Szerelem ​a Corona idején 72 csillagozás

Szerelem a Corona idején

A szerelem rád találhat a legnehezebb időkben is!

A járvány mindannyiunk életét megváltoztatta, de a viszontagságok mutatják meg, mi az igazán fontos, miért érdemes küzdeni, miért érdemes élni. Lehet ez a szerelem?
17 novella, ami megmutatja, hogy bármilyen sötétnek tűnik a világ, ha kinyújtod a kezed, rátalálhatsz arra, aki kivezet a fényre.
Talán a titokzatos szomszédod, aki kedves üzeneteket hagy neked az ablakában.
Talán a vonzó, de mogorva exfőnököd, aki akkor segít rajtad, amikor senki más sem.
Talán a fiú, akinek összetörted a szívét, de még azután is bármit megtenne, hogy újra boldognak lásson.
Talán egy idegen, akivel véletlenül ismerkedtél össze a neten, de segít megtenni azt a lépést, ami megváltoztatja az életed.
Talán egy múltja elől menekülő srác, aki megtanít jelen lenni, érezni, boldognak lenni a mostban.

Engedd el a gondokat, és éld meg a szép pillanatokat!

A művek szerzői: Róbert Katalin, Büksi Zsuzsanna, Ludacsek Noémi, Csoma-Lőrincz Tamara, P. Molnár Petra, Agatha Keyguard, Spirit Bliss, Vasváry Csilla, Sereg Gitta, Tavi Kata, L. K. Patrícia, Nagy Roxána, Rezeda Réka, Vinnai Klára, D. Nevra, Kulcsár Kata, Sümegi Emília

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rubin pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
456 oldal · ISBN: 9789632452098
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
456 oldal · ISBN: 9789632452104
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
456 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635611034

Enciklopédia 7


Kedvencelte 2

Most olvassa 11

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 97

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

SzemreValó_könyvek>!
Szerelem a Corona idején

Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen is lett a könyv. Mivel szeretek novellákat olvasni, így bátran álltam neki és örülök, hogy megtettem mert nagyon tetszett mindegyik írás. Az egyszerű, letisztult borító mögött érzelmes, mondanivalóban gazdag történetek lapulnak.

Ebben a kötetben több, pontosan 17 novella szerepel. Különösen tetszett, hogy minden írás más-más személy tollából származik. Vannak ismertebb (Tavi Kata, Spirit Bliss, Róbert Katalin) és kevésbé ismert (Sereg Gitta, Rezeda Réka) írók által megalkotott történetek, legalábbis számomra. Ezáltal több írói világot, stílust is megismerhettem.

Összességében mindegyik nagyon tetszett, érzelmekben gazdag mű. Ám néha azt éreztem, hogy túl gyorsan egymásra találtak a szereplők, mivel romantikus antológiákat olvashatunk. Nekem néha hihetetlennek tűnt egy-egy novella. Ettől eltekintve érzelmekben és élményben gazdag olvasás volt számomra. Volt olyan írás, amelyet szinte megkönnyeztem. Az egyik olyan volt, mint egy napló bejegyzés, de ez is feldobta a könyvet és élményt adott, az illusztrációkkal együtt. Egy kis negatívum, hogy mire beleéltem magam a történetbe már vége is lett, de ilyenek a novellák.

Nem igazán találom a megfelelő szót, kifejezést az érzésre, amit ennyi idő után is érzek a könyv iránt. Mint, ahogy a fülszöveg is írja: „bármilyen sötétnek tűnik a világ, …rátalálhatsz arra, aki kivezető a fényre.”

A vírushelyzet nagyon szépen kirajzolódik a történetekben. Egy kicsit mintha újra átéltem volna a karantént ezzel a könyvvel, mégis kellemes érzéssel párosulva.

Jó szívvel ajánlom mindenkinek! Imádtam!♥️

Egyik kedvenc novellám: Összetört dolgok

udora P>!
Szerelem a Corona idején

Amikor hirtelen felindulásból megvettem ezt a könyvet, nem gondoltam, hogy ennyire fog tetszeni. Nagyon aranyos, kedves történetek voltak benne. :) még-még ilyet! :)

cukorborsoooooo>!
Szerelem a Corona idején

Nagyon tetszettek ezek a kis történetek. Mindegyik nagyon szívmelengető volt és könnyen olvasható. Szinte mindegyik feldolgozott valamilyen fontos témát is a romantikus és a koronavírusos szál mellett spoiler Nagyon sokat nevettem olvasás közben. És nagyon tetszettek az illusztrációk is. Negatívumként annyit tudok felhozni, hogy az összes ugyanarra a sémára íródott, ezért egyszerre, egymás után olvasva kicsit ugyanolyanok voltak.
És a három kedvencem: Róbert Katalin: Downdog, Csoma-Lőrincz Tamara: Hány fokos a tökéletes Neo Citran?, Rezeda Réka: Összetört dolgok.

Veronika_Ambrus P>!
Szerelem a Corona idején

Az ebben a kötetben lévő összes novella szívmelengető, és annyira örülök, hogy volt 17 író, aki rávette magát, hogy ezekben a viszontagságos időkben is meglássák a másik oldalt. Mert igen, ennek a vírusos időszaknak is van egy szebb, és jobb oldala, amit ezek a novellák tükröznek.
Sok történet közelítette meg onnan, hogy milyen új helyzeteket szült a karantén. Kénytelen valaki az exével tölteni a hatósági karantént, aztán kiderül, hogy még mindig szeretik egymást. Vagy amikor befogad egy ellenszenves lány, vagy a borzasztó főnököd, mert nincs hová menned. Vagy a diákszállón egyedül maradsz a legtitokzatosabb személlyel, akiről mindenféle történetek keltek már szárnyra.
A novelláknak az az előnye, és egyben a hátránya is, hogy rövidek. Így, ha valamelyik nem tetszik tovább állhatok, nem kell emiatt az egész könyvet kidobnom a kukába. De amikor egy történet túlságosan a szívedhez nő, és nem akarsz még a szereplőktől szabadulni, akkor pedig nagyon is kevesled azt a pár oldalt.
Mindegyik történet egyedülálló volt, és különleges. A kedvencekké avatottak pedig ezek lettek:
Ludacsek Noémi: Liliom a cserépben
Vinnai Klára: Gyalog d4
Spirit Bliss: Maguknak valók, egymásnak valók spoiler
Az illusztrációk is gyönyörűek voltak, és minden történet előtt egy kis betekintést nyerhettünk miattuk a következő novellába.

luthienlovemagic IP>!
Szerelem a Corona idején

Amikor először megláttam az akkor még csak tervezett kötet címét, azonnal Gabriel García Márquez híres regénye, a Szerelem a kolera idején ugrott be, amiben szintén fontos szerepet kap egy járvány. Ez az analógia felkeltette a figyelmemet, és noha a cím láttán sokakban felmerült, hogy miért kell még egy antológiát is a koronavírus köré építeni, nálam pont az ellenkező hatást érte el: kíváncsivá tett. Érdekelni kezdett, hogyan oldják meg a szerzők a romantikus kapcsolatok ábrázolását a járványhelyzet közepette, ezért érdeklődve vettem kezembe a könyvet.

17 szerző egy-egy műve olvasható a kötetben, és ahogy a fülszövegből látszik, az írók nagyon változatos módon értelmezték a témát, aminek különösen örültem, mert ezáltal sokféle Covidhoz köthető téma, probléma és nézőpont előkerül a művekben. A szereplők között voltak egyetemisták, szociális munkások, külföldön dolgozó és közben utazgató fiatalok, külföldön tanuló diákok, éttermi dolgozók, hogy csak néhányat említsek. Mindegyik történet egy-egy különböző élethelyzetet ábrázol, és a koronavírus más-más aspektusát ragadja meg, és mesél el építve egy-egy romantikus/erotikus történetet.

Megvallom, kissé tartottam tőle, hogy a romantikus szálak elnyomják majd a koronavírus megjelenítését, de szerencsére nem így történt, a szerzők nagy körültekintéssel, a vírushelyzet jellemzőit kellőképpen beleszőve írták meg novelláikat. Sőt, néhányban annyira jelen voltak ezek, hogy visszaidézték, amit a járvány adott időszakában éreztem vagy gondoltam. Ekképp ezek nem csak egyszerű történetek, hanem kis időkapszulák, amik még sok év múlva is emlékeztetni fogják az olvasót a karanténban töltött nehezebb napokra, ugyanakkor egy kis vidámságot, gyengédséget, szenvedélyt is csempésznek a mindennapokba. Mert nem csak látleletek, hanem mind-mind szórakoztató darabok, amik kiemelnek a mindennapok mókuskerekéből.

Minden bánat, szomorúság és fájdalom ellenére nagyon szerettem olvasni ezt a kötetet, mert a negatív érzelmek mellett megjelenik az élet napos oldala is a ragyogásával, és a néhány novellát átható sziporkázó humorral együtt. Felszabadító volt olvasni a kötetet, mert annak ellenére, hogy két éve a koronavírus árnyékában élünk, a szerzők megmutatták, hogy minden helyzetben megtalálhatjuk a boldogságot. Árad a szövegekből a pozitív életérzés, ami az olvasóra is átragad.

Ez a sokféle írói hang és látásmód állt össze egy olvasmányos és érdekes kötetté, amelynek minden története egy-egy különleges utazás. Hol keserédes, szomorú (Rezeda Réka: Összetört dolgok, Sümegi Emília: A jövő ígérete), hol vidám, humoros, mindent kihozva a helyzetből (Vinnai Klára: Gyalog d4, Kulcsár Kata: Deus ex machina gondozó módra), hol andalító (P. Molnár Petra: Időzárt szív, Agatha Keyguard: Üvegre írt szavak, Nagy Roxána: Vaktérkép), hol pedig érzelmes (Ludacsek Noémi: Liliom a cserépben, Csoma-Lőrincz Tamara: Hány fokos a tökéletes Neo Citran?, Spirit Bliss: Maguknak valók, egymásnak valók).

Három novella lett a kedvencem a kötetből: Rezeda Réka: Összetört dolgok, Spirit Bliss: Maguknak valók, egymásnak valók és Nagy Roxána: Vaktérkép című írása. Ezek a szövegek nagyon megfogtak hangulatukkal, témájukkal vagy írásmódjukkal, és máig öröm fog el, ha rájuk gondolok. Mert noha van köztük, amelyik nem teljesen vidám, mégis ott van bennük a boldogság és az újrakezdés lehetősége. Ezt olyan átütő erővel adják át a szerzők, ami feledhetetlenné teszi ezeket a műveket.

Viszont ha már szót ejtettem a kedvenceimről, megemlíteném azokat a történeteket is, amik kevésbé tetszettek. Ezek a szövegek sem mondhatóak igazán rossznak, de mindegyikben félrement valami. Az egyik ilyen írás rögtön a nyitónovella, Róbert Katalin: Downdog című írása, aminél a szerző túl sok mindent akar elmondani, így az adott terjedelemben nem tudott mindent megfelelően kifejteni. A másik Sereg Gitta: Ki kell mondanom című novellája, ahol a szöveg nagyon jól megírt, de az elejét nagyon elhúzza a szerző, így mikorra felpörögne a történet, le is zárja, ami nem kevés hiányérzetet hagyott maga után. A harmadik pedig Tavi Kata: Hirtelen szívek című írása, amit egy dramaturgiai húzás, egy rákérdezés hiánya ront el. Érthetőek a miértek, de inkább érződik felesleges késleltetésnek, mint szükséges írói eszköznek.

A Szerelem a Corona idején egy jó érzékkel összeválogatott és remekül megszerkesztett antológia. A vírushelyzet témáját változatosan körüljáró történetek jellemzik, amikhez egyedi írói hangok társulnak. Mindegyik történet egy-egy apró időkapszula, mely „megmutatja, hogy bármilyen sötétnek tűnik a világ, ha kinyújtod a kezed, rátalálhatsz arra, aki kivezet a fényre”.

Bővebben a novellákról:
https://smokingbarrels.blog.hu/2022/04/27/konyvkritika_…

L_Sandra P>!
Szerelem a Corona idején

Ez az első KMK-s novellakötet, amit olvastam. Tele van aranyos, szerethető novellákkal a koronavírus helyzethez kapcsolódóan. Ha választanom kellene, melyik volt a kedvencem? Az egyik biztosan a Downdog lenne, ami egy kínos és vicces szituációból indult ki. Vagy a kórházi nővérről szóló történet, ahol a szemben lévő lakásban lakóval üzengetnek egymással az ablakra írt üzenetekkel? Vagy kistacskós történet, aki egy régóta egymást kerülgető párt hozza? Több kedvencem is lett, mindegyik egy-egy rövid kikapcsolódást jelent. Voltak benne történetek, amelyeket olvastam volna még, hosszabban és részletesebben, de volt olyan is, ami ebben a terjedelemben volt jó, nem kell hosszabban kifejteni.

Lin96>!
Szerelem a Corona idején

Mikor megvettem tisztában voltam vele, hogy egy novellás kötettel állok majd szembe. A 17 történet közül volt ami nagyon tetszett, volt ami egyáltalán nem, ám mély nyomokat nem hagyott bennem a könyv, egyszer olvasós kategória.

Bladri>!
Szerelem a Corona idején

Az elején csak nevetem. Komolyan egy koronavírusos könyv? Nem elég az életben átélnem még olvassak is róla?
Jelen fejel fel sem fogom mekkorát tévedtem. Igaz most talán nagyon rossz passzban vagyok… de megtanított ez a könyv egy olyan dologra amit talán régen elfelejtettem.
Nem a tervezés a lényeg. Néha a remény elég. A remény, hogy egyszer minden rendbejön, a bizakodás az életemmel kapcsolatban. Egyetlen egy pillanat mikor nem számít az előtt mit gondoltál, mit hittél. Azaz egy pillanat számítson, semmi több.
És ezt az élményt a nagyszerű íróknak köszönhetem! Mindegyik történet kiváló volt. Persze voltak kedvenceim, de nem akarom megnevezni őket (ez maradjon az én titkom ;)) mindenki lássa meg melyik ragadja meg a szívét.
Azonban ki kell emelnem. Mindegyik alkotonak hálás vagyok, hogy papíra vetette a fejében élő történetet. Ha egyszer meg lesz tartva még a könyvhét vagy a könyvfesztivál mindegyikükkel aláíratom erre számítsatok kedves írók és írónők!
Köszönöm az élményt és, hogy megmutatátok hogyan nézem szebben a világot! El sem hinnétek mennyit számít ez nekem.

Ui: Ha esetleg valaki megfelelő zenét keress e kötethez ajánlom, kicsit érdekes választásként (előnyben a gyenge angolosok, mint én is) Alan Walker és Huang Xiaoyun-tól a Sad sometimes dalt. És jó olvasást mindenkinek!

Nikike_k P>!
Szerelem a Corona idején

Átnézve a novellánkénti csillagozásaimat ez egy nagyon jó könyvnek mondható. Minden novella magában hordozta a Coronával járó elemeket és az egyik sem vitte túlzásba. Amitől be kell valljam egy kicsit azért féltem. Pár novellánál éreztem, hogy az erotikus szálat már nem kellett volna beleerőltetni. A kedvenc novellám az Üvegre írt szavak volt. :)
off

shreklover P>!
Szerelem a Corona idején

mikor eloszor meglattam a boritot, a cimevel egy nagy szemforgatassal tudtam csak reagalni. mi ujat tud mutatni egy ilyen? es egyeb ezekhez hasonlo kerdesek fogalmazodtak meg a fejemben… volt egy-ket maradando sztori, amibol meg olvastam volna, mert olyan jo volt, es volt persze olyan is, amit egy kicsit untam, de osszefoglalva szerintem tok jo antologia lett . :)


Népszerű idézetek

Könyvmolyocska1 P>!

– Te vagy az egyetlen, aki nem leszívja az életerőmet, hanem feltölt. Az egyetlen, aki előtt nem kell megjátszanom magam, és mégsem néz rám úgy, mint valami bolondra. Rád van csak szükségem.

Spirit Bliss novellája

Könyvmolyocska1 P>!

Szabolcs tekintete felizzott. Közelebb lépett, a pillantásától felgyorsult a pulzusom.
– Túl közel állsz – figyelmeztettem.
– Igen, egy ideje már túl közel állok egy csomó dologhoz – nyugtázta.

Ludacsek Noémi novellája

Könyvmolyocska1 P>!

Úgy volt vonzó, ahogy egy támadásra készülő nagymacska: szép, jó nézegetni, de a közelembe ne jöjjön.
Összerázkódtam. Nem akartam vele menni. Még akkor sem, ha ez az egyetlen megoldás.

Sereg Gitta novellája

FeketeAlex IP>!

Imádja, hogy úgy tud pénzt keresni, hogy nem kell emberek közé mennie.

272-273. oldal

5 hozzászólás
Könyvmolyocska1 P>!

Egy percre tedd be a mikróba a vizet! – tette tönkre a hangulatot. – Ha langyosat engedsz a csapból, akkor egy perc alatt pont megfelelő hőmérsékletű lesz. Elég utána beleszórni a port…
– Az ég szerelmére, ez csak egy Neo Citran, nem a Konyhafőnök!

Csoma-Lőrincz Tamara novellája

Kapcsolódó szócikkek: Neo Citran
Könyvmolyocska1 P>!

A nevem becézését pont úgy hangsúlyozza, mint akkor egyszer. Amikor az este egymás karjában talált minket, és a halk zeneszó összefonódott a sóhajainkkal.
Le kell sütnöm a szemem, mert menthetetlenül felforrósodik a bőröm.

L. K. Patrícia novellája

Könyvmolyocska1 P>!

A veszekedésünk után a köztünk lévő szikra odalett, és eddig a pillanatig azt hittem, örökre kihunyt. Most azonban vágyakozást láttam a tekintetében, és szerintem ő is meg akart érinteni.

Tavi Kata novellája

Könyvmolyocska1 P>!

Végig az jár a fejemben, amíg összevissza magyarázok, hogy mindjárt elküld a francba. Már hallom is, ahogy azt mondja, „Most inkább ne!”, de amint felpillant, halvány pír önti el az arcát. Beletelik néhány másodpercbe, mire rájövök, hogy zavarba hoztam.

Vinnai Klára novellája

FeketeAlex IP>!

– Anya, sehol nem találom a piros mesekönyvet!
[…]
– A helyén nézted már?
– Jaaa! Nem!

327. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ruby Saw: Angyalom
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?
Anne L. Green: Elfojtott indulatok (novella)
Ruby Saw: Valóság
Ruby Saw: Álom a valóságban
Borsa Brown: A maffia gyermekei
Ruby Saw: Jogában áll elcsábítani
Alex L. Hooper – Monos Anett – M. Z. Chapelle (szerk.): Sssh!
Elyn Vee N.: Santa Night
Anne L. Green: Csábító vallomások