Pillangóbőr 79 csillagozás

Szergej Kuznyecov: Pillangóbőr

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Napjaink ​legzseniálisabb orosz írója” – Arturo Pérez-Reverte
Veszélyes, perverz, sokkolóan orosz.

Xenia egy kicsi, de befolyásos online újság szerkesztője. Hogy lenyűgözze főnökét és beindítsa a karrierjét, kockázatos lépésre szánja el magát: nyomába ered a Moszkvát rettegésben tartó kéjgyilkosnak.
Egy gondosan megtervezett weboldal segítségével akarja csapdába csalni az ismeretlen tettest. A site rövid idő alatt meglepően népszerűvé válik, és meghozza a várva várt elismerést Xénia számára. Csakhogy a lányt hamarosan teljesen rabul ejti a virtuális valóság, ahol kielégítheti a legvadabb perverzióit is. Hamarosan szembe kell néznie legsötétebb titkával: valójában azért érdekli ennyire az ügy, mert ellenállhatatlanul vonzza a gyilkosságokban megnyilvánuló kegyetlen szexualitás. Egyre inkább az ismeretlen tettes megszállottjává válik, amitől veszélybe kerül a törékeny egyensúly élete két része között. Mindeközben a gyilkos érdeklődése is felébred… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2013
464 oldal · ISBN: 9789633101452 · Fordította: Goretity József

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Csoszi>!
Szergej Kuznyecov: Pillangóbőr

A könyv valamikor régebben, már nem emlékszem, hogy milyen okból kifolyólag felkerült a várólistámra. Valószínű, még most is ott csücsülne, ha nem választották volna ki nekem egy kihívás keretében. Mikor elolvastam a fülszöveget és pár értékelést, nem nagyon akaródzott belekezdeni. Kissé aggódtam, hogy sokáig fog tartani, de meglepő módon gyorsan tudtam haladni vele.
Vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Nem igazán szeretek sorozatgyilkosokról, perverzekről, szexuális aberrációkról, kínzásról olvasni. Ezeknél a részeknél fokoztam is tempót, hogy minél előbb túljussak rajtuk, minél kevesebb maradjon meg az emlékezetemben belőlük. Tetszett, hogy a történet Moszkvában játszódik, még pedig a közelmúltban. Jó volt kalandozni az orosz metropolisz utcáin, felismerni egy-egy helyszínt, és amikor megemlítettek egy-egy közéleti szereplőt, felkiáltottam, hogy róla már hallottam. Általában szeretem a váltott szemszöget. Itt azonban zavaró volt, hogy négy szereplő szempontjából olvasok időnként E/1, E/2 vagy éppen E/3 személyben.

anglee>!
Szergej Kuznyecov: Pillangóbőr

PERVERZ. SOKKOLÓ. OROSZ.
Ezekkel a szavakkal bélyegzik meg a könyvünket. Nem mondom, tényleg ötletes ilyet írni rá, figyelemfelkeltő, és végül is teljesen igaz mindhárom jelző. Tehát elvileg nem vagyunk átverve. ELVILEG.
PERVERZ: Az. Igen. Bár már inkább undorító. Ízlés dolga. Bitang perverz, igen. Kicsit fintorgok ahogy ezt leírom, de nem tudok ezzel a kijelentéssel vitázni.
SOKKOLÓ: Ez is tök igaz. Sokkolóan szar. Azt nem mondta végül is senki, hogy hogy fog sokkolni. Pozitív, vagy negatív élményként? Pozitív semmiképp. Mondjuk tényleg, vonjunk ki a négyszázhatvannégy oldalból négyszázhatvankettőt, és sokkolódjunk úgy, hogy csak az utolsó két oldalt olvassuk el. Teljesen elég ennyi belőle. Ne olvassátok el az elejétől, ha nem vagyok kitartóak, akkor sokkal hamarabb félbehagyjátok, és sose értek az utolsó két oldalhoz. Az a könyv csúcspontja. Elég az nektek, bízzatok bennem.
OROSZ: Szimpla ténymegállapítás. Én meg MAGYAR. Húha. Oké, oké, az oroszok elmebeteg barmok, erre akarnak utalni? Nem vernek át, Kuznyecov elég oroszosan hangzik, és a könyv is minden oldalon a pofánkba tolja, hogy „Nenyenye én orosz vagyok, és te meg hülye európai, aki semmit nem konyít se a politikánkhoz, se a magazinjaink nevéhez, se a történelmünkhöz, se semmihez, nyenyenye, de gáz vagy!” Nyenyenye, leszarom! De le ám!!!
Bővebben: http://biangiolvas.blogspot.hu/2016/06/szergej-kuznyeco…

1 hozzászólás
pável >!
Szergej Kuznyecov: Pillangóbőr

"Kilátástalan világ ez, ahol nincs helye a reménynek, ahol elkerülhetetlen a halál, a szenvedés pedig mindennapos és kibírhatatlan. Olyan világ, amelyben Ruandában piramisba rakják a gyerekfejeket, hogy könnyebben összeszámolják őket; olyan világ, amelyben Moszkvában egy harmincéves férfi a kád szélén ül és sír, mert nem tud elélvezni, még akkor sem, ha maga elé képzeli, hogyan nyúzza le darabonként a bőrt egy tizenöt éves lányról, aki irgalomért könyörög, és már könnyezni sem tud, mert kiszúrták a szemét.
És a férfi éppen azért sír, mert ez az egyetlen kép, amelyik képes felizgatni."

Brutális, véres és lelkiző. Egyben gyorstalpaló az alapoktól a csúcsokig kriminológiából és BDSM-ből.
Annyira nem húznám le, mint egy drága hivatásos előolvasó kartársam (http://ekultura.hu/2013/04/09/szergej-kuznyecov-pillangobor ), de megértem a csalódottságát. Engem néha elszórakoztatott (elképesztett) a szerző fantáziája a horror területén (vagy csak rész vett a csecsen háborúban? mindenesetre nem kerülnék a kezei közé), de a lelki nyavalygások és Xenia karaktere, meg az egész krimi-szál (bár valójában nem érzem annak) nem nyűgözött le.

"Életem minden pillanatában tisztában vagyok vele, hogy mindaz, amit csinálok, abszolút szörnyűség. (…) egyetlen dolgot akarok lerombolni a hazugságot, (…) Levágom a nők mellét, felvágom a hasukat, forrasztópákával kiolvasztom a még élő testükből a zsírt – én így beszélek. (…) A kiáltás üvöltésbe fordul, aztán nyöszörgésbe. Ezek a legőszintébb hangok. A fájdalom nem ismeri a hazugságot.
Ők azonban ekkor sem értenek semmit, és végül mindennek vége, a fonál elszakad, és mások élete úgy zsugorodik össze a kezem alatt, mint a pillangó bőre."

Sajnos tényleg hajaz a Szürke 50-széria együgyűségére (bár itt leginkább csak véres hajcsomók kerülnek elő dildóban végződő hajkefék helyett), de azért nem egy súlycsoport. Széplelkűeknek nem ajánlott a számos igen durva (a sorozatgyilkos szemszögéből mégis szinte már lírai részlet) miatt és ezt a legkomolyabban mondom, ilyen kínzásokról még nem olvastam sehol (pedig…), de összességében mégiscsak egy pszichohorror lektűr.
Visszaemlékszem azért egy elgondoltató elméletére, miszerint régen még nyilvánosak voltak a kivégzések, ma meg a prűd televíziózás korában (mert a látszat ellenére, legyen az bármilyen véres, még mindig vannak tabui) talán nem véletlen vágynak az emberek olyasféle dolgokra, melyek egyben el is borzasztják őket.

Most nem csak hogy nem nyúlsz magadhoz olvasás közben (E.L.Jamesnél ezt érzésem szerint el is várta a célközönségétől a kiadó – nem is értem a sok metrón olvasót…), itt arra jutsz a végén: egy darabig más se érjen hozzád…
Cserébe viszont az egyik tuti esélyes a 2013-as Év borítója díjra!

orosz / kortárs / regény / thriller / szexuálpszichológia / kriminológia
(2013k)

vöri P>!
Szergej Kuznyecov: Pillangóbőr

„Pillangóbőr az új szürke.” – ez is az a típusú reklámfogás, amiért kifejezetten kár. Ugyan nem olvastam az árnyalat-trilógiát, sem az egyre szaporodó kistestvéreit, de az értékelések alapján azok inkább rózsaszínűnek tűnnek, ez meg legalább tényleg szürke (és nem mellesleg 6 évvel korábban íródott). A fülszöveg is sántít egy kicsit, félrevezető…
    Hogy mi az amit ténylegesen kap az olvasó? Nincs pergő cselekmény, nincsenek fülledten erotikus jelenetek minden második oldalon, csak a négy szereplő vívódása, gondolatai, ahogyan a mindennapos, és a – nos hát – jóval kevésbé mindennapos problémáikkal, vagy éppen boldogságukkal küzdenek. Természetesen a végkifejlet tartogat némi akciót, de ott sem maga a cselekmény áll a középpontban, hanem a hozzá vezető (lelki?) folyamatok.
    Egyszerre zavaró és érdekes, ahogy az elbeszélésmódban ugrál az E/1-E/2(!)-E/3 között. Nem egyszerű belelátni ezekbe a fejekbe, akkor sem, mikor konkrétan bevonja az olvasót (E/2) – legfeljebb meg lehet próbálni megérteni, de átérezni szerintem nem nagyon. A stílus egyébként egészen jó – pár oldal volt az elején itt-ott, ahol azt éreztem, hogy azért ez gyengécske, amúgy meg viszonylag sok, már-már zseniális megvillanás akad benne – az a fajta, amikor olyan ferde-féloldalas, keserű mosolyra húzod a szád.
    Sok téma felmerül a BDSM-en, erőszakon, a sorozatgyilkossá válás folyamatának megfejthetetlennek tűnő kérdésein kívül is – egy kevés az orosz „mindennapokról” a főszereplők ismerősei-rokonai kapcsán, az online újságírásról, házaséletről, abortuszról stb. – tömve utalásokkal, amikhez szerencsére a sok lábjegyzet is segítséget nyújt. Tetszett, hogy az alapkérdéseket is viszonylag sok nézőpontból vizsgálja.
    Nincs a regénynek csúcspontja, ahol az ember megkövülne, azt hiszem leginkább azért, mert a borzalmakat olyan természetességgel írja le (gondolok itt akár a sorozatgyilkos, vagy a BDSM-fan Xénia szemszögére), hogy talán hirtelen fel sem fogod mi az, amit épp olvastál – pedig bőven eléggé brutális és erősen korhatáros.
A cím pedig remek, nagyon jól passzol a tartalomhoz.

Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, és túladni sem akarok a könyvön, talán egyszer még újra is olvasom majd.

6 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Szergej Kuznyecov: Pillangóbőr

Esküszöm, azt sem tudom, mit olvastam.
Pedig a stílust nagyon élveztem. Kár érte. Hittem, hogy ez az én könyvem.
Bár, mivel nem igen tudom mi is volt ez, akár lehet…

9 hozzászólás
Emerencia P>!
Szergej Kuznyecov: Pillangóbőr

A könyv borítóján három szó köszönti az olvasót ,mint egy útmutató az alkotáshoz. Perverz, sokkoló, orosz. Perverz ?Igen,perverz volt ,ez stimmelt. Orosz? Igen,azt hiszem ,mondhatjuk,hogy orosz.Sokkoló? Mindenképpen. Engem legalábbis sokkolt,hogy 100 oldalon nem történt semmi. Hacsak azt nem vesszük történésnek,hogy időnként beköszönt a gyilkos néhány kósza gondolatmenettel, és betekintést nyerhetünk három nő csacsogásába, életüknek apró mozzanataiba,mintha egy olcsó szappanoperát néznénk. Ez a végletekig sokkolt,néha úgy éreztem,hogy feladom a könyv elolvasását,de mivel kitartó vagyok,ezért a végsőkig feszítettem azt a bizonyos húrt. A végeredmény:Elolvastam ,de időpocsékolásnak tartom ezt a történetet ,mert annyira gyenge.

Novbert>!
Szergej Kuznyecov: Pillangóbőr

Olykor elképzelek egy olyan világot, amiben a fülszövegekre is vonatkoznak bizonyos szabályok. Mondjuk tegyük fel, hogy az a szabály, hogy a fülszövegbe semmi olyat nem lehet írni, ami a könyv második felében történik. Ebben az elképzelt világban a Pillangóbőr fülszövege valahogy így nézne ki:

Xéniának (úgy is mint Kszjusa, Kszjusenka, Kszjusakármicsodácska, etc.), a kócos hajú, lerágott körmű, mazochista, szókimondó, huszonhárom éves ambíciózus orosz újságírónőnek, aki egy másodvonalbeli hírportál főszerkesztője, az a forradalmi ötlete támad, hogy mivel Moszkvában épp halomra öli a nőket valami pszichopata, ő meg ugyebár újságíró, írni kéne erről a gyilkosról valamit. Főnöke, Pása, természetesen helyteleníti ezt a teljesen nonszensz ötletet, mellé áll viszont a szintén IT szakmában valamit csináló harmincöt éves, szőke, hosszú szipkával dohányzó, egy meleg színházrendező báttyal rendelkező, egzisztenciális válsággal küzdő, frissen felcsinált Olga (Olja, Oljecska, Oljenka, etc.), a számok nagy ismerője, akinek a cégénél valami különösebben nem részletezett gond van; a programozó (vagy újságíró? vagy programozóújságíró?) Alekszej, nős, két gyermek apja, aki folyamatosan csalja feleségét, és az egésznek valami rejtélyes módon köze van ahhoz, hogy annó nem mehetett el a családja miatt a csecsen háborúba tudósítani, szóval csalja az asszonyt többek között főhősnőnkkel is, bár még nem sejti, hogy Xénia mazochista, ebből még lehet valami gubanc; valamint ott van még Xénia barátnője a grafikus, valaha szűzies, de aztán teljesen elkurvuló (?) Marinka, akinek van egy kétéves gyereke egy pasastól, aki talán kínai, és a lakásában egy bárszéken van a tévé, mint egy oltár, meg lecsós festmények vannak a falon.
Szóval hőseink, mint az egy vérbeli borzongató pszichotrillerben lenni szokás, szülinapokra járnak, metrón utazgatnak, irodákban, meg mítingeken üldögélnek múltjukon merengve, kávéznak, satöbbi, ja és megcsinálják az oldalt, ami siker lesz, mert mindenki őszinte meglepetésére kiderül, hogy az embereket érdeklik a sorozatgyilkosok.
Mindeközben gyilkosunk metrón utazgat, verseket ír, és azon mereng, hogy ő miért is lett sorozatgyilkos.

Ezzel össze is foglaltuk az első 200 oldal „történéseit”. És még mielőtt bárki abba a hitbe ringatná magát, hogy a második kétszáz oldal kárpótol ezért, elárulhatom: nem. Az eredeti fülszöveg által sugallt nagy pszichodráma uszkve egy fejezetet tesz ki az ötvenből. Kár érte.

A Pillangóbőr rossz. Koncepciótlan. Lapos. Nem történik benne semmi. Azt hinné az ember, hogy egy sorozatgyilkosos történetben legalább gyilkosságok történnek. Rettegés. Tocsogás a vérben. De nem. Csak odavetett félmondatok vannak. Azt hinné az ember, hogy ha már a főhősnő nyíltan, mazochista, akkor legalább, lesz némi fülledt erotika, betekintést nyerünk kicsit ebbe a szubkultúrába. De nem. Abba nyerünk betekintést, hogy hősnőnk kamaszkorában biciklisfutár volt. Meg abba, hogyan fogócskáztak a bátyjával.

A szereplők is laposak. Semelyiknek nincs egyetlen olyan kis konfliktusmorzsácskája sem, ami előrelendíthetné a cselekményt. Anélkül meg a cselekmény nem csak hogy nem lendül, totál egy helyben toporog. Nincsenek dialógusok, csak kétmegszólalásos odaböfögések, nincs dráma, csak némi síránkozás afelett, hogy megöregszik az ember, meg hogy a főpolgármester lebont valami házakat.

Az egyik legrosszabb iromány, amit valaha olvastam
Nem ajánlom senkinek.

6 hozzászólás
Sylveris>!
Szergej Kuznyecov: Pillangóbőr

Veszélyesen perverz. A borítója magával ragadott, talán azért is vettem meg..Ne kövezzetek meg érte! A fülszöveg alapján hatalmas lelkesedéssel vágtam bele, viszont olykor nem tetszett, túl sok volt nekem, néhol lassú és vontatott, de nem baj, legalább olvastam ilyet is

morcosmosómedve>!
Szergej Kuznyecov: Pillangóbőr

Nekem megért 5 csillagot. Lekötött, átjárt, néha ugyanolyan sokkos állapotba kerültem, mint amit magán az írón éreztem, mikor írás közben meg kellett állnia, rágyújtani, sétálni egyet, elmenni emberek közé, és félre tenni a történetet, hagyni pihenni a „gyilkos személyiségét”, nem az „ő” agyával gondolkodni. Nehéz lehetett, mert voltak pillanatok, amikor nekem, mint olvasónak is nehéz volt.
A történet és a szituáció leírások csapongó, elkalandozó, néha kicsit túl sok felesleges információt csepegtető, kissé nehezen folyó stílusa nagyon is orosz. Aki már olvasott orosz íróktól regényt pontosan tudja, miről beszélek, aki még nem, óva intem, ez nem valami angol romantikus ponyva, közel sem könnyű, szórakoztató irodalom, és közel sem gördülékeny. Nem könnyű azonosulni a főszereplőkkel, és nem könnyű megérteni, átlátni, átvenni, ha csak percekre is, a gondolkodásukat. De akinek sikerül, úgy vélem, érdekes tanulsággal lehet gazdagabb az emberi természetről, mert nagyon is létező dolgokat, érzelmeket, gondolkodásmódot ír le.
Még valami, amitől óva inteném azokat, akik elolvasni készülnek. Akinek nincs némi érdeklődése a szexuál pszichológia iránt (nem a cosmo „kipróbálnám lányokkal” rovatára gondolok, hanem tényleges pszichátriai esetekre, ami többnyire nagyon is szélsőséges, és már nem sok köze van ahhoz, amit a legtöbb ember meg tud érteni, vagy egyáltalán meg akar), vagy komoly kötődése a BDSM-hez, az nem biztos, hogy tudja élvezni. Noha, és ezt már azokhoz az olvasókhoz intézem, akik nem ismerik a BDSM világát, ám a könyvet olvassák, olvasták, az ebben leírtak, noha tényszerűen léteznek ebben az irányzatban, és sokszor a mazochizmus és a szadizmus forrása valóban traumákból, elfojtásokból, bűntudatból fakad, a könyvben leírtak ennek korán sem egészséges formái. Ennek a világnak az alapszabálya az, hogy ne tégy olyat, amit a másik ne akarna, ne vágyna rá, ne adja neki pluszt, ne tégy kárt másokban sem fizikai, sem lelki értelemben, sem magadban. Az öncsonkítás, és mások fizikai vagy lelki megcsonkítása nem BDSM. Ezt fontosnak tartottam leírni azoknak, akiket a leírtak félre vezetnének, még ha az író maga is kihangsúlyozza ezt párszor.

Linda800929>!
Szergej Kuznyecov: Pillangóbőr

A fülszöveg és a borító alapján egy nagyon jó könyvre számítottam, már egy ideje el akartam olvasni..de iszonyúan csalódottan tettem le végül. Nekem túl egysíkú, vontatott, unalmas volt az egész. Sőt, néha azt sem tudtam mit olvasok, egy- egy részt többször újra kellett olvasni. A váltott szemszög itt nagyon zavaró volt, E/1, E\2, E\3 váltakozott egyfolytában, nehezen jöttem rá néha, hogy most kinek is a fejében vagyok. A történetnek nincs nagy cselekménye, inkább az egész egy belső monológra épít. A szereplők is számomra túl semmilyenek voltak, hiába jött az író a BDSM-mel meg a szadizmussal…valahogy nem jött át az egész. A vége is túl összecsapott lett…


Népszerű idézetek

Heni01>!

Könyveken nőttem fel, de sosem volt elegendő szavam. Talán azért, mert túl sokszor láttam őket leírva.

61. oldal

Skeletrino>!

A sorozatgyilkosok nagy része az úgynevezett szociopatikus személyiségekhez, vagyis a szociopaták közé tartozik. Olyan emberek, akiknél a személyiség egy része komoly sérülést szenvedett: képtelenek megérteni, hogy bizonyos dolgokat nem az értük járó büntetés miatt nem szabad megtenni, hanem mert szenvedést okoznak vele másoknak. Ezeknek az embereknek egyszerűen nincs lelkiismeretük, és ez nem metafora, hanem a szomorú valóság. Bármilyen furcsa is, ez a tény nem csak a környezetüknek okoz szenvedést, hanem maguknak a szociopatáknak is: képtelenek emocionálisan megérteni másokat, képtelenek az érzéseikkel azonosulni, képtelenek együtt érezni másokkal, ezért rettentően magányosak és boldogtalanok. Amikor gyilkolnak, az áldozatukat nem saját érzelmekkel és vágyakkal rendelkező hús-vér embernek tekintik, hanem csupán a saját fantáziaviláguk egyik szereplőjének. Mindeközben önmagukra sem úgy gondolnak, mint élő emberre, hanem úgy, mint valamely absztrakt, nagy hatalmú alakra, az erő és a hatalom hordozójára, egy agresszorra, aki egyébként gyakran, éppen annak az agresszornak a vonásait mutatja, akivel ők maguk is összetűzésbe kerültek gyerekkorukban.

102. oldal

Csoszi>!

(…) keményebben dolgoznál, ha még kétszáz dollárral megemelném a fizetésedet?

25. oldal

1 hozzászólás
Heni01>!

Mindig magamat öltem meg, de mindig valaki más halt meg.

229. oldal

Treszka>!

A szemed csukva volt, de emlékeztem a színére
Barna volt, borostyánszínű erezettel
Amikor először megláttam, azonnal éreztem
Hogy dermed meg köröttem a világ, feltekeredik, mint egy göngyöleg.

136. oldal

Kkatja P>!

…végül mindennek vége, fonál elszakad, és mások élete úgy zsugorodik össze a kezem alatt, mint a pillangó bőre. Még ha sikerül is megérteniük valamit, ez a felismerés velük együtt elenyészik. Lehet, hogy éppen ez öli meg őket. Néha úgy gondolom, hogy senkinek sincs elég ereje, hogy elviselje az igazság fájdalmát. Néha elcsodálkozom, hogy még én is életben vagyok.

174-175. oldal

Bleeding_Bride IP>!

A vágott sebekből a fagyban jobban folyik a vér, és végignézheted, hogyan távozik vele az élet melege.

108. oldal

Treszka>!

A szem a legfontosabb minden nőn
Még akkor is, amikor már a tenyeremen tartom
Még akkor is őrzi a lélek egy darabját
Mikor végiggördül keble halmán
Mikor belebukik mély völgyébe
Mintha csak elköszönne szépen
Mintha csak a lelke, mielőtt elszakadna tőle
Végső szemlét tartana elhagyott testén.

200. oldal

Imoran>!

Egy kocsi esetében a hat év nagyjából ugyanannyi, mint egy nő életében a harmincöt: még forgalomban van, de minden évvel egyre többet esik az ára. Ezért éppúgy ápolgatod, mint a tulajdon testedet: szervíz, olajcsere, teljes körű biztosítás. És íme, az eredmény: jó karban lévő, karcolás nélküli kocsi, akár az új.


Hasonló könyvek címkék alapján

M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Tara Moss: Fétis
Lakatos Levente: Bomlás
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Jo Nesbø: Police
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Karin Slaughter: Sebek