Szeretlek, ​anya! 40 csillagozás

31 őszinte vallomás
Szeretlek, anya!

Sokszor ​azoknak fogalmazzuk meg a legnehezebben, hogy mennyire fontosak nekünk, akiket a legmélyebben, megmásíthatatlanul szeretünk. Akikkel a kötelékünk nem vágható el.
Ők az édesanyáink, és ezek leszünk mi is valakinek, amikor anyává válunk.
Ahogy megpillantottuk a zseniális művész, Quentin Gréban festményein az anyákat, éreztük, hogy mennyire jó lenne magyar alkotókat felkérni; írják meg gondolataikat, meséiket, vallomásaikat a belga illusztrátor képei mellé.
Így állt össze ez az album, telis-tele hiteles írásokkal az anyaság sokszínűségéről.
Almási Kitti, Balázsy Panna, Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Csapody Kinga, Erdős Virág, Farkasházi Réka Hadas Krisztina, Halász Judit, Havas Dóra, Horváth Lili, Karafiáth Orsolya, Kádár Annamária, Kárász Eszter, Koós Réka, Kozma Orsi, Krizsó Szilvia, Lackfi János, Nádori Lídia, Péterfy-Novák Éva, Rácz Zsuzsa, Schäffer Erzsébet, Soma Mamagésa , Szabó T. Anna, Szulák Andrea, Szurovecz Kitti, Tóth Krisztina, Tamás… (tovább)

Eredeti cím: Maman

Eredeti megjelenés éve: 2018

A művek szerzői: Almási Kitti, Balázsy Panna, Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Csapody Kinga, Erdős Virág, Farkasházi Réka, Hadas Krisztina, Halász Judit, Havas Dóra, Horváth Lili, Karafiáth Orsolya, Kádár Annamária, Krizsó Szilvia, Lackfi János, Nádori Lídia, Péterfy-Novák Éva, Rácz Zsuzsa, Schäffer Erzsébet, Soma Mamagésa, Szabó T. Anna, Szulák Andrea, Szurovecz Kitti, Tóth Krisztina, Tamás Zsuzsa, Turi Tímea

Tartalomjegyzék

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2023
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634035022 · Illusztrálta: Quentin Gréban
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2018
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634035022 · Illusztrálta: Quentin Gréban

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tóth_Orsolya_3 P>!
Szeretlek, anya!

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. :)
Azt hiszem, itt a moly-on figyeltem fel a könyvre, de a Könyvfesztiválon csodálhattam meg személyesen is. A könyvet végiglapozva álmélkodva néztem a gyönyörű képeket. Ráadásul mikor még azt is megláttam, hogy az egyik történetet Schäffer Erzsébet írta, akkor már végképp eldőlt, hogy ez a csoda kell nekem.
Nem bántam meg, mert a történetek legtöbbje hol megríkatott, hol pedig megnevettetett. Ettől kifejezőbb és csodálatosabb borítót pedig elképzelni sem lehetne.

ziara>!
Szeretlek, anya!

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

A könyvtárban a bemutatópéldányok között leltem rá erre a csodaszép kötetre, amiről úgy gondoltam, mielőbb el kell olvasnom. Alapvetően nem bántam meg, bár az írások színvonala meglehetősen változó, vannak szuperek, és semmitmondók, de a rajzok mindegyik írás értékén löknek egy kicsit, az egyébként is magas szintjükön. Az ötlet nagyon jó, a külcsín ötös, de a belbecs inkább három és feles, így erős négyes.

Yvonne4 P>!
Szeretlek, anya!

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

„Sokszor kérdezed, most miért nézlek. Nem is tudom. Észre sem veszem. Csak nézlek, és a tökéletest látom. Nekem te az vagy. Nekem te vagy az.”

Egy csodálatosan illusztrált könyv, telis-tele érzésekkel.
Az anyaság végtelen szeretetével, mely semmi máshoz nem hasonlítható.

Rengeteg gondolat kavarog most bennem, hiszen én négyszer születhettem anyává. Négyszer éltem át, azt a semmihez sem fogható pillanatot, mikor a fájdalmat felváltja a földöntúli boldogság. Szárnyalás. A „világ megszűnik” pillanat. És semmi más nem létezik csak Ő és Én.
Négyszer kaptam ajándékba a percet, mikor csupasz, csúszós, meleg, kis testet tesznek a mellkasomra és már köldökzsinór nélkül válunk két testé, még is örökké összetartozóvá.

Áldott, kiváltságos, szerencsés….. igen az vagyok!

Néhány szó, gondolat, mely az anyaságomról jut eszembe:
…..óvó pillantások, féltés, ölelés, érintés, ima, simogatás, szívdobbanás, mosoly mögé bújtatott eltitkolt könnyek, éberen alvás, virrasztás, nevetés (hangosan!), játék, szorongás, soha el nem múló örök szeretet….

2 hozzászólás
cseri>!
Szeretlek, anya!

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

Nem annyira Szeretlek, anya, hanem inkább Szeretlek, gyermekem lehetne a címe, mert hogy inkább erről szól. Úgy keletkezett a kötet, hogy a nagy, egész oldalas, anyát és gyermekét ábrázoló illusztrációk mellé írtak a szerzők rövid írásokat. Azért lett kicsit felemás az egész, mert a „profi” szerzők jellemzően írtak egy történetet a képről (mondhatni kirázták a kisujjukból), a nem profik meg inkább személyes módon közelítették meg a témát. Ettől függetlenül nem mondanám rossz kötetnek, érdekeltek a szövegek.

Ildó>!
Szeretlek, anya!

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

     A csodálatos illusztrációkkal levett a lábamról ez a kis könyvecske, de meg kellett várnom azt a pillanatot, míg úgy éreztem, eljött az ideje, amikor olvashatom, hisz mindig érzékenyen érint ez a téma. Ez a pillanat épp anyák napjára esett.
     A történetek sokféle érzelmet váltottak ki belőlem; volt, amelyik megmosolyogtatott, volt, ami meghatott, volt, ami könnyeket csalt a szemembe. Egyes mondatok megdöbbentően tökéletesen visszaadták az én érzéseimet, kérdéseimet. Nem csak múltbéli élményeket hoztak elő, de a jövőre vonatkozó gondolatokat, bizonytalanságokat is megidéztek. Viszont voltak olyan történetek, melyeket kevésbé éreztem személyes vallomásnak, inkább csak a képhez illő írásnak, persze ennek ellenére azok is tartalmazhattak személyes érzéseket, csak rejtettebb formában.
     Anyák napi ajándéknak is tökéletes választás lehet, szerintem egyetlen anya szemei sem maradnának szárazon.

SzVera>!
Szeretlek, anya!

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

Karácsonyi ajándék volt nálunk. Most, hogy anyu sajnos nagyon rosszul lát :( , én voltam a könyv hangja. Meg kell, hogy mondjam csodálatos program volt, együtt sírtunk, nevettünk, emlékeztünk, sztoriztunk.
Megható és felemelő élmény volt.
(És Quentin Gréban illusztrációi gyönyörűek.)
Úgyhogy tökéletes siker.

Fapicula>!
Szeretlek, anya!

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

A könyvtárban a gyermekkönyvek közül hoztam el. DE ez nem gyermekkönyv. Felnőtt emberek vallomásai, felnőtt gondolatokkal az anyaságról – néhol gyászról, első csókról, gyermekkori emlékekről.
Az illusztráció gyönyörű, nyilván az én szemem is azért akadt meg rajta. Bár egy kicsit tömény is, így, egy kötetben.
A kisfiammal kezdtük el olvasni először együtt, mert neki is tetszett: a borító is és a címe is.
Nagyjából a feléig el is olvastuk, de aztán abbahagytuk – befejeztem egyedül. Az első csókos írás után megkérdeztem tőle, hogy olvassuk-e tovább. Még mondta, hogy igen. De aztán magától mondta, hogy olvassunk mást.
A tartalom hullámzó volt. Sokszor lehetett érezni, hogy kifejezetten a képhez készültek az írások, mert több is erőltetettre sikerült sajnos.

rita_kalydine P>!
Szeretlek, anya!

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

Gyönyörű könyv! Mind az írások, mind az illusztrációk! Péterfy-Novák Éva írásának olvasása közben folytak a könnyeim. Örültem Schäffer Erzsébet írásának – én is sokszor sétáltam így a fiaimmal – de ez nekem inkább „apai” írás volt…de nem baj :))
De igazán nagyon tetszett, otthoni polcra való, úgy gondolom :))

Ingryd >!
Szeretlek, anya!

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

Amikor megjelent a könyv és először megláttam, teljesen rabul ejtette a szívem. Természetesen ez az illusztrátornak köszönhető. Elolvasása után azt éreztem, hogy egyes oldalakon a képek többet mondanak a szövegnél. Az írások színvonala eléggé változó. Lackfi mint első, nagyon magasra teszi a mércét, talán egyik sem éri el teljes mértékben…
Ettől függetlenül telis-tele van szeretettel ez az album (legyen az kép vagy épp szöveg).
Nem bántam meg, hogy megvettem, és remélem találkozunk Quentin Gréban még sok-sok gyönyörű festményével a könyvek lapjain…

Szollosi_Bernadett I>!
Szeretlek, anya!

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

Az illusztrációtól egyszerűen elállt a szavam! (még attól fügettlenül is, hogy minden nő, akinek látható az arca, Ázsiai :) Ez feltűnt másnak is? Talán egy kivételt találtam, az úrhölgy, aki a gyermekt szoptatja)
Valami fantasztikusan gyönyörű az összes – ha csak rajzok lennének benne, akkor is megérné lapozgatni.
Biztosan szert teszek majd egy saját páldányra belőle.
Egy szépséghibája volt a könyvnek, mégpedig az, hogy Lackfi János kezdett. És annyira erősen, hogy az összes novella eltörpült meleltte. Persze voltak benne még olyanok, amik tetszettek, de a többség olyan semmit mondó volt nekem. Karafiáthban, Erdős Virágban és Szabó T. Annában kicsit csalódtam, sokkal jobbakat vártam tőlük. De ezt most csak így hirtelen kiragadtam a könyvből – frissen olvastam, ezekre emlékszem leginkább.


Népszerű idézetek

RavenS>!

Egyszer majd te is így fogsz nézni egy kicsi lényt, akit épp akkor tesznek a karodba. És akkor már te is érteni fogod, hogy miért nézlek.

24. oldal, Farkasházi Réka: Vonások

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

Ildó>!

…miért nem vártad meg, hogy beszélgethessünk. Hogy hallgathassalak. Nem mint egy gyerek, hanem mint egy felnőtt. Egy nő, aki egyáltalán nem véletlen a te lányod.

44. oldal, Schäffer Erzsébet

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

RavenS>!

Amíg nem volt, el se tudtam képzelni, milyen lenne az élet vele. Amióta van, nem értem, hogy létezhettem nélküle.

36. oldal, Krizsó Szilvia: Perpetum Mobile

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

RavenS>!

Anya csak egy van, néha egy is sok, mert folyton mondja és mondja, ne másszak fel oda, leesek, és beütöm magam, és ő aztán nem tudja kiütni a beütést, vihet a doktorhoz, aki nem ijesztő, de azért állatkamintás ragasztóval beragaszt, kiszívja a véremet egy vérszívóval, és belevilágít a torkomba, hogy onnan is kiugorjon a sötétség. […] Anya csak egy van, és nem szabadna ezt csinálni a Zica néniéknek, hogy csupa ríkatós verset mondatnak velünk a napján.

2. oldal, Lackfi János: Csak egy

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

zsjzsj>!

…”Mama, te nem is varázsolsz!? Akkor voltál öt éves. Elmagyaráztam, hogy persze ez nem valódi varázslat, hanem ügyes kézmozdulatok, és kitartó gyakorlás. Hogy ez egy előadás, és ha majd nagyobb leszel és akarod, megtanulhatod! Bár gyanakodva méregettél, elfogadtad, de végül félve csak megkérdeztél: “jó Mama, értem, de a Kinder tojást, azt ugye varázsoltad!?”
Pillanatok töredéke alatt megértettem, hogy az illúzió elvétele nagyobb bűn, mint hazudni.”…
(Ungár Anikó)

62. oldal

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

Araragat_Kasztór_Polüdeukész>!

Én akkor is veled leszek minden napsugárban, minden esőcseppben, minden szellősuhogásban.

Mert megígértem…

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

Ildó>!

…a testvérünk a legjobb barátunkká válhat, akivel megéljük az örömeinket és bánatunkat, aki velünk van annyi éven keresztül…

4. oldal, Dr. Almási Kitti

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

RavenS>!

Tudom, nevetséges, de szeretem a listákat. […] De iszonyat nehéz összerakni őket, mert ha teszem azt, kedvenc könyvekről beszélünk, ki az az elfajzott, aki meg tudna állni tíznél, és milyen áron?

26. oldal, Karafiáth Orsolya: Egy csók

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

RavenS>!

Csukd be az ajtót, vissza se nézz: várni a könnyebb, menni nehéz.

12. oldal, Csapody Kinga: Menni nehéz

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás

RavenS>!

Nem kell mindent úgy csinálni, ahogyan a filmekben látja az ember.

38. oldal, Nádori Lídia: A hídon

Szeretlek, anya! 31 őszinte vallomás


Hasonló könyvek címkék alapján

Baranyi Ferenc (szerk.): Aranyasszony
Gyermektelenül
Kanyó Ferenc – Koppány Tímea – Nagy Judit Áfonya (szerk.): Örökkék
Ambrus Éva (szerk.): Arany-ima az én anyámnak
B. E. Belle: A telepi lány
Marilyn Miller: Az egyetlen
Hugyec Anikó: Túl hosszú út
Kiss Verus: Hegmesék
Bucsi Mariann: Érintés
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?