A ​varázsló eltöri pálcáját 37 csillagozás

Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját

„Ami ​ezekben a cikkekben azonos a legjobb Szerb-írásokkal, az a folttalan világosság. A politikai tiltakozásnak végtelenül sok változata lehetséges, és ezeknek az írásoknak a kristályos gondolati tisztasága, stiláris átlátszósága, a mondatoknak utolsó zugig kivilágított egyértelműsége szintén a tiltakozás egy neme volt, protestálás egy dühödt és sunyi kor gázködű, halálos halandzsája ellen” írta e könyv első kiadásának előszavában Kardos László. Hiszen ezeknek az írásoknak nagy része akkor keletkezett, amikor a tollat már kiütötték Szerb Antal kezéből, és csak egy-két lap volt, ahová pár szellemes, szórakoztató oldalt írhatott, ami a háború vigasztalanságában egy tisztább és bölcsebb világ igézetét és ígéretét jelentette. E cikkek könnyedsége mögött rendkívüli kultúra rejtőzik, az író éppoly otthonosan mozog a krétai királyok palotájában, mint Berzsenyi udvarházában; a szellemesség a tudósnak azt a képességét jelenti, amellyel megeleveníti az adatokat, élővé teszi a neveket és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1948

Tartalomjegyzék

>!
PairDime, Szeged, 2021
ISBN: 9786156123404
>!
510 oldal · ISBN: 9789633984574
>!
Magvető, Budapest, 1978
510 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632706382

3 további kiadás


Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

William Shakespeare · Radnóti Miklós · Szabó Lőrinc · Weöres Sándor · George Gordon Noël Byron · Heinrich Heine · Kozocsa Sándor

Helyszínek népszerűség szerint

Róma


Kedvencelte 6

Most olvassa 6

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját

A meglepetést okozó könyvek közül való. Nagyon nehezen kezdtem hozzá, de az első oldalak után hamar beszippantott. Ahogy haladtam benne előre, egyre jobban szerettem. Bármiről ír, élvezetes stílusban, remek humorral teszi. A tudása, széles látóköre, tájékozottsága pedig lenyűgöző.
Nemcsak a várólistámat bővítette számos könyvvel, de rádöbbentem, hogy muszáj! azonnal beszereznem Szerb Antal két irodalomtörténeti kötetét is.
Zseniális könyv, örülök, hogy a kezembe került.

3 hozzászólás
Piintyő>!
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját

Eddig is szimpatikus volt nekem Szerb Antal, de ezután a könyve után még inkább. Most is rácsodálkoztam, hogy milyen művelt, mennyire jól tájékozott az irodalom berkeiben az ókortól a napjainkig. Mennyit, és milyen értőn olvashatott, hogy ekkora rálátással bír?! S mindehhez társul szerénysége, s az irodalom nagyjai iránti alázata. Ez majd minden írásában jelenvaló. Ha mégis van kifogása egyik-másik író, vagy költő műveivel kapcsolatban, azt finom iróniával teszi meg, nem durván, kioktatólag.

Saját magáról nem beszél egy szót sem, mégis úgy érzem, minden leírt gondolatában, elemzésében benne van az ő emberi nagysága. Nekem legalábbis ezt jelenti ez a könyv. Ha valaki fogyatékos, vagy beteg embertársairól így tud beszélni – „a betegség, látjuk, miközben összetöri a költő szegény, szenvedő testét, mélyebbé, nagyszerűbbé teszi szellemét és alkotását. A költőt leveri lábáról, de láb helyett szárnyat ad neki” (Ép testben ép lélek) – az csakis a szó jó értelmében vett úriember lehet.

Valahogy ilyennek kell lenniük az igazi úriembereknek…

latinta P>!
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját

Ezek az 1937 és 1944 között keletkezett írások ismét egy félelmetesen nagy tudású, óriási műveltséganyaggal rendelkező szerző világának szilánkjait villantják fel sok elnéző humorral, a régi korokba visszavetített aktuális helyzetek parabolaszerű rajzaival…

    Ahogy kezd elkomorulni a jelen valósága, úgy válik egyre fontosabbá az emberség megőrzésének a kötelessége, tudata, egyetlen létezhető feladata.

    És Szerb Antal ezekben a cikkekben-tanulmányokban-szösszenetekben még ekkor is humánumra nevel és tanít.

Goofry>!
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját

Plajbász törten teszem le: e kötethez nem kell(ek) recenziót fecsegjek, nem lenne az lehetetlen – egyszerűen nem kell(em).
Kell ellenben kedveltetnem!

3 hozzászólás
Emmus>!
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját

Szerb Antaltól eddig még csak az Utas és holdvilág című regényt olvastam, ami nagyon elvarázsolt. Erre alapozva nagy reményekkel kezdtem el e könyv olvasását, szerencsémre nem csalódtam. A könyv címe nekem kicsit furcsa ezáltal nem volt elvárásom, nem tudtam mit fogok kapni.
Egy varázsló szelíd mosolya néz ránk ebből a könyvből, attól függetlenül, hogy közismert dolgokat közölnek vagy új felfedezéseket tesznek közzé.
Ez a könyv olyan mint egy rózsafűzér. Az író kisebb írásainak gyűjteményet különféle témákban amik eltérnek egymástól, de valahogy mégis egy egységet egy kört hoznak lérte pontosan úgy mintha a varázsló a pálcájával egy szép kört rajzolna és ezáltal elvarázsolja szeretett közönségét. Az író nyilatkozik az angolok hallgatásáról, az újságírásról, Anglia változásairól, a Napkirályról, az új klasszicizmusról, az irodalmi vezérekről, a magyar pesszimizmusról, a költők szerelméről, az angolok hallgatásáról, az újságírásról, Anglia változásairól, a Napkirályról, az új klasszicizmusról, az irodalmi vezérekről, a magyar pesszimizmusról, a költők szerelméról, a romatikáról, a jellemről sőt még a Lánchídról is.
Pontossan ettől lesz ez a könyv különleges, hogy olyan dolokat ír le amit mi is tudunk sőt véleményünk is van róla, de azt hogy ezeket a dolgokat egy író hogyan látja mit gondol róla ezt nem felétlenül derül ki minden íróról. Szerb Antal ebben kötetben kitárja a szívét és ettől lesz más minden szempontból ez a mű.

1 hozzászólás
csauperjel>!
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját

Ezek után merje nekem azt mondani valaki, hogy A Pendragon legenda Bátky Jánosát nem saját magáról mintázta Szerb Antal! :-) Minden szaváról süt, hogy imádja az irodalmat és az irodalomtörténetet: élvezi felfedezni az összefüggéseket, szeret utánajárni az legapróbb lábjegyzeteknek, elveszett kéziratok után nyomozni, és természetesen éjjel-nappal olvasni.
    Több dologhoz nekem is kedvet csinált (pl. Katherine Mansfieldet egyszer olvasnom kell, az biztos), de bevallom, helyenként kicsit untatott is, bár ez valószínűleg csak az én érdeklődésem hiányáról tanúskodik, és nem Szerb hibája.

Király_Kinga>!
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját

Szerb Antal egyértelműen a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Hihetetlen mennyire tájékozott a világirodalom minden területén. Bár nem igazán szeretem az esszé köteteket, de ez nagyon tetszett. Annyira izgalmasan ír azokról a témákról, melyekről általában csak szárazon, enciklopedikus stílusban olvashatunk.

Bár szeptember eleje óta ültem a könyvön, több mint 500 oldal, s hát csak úgy árasztja magából az információkat, szerintem ajánlott is lassan haladni vele, hogy legyen idő feldolgozni is az információkat.
Rengeteg olyan műről és művészről volt lehetőségem olvasni, akikről nem is hallottam eddig, több is komolyan felkeltette az érdeklődésemet: Katherine Mansfieldről pl. muszáj lesz olvasnom valamit, mert ha Szerb Antal ilyen jókat írt róla, biztosan csak nagyszerű lehet.

Mindemellett imádom Szerb Antal humorát és azt, ahogyan ezt bele tudja szőni még ilyen tartalmas, informatív esszékbe is. Zseniális.

Mimiti P>!
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját

Szerb Antal egy ideje a kedvenc magyar íróm, és hogy miért, azt tökéletesen összefoglalja például ez a kötet is. Őszintén meghat a lelkesedése a legkülönbözőbb korok és vidékek irodalma, embere, kultúrája iránt, az elképesztő műveltsége és a végtelen alázata. A stílusa könnyed, hatalmas a műveltsége, de soha, egyetlen pillanatra sem tudálékos. Zseniális humora még a legnehezebb időkben sem hagyta cserben. Nem tudok nem szuperlatívuszokban beszélni róla; soha egyetlen munkája sem bizonytalanított el abban, hogy egyike a legnagyobb magyar íróknak.

Kiváló cikkek vannak ebben a könyvben. Nagyon ritka, hogy a rövidebb írásokat tartalmazó kötetekben nincs egy gyengébb darab sem, és Szerb Antalnak ez is sikerült! Nem mondom, hogy mindet ugyanakkora érdeklődéssel olvastam, mert vannak olyan korszakok, amik abszolút nem érdekeltek, de az író lelkesedése bizony sokszor átragadt rám is, és áhítattal olvastam olyan személyekről, művekről, amik korábban érdektelenek voltak számomra. Ráadásul egytől egyig szórakoztatóak, hiszen Szerb Antal kiváló tanárként adja át tudását és az irodalom szeretetét, elég néhány oldal ahhoz, hogy az olvasót teljesen magával ragadja. Az ókori görögöktől kezdve a macskákon, Shakespeare-en és a hallgatag angolokon át egészen korának magyar irodalmi életéig mindent felölel ez a kötet, rengeteg ismerős és ismeretlen névvel, művel, élettörténettel.

Tudós és ember, aki arra született, hogy az írásaival jobbá tegye a világot, és annak ellenére, hogy fájdalmasan rövid időt kapott a sorstól, azt hiszem azért mégis sikerült neki. Megrázó volt nézni az évszámokat az írások végén, és az elejtett megjegyzéseket olvasni a kialakuló, vagy már épp zajló világháborúról. Minden nehézség ellenére folytatta a munkáját, és micsoda fantasztikus életművet hozott létre! És még mennyi, de mennyi fantasztikus könyvet írhatott volna, akár irodalomtörténetről, akár bármi másról.

Számos olyan műről, sőt, művészről olvastam ebben a könyvben, akikről nem is hallottam, és a múlt század első fele óta feledésbe merült a nevük: közülük több is felkeltette az érdeklődésem. Sokakat pedig azért fogok olvasni, mert bár gyermekkorom óta ismerem a nevüket és néhány művüket, mégsem merültem el mélyebben a munkásságukban, Szerb Antal azonban olyan tisztelettel és szeretettel elemzi őket, hogy muszáj megismerkednem az életművük nagyobb szeletével is. Kibírja bárki ezután, hogy ne olvasson Vörösmarty verseket, mikor az író ilyen lelkesedéssel és átéléssel írt róluk? Hogy ne hasonlítsa össze Szabó Lőrinc fordításait más költőkével?

És bár én magam is utálom a szóismétlést, de azért még egyszer: hatalmas tudás, gyermeki lelkesedés, őszinte érdeklődés, alázat és szorgalom. Csoda.
Így érdemes. Azt hiszem, csak így érdemes. Példakép. Köszönöm.

1 hozzászólás
Megalit>!
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját

Ezen kötet a szerző több témával kapcsolatos, rövidebb eszmefuttatásait tartalmazza. Ennek következtében nem egységesek, így számomra is voltak olyanok, amik tetszettek és olyanok, amik kevésbé. Mindenesetre érdemes Szerb Antalt olvasni!

molke P>!
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját

Okos, érdekes, néhol humoros, néhol gunyoros. Érdekes. Remek. Kár, hogy vége.
Szerb Antal a kedvencekhez.


Népszerű idézetek

Piintyő>!

Minden igazán nagy ember szerény, mert tisztában van a mások értékével.

125. oldal

montika P>!

A szerelemnek Chapelain szerint harmincegy törvénye van; néhányat itt közlünk belőlük:

A házasság nem ment fel a szerelem alól.
Aki nem féltékeny, nem is szerelmes.
A szerelem mindíg vagy növekedőben vagy csökkenőben van.
A halott szerelmesnek kétévi gyász jár.
A nyilvánosságra került szerelem ritkán szokott tartós lenni.
Minden szerelmes el szokott sápadni, ha meglátja azt, akit szeret.
Szíve összeszorul, ha meglátja szerelmesét.
Az új szerelem a régit távozásra kényszeríti.
Ha a szerelem csökkenni kezd, hamar vége lesz és ritkán gyógyul meg.
Szerelmes ember mindíg félénk.
Az igazi féltékenység csak növeli a szerelmet.
Keveset eszik és alszik, aki szerelmesére gondol.
Az igazi szerelmes csak azt tartja jónak, ami imádottjának tetszését megnyerheti.
A szerelem semmit sem tagadhat meg a szerelemtől.
Az égi szerelem tana nem maradt pusztán írott malaszt, szép szó és költészet. Akadtak kalandos lelkek, akik a szerelmi törvényszékek és a troubadourok magas elveit a gyakorlatban is meg akarták valósítani, megjátszották a boldogtalan lovag szerepét és egész vagyonuk és életük elpazarlása árán valósággá változtatták a költők szerelmi ábrándjait és hóbortjait.

A REMÉNYTELEN SZERELEM TÖRTÉNETE

7 hozzászólás
Goofry>!

Mert mégis ez volt a legszebb az ifjúságban. Mindenütt jó volt, de a legjobb a könyvtárban. Talán azért, mert többnyire nem dolgozni, nem tanulmányokat folytatni jártam oda, hanem nyaralni. Úgy mentem el délelőttönként a könyvtárba, mint ahogy más a strandra megy. Útközben soha nem ellenőrizték, hogy hány könyvet viszek be és hozok ki. Dicséretemre legyen mondva, nem loptam el egy könyvet sem.

491. oldal Nyaralás a könyvtárban

montika P>!

Sziget és halottak a mithoszalkotó képzeletben szorosan összefüggenek egymással. A mithoszalkotó gondolkozás ezzel talán azt akarja kifejezni (mert minden mithosz képekben kifejezett gondolat), hogy a nyugalom, gondtalanság, csendes boldogság, ami után vágyódunk, a halál nyugalma és boldogsága, Elysium.

A BOLDOG SZIGETEK

1 hozzászólás
ppeva P>!

Említsük-e a szegény Csinszka igen szerencsétlen életét Ady Endre oldalán? Valljuk be, hogy Petőfi házasélete sem volt zavartalan? Mindenki sok példát tud erre, a köztudatban is benne él, minden lányos anya ösztönös bölcsességgel érzi, hogy a lángész nem jó férjanyag.

337. oldal, Lángészhez mentem feleségül

Kapcsolódó szócikkek: Ady Endre · Petőfi Sándor
mirha>!

Egy gyermekre akkor mondjuk, hogy „gondos nevelésben részesül”, ha sohasem teheti azt, amit szeretne.

23

montika P>!

Rien que la terre, – csak a föld! kiált fel egy sokat utazó francia író. Nem maradnak ismeretlen tengerek, hogy benépesítsük őket vágyaink és félelmeink szigetével, elmúlik az álom és legenda, nem marad más, mint a valóság: Rien que la terre.

A BOLDOG SZIGETEK

Goofry>!

Az egyéniség lázadás.

153. oldal - Arany János és Európa

montika P>!

Mikor Marco Polo hazajött keleti útjáról és először hozott hírt Japán kincseiről, a boldog szigetek legendája konkrétebb alapot kapott és az utánuk való vágy még sokkal erősebb lett. A vágy többszáz évig növekedett az emberi tudatban, míg végre útnak indította Columbus hajóját. Milyen szimbolumteljes, hogy Columbus, aki pedig a Kelet mesés kincseit kereste, nyugatnak indult, a nap és a legendák útját követve! A fehér ember útja Nyugat felé visz és Columbus is az ősi és természetes gravitációt követte.

A BOLDOG SZIGETEK

Kutor>!

Puritán az az ember, aki feltétlenül lelkiismeretfurdalást érez, ha jól érzi magát.

172. (Chesterton)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Morsányi Bernadett: Egyedül szembejövet
Ládi István: Mozihétköznapok
Görömbei András: A szavak értelme
Kiss Lajos: Az esztétikum keresése
Bengi László: Az irodalom színterei
Lu Hszün: Irodalom, forradalom, társadalom
Fejes Endre: Gondolta a fene
Képes Géza: Az idő körvonalai
Koltai Tamás: Tapsrend
Bertha Zoltán: Sorsmetszetek