzászólás
jehuka P>!

… a Fény nem birkózhat úgy a Setéttel, hogy közben ne használja fegyveréül bármely megengedhető eszközt…

170. oldal

sztimi53>!

Milyen érzés lehet számkivetettnek lenni? Amikor nem azért büntetnek, mert elkövettél valamit, hanem mert képes lennél elkövetni?

39. oldal, 2007.


A sorozat következő kötete

Őrség sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Charlaine Harris: Vérszag
Laurell K. Hamilton: Gyilkos tánc
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Nora Roberts: Napfogyatkozás
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője
Christopher Moore: Vérszívó démonok
Sepsi László: Pinky
Meiszner Krisztina: MásValaki problémája
Mary Janice Davidson: Egy haláli szingli meséi