A ​13. emelet 7 csillagozás

Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Brüsszel. Az európai értékek védelmező bástyája, a szabadságjogok fellegvára, a sokszínűség szimbóluma. Tóth Tamás, az Európai Bizottság Biztonsági Szolgálatának nyomozója, legalábbis ebben a hitben és meggyőződésben végzi munkáját. A kialakult tökéletes képet egy hirtelen haláleset kezdi szilánkjaira repeszteni. Az egykori hírszerző legvadabb rémálmaiban sem tudná elképzelni azt a lavinát, amelyet a gyanús körülményekkel övezett, mégis öngyilkossággá nyilvánított esetben folytatott nyomozásával elindít. Kiderülhet-e az igazság, és vajon túlélhető-e, ha valaki lerántja a leplet a tündérmesébe illő kép alatt rejtőző megrázó valóságról?

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
304 oldal · ISBN: 9786155955549
>!
XXI. Század, Budapest, 2019
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155955457

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Céline · Fernando Ruiz · Johann Rasmussen · Julius Bedrieger · Karl Degroote · Leonora Schmidt · Oana Moraru · Tóth Tamás


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
zsuzska60
Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Noir.
A regény témája, a hangulata, és visszatérő motívuma a noir. Amihez nem értek. Én a szállóigét spoiler a Macskajajból ismerem, és a könyvespolcomon sem sorakoznak Kondor Vilmos regényei. Csak mondom.
A történet mégis érdekelt. Olyan világba nyújtott betekintést, amiről a legtöbben nem sokat tudunk, a bürokratizmus magasiskolájába, amiről nem gondolná az ember, hogy lehet fordulatosat írni. „Aktatologatás Brüsszelben? Ugyan már!” De pontosan ezért lesz érdekes, mert olvasás közben megértem, hogy az eurokraták is emberek, és a kicsinyesség és kapzsiság még a legfenköltebb eszményeket is halálos játszmává változtathatja spoiler. És itt a második nagy pozitívuma a történetnek, a nyomozás hitelessége. A nyomozónk nem zseni, hibázik és van, amikor az érzelmei rossz irányba befolyásolják. Eközben a gondolkodásán érződik, hogy az író nem kiguglizta, hogy miként folyik egy nyomozás, és nem a CSI:Miamiból tanult helyszínelni.
Nem hibátlan regény, szó sincs róla. És a másik oldalon állunk ideológiában, a nyomozó, meg én. De pontosan ezért nem sajnáltam egyetlen vele töltött percet sem, mert ha nem ismerem meg azokat, akik másként gondolkodnak, hogyan találhatnám meg hozzájuk az utat?
(A könyvet a szerzőtől kaptam, de nem vagyunk barátok. Ellenségek sem. Párszor beszéltünk.)

>!
Traveller P
Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Nagyon ritka az olyan krimi, amit érdemes másodszor is elolvasni. Megvolt az agytorna, meglett a bűnös, többnyire ennyi. A 13. emeletről mindent elmondok azzal, hogy újraolvasható. Nemcsak a bivalyerős hangulat és a sodró, üresjáratot nem ismerő szöveg miatt, hanem mert krimi létére van szíve is.

Én is tartottam attól, hogy Szerencsés, sok más elsőkönyveshez hasonlóan, egyszerre több műfajt is egybe akar gyúrni. Megkönnyebbülés volt látni, hogy a történet nem moralizál, nem akar szociográfia lenni, felhívni a figyelmet visszásságokra, korunk problémáira rámutatni, múltban vájkálni, tükröt tartani, netalán romantikus szálat belevinni, amit krimiben különösen utálok. (Az utóbbi határeset, mert egy jó adag erotikát kapunk ugyan, de inkább zsigeri vágyról van szó és nem szerelemről.) Mégsem egysíkú. Ami aktuális téma előkerül, azt mind a szereplők szemén át látjuk, többféle árnyalatban. Kényszerpályara sodródott rendszerben kényszerpályára került emberekkel van dolgunk, ahol mindenki az alkatának megfelelően igyekszik boldogulni vagy legalább túlélni. A 13. emelet Brüsszelben és az Európai Bizottságban játszodik, de a bennfentesség ellenére játszódhatna akárhol máshol is, ahol az egyén szembe kerül a rendszerrel és a lázadásnak csak rossz vége lehet. Ahogy a veterán katonából lett, fanyar humorú nyomozó, Tóth Tamás, a maga szemszögéből meg is jegyzi: „végül is, ez is csak egy hadsereg”.

A noir mint stílus itt nem merül ki a cigarettafüstben és esős éjszakákban. Minden kötelező műfaji kellék megvan, de kapnak egy csavart: a kőkemény, hard-boiled detektív egy szerelmi bánattól szenvedő leszbikus, a gátlástalan „femme fatale” egy tehetséges roma gyakornok, a prostituált naiva egy sikertelen fotóművész, a bore-outos főhős pedig egy olyan egykori katona, aki saját bevallása szerint élesben soha nem sütötte el a fegyverét… a tettesnek pedig, már a saját kifacsart világnézete alapján, teljesen érthető a motivációja. A szereplők élnek, a jelenetek életszerűek, a szövegnek erős a sodrása, a végig életszerű dialógusok szikárak, ahol kell és rejtőien sziporkázóak, amikor már mindenki beivott.

Szépséghibák: a könyv borítóstól, mindentől nagyon igényesre sikerült, de a szövegben itt-ott sajnos van pár hiba. Örültem volna, ha többet tudunk meg Tóth Tamás korábbi életéről a Honvédség különlegeseinél, annál is inkább, mert ami kevés szó esik róla, teljesen hitelesnek tűnik. A vége felé pedig volt egy olyan érzésem, hogy túl könnyen dől el Tóth és a főgonosz összecsapása. A szerző elvarrta a szálakat, kerek és logikus volt a történet, de ha ott ért volna véget, komoly hiányérzet maradt volna bennem. Hálistennek még hátra volt pár oldal, hogy a krimiszál lezárása után kibontakozzon az igazi dráma. Igazi noirban nincs happy end, a szerzőben mégis volt annyi könyörület, hogy legalább a szívbemarkoló epilógusban felcsillantson egy halvány reménysugarat a sötét brüsszeli égen.

Szerintem leginkább ez teszi a 13. emeletet többször is olvashatóvá – ha már nem köti le figyelmünket a nyomozás és az intrika, teljes szívvel odafigyelhetünk a szereplők lelki mozgatórugóira és egészen másnak, egészen másért fogunk drukkolni. Szerencsés sötét árnyalatokból szőtte a sorsukat, mégis, a humánum szilákjai úgy csillannak fel ebben a sötéten bizarr világban, ahogy a rendőrautók kéken villogó lámpája az esőverte aszfalton. Ezért én is humánus leszek és nem vonok le a fenti apróságok miatt.

3 hozzászólás
>!
Kukoricasertés
Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Bevallom, nekem (is) az író személye adta meg a vásárlás iránti igényem, így a könyvhéten beszereztem.
Rögzíthetik jegyzőkönyvbe, hogy a beharangozója alapján ennek ellenére tartottam a tartalmától. Mármint attól, hogy (aktuál)politikai felhangjai lesznek, ami egyrészt nem érdekel, másrészt ha regény, akkor minek.
Bevallom, nagyon kellemesen csalódtam. A helyszín Brüsszel, ahogy nagyon kevesen láthatják. A krimi alapja egy (ön)gyilkosság, ehhez a korrupció és az európai politika csak az (elkent) hátteret biztosítja. A lényeg egy sodró, kellemesen egyszerű és könnyen követhető, mégis érdekes nyomozás. Ahol maga a főhős nem egy minden hájjal megkent kopó, hanem igazából amatőr. Néha jól gondolkodik, néha rosszul. Elragadják a lehetőségek, az érzelmek, és a döntései vagy megérzései vakvágányokra viszik. Esendő hős, akivel könnyű azonosulni és izgulni érte. Az, hogy végül ki az elkövető, majdnem mellékessé válik. Ügyesen felépített emberi kapcsolatok bontakoznak ki szokatlan helyszíneken, kerek mondatokban, szépen megírva.
Talán az is elmond valamit az élményről, hogy a megvásárlás és a kiolvasás közt nem telt el huszonnégy óra.
Vallomásom ezzel befejezném, spoilerek nélkül nem tudok többet elmondani, nyomozó.

>!
Réti_László_3
Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Nagyon jó dark sztori volt, aminek szerintem sokkal több köze van a valósághoz, mint azt sokan hinnék – vagy szeretnék hinni. Csak ajánlani tudom, és várom, hogy mi lesz az írótól a következő.


Népszerű idézetek

>!
n_zsebi

– Jólesik az a cigaretta, mi? András is dohányzott. Az volt az utolsó, amit életében tett, hogy elszívott két pocsék Bastost. Utána tizenhárom emeletet zuhant. Bizony, az egyik pillanatban még téged hívogatott, a következőben már halott volt. Ha valaki tudja, hogy miért, akkor az te vagy.

101. oldal - A 13. emelet (21. Század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Tóth Tamás
4 hozzászólás
>!
n_zsebi

Második évfolyamos voltam az egyetemen, amikor egy szemináriumon a nők kizsákmányolásáról beszélt. Prostitúcióra kényszerítés, embercsempészet és a többi. Elmondta a szokásos szöveget, hogy mindenről a szegénység és a kirekesztés tehet. Amikor a végére ért, szót kértem, és pontról pontra darabokra szedtem a mondanivalóját. Például fogalma sem volt arról, mi az, hogy uzsorakölcsön. Megvárt az előadás után. Arra számítottam, hogy meg lesz sértődve, amiért fenekemen a tojáshéjjal így kioktattam. Éreztem rajta, hogy nem esett jól a hiúságának, de azért felajánlotta, hogy az egyetem mellett dolgozzak a HRN-nek. Hát így tekertem az ujjam köré. Nem erre számított, ugye?

149. oldal - A 13. emelet (21. Század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Oana Moraru
>!
n_zsebi

Ma este nem akarok gondolkodni. Három dolgot akarok: leinni magamat, becsajozni és rohadt jól kinézni.

198. oldal - A 13. emelet (21. Század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Leonora Schmidt
>!
n_zsebi

– Van egy elméletem. Oana az agy, a barátja pedig – ez a Rasmussen nevű hipszter – az izom. Szerintem Oana révén beengedték a Berlaymontba, a lány kicsalta Birtalant egy cigarettára, aztán jött Rasmussen és lelökte.
– Hoppá! – Leonora sűrűn pislogott. – Merész elmélet.
– Birtalan elég negatív értékelést írt Oanáról. Oana megorrolt rá, Rasmussen pedig azt tette, amit Oana akart. Valahogy rávette. Megfenyegette, hogy különben elhagyja, vagy mit tudom én.
Leonora már-már sajnálkozva lebiggyesztette a száját. – Ezért a kis törpéért mindenre képesek a férfiak, azt mondod?

131. oldal - A 13. emelet (21. Század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Johann Rasmussen
>!
n_zsebi

Aki minket járat le, az Európa lelkét járatja le. Mi vagyunk a szerződések őrei és a szabadságjogok védelmezői. Engem nyugodtan nevezhet kifutófiúnak. De azt, hogy valaki megrágalmazzon bennünket és ezzel lejárassa Európát, nem tűrhetem. Mi vagyunk Európa!

164. oldal - A 13. emelet (21. Század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Karl Degroote
>!
n_zsebi

– Biztosan hallott már a Human Rights Nowról – felelte Bedrieger leereszkedő mosollyal.
– Természetesen. Várjon… ők viszik a Bizottság egyik nagy projektjét, ugye?
– Valóban nekünk jutott az a megtiszteltetés, hogy Kelet-Közép-Európában koordináljuk. Ön pedig…?
Tóth látta, hogy Bedrieger szeme összevillan Oanéával.
– Belső nyomozó voltam – vallotta be Tóth az igazságot. – Ma gyakorlatilag kirúgtak.
– Ezt sajnálattal hallom – felelte Bedrieger leereszkedőn. – Ha úgy érzi, méltánytalanság érte, a szervezetem örömmel áll rendelkezésére. A jogvédelem az egyik legismertebb szakterületünk. Addig is, meghívhatom egy italra?

217. oldal - A 13. emelet (21. Század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Julius Bedrieger
>!
n_zsebi

Tóth újra a lány fotóira nézett. Ha a lány egy nappal is fiatalabb a korhatárnál, Birtalannak börtönben lett volna a helye. Ha viszont Céline akár egyetlen nappal is elmúlt tizenhat, akkor Birtalan, a magas fokozatú tisztviselő, emberi jogi szakértő és családapa ugyan nem volt pedofil, csak éppen kurvázni járt.

85. oldal - A 13. emelet (21. Század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Céline
>!
n_zsebi

– Ezzel együtt a Birtalan-ügyben még van egy utolsó teendőnk – tette hozzá Ruiz, és zakója zsebéből elővett egy borítékot. Tóth megismerte rajta az OLAF pecsétjét. – Nagyon remélem, hogy csak formalitás lesz. Tamash, ha a telefonjában sem találsz semmit, ami a Bizottság vagy más intézmény érdekeit sértené, az ügyet a Biztonsági Szolgálat nevében lezárom, és öngyilkosságnak minősítve átadom a belga hatóságoknak.

74. oldal - A 13. emelet (21. Század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Fernando Ruiz

Hasonló könyvek címkék alapján

Jaroslav Šikl: Az utolsó mérkőzés
John Cure: A boszorkány hagyatéka
Mészáros Dorka: Én vagy senki
Mason Murray: Lélekcsapda
Rainer Bernfeld: Szép kis meglepetés
Szentiday Klára Mária: A táncoló betyár
Bora Ildikó: A rettegés piramisa
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Gyürk Sarolta: A végső leosztás
J. R. dos Santos: Vaticanum