Madelon, ​az eb 15 csillagozás

Szerb Antal: Madelon, az eb Szerb Antal: Madelon, az eb

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Bátky egy karosszékbe vetette magát és megpróbált módszeresen gondolkozni. Mit csináljon Madelonnal? Esetleg a Kensington Múzeumnak ajándékozza, ott sok kitömött kutya látható. De humánus szíve tiltakozott ez ellen a terv ellen. Nevelje fel és igyekezzék összebarátkozni vele? Az emberi akarat néha csodákat tesz.”

Eredeti megjelenés éve: 1947

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Révai Könyvtár


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Tigrincs P>!
Szerb Antal: Madelon, az eb

Ez a kötet részhalmaza A fehér mágusnak, de ez egy olyan megállapítás, mint például hogy Akkor nem sejtette még, hogy idővel világhírű költő lesz és a Nobel-díjat is megkapja öregkorára*, mivel a Fehér mágust 1999-ben adták ki, míg a Madelont 1947-ben. Igazán sajnálatos tény, hogy nincs ebből a kiadásból egy példány itt a polcomon.
Mivel a későbbi válogatást pár éve olvastam már, így most némi felejtés után újraolvashattam kedvenceimet, ami a szokásos csodálattal vegyes örömmel töltött el, mint mindig, amikor Szerb Antalt olvasok.
Nagyon kedves számomra a kötet összes írása, többségük inkább könnyed hangulatú, néhol humoros, máshol pikáns, de mindegyik ragyogóan megírt. A századvég kissé gótikus, rejtélyes hangulata is arra példa, hogy milyen széles az a skála, amelyen Szerb Antal otthonosan mozgott, legyen szó stílusérzékről vagy klasszikus műveltséghez tartozó témáról.
Szerintem az egyik legszebb novella – na de nem ebben a könyvben ám, hanem az egész univerzumban – A zsarnok, ami tulajdonképpen egyetlen rövid és igazából szimpla cselekmény gazdag érzelmi hátterének nagyívű, mégis tűpontos lélektani ábrázolása. Tökéletes. Nem is idéztem belőle, mert ez az írás egy törésmentes szivárványszerű jelenség, és ugye, hogy abból, ha akarunk, sem emelhetünk ki részleteket.

*idézet A századvég című írásból

hencsa06>!
Szerb Antal: Madelon, az eb

Újraolvasás lett belőle, mert minden novella megtalálható a Szerelem a palackban című kötetben.
https://moly.hu/konyvek/szerb-antal-szerelem-a-palackban/en-es-a-konyv/hencsa06


Népszerű idézetek

Tigrincs P>!

Az érzelmek az emberben valószínűleg női lények és teljesen kiszámíthatatlanok.

Tigrincs P>!

– Én csak akkor hazudok, ha beszélek, Ön akkor is, ha hallgat. Ez a különbség kettőnk közt – mondta Wilde aforizmatikusan és felkelt, hogy még néhány asztalnál elmondja.

Tigrincs P>!

Másodéves bölcsész volt, húsz éves az egész lány, ami manapság majdnem kamaszkor még. Olyan fiatal volt, hogy a szellemi értékek még imponáltak neki.

Tigrincs P>!

Kétségkívül van Jennyben valami kimondott Jenny-szerűség, de csak olyan halványan, mint ahogy a teafajták különböznek egymástól. Végeredményben minden nő Jenny.

hajnalikod>!

Lehajtott fejjel hallgatta a részeg takarítónő szemrehányásait. Hozzá volt szokva, hogy az emberek félreértik.

cassiesdream>!

Az angolok gyógyíthatatlan sznobok. Ha nekem volna egy kis házam East Ealingben és a nagypapa pofaszakállal lógna a falon, dehogy tagadnám le.

Tigrincs P>!

Őszintén megvallva, Marcelle engem mindíg nagyon vonzott: szerettem csodálatos és amellett oly áttekinthető kétféleségét, aminthogy van bennem valami rejtett vonzalom az esernyővé alakítható botok, a logarithmusléc gyanánt használható gégetükrök és az ibseni szimbólumok iránt. És vonzódtam hozzá azért, amiért férfi általában vonzódni szokott nőhöz: vagyis nem tudom miért. De ezt a vonzalmat eltettem egyéb kilátástalan szerelmeim közé, melyekkel fiatal életemet ékesítgettem.

Tigrincs P>!

Tévedne az a hölgy, aki engem ezek alapján csélcsapnak, vagy esetleg csapodárnak minősítene. Ami történt, az a szerelmek interferenciája volt. A szerelmek, mint a fény és a hang és minden más hullám és rezgő mozgás, ha találkoznak egy szívben, részben erősítik, részben gyöngítik egymást. Volt, hogy mikor egyszerre két nőbe voltam szerelmes, ez a két szerelem a lelkemben oly szerencsétlen fázisban találkozott, hogy megszüntették egymást és kénytelen voltam egy harmadik hölgybe beleszeretni.

Kasztór_Polüdeukész >!

kor, amelyben S. Agnese, a boldog, a
kiválasztott S. Agnese élt, az európai, vagyis a latin lélek heroikus nagy korszaka volt, amikor a nagy érzések megfelelő nagy műveket és tetteket hoztak létre, az áhítat dómokat épített, a katolikus szolidaritás hadjáratokat
szervezett a pogányok és az eretnekek ellen, és a Szerelem, a heroikus léleknek eme legszebb virága, nem ismert kicsinyes, nyárspolgári tiltásokat és az útjába kerülő akadályokat úgy söpörte el, mint egy tisztító vihar a piszkos kis
kunyhókat – jelen esetben például az undorító Ottominit, "ezt a vak és fennhéjázó pojácát

A HERCEG (Képzeletbeli arckép)

hajnalikod>!

«Az arisztokrácia legfőbb ismérve a láthatatlanság», jegyezte fel. Azután némi gondolkozás után hozzáfűzte: «Szőke nők nem szeretik a halakat, de eksztázisba jönnek, ha tengeri pókot kínálsz.»


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai
Cassandra Clare – Maureen Johnson: A Whitechapel réme
P. G. Wodehouse: Igenis, Jeeves!
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története
Jodi Ellen Malpas: Ez vagyok
P. G. Wodehouse: Isten veled Tóbiás!
Robert Louis Stevenson: Jekyll és Hyde
Agatha Christie: Poirot nyomoz
Agatha Christie: Gyilkosság méretre