A ​13. emelet 36 csillagozás

Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Brüsszel. Az európai értékek védelmező bástyája, a szabadságjogok fellegvára, a sokszínűség szimbóluma. Tóth Tamás, az Európai Bizottság Biztonsági Szolgálatának nyomozója, legalábbis ebben a hitben és meggyőződésben végzi munkáját. A kialakult tökéletes képet egy hirtelen haláleset kezdi szilánkjaira repeszteni. Az egykori hírszerző legvadabb rémálmaiban sem tudná elképzelni azt a lavinát, amelyet a gyanús körülményekkel övezett, mégis öngyilkossággá nyilvánított esetben folytatott nyomozásával elindít. Kiderülhet-e az igazság, és vajon túlélhető-e, ha valaki lerántja a leplet a tündérmesébe illő kép alatt rejtőző megrázó valóságról?

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
304 oldal · ISBN: 9786155955549
>!
XXI. Század, Budapest, 2019
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155955457

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Leonora Schmidt · Céline · Fernando Ruiz · Johann Rasmussen · Julius Bedrieger · Karl Degroote · Oana Moraru · Tóth Tamás


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Nem voltak elvárásaim, egész egyszerűen csak szeretnék minél több magyar szerző munkásságával megismerkedni. Kicsit féltem, hogy a politika és korrupció milyen mértékben lesz benne a könyvben, de szerencsére ez csak körítés, a hangsúly a nyomozáson van.
Kriminek tökéletes a történet, adva van egy bűntény, egy szimpatikus amatőr nyomozó, kétszínű szereplők, egy gyanúsított, aki adja magát, de mégis rejtélyes a szerepe. Pörögtek a lapok, szórakoztató a stílus és a szereplők sokszínűsége, és a megoldás sem olyan egyértelmű, amilyennek elsőre látszik.

V_Szilvió IP>!
Szerencsés Dániel: A 13. emelet

A 13. emelet tehát egy gyilkosság története. Az áldozat Dr. Birtalan András, az Európai Bizottság magasrangú magyar tisztviselője, aki az EB székház 13. emeletéről lezuhan, közvetlenül az ázsiai turistacsoport közelébe. Persze már ez a leesés sem egyértelmű. Leesett? Levetette magát? Lelökték? Ledobták? Nagyon sok különböző forgatókönyv lehetséges, ami közül egy majd bizonyítást nyer.

A regény egy izgalmas detektívet sodor elénk, akinek a detektívség nem igazán dolga. Tóth Tamást rendeli ki az EB biztonsági szolgálata, aki a hét végén nyugalmazásba vonul, és éppen egy ppt-n kellene dolgoznia, hogy probléma nélkül át tudja adni a helyét a zajló projekteben. Tóth Tamást egyszerre nagyon magyar karakternek képzeltem, egy olyan embernek, aki nehezen alakít ki kapcsolatokat, és aki bele tudna süllyedni a műanyag kerti székbe biztonsági őrként, mégis nagyon európai karakter ő, aki azonnal átlátja a hatalmi struktúrákat, tudja, hogy kinek mi az érdeke, érti, hogy mit várnak tőle, és rendben van az értékrendszerrel. Egy olyan karakterré válik konfliktusvállalásaival, aki az európai értékek utolsó védőbástyája.

Európa lelke pedig a méltóság, a szabadság és az egyenlőség,
az emberi jogok és a sokszínűség tisztelete.

Persze ilyen szép szavak mögül még nem írtak krimit, szóval ennek az értékrendszernek sérülnie kell ahhoz, hogy valaki meghaljon. Birtalan András egy olyan projektet felügyelt, ami kifejezetten érzékeny a mai európai politikában, ez pedig a kelet-európai térségek felzárkóztatása. Izgalmas terület ez, ahol folyamatosan előkerülnek a nők, a romák, az LMBT emberek vagy akár a menekültek kérdése, és civil szervezetek is segítik a hivatalok munkáját, így a civil NGO lobbinak is szerepe lehet a döntéshozatalban.

És erről már lehet krimit írni. Arról, hogy a hatalomért és a pénzért zajlik a versengés. Ebben a könyvben nem mindenki az európai értékeket képviseli. Ez a könyv benéz a lehetséges Európai Bizottság nagy elveinek a háttere mögé, és velejéig korrupt gyakorlatokat talál, amiket lehet, hogy jobb nem is bolygatni. Ebben a regényben mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti, és a gyilkosság a korrupt rendszer sajátos belső logikájából következik. Ebben kifejezetten erős a könyv.

A korrupció színtere nem pusztán az Európai Bizottság lesz, hanem brüsszeli melegbárok is, ahol Tóth Tamás bizony segítségre szorul. A könyv leszbikus főhőse, Tamás bájos szárnysegédje, Leonora, akit kapcsán sokáig a falat vakartam. Szóval a regény első 100 oldaláig utáltam a könyv LMBT reprezentációját, mert úgy ábrázolja Leonorát, ahogy a tankönyvben a leszbikus le van írva. Rövid haj, katonaruha, fekete bakancs… Viszont a krimi itt is működik.

Leona minden attribútuma megmagyarázódik a regény egy-egy pontján, és ez zseniális. A legkevésbé személyesebb történet például a rövid hajával kapcsolatos. Egyszerűen amikor rendőr volt, egy könnyen elérhető és annál fájdalmasabb támadási felületet adhatott volna a hosszú haja. És ez csak a prózaibb magyarázata a megjelenésének. Leonora nagyon személyes és mély karakter lesz a könyvben, aki kiismeri magát a meleg életben, de különcként könnyen csapódik oda Tamás mellé.

És ez a csapódás baromi különleges. Tamás nem igazán tudja, hogy hogyan gondoljon Leonorára. Utal rá, hogy úgy kell beszélgetniük, mint férfi a férfival, de udvarias vele, ami Nyugat-Európában már általában elég konzervatív gesztus, ugyanakkor viccelődik is az egyenlő házasság intézményével:

Ti harcoltátok ki, miért legyen nektek jobb, mint nekünk?

vagy épp a politikai korrektséggel:

Most meg az a szégyen, ha valaki nem buzi.

És ugyan ezek fontos kérdések, amik fajsúlyosak és kifejezetten támadónak tűnhetnek, de közvetlenül utánik hangzik el, hogy lehet, hogy hagyni kellene mindenkit a saját tempójában elfogadóvá válni. Mert Tamás is az lesz.

És ez a könyv ettől lopta be magát a szívembe. Szerencsés Dániel egy első kötetes szerző, aki néha még fogalmaz eggyel bonyolultabban, de szerencsére nem gyakran, és nem nagyon ahhoz, hogy ezt ne lehessen elnézni. Ugyanakkor egy világot épít a jó és a rossz tengelyére, és az igazság végül a jó oldalon áll, akármilyen emberek építik azt fel. Épít a klasszikus krimi műfajából, egy erős nyomozópárost állít ki, a prostitúció, füstös kocsmák és a mély emberi jellemek is előkerülnek ebben a szövegben. A jó emberek éreznek, meg lehet bennük bízni, és lehet őket szeretni. Ennek a kriminek van szíve, ami hisz valami egyetemesben szemben az aktuális pragmatikus helyezkedéssel és a kiszámított hideg, korrupt rendszerrel. És ez nagyon jó.
Itt írtam róla ennél is bővebben: https://egymelegsracolvas.hu/szerencses_daniel_a_13_emelet

2 hozzászólás
modus_operandi>!
Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Nagyon nehéz manapság rátalálni olyan krimire, ami kicsit kilép a szado-mazzo, thriller, pszichodráma-krimi keretekből és ebből a szempontból szerencsésnek mondom magam, hogy kiszúrtam a könyvtár polcán Szerencsés Dániel eme újdonságát.
Mert.. és itt most jó dolgok következnek.. fordulatos, pörgős volt, ahogy már rögtön az első oldalakon egy holttest puffant mellénk a képzeletbeli aszfaltra. Ha már itt járunk, lenyűgözőnek találtam a karakterek megformálását, hogy nem kellett 1000 oldalon túlírni, hogy melyik szereplő mit evett, mit csinál a nap minden percében, mégis teljesen egyedi megformálást adott a jellemekről, azokról a pozíciókról, amelyeket képviselnek, a sok ellenérdekű oldal konfliktusait egyenesen végigizgultam.. Egyik szereplő sem növi túl a másikat és válik kevésbé fontossá. Mindenkinek megvan az édes-keserű titka..és napjaink Brüsszele és az Európai Unió tökéletes keretet ad, hogy ne csak a krimit lássuk benne, hanem napjaink egyéb problémáit is.
Van ebben a Dánielben potenciál és remélem kapunk még belőle!

nyolcadikutas>!
Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Nem értem, miért áll ilyen magas tetszési indexen.
Igaz, esetemben ez már nem az első eset.
Lehet, kilógok a sorból.
Vagy ki tudja…
Trendinek tűnő, nem túl hosszú, könnyen és jól olvasható regény a 13. emelet, amely igazából bármelyik emelet lehetne, mondjuk az ötödik felett.
Egy síkú, (ez is) két dimenziós, nincs se izgalom, se tetőpont.
A legnagyobb probléma, hogy nincs egyetlen egy szerethető karakter sem, de egy pillanata sem a történetnek, amikor éreznénk az ereinkben az adrenalin lüktetését.
Egyszerű krimi. Nem is tudom hova szintezhetném. Ennél, emlékeim szerint, az elmúlt időkben csak jobbat olvastam.

Kukoricasertés>!
Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Bevallom, nekem (is) az író személye adta meg a vásárlás iránti igényem, így a könyvhéten beszereztem.
Rögzíthetik jegyzőkönyvbe, hogy a beharangozója alapján ennek ellenére tartottam a tartalmától. Mármint attól, hogy (aktuál)politikai felhangjai lesznek, ami egyrészt nem érdekel, másrészt ha regény, akkor minek.
Bevallom, nagyon kellemesen csalódtam. A helyszín Brüsszel, ahogy nagyon kevesen láthatják. A krimi alapja egy (ön)gyilkosság, ehhez a korrupció és az európai politika csak az (elkent) hátteret biztosítja. A lényeg egy sodró, kellemesen egyszerű és könnyen követhető, mégis érdekes nyomozás. Ahol maga a főhős nem egy minden hájjal megkent kopó, hanem igazából amatőr. Néha jól gondolkodik, néha rosszul. Elragadják a lehetőségek, az érzelmek, és a döntései vagy megérzései vakvágányokra viszik. Esendő hős, akivel könnyű azonosulni és izgulni érte. Az, hogy végül ki az elkövető, majdnem mellékessé válik. Ügyesen felépített emberi kapcsolatok bontakoznak ki szokatlan helyszíneken, kerek mondatokban, szépen megírva.
Talán az is elmond valamit az élményről, hogy a megvásárlás és a kiolvasás közt nem telt el huszonnégy óra.
Vallomásom ezzel befejezném, spoilerek nélkül nem tudok többet elmondani, nyomozó.

Réti_László_3>!
Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Nagyon jó dark sztori volt, aminek szerintem sokkal több köze van a valósághoz, mint azt sokan hinnék – vagy szeretnék hinni. Csak ajánlani tudom, és várom, hogy mi lesz az írótól a következő.

BBetti86 >!
Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Alapvetően három dolog tetszett benne: a pörgős cselekmény noir elemekkel és minőségi krimivel dúsítva, a karakterek hitelessége és a társadalmi üzenet.
Az eseményeknek azonnal a közepébe csöppenünk, és az utolsó oldalig izgalmas a könyv. Váratlan események, nagy rádöbbenések, jó nyomozati munka jellemzi. Itt gyűjtik a bizonyítékot, felállítják az elméleteket, letesztelik. Kihallgatás jellegű részek, megfigyelés és sok minden más is van ebben a könyvben. Miközben vékony, könnyű olvasni, de mégis tartalmas. Vannak direkt utalások benne a noir stílusra, de ezt észrevehetjük a regény karakterein is.
Nem véletlen, hogy abban a bálban ki minek öltözött! Tamás tényleg olyan, mint egy noir magányos farkasa, aki rossz nőbe lesz szerelmes, de az igazságot nem engedi el, még a nő kedvéért sem. Aki rengeteget ad magából a semmiért, és így egyszerre láttam zseniálisnak, de szánni valónak is. Oana, aki egyszerre egy számító femme fatale és korunk törtető gyermeke is.
Mindez egy olyan világban, ami fájóan ismerős lesz. Amit már a borítón tökéletesen jellemeztek: A korrupció mindent áthat. Fertőz. És öl. Roppant jól eltalált szöveg különben, ez a regény röviden.
Nagy hatást tett rám, a végén még mindig pörög az agyam. Ha Szerencsés Dániel több ilyet is tud, bennem visszatérő olvasót talált.

Krumplicsku>!
Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Bár nem szeretem az ilyen sötét tónusú történeteket (a skandináv krimiket sem :-D) mégis izgalmas olvasmány volt, bárkinek szívesen ajánlanám (fogom is).
Első könyves szerzőtől pedig különösen összeszedett, jól sikerült darab, arról nem is beszélve, hogy szerintem elég eredeti volt az ötlet is, amiért külön gratula (sokan kezdik -csúnyán mondva- valaki epigonjaként, szebben mondva pedig valaki által inspirálva megírni az első könyvüket) Talán pár helyen volt túlírva, de jellemzően nem az aktív, cselekményes részek, hanem a hangulatot, hátteret megteremtő részek.
Elsőre kicsit megütköztem pár dolgon (markáns EU ellenes elem, Tamás magától értetődő homofóbiáján), de persze aztán megnyugodtam, hiszen talán pont az volt az „üzenet”, hogy Tamás legjobb barátja és egyetlen hű segítője lett a leszbikus német kollégája, illetve -remélem ez nem spoiler, hiszen a krimi szabályai szerint, a bűnösöket el kell kapják a végén, még ha az üzenet nem is annyira pozitív-a gyilkosság elkövetői elnyerik büntetésület. Na, nem az EU átlátható, tiszta, korrupciómentes folyamatai által, hanem pár tisztességes ember miatt (akik kénytelenek kreatívan improvizálni ennek érdekében…. de legalább nem teljesen lehetetlen, hogy a bűnnek következménye legyen, mint ahogy az előfordul pár száz kilométerrel keletebbre (többek közt)

1 hozzászólás
mdildiko P>!
Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Élvezetes olvasmány, első könyves írótól nagyon jó. A 4,5 csak a legvége miatt….

Szeles>!
Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Egészen kellemes olvasmány volt. Nem váltotta ugyan meg a műfajt és lehetett volna izgalmasabb is. De a hangulat, Brüsszel, mint helyszín és a magyar nyomozó hozott annyi új színt, hogy érdekes legyen. Még ilyet!


Népszerű idézetek

robinson P>!

Aznap hétfő volt, november közepe. A városban már végképp elfelejtették a nyarat és beletörődtek a hideg szürkeségbe, mint egy elkerülhetetlen természeti csapásba, amit csak túlélni lehet, megszokni nem.

robinson P>!

Tóth Tamás figyelmesen tanulmányozta a smink romjai alatt is csinos, szabályos arcot, benne okos, őzbarna szemmel és diszkréten pirosra rúzsozott ajakkal.

robinson P>!

Az esti Budapest ragasztószalagokkal falra felerősített hatalmas panorámafotójától viszont egy pillanatra megsajdult a szíve. „Magyarország hazavár”, hirdette a sarkában a nemzeti színű logó.

BBetti86 >!

Minden eszmének az a halála, ha a követői jól megélnek belőle. Onnantól már nem az értékek éltetik, hanem az érdekek.

53. oldal

n_zsebi>!

Második évfolyamos voltam az egyetemen, amikor egy szemináriumon a nők kizsákmányolásáról beszélt. Prostitúcióra kényszerítés, embercsempészet és a többi. Elmondta a szokásos szöveget, hogy mindenről a szegénység és a kirekesztés tehet. Amikor a végére ért, szót kértem, és pontról pontra darabokra szedtem a mondanivalóját. Például fogalma sem volt arról, mi az, hogy uzsorakölcsön. Megvárt az előadás után. Arra számítottam, hogy meg lesz sértődve, amiért fenekemen a tojáshéjjal így kioktattam. Éreztem rajta, hogy nem esett jól a hiúságának, de azért felajánlotta, hogy az egyetem mellett dolgozzak a HRN-nek. Hát így tekertem az ujjam köré. Nem erre számított, ugye?

149. oldal - A 13. emelet (21. Század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Oana Moraru
n_zsebi>!

Ma este nem akarok gondolkodni. Három dolgot akarok: leinni magamat, becsajozni és rohadt jól kinézni.

198. oldal - A 13. emelet (21. Század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Leonora Schmidt
n_zsebi>!

– Van egy elméletem. Oana az agy, a barátja pedig – ez a Rasmussen nevű hipszter – az izom. Szerintem Oana révén beengedték a Berlaymontba, a lány kicsalta Birtalant egy cigarettára, aztán jött Rasmussen és lelökte.
– Hoppá! – Leonora sűrűn pislogott. – Merész elmélet.
– Birtalan elég negatív értékelést írt Oanáról. Oana megorrolt rá, Rasmussen pedig azt tette, amit Oana akart. Valahogy rávette. Megfenyegette, hogy különben elhagyja, vagy mit tudom én.
Leonora már-már sajnálkozva lebiggyesztette a száját. – Ezért a kis törpéért mindenre képesek a férfiak, azt mondod?

131. oldal - A 13. emelet (21. Század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Johann Rasmussen
n_zsebi>!

Aki minket járat le, az Európa lelkét járatja le. Mi vagyunk a szerződések őrei és a szabadságjogok védelmezői. Engem nyugodtan nevezhet kifutófiúnak. De azt, hogy valaki megrágalmazzon bennünket és ezzel lejárassa Európát, nem tűrhetem. Mi vagyunk Európa!

164. oldal - A 13. emelet (21. Század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Karl Degroote
n_zsebi>!

Tóth újra a lány fotóira nézett. Ha a lány egy nappal is fiatalabb a korhatárnál, Birtalannak börtönben lett volna a helye. Ha viszont Céline akár egyetlen nappal is elmúlt tizenhat, akkor Birtalan, a magas fokozatú tisztviselő, emberi jogi szakértő és családapa ugyan nem volt pedofil, csak éppen kurvázni járt.

85. oldal - A 13. emelet (21. Század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Céline
n_zsebi>!

– Ezzel együtt a Birtalan-ügyben még van egy utolsó teendőnk – tette hozzá Ruiz, és zakója zsebéből elővett egy borítékot. Tóth megismerte rajta az OLAF pecsétjét. – Nagyon remélem, hogy csak formalitás lesz. Tamash, ha a telefonjában sem találsz semmit, ami a Bizottság vagy más intézmény érdekeit sértené, az ügyet a Biztonsági Szolgálat nevében lezárom, és öngyilkosságnak minősítve átadom a belga hatóságoknak.

74. oldal - A 13. emelet (21. Század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Fernando Ruiz

Hasonló könyvek címkék alapján

Jaroslav Šikl: Az utolsó mérkőzés
John Cure: A boszorkány hagyatéka
Mészáros Dorka: Én vagy senki
Mason Murray: Lélekcsapda
Rainer Bernfeld: Szép kis meglepetés
Szentiday Klára Mária: A táncoló betyár
Bora Ildikó: A rettegés piramisa
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Gyürk Sarolta: A végső leosztás
J. R. dos Santos: Vaticanum