Budapesti ​kalauz 251 csillagozás

Marslakók számára
Szerb Antal: Budapesti kalauz Szerb Antal: Budapesti kalauz Szerb Antal: Budapesti kalauz Szerb Antal: Budapesti kalauz Szerb Antal: Budapesti kalauz Szerb Antal: Budapesti kalauz

A ​"Budapesti kalauz marslakók számára" (1935) című vékonyka kötetben egy különös kirándulás részesei lehetünk. Egy olyan kirándulásnak, melyben a csillagokból érkező vándorral és a hozzá csatlakozó íróval végigjárjuk a főváros legjellegzetesebb részeit, megtekintjük házait, hídjait, utcáit és templomait, rácsodálkozunk a Dunára vagy akár a budai hegyekre, kalandozunk a Várkertben, sőt, még néhány jellegzetes kerületet is megismerünk.

Hogy mindez benne van egy szokványos útikönyvben? Első hallásra – talán. Aki azonban elolvassa a kötetet, rádöbben, hogy ez a legcsekélyebb mértékben sem marslakóknak íródott, legalábbis nem a szó szoros – földönkívüli – értelmében. Éppen ellenkezőleg: Szerb Antal hazánk, pontosabban Budapest „marslakóinak”, vagyis az ott élő, esetleg oda látogató idegeneknek (idegenkedőknek?) próbálja bemutatni a fővárost úgy, ahogy még sosem nézték és sosem látták, a maga költőiségében – számtalan versidézettel, irodalomtörténeti utalással és ironikus… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1935

>!
36 oldal · ISBN: 9789633984604 · Illusztrálta: Kolozsváry Sándor
>!
Magvető, Budapest, 2015
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631432817
>!
Magvető, Budapest, 2005
38 oldal · ISBN: 9631424340

2 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Arany János

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · Tabán · Duna · Lánchíd, Budapest


Kedvencelte 15

Most olvassa 11

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 97

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
szadrienn P
Szerb Antal: Budapesti kalauz

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

Rövidke óda, néhány könnyed, szellemes sziporka a szerző rajongva szeretett városához, Budapesthez. Egy útikalauz csordultig tele lelkesedéssel, irodalommal, történelemmel, és az összetéveszthetetlen, ironikus humorral. A körbevezetett személy egy Marslakó, akit űrbéli származása miatt légiesnek és kifinomultnak képzelnénk, de néha azért mégiscsak rá kell szólni a szemtelenre: „Uram, ne csapkodjon úgy a turistacipővel, legyen szíves.”
A főváros tavasszal a legszebb, hívogat a Margitsziget, a Gellérthegy, a Tabán, a Várkert, tegyünk hát bátran egy félórányi felejthetetlen sétát Szerb Antallal!

3 hozzászólás
>!
Bla IP
Szerb Antal: Budapesti kalauz

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

Bizony ma is hat újdonságértékkel Szerb Antal Budapesti kalauza. Most már tudom például azt is, hogy miért igyekeznek egyesek a Várba költözni: mert az Alagút és az egykori Főkapitányság közt még maradt valami az egykor volt nagy magyar lendületből, s ha a nádor után ő is lenéz, ezt a képet láthatja. És stimmel az egy-egy hordó felgurított sör nemcsak piarista tanárok általi fogyasztása is, eredménye a jelentős formaváltozásban testesül. Siratja Szerb az elsűllyedt Galamb utcát, az eltűnt Tabánt, de nem szól az Inség szikláról, ahonnan jószerivel majd a túlsó partra szökkenhettünk vón’ idén nyáron, de azért még folyik a folyó, s ha kívánhatnánk, akkor Virág Benedekkel kórusban, hogy vigye mán e rég erőtlen éveket a tengerbe, s temesse annak mély örvényibe! Óh, a Várkert, amit évente kb. négyszer adnak át újabb, s újabb felújítása nyomán: s mit Szerb várt – a Próféta eljövetelét, megtörtént, s el is múlt, s bár a Lánchíd oroszlánjai nem jöttek juhászkodva, oroszból egyre több van, bár – asszem – lányból egyre kevesebb! S bár Szerb a Pasarét kapcsán azt írja, „pasáról szó sincs, jólértesült – vagy eszement? – pestieknek beugrik Gül-baba, a budai pasa és a magyar-török rokonság és barátság is, melyet síppal-dobbal-nádi-hegedűvel is erősíthetünk. S ha már az albérleti városrészben – mely egyébiránt Palotaváros – járunk némelyekben felhorgad a gyanú, hogy már akkor a sok albérlő honnan jöve ide, s mit keres itten? S a Lónyai utca, hol nagynéném lakott, s a Köztelek, melyről ott dolgozva derítettem ki, hogy Széchenyi kalapozta össze. Szerb és a marslakó sétája a Margitszigeten zárul, hol Arany egyebek közt a Hídavatást írta. Erről már megint az újabb hidak avatásának ígérete ötlik eszembe, meg Zichy rézmetszete, minek következménye a fürdés Vagy befürdés? Újpestről nem szólnék, világéletemben fradista voltam, s vagyok is.
Szóval üdítő volt ez a kis budapesti séta, annyi mindenre rá tudtam csodálkozni, s társítani a mával képzeletben, mintha fantasyt olvastam volna, mely a Harrix-ban e hóban lenne családilag kötelező…

7 hozzászólás
>!
Karinthy93 P
Szerb Antal: Budapesti kalauz

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

Budapesti kalauz, avagy Budapest Szerb Antal szemüvegén keresztül

Fővárosunk mindig is meghatározó volt, az irodalom területén főként. Változásait, többarcúságát több költőnk, írónk is megjelenítette. Szerb Antal képzeletbeli túrájával az 1935-ös budapesti városkép tárul elénk, miközben gazdagabbak leszünk egy szerbesen szellemes, keserédes novella olvasásélménnyel is.
Szerb több írásában is megjelenik Budapest, ezúttal is elkalauzolja olvasóit a város utcáira, melyben gyakorlatilag végigjárhatjuk az író korának Budapestjét , ráadásul a rá oly jellemző irónia köntösébe bújtatva.
Hol is van már az a város? Hol vannak az emberek és hol van 1935?
Nagyon élveztem, hogy ha csak egy estére is, de marslakó lehettem és fővárosomat jobban megismerhettem. Egy veszprémi lánynak hatalmas élmény volt, igazi kincs. :)
Köszönöm az írónak,köszönöm Kolozsváry Sándornak a remek illusztrációkat, és mindenki másnak, aki picit is hozzátett ahhoz,hogy megszülethessen a kötet.

>!
csgabi MP
Szerb Antal: Budapesti kalauz

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

Lehet-e annál fantasztikusabb, amikor az Utas és holdvilág szerzője idegenvezeti az olvasót a magyar fővárosban? Ráadásul egy olyan időszakban kalauzolja a kötet az embert, amibe bármikor visszarepíthetne egy időgép. Legalábbis engem. :-)
Szerettem olvasni.

2 hozzászólás
>!
Stone
Szerb Antal: Budapesti kalauz

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

A pesti esti rakparton szédölögni jó, tűvel cérnával karba ölti a nőt a férfi, és az egész Buda oda, mert a buta csacska míg átérünk a másik partra, pirulva, de nőhöz illőn meggondolja százszor midőn kacsójára csókot lehel az úri muri. Bokácskája kikandi kell minden szemre szájra és vége-hossza nincsen az utcáknak. Andalog a Margit a szigeten, Tata bánkódik rendesen, József a városban ácsol, Anna meg a templomban rikácsol. Illendően repkednek a szoknyák a léptek nyomán és a szárítókötélen megengedik a kacérkodást a fűzők, keménykednek a kalapok a pödrött bajszok felett, árnyat vetve mellényekre és leleményekre. Mindezt láthatja egy marslakótelepi látogató, kinek máris mars vissza a Marsra, hogy megírja memoárját avagy áriáját e helyről, melyet összeláncol a híd egyik kapcsán Pest lóg árván, míg másikon Buda virít.

7 hozzászólás
>!
sztimi53 P
Szerb Antal: Budapesti kalauz

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

Galaxis útikalauz marslakóknak
Kedves Szerb Antal ne tekintsen se jobbra, se balra, csak előre a monitorra. Olvashatja, hogy mi itt szeretjük Önt többek között az ilyen egyértelmű mondataiért: „A Dunának két partja van, mint a folyóknak általában.” mert megmutatja azt is, ami nincs, amiért olyan finom és gúnyos társadalomkritikát rejtett el művében, feleleveníti a város történelmét és irodalmi utalásokat is megejt. Ön szereti ezt a várost minden hibájával együtt, az érzelmek, hangulatok, emlékek, színek szinte lemásznak a lapokról.
Kedves uram, ha nekem felajánlaná, hogy kalauzol Budapesten, csak annyit kérdeznék, mikor indulhatunk.

2 hozzászólás
>!
Zsuzsi_Marta P
Szerb Antal: Budapesti kalauz

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

Igazi miniatűr remekmű ez a kis városnézés, melyet Szerb Antal nyújtott egy idecsöppent marslakó számára, megismertetve vele a főváros főbb látnivalóit, azok történeti hátterét, valamint az itt lakók életébe is bepillantást nyújtott – tette ezt a tőle megszokott kiváló stílussal, lexikális tudással és remek humorral.
Jó szórakozást és sok vidám percet jelentett ez a kalauzolás, élveztem minden mozzanatát, lépését, szinte részesévé váltam a sétának, örömmel fedezve fel a 30-as évek fővárosát, annak életét, lakóit.
Ehhez kiváló hátteret jelentett az igényes kivitelezésű kötet – külön dicséret érte! –, az akkori évekből származó, rengeteg archív fotóval, melyek egy-egy életképet örökítettek meg az utca emberéről.
Érdemes kézbe venni, elolvasni, egy városnéző sétát tenni általa, a képeken elmélázni – nemcsak marslakóknak!

3 hozzászólás
>!
Bélabá P
Szerb Antal: Budapesti kalauz

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

Lánchíd, Dunapart, Gellérthegy, Tabán, Belváros, Várkert, Bástyasétány, Halászbástya, Vár, Mátyás templom, Vérmező, Pasarét, Óbuda, Józsefváros, Vásárcsarnok, Margitsziget, Újpest

Ezek a helyszínek szerepelnek ebben a rövidke szatirikus útikalauzban. Szórakoztatva művel, kiütközik Szerb Antal magas intelligenciája, nevelőhatása ebben a könyvében is. Kellemes, lazítós olvasmány. Csak ajánlani tudom pestieknek meg vidékieknek is. 5 csillag (4,7 pont), máshogy tetszett,mint a Pendrgon.

2 hozzászólás
>!
Márta_Péterffy
Szerb Antal: Budapesti kalauz

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

Élvezet olvasni ezt a szép kötetet, az író szemével látjuk Budapest akkori jellegzetes részeit.
Ezek nagy részét ma is bejárhatjuk, összehasonlítva mi változott, mi nem.
Dicséretes szerkesztés, remek Fortepan képekkel.

>!
dontpanic P
Szerb Antal: Budapesti kalauz

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

Ismeretlen, mégis ismerős ez a Budapest, amit a könyv bemutat. Tetszik, hogy Szerb Antal többször is Párizshoz hasonlítja a várost, mert én is sokszor tudok úgy szeretni dolgokat, helyeket, hogy más szeretett dolgokra, helyekre ismerek bennük. Az is tetszett, hogy majdnem mindig a szerelem felől közelíti a különböző helyeket (kezdődő szerelem, elmúlt szerelmek stb.). Budapesten szerelembe esni és szerelmesen bejárni a várost…. :) nos hát, ennek leírásához tényleg Szerb Antal kell.
Ami jelenleg nagyon furcsa volt, hogy egy téli Budapestet ír le. Nekem most Budapest a nyár, a nyár pedig Budapest.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Mafia I

A Lánchíd éktelenül hosszú. Próbálja meg egyszer, Uram, és nem bánja meg. Sétáljon át egy hölggyel Budára és azután jöjjön vissza, lehetőleg ugyanazzal a hölggyel. Meglátja, szerelmet fog vallani, mert a híd olyan hosszú.

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

Kapcsolódó szócikkek: Lánchíd, Budapest
4 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

A szerelmek itt szoktak kezdődni, Uram, miért, miért nem, ki tudja. Talán a tábornokok ihletik a tudatalatti rétegeket, hogy a hazának katona kell. Az ember leül egy padra a hölggyel, majd megfagy, csak a szíve fűti. Néha egy ápolt kiskutya felugrik kettejük közé a padra, érdeklődik, hogy meddig jutottak. Megnyugvással veszi tudomásul, hogy már elpattant az első csók, az a bizonyos nem is nagyon kellemes, mert az ember még egy kicsit fél a közvetlen következményektől (talán pofon), és a távoli következményektől (talán házasság), de mégis túl kell esni az első csókon, ha az ember el akar jutni a másodikig.

Vár, Bástyasétány

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

10 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

MÁTYÁS-TEMPLOM. Valamikor nagy hegyes tornya volt. De így sokkal szebb, csonkán és építőállványokkal, sokkal stílusosabb. Ha megnéz, Uram, egy középkori városképet, a katedrális tornya mindig éppen épül. A kész torony modern és parvenű dolog.

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

13 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

A Dunának két partja van, mint a folyóknak általában. Azt hiszem, az is normális, hogy a két part itt is két más világ. Mint Párisban. A pesti parton zenés kávéházak nyitnak és csuknak, a budai parton gesztenyefák.

A Dunapartok

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

>!
czegezoltanszabolcs

Budapest az igaz és mélységes szerelmek városa. Higgye el, Uram, aki ismeri ezt a várost, csak könnyezve tud beszélni róla.

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

67 hozzászólás
>!
Stone

A Gellérthegy tetején egy rom épült, a Citadella. Kicsi, lőrésszerű nyílások láthatók a falon, időnként egy ló dugja ki rajtuk a fejét.

13. oldal

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

1 hozzászólás
>!
Mafia I

Megnyugvással veszi tudomásul, hogy már elpattant az első csók, az a bizonyos nem is nagyon kellemes, mert az ember még egy kicsit fél a közvetlen következményektől (talán pofon), és a távoli következményektől (talán házasság), de mégis túl kell esni az első csókon, ha az ember el akar jutni a másodikig.

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

>!
Gregöria_Hill

VÁR, BÁSTYASÉTÁNY. Csodálatos, ez még megmaradt. Pedig ezt is lebonthatták volna, mint a Tabánt, mert ez is szép.

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

>!
borbolya3

A Lánchíd éktelenül hosszú. Próbálja meg egyszer, Uram, és nem bánja meg. Sétáljon át egy hölggyel Budára, és azután jöjjön vissza, lehetőleg ugyanazzal a hölggyel. Meglátja, szerelmet fog vallani, mert a híd olyan hosszú. Budapest az igaz és mélységes szerelmek városa. Higgye el, Uram, aki ismeri ezt a várost, csak könnyezve tud beszélni róla.

8. oldal (Magvető, 2015)

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Karinthy Frigyes: A feleségem beszéli
Garaczi László: Hasítás
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Mosonyi Aliz: Mesék Budapestről
Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi!
Leiner Laura: Egyszer
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája